Περί βαπτίσεως και λοιπών αποριών

Status
Not open for further replies.
Re: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Το τι αισθάνεται αυτος που βαφτίζει το παιδι του, δεν αλλαζει το τι συμβαίνει και το τι ασθάνεται το παδί του.

Και αυτό είναι ένα μαρτύριο: Κλάμα, φόβος και ταλαιπωρία από έναν μαυροφορεμένο με μουσια που σε βουταει σε νερο.

.....

Σιγα το μαρτυριο ρε παιδια ; "κλαμα, φοβος, μουσια..."
Ας φοβηθει κι ας κλαψει.

Μακαρι αυτα να ειναι τα μαρτυρια στη ζωη τους.

Ο χαρακτηρισμός πρόβατα για τους πιστούς νομίζω περισσότερο υποτιμά αυτούς που τον χρησιμοποιούν γιατί δείχνει έλλειψη σεβασμού στα πιστεύω του άλλου.
Επίσης θεωρώ άστοχη την επιλογή της λέξης Άθεος θα ήταν πιο σωστό το Αθρησκος γιατί βάζουμε το στερητικό α για να δηλώσουμε την αντίθετη κατάσταση από μια υπάρχουσα,οποτε με το Άθεος παραδέχεσαι την ύπαρξη του Θεού ενώ με το Αθρησκος απλά δηλώνεις την αποστροφή σου σε κάποιο τρόπο λατρείας του Θεού.
Ειναι λογική πάντως η αντίδραση όσων είναι μακριά από την εκκλησία και την πίστη γιατί μέσα τους τους τρώει το σαράκι της αμφιβολίας για την επιλογή τους.
Μια ακόμη ερώτηση:
Αν η Βάφτιση δεν είχε νερά και λάδια και ήταν απλά η απαγγελία 2 ψαλμών θα ήσασταν εντάξει και θα βαφτίζατε τα παιδιά σας με χαρά ή κατά βάθος δεν το θέλετε και σας ενοχλεί η οποιαδήποτε διαδικασία;
Ο δρόμος της Πίστης είναι ανηφορικός και δύσκολος δεν είναι για όλους.

Απάντηση: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Βαναυσότητα το βούτημα στη κολυμβήθρα; Ειλικρινώς με κάνεις και γελώ. Σίγουρα μερικοί παπάδες το παρακάνουν, ακούω πως προσπαθούν να σχηματίσουν και την κίνηση του σταυρού με το βρέφος υπό το νερό. Τι να πω, μάλλον υπάρχει κάποιο κρυφό πρωτάθλημα ορθοδοξομετρου.
Αλλά όχι δα και βάναυσο το τυπικό βάπτισμα. Όσο για τα επιχειρήματα περί δώρου, σιγά μην ρωτήσουμε το 5μηνο και για το μενού. και

Πάντως η πίστη, προσωπική μου άποψη, μάλλον η πνευματικότητα εν γένει, η αναζήτηση του Θείου, νοήματος στην ύπαρξη, της Αιτίας, όπως θέλετε πείτε το, δεν μπορεί να είναι δοτή. Μόνο αποτέλεσμα προσωπικής τριβής και αναζήτησης.

Από εκεί και πέρα, δεν βλέπω κανένα λόγο να απορρίψουμε κάτι που υπάρχει ως παράδοση.

Καλά ναι cicadelic. Να σε πιασει εσένα ένας άγνωστος γίγαντας 800 κιλά και να σε ρίξει σε μια μπανιέρα χωρίς να καταλαβαίνεις τι θέλει και να ναι και άλλοι 100 απο πανω τέτοιοι να σου πω εγω.

Ο χαρακτηρισμός πρόβατα για τους πιστούς νομίζω περισσότερο υποτιμά αυτούς που τον χρησιμοποιούν γιατί δείχνει έλλειψη σεβασμού στα πιστεύω του άλλου.
Επίσης θεωρώ άστοχη την επιλογή της λέξης Άθεος θα ήταν πιο σωστό το Αθρησκος γιατί βάζουμε το στερητικό α για να δηλώσουμε την αντίθετη κατάσταση από μια υπάρχουσα,οποτε με το Άθεος παραδέχεσαι την ύπαρξη του Θεού ενώ με το Αθρησκος απλά δηλώνεις την αποστροφή σου σε κάποιο τρόπο λατρείας του Θεού.
Ειναι λογική πάντως η αντίδραση όσων είναι μακριά από την εκκλησία και την πίστη γιατί μέσα τους τους τρώει το σαράκι της αμφιβολίας για την επιλογή τους.
Μια ακόμη ερώτηση:
Αν η Βάφτιση δεν είχε νερά και λάδια και ήταν απλά η απαγγελία 2 ψαλμών θα ήσασταν εντάξει και θα βαφτίζατε τα παιδιά σας με χαρά ή κατά βάθος δεν το θέλετε και σας ενοχλεί η οποιαδήποτε διαδικασία;
Ο δρόμος της Πίστης είναι ανηφορικός και δύσκολος δεν είναι για όλους.

Η λεξη ποίμνιο και ποιμένας είναι καθαρά χριστιανική ή νομιζω;

Παντως ο ανθρωπος εκανε μια ερωτηση στην αρχη απλη για να γυρισει παλι σε βημα περι "μαρτυριου" κλπ...

Οσοι δεν θελετε μην βαφτιζετε τα παιδια σας, δικαιωμα σας και ευθυνη σας, και κρατειστε τα και στα πουπουλα μην τυχων και ταλαιπωρηθουν ποτε, και κλαψουν.

Για τους αλλους που θελουν να τα βαφτισουν μην ασχολειστε μαζι τους.

Καλά ναι cicadelic. Να σε πιασει εσένα ένας άγνωστος γίγαντας 800 κιλά και να σε ρίξει σε μια μπανιέρα χωρίς να καταλαβαίνεις τι θέλει και να ναι και άλλοι 100 απο πανω τέτοιοι να σου πω εγω.

Σιγα... οταν θα τρωνε τις σφαλιαρες στον πραγματικο κοσμο και με το καλημερα, και δεν θα ξερουν απο που τους ερχεται, τοτε να δουμε την υπερπροστασια σας.

Καντε μαμοθρεφτα για να μην κλαψουν οταν ειναι νηπεια, και να αυτοκτωνουν οταν ειναι εφηβοι και ο κοσμος δεν τους καθεται...

Ειπαμε ο καθενας οπως στρωνει κοιμαται, και αυτο αφορα και τα παιδια του.

Το κρίνεις με όρους μεγάλου.
Από τη στιγμή που δεν αποδεικνύεται κάποια ιδιαίτερη διέγερση των συναισθημάτων του βρέφους, