Περί βαπτίσεως και λοιπών αποριών

Status
Not open for further replies.
Re: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Τελικά η κουμπάρα να έχει ντεκολτέ,η θα μπει ο διάολος μέσα μας βλέποντας το..Το ανθρώπινο σώμα είναι δημιουργία του Θεού η του έκπτωτου.. Και αν είναι του Θεού,γιατί είναι κακό να το βλέπουμε (κοινως,να παιρνουμε ματι :guitarist: )

Απάντηση: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Νομίζω πως τα στερεότυπα σου έχουν μείνει κάποιες δεκαετίες πίσω. Έχει βγει αναβάθμιση FYI.

Αληθεια, γιατι τετοια προετοιμασια και εξαλλος στολισμος οι γυναικες στα βαφτισια? Μην ειναι κοντρα καλυτερης κορμαρας?😊

Re: Απάντηση: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Νομίζω πως τα στερεότυπα σου έχουν μείνει κάποιες δεκαετίες πίσω. Έχει βγει αναβάθμιση FYI.

Τι εννοεις..Καταργηθηκε το dress code..Μαλλον θα επεσε πεινα.

Απάντηση: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Αληθεια, γιατι τετοια προετοιμασια και εξαλλος στολισμος οι γυναικες στα βαφτισια? Μην ειναι κοντρα καλυτερης κορμαρας?😊

Πάντως στο Δημαρχείο είναι κατά κανόνα πολύ σεμνοτερα τα πράγματα.

Αυτό πάντως που στην Ελλάδα περιμένουν να βαπτιστεί το παιδί για να δηλωθεί το όνομά του στο ληξιαρχείο ποτέ δεν το κατάλαβα. Βλέπεις 1-2 χρονών παιδιά και τα φωνάζουν ακόμα μπέμπα/μπέμπη! Εδώ στην Γερμανία από την γένηση σου δίνουν προθεσμία καμια 10αριά μέρες να δηλώσεις όνομα στο ληξιαρχείο το οποίο είσαι υποχρεωμένος να δώσεις ανεξαρτήτως τι θα κάνεις μετά με την βάπτιση και πότε θα το κάνεις αυτό.
Εγω ηθελα την επομενη εβδομαδα που θα εβγαινε απο την κλινικη η γυναικα μου. αλλα υπηρχε "διαμαχη" για το ονομα και ετσι ο μπεμπης εφτασε 12 μηνων :p
Και να σου πω την αλληθεια πιο πολυ μου αρεσει να τον λεω μπεμπη παρα Γιαννακη...

Όχι για σένα, για τον αναβάτη.

Mερικες δεκαετιες πισω ? Δεν νομιζω.Το πρωτο σιγουρα οχι.Το δευτερο ειχε μια μικρη δοση υπερβολης , μικρη ομως.

Εδω ψηφιζουν οικογενειακως οι περισσοτεροι , μου θελουν και ανεξαρτησια .Eμεις στην οικογενεια μας ψηφιζουμε..:)

Εγω ηθελα την επομενη εβδομαδα που θα εβγαινε απο την κλινικη η γυναικα μου. αλλα υπηρχε "διαμαχη" για το ονομα και ετσι ο μπεμπης εφτασε 12 μηνων :p
Και να σου πω την αλληθεια πιο πολυ μου αρεσει να τον λεω μπεμπη παρα Γιαννακη...

Στον 1 χρόνο τα παιδιά έχουν ήδη μάθει να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ονόματός τους, όπως και να αναγνωρίζουν πολλές άλλες λέξεις, ακόμα και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε εμείς. Είμαι της άποψης πως δεν είναι σωστό να αποκαλούμε τα παιδιά ούτε μπέμπηδες ούτε με υποκοριστικά, τόσο για τα ίδια ωστε να συνηθίζουν στο όνομά τους και να αρχίσουν να δημιουργουν προσωπικότητα ως ξεχωριστή οντότητα, όσο και για τα γύρω παιδιά (αδέρφια, ξαδέρφια, φίλους κλπ.) που μεγαλώνουν μαζί τους ώστε να τα αναγνωρίζουν και αυτά ως ξεχωριστές προσωπικότητες. Και στα 2 μου παιδιά είχαμε συμφωνήσει τα ονόματά τους με την γυναίκα μου πολύ πριν γεννηθούν και τα αποκαλούσμε με αυτά από την πρώτη μέρα που ήρθαν στον κόσμο.

Η σωτηρία της ψυχής (όπως την εννοείς) πώς εξασφαλίζεται; Δεν έχει σημασία ο επί της γης βίος και πολιτεία κάποιου; Αρκεί ένα χριστιανικό μυστήριο;
Τέλος πάντων, μου φαίνεται ότι παίζουμε την κολοκυθιά ή υψώθηκε ο τοίχος που λέγαμε.

Σου φαίνεται γιατί νομίζεις ότι εγώ λέω ή υπονοώ κάτι άλλο από εκείνο που γράφω. Τίποτε από τα δυο. Ότι γράφω ισχύει στο νόημά του 100%. Αν σε ενδιαφέρει η σωτηρία της ψυχής πιστεύεις, αν δεν πιστεύεις σε κάτι τέτοιο τότε δεν σε ενδιαφέρει η σωτηρία της ψυχής και δεν ασχολείσαι με το θέμα.
Το χριστιανικό αυτό μυστήριο είναι μέρος της διαδικασίας αυτής. Ξαναλέω ότι όλο αυτό σε περίπτωση που σε απασχολεί η σωτηρία της ψυχής. Σε περίπτωση που δεν σε απασχολεί, δεν έχει και νόημα να ασχοληθείς. Εξ' άλλου δεν έχει νόημα να ασχοληθείς με κάτι το οποίο δεν είναι μέσα στο πεδίο εκείνων που πιστεύεις/υποστηρίζεις/βιώνεις κλπ.

Πάντως είναι τυπική περίπτωση όπως εκείνη με τις κηδείες και τους πολιτικούς γάμους. Κάποιοι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο και τσιτώνουν όταν ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να έχουν και τα δυο. Από τη μια όμως δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει, από την άλλη τσιτώνουν όταν ακούνε έστω και μια λέξη, της οποίας το νόημα έχουν δηλώσει ότι δεν τους αφορά. Τελικά αποδεικνύουν ότι τους αφορά με κάποιο τρόπο... .

Στον 1 χρόνο τα παιδιά έχουν ήδη μάθει να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ονόματός τους, όπως και να αναγνωρίζουν πολλές άλλες λέξεις, ακόμα και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε εμείς. Είμαι της άποψης πως δεν είναι σωστό να αποκαλούμε τα παιδιά ούτε μπέμπηδες ούτε με υποκοριστικά, τόσο για τα ίδια ωστε να συνηθίζουν στο όνομά τους και να αρχίσουν να δημιουργουν προσωπικότητα ως ξεχωριστή οντότητα, όσο και για τα γύρω παιδιά (αδέρφια, ξαδέρφια, φίλους κλπ.) που μεγαλώνουν μαζί τους ώστε να τα αναγνωρίζουν και αυτά ως ξεχωριστές προσωπικότητες. Και στα 2 μου παιδιά είχαμε συμφωνήσει τα ονόματά τους με την γυναίκα μου πολύ πριν γεννηθούν και τα αποκαλούσμε με αυτά από την πρώτη μέρα που ήρθαν στον κόσμο.
Ανταποκρινεται μια χαρα στο μπεμπης, μπεμπουλης, πατσατσουλης και σε οποιο νεο υποκοριστικο του δωσω και ετσι ευκολα θα ανταποκρινεται και στο ονομα του . Ξεχωριζει τον εαυτο του πχ απο οταν φωναζω το σκυλο. Ετσι κι αλλιως το Γιαννης αποφασιστηκε πριν δυο εβδομαδες...Να τον φωναζα "ψιτ" αντι για μπεμπη; Θα ειχα προβλημα με την γατα...
Στο οικογενειακο μας περιβαλλον παντως σχεδον ολα τα μωρα τον πρωτο καιρο που μιλανε οταν τους ρωτας το ονομα τους ανταποκρινονται με μια δικη τους λεξη και οχι το ονομα τους. τρια στα πεντε , τα δυο μαλιστα αδελφια αποκαλουσαν τον εαυτο τους "Ετι". Μονο απο εικασια μπορουμε να υποθεσουμε οτι αντι για τα Ιφιγένεια, Δημητρα, Μιλενα, ειχαν αποκτησει την αισθηση οτι το ονομα τους ηταν "Εσυ" καθως ηταν η πιο συνηθισμενη λεξη οταν απευθυνομασταν σε αυτα ακομη και αν ανταποκρινονταν στο ονομα τους...

Ανταποκρινεται μια χαρα στο μπεμπης, μπεμπουλης, πατσατσουλης και σε οποιο νεο υποκοριστικο του δωσω και ετσι ευκολα θα ανταποκρινεται και στο ονομα του . Ξεχωριζει τον εαυτο του πχ απο οταν φωναζω το σκυλο. Ετσι κι αλλιως το Γιαννης αποφασιστηκε πριν δυο εβδομαδες...Να τον φωναζα "ψιτ" αντι για μπεμπη; Θα ειχα προβλημα με την γατα...
Στο οικογενειακο μας περιβαλλον παντως σχεδον ολα τα μωρα τον πρωτο καιρο που μιλανε οταν τους ρωτας το ονομα τους ανταποκρινονται με μια δικη τους λεξη και οχι το ονομα τους. τρια στα πεντε , τα δυο μαλιστα αδελφια αποκαλουσαν τον εαυτο τους "Ετι". Μονο απο εικασια μπορουμε να υποθεσουμε οτι αντι για τα Ιφιγένεια, Δημητρα, Μιλενα, ειχαν αποκτησει την αισθηση οτι το ονομα τους ηταν "Εσυ" καθως ηταν η πιο συνηθισμενη λεξη οταν απευθυνομασταν σε αυτα ακομη και αν ανταποκρινονταν στο ονομα τους...

Αυτό λέω ότι επειδή ανταποκρίνεται στο όνομα που τον φονάζεις και καταλαβάινει ήδη ότι φωνάζεις αυτόν, σημαίνει πως έχει ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ξεχωριστή οντότητα και αυτό έχει γίνει μάλιστα πολύ πριν το αντιληφθείς εσύ μέσω της ανταπόκρησης στο κάλεσμά σου. Για αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείς εξ´άρχής το πραγματικό του όνομα. Τώρα αν δεν έχεις όνομα είναι άλλο θέμα..

Πάντως τα παιδιά ακόμα και όταν είναι πολύ μικρά να ξέρεις πως αντιλαμβάνονται και γνωρίζουν πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που μας δείχνουν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που συνειδητοποίησα πως η πλέον τρίγλωσση κόρη μου μιλάει Ελληνικά. Μέχρι λιγο πριν κλείσει τα 2 της χρόνια δεν είχε πει ούτε μια λέξη στα Ελληνικά, πάντα μου μιλούσε Ισπανικά και της απάνταγα Ελληνικά. Μία μέρα καθώς βρισκόμασταν σε ταξίδι στην Ισπανία και όλοι γύρω παπούδες, συγγενείς κλπ. μιλάγαν μόνο Ισπανικά άρχισε ξαφνικά να απαντάει μόνο σε εμένα Ελληνικά και μάλιστα με πολύ μεγάλο λεξιλόγιο χωρίς να μπερδεύει ούτε μια λέξη με τα Ισπανικά. Η αλλαγή έγινε πραγματικά από την μια ημέρα στην άλλη! Από τότε δεν μου ξαναμίλησε ποτέ σε άλλη Γλώσσα από τα Ελληνικά. Την είχε την γλώσσα μέσα της αλλά ποτέ μέχρι εκείνη την ημέρα δεν την είχε εκφράσει.

Θεωρώ πως ανεξαρτήτου ηλικίας τα παιδιά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και όχι σαν κάτι μικρό, κατώτερο που δεν καταλαβαίνει, γιατί σίγουρα καταλαβαίνει κάτι παραπάνω απο αυτό που νομίζουμε. Και μέσα σε αυτή την αντιμετώπηση είναι και ο τρόπος που αποκαλείς ένα παιδί, δηλαδή αν του δίνεις την εντύπωση πως το βλέπεις ως ξεχωριστό ισότιμο άνθρωπο ή ως το χαζό μωρό της παρέας που δεν καταλαβάινει (δεν αναφέρομαι σε εσένα, μιλάω γενικά).

Πάντως τα παιδιά ακόμα και όταν είναι πολύ μικρά να ξέρεις πως αντιλαμβάνονται και γνωρίζουν πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που μας δείχνουν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που συνειδητοποίησα πως η πλέον τρίγλωσση κόρη μου μιλάει Ελληνικά. Μέχρι λιγο πριν κλείσει τα 2 της χρόνια δεν είχε πει ούτε μια λέξη στα Ελληνικά, πάντα μου μιλούσε Ισπανικά και της απάνταγα Ελληνικά. Μία μέρα καθώς βρισκόμασταν σε ταξίδι στην Ισπανία και όλοι γύρω παπούδες, συγγενείς κλπ. μιλάγαν μόνο Ισπανικά άρχισε ξαφνικά να απαντάει μόνο σε εμένα Ελληνικά και μάλιστα με πολύ μεγάλο λεξιλόγιο χωρίς να μπερδεύει ούτε μια λέξη με τα Ισπανικά. Η αλλαγή έγινε πραγματικά από την μια ημέρα στην άλλη! Από τότε δεν μου ξαναμίλησε ποτέ σε άλλη Γλώσσα από τα Ελληνικά. Την είχε την γλώσσα μέσα της αλλά ποτέ μέχρι εκείνη την ημέρα δεν την είχε εκφράσει.

Η οικογενεια μου ειναι αντιστοιχη με τη δικη σου και ειναι πραγματικα εντυπωσιακη η συμπεριφορα των πολυγλωσσων παιδιων. Ο μεγαλος μου γιος, 5.5, μιλαει κανονικα την μητρικη και πατρικη γλωσσα, αλλα και καταλαβαινει παρα πολλα πραγματα στα αγγλικα (με τα οποια επικοινωνω με τη συζυγο) σε φαση που λεμε οτι δεν μπορουμε να του κραταμε μυστικα πλεον :) Παθαινω πλακα επισης, οταν το βλεπω τον μικρον (3 ετων) να μεταφραζει real time απο την μια γλωσσα στην αλλη με απολυτη φυσικοτητα. Βεβαιως επειδη ειναι μικρος ακομα, το κανει για απλες λεξεις και εννοιες οταν τον ρωταει η γυναικα μου "τι ειπε ο μπαμπας;". Παντως σιγουρα, καθυστερουν και ειναι λογικο, παραπανω απο τα μονογλωσσα παιδια στον τομεα της γλωσσας-εκφρασης και χρειαζεται υπομονη και οχι πανικο.

Έτσι είναι όπως τα λές. Και η δκή μου πολλές φορές επαναλαμβάνει στα Ελληνικά κάτι που έχει πει προηγουμένως στα Ισπανικά ή στα Γερμανικά για να το καταλάβω, και καλά.. εγώ. Εμένα αυτό που με εντυπωσιάζει περισσότερο είναι πως αλλάζουν ακαριαία από την μιά γλώσσα στην άλλη χωρίς να μπερδεύονται! Εγώ για να άλλάξω γλώσσα μου παίρνει κάποια δευτερόλεπτα μέχρι να προσαρμοστεί ο εγκέφαλος και όταν μιλάω σε μια γλώσσα και μου απαντάει άλλος σε άλλη ή παρεμβαίνει κάποιος σε άλλη γλώσσα κομπλάρω (σημειωτέων πως σχεδόν σε καθημερινή βάση επικοινωνώ σε 4 διαφορετικές γλώσσες, αλλά και πάλι ζωρίζομαι στην προσαρμογή). Τα πολύγλωσσα παιδιά όπως λές και εσύ κατα κανόνα αργούν περισσσότερο να μιλήσουν αλλά πάντως αυτό είναι και θέμα παιδιού. Ξέρω και μονόγλωσσα που αργήσαν πολύ να εκφραστούν. Στα πολύγλωσσα πάντως το κόλπο είναι να μην τους απευθύνεσαι ποτέ με παραπάνω από 1 γλώσσες. Ενώ μπροστά τους συχνά μιλάω και άλλες γλώσσες με τρίτους, αλλά όταν απεθυύνομαι στα παιδιά μιλάω μόνο Ελληνικά παρόλο που ξέρω πως καταλαβαίνουν και τις άλλες γλώσσες. Αντίστοιχα και η Γυναίκα μου στα Ισπανικά.

Στα πολύγλωσσα πάντως το κόλπο είναι να μην τους απευθύνεσαι ποτέ με παραπάνω από 1 γλώσσες. Ενώ μπροστά τους συχνά μιλάω και άλλες γλώσσες με τρίτους, αλλά όταν απεθυύνομαι στα παιδιά μιλάω μόνο Ελληνικά παρόλο που ξέρω πως καταλαβαίνουν και τις άλλες γλώσσες. Αντίστοιχα και η Γυναίκα μου στα Ισπανικά.

Ακριβως! Αυτο ακριβως μου ειχε πει η γυναικα μου οτι πρεπει να κανουμε και αυτο εχουμε εφαρμοσει.

Παντως συγχαρητηρια που καταφερες να την μαθεις ελληνικα. Αν εχω καταλαβει καλα εισαι ο μονος στο περιβαλλον της μικρης που μιλαει ελληνικα. Φιλος που ζει στη μεση ανατολη και ειναι παντρεμενος με μη-ελληνιδα και ο γιος του ειναι 3-3.5 δεν τα εχει καταφερει. Ο μικρος παει σε αγγλικο σχολειο και μιλαει και τη μητρικη γλωσσα, αλλα απο ελληνικα πολυ λιγα πραγματα. Το γεγονος οτι ο πατερας βλεπει τον γιο ελαχιστο χρονο (ελεω δουλειας) προφανως δεν βοηθαει και πολυ την κατασταση.

Δώρο σου κάνουν και όποτε θες, κυριολεκτικά όποτε θες, μπορείς να το επιστρέψεις. Δεν σε υποχρεώνει κανείς, δεν σε κρατάει κανείς.

Εσύ αμφισβητείς ότι αυτό είναι δώρο. Εκείνος πάντως που πάει το παιδί του για βάπτισμα, αυτό αισθάνεται.

Το τι αισθάνεται αυτος που βαφτίζει το παιδι του, δεν αλλαζει το τι συμβαίνει και το τι ασθάνεται το παδί του.

Και αυτό είναι ένα μαρτύριο: Κλάμα, φόβος και ταλαιπωρία από έναν μαυροφορεμένο με μουσια που σε βουταει σε νερο.

Όσο για το αν είναι δώρο:

Η έννοια του δώρου προυποθέτει καταρχήν την δυνατότητα αρνησης του. Δυνατότητα που δεν έχει το παιδι.

Το δώρο επισης, ακόμα κι αν το λάβεις, μπορείς να το πετάξεις όποτε θες χωρίς να πρέπει να ενημερώσεις κανέναν (πόσω μάλλον το ίδιο το κράτος)

Τα περί δώρου λοιπόν, καταρρίπτοναι.

Όπως είπαμε, δεν είναι οι προθέσεις που στοιχειοθετούν το δωρο αλλά το ‛’δωρο’’ αυτό καθαυτό.

Αν ενας γονιός θελει να κάνει το δώρο της πίστης προς το παιδι του, μπορει να επιλέξει έναν λιγότερο βάναυσο τρόπο…

Γιατί λοιπόν μπαίνει η συντριπτικη πλειοψηφία σε αυτή την διαδικασία;

Πέραν όσων πραγματικα τη θεωρούν δώρο, η περισσότεροι νομίζω ότι το κάνουν από φόβο.

Φόβο να μην διαφοροποιηθούν και να μην ταλαιπωρηθούν, οι ίδιοι και το παιδί τους, στο μέλλον συνεπεία της διαφοροποίησης αυτής (καταπληκτικό πως ο μη Χριστιανός καταλήγει ο ‛’στιγματισμένος’’, ε; )

Ανεξαρτήτως παντως προθέσεων, θεωρώ αυτονόητη υποχρεωση όλων μας να συνειδητοποιήσουμε και να σεβαστούμε τα όρια των δικαιωμάτων μας σε σχέση με τους διπλανούς μας (πόσω μάλλον με τα ίδια μας τα παιδιά).

Σε κάθε περιπτωση η εναντιωση μου προς αυτή την βάρβαρη διαδικασία δεν έχει να κανει τόσο με την Εκκλησία και τα τραγικα που γίνονται στο όνομα της θρησκείας, όσο με το παρπάνω: Την συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων μας ως ανθρώπινα όντα.

Έχω και εγώ πολλούς Έλληνες φίλους στο εξωτερικό που έχουν το ίδο θέμα και ενώ τα παιδιά τους καταλαβαίνουν Ελληνικά δεν μιλάνε σχεδόν καθόλου ή δεν μιλάνε καλά. Όμως οι περισσότεροι κάνουν το κλασικό λάθος να μπλέκουν 2 γλώσσες όταν μιλάνε στα παιδιά με αποτέλεσμα τα παιδιά να προτιμάνε την γλώσσα που τους είναι ευκολότερη στην επικοινωνία, συνήθως αυτή που μιλάνε στο σχολείο τις περισσότερες ώρες της ημέρας, οπότε δεν βελτιώνουν έτσι τα Ελληνικά τους.

Επίσης ως ένα βαθμό στην περίπτωσή μου βοηθάει πως με την γυναίκα μου στο σπίτι μιλάμε Ελληνικά, οπότε την ακούνε τα παιδιά την γλώσσα πολύ, αν και η αλήθεια είναι πως μαθαίνουν ουσιαστικά μόνο όταν συνδιαλλέγονται όχι όταν ακούν παθητικά. Ίσως να είναι και θέμα ταλέντου, κάποια παιδιά έχουν έφεση στις γλωσσες περισσότερο από άλλα. Η μικρή μιλάει 3 γλώσσες άπτεστα, με άνεση και με σωστή προφορά, ο μικρός ακόμα δεν είναι ούτε 1,5 χρονών οπότε θα δείξει αν και αυτός τα καταφέρει το ίδιο καλά. Για την ώρα λέει μόνο πολύ λίγες ισπανικές λέξεις, εκτός από το μαμά και μπαμπά.

Το τι αισθάνεται αυτος που βαφτίζει το παιδι του, δεν αλλαζει το τι συμβαίνει και το τι ασθάνεται το παδί του.

Και αυτό είναι ένα μαρτύριο: Κλάμα, φόβος και ταλαιπωρία από έναν μαυροφορεμένο με μουσια που σε βουταει σε νερο.

Όσο για το αν είναι δώρο:

Η έννοια του δώρου προυποθέτει καταρχήν την δυνατότητα αρνησης του. Δυνατότητα που δεν έχει το παιδι.

Το δώρο επισης, ακόμα κι αν το λάβεις, μπορείς να το πετάξεις όποτε θες χωρίς να πρέπει να ενημερώσεις κανέναν (πόσω μάλλον το ίδιο το κράτος)

Τα περί δώρου λοιπόν, καταρρίπτοναι.

Όπως είπαμε, δεν είναι οι προθέσεις που στοιχειοθετούν το δωρο αλλά το ‛’δωρο’’ αυτό καθαυτό.

Αν ενας γονιός θελει να κάνει το δώρο της πίστης προς το παιδι του, μπορει να επιλέξει έναν λιγότερο βάναυσο τρόπο…

Γιατί λοιπόν μπαίνει η συντριπτικη πλειοψηφία σε αυτή την διαδικασία;

Πέραν όσων πραγματικα τη θεωρούν δώρο, η περισσότεροι νομίζω ότι το κάνουν από φόβο.

Φόβο να μην διαφοροποιηθούν και να μην ταλαιπωρηθούν, οι ίδιοι και το παιδί τους, στο μέλλον συνεπεία της διαφοροποίησης αυτής (καταπληκτικό πως ο μη Χριστιανός καταλήγει ο ‛’στιγματισμένος’’, ε; )

Ανεξαρτήτως παντως προθέσεων, θεωρώ αυτονόητη υποχρεωση όλων μας να συνειδητοποιήσουμε και να σεβαστούμε τα όρια των δικαιωμάτων μας σε σχέση με τους διπλανούς μας (πόσω μάλλον με τα ίδια μας τα παιδιά).

Σε κάθε περιπτωση η εναντιωση μου προς αυτή την βάρβαρη διαδικασία δεν έχει να κανει τόσο με την Εκκλησία και τα τραγικα που γίνονται στο όνομα της θρησκείας, όσο με το παρπάνω: Την συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων μας ως ανθρώπινα όντα.

Συμφωνώ σε όλα και θα πω και κάτι ακόμα. Τα παιδιά δεν είναι ιδιοκτησία κανενός γονιού για να τα κάνει ότι θέλει και να παίρνει δικές τους προσωπικές αποφάσεις για το μέλλον τους αντί αυτών. Το ότι τα φέραμε στον κόσμο δεν σημαίνει πως μας ανοίκουν κιόλας. Τα παιδιά ανήκουν μόνο στην κοινωνία και στην φύση! Αυτό που μας ανοίκει εμάς ως γονιούς είναι η υποχρέωση που έχουμε απέναντι τους να τα μεγαλώσουμε όσο το δυνατό καλύτερα μας επιτρέπουν οι δυνατότητές μας και η συνείδησή μας.

Status
Not open for further replies.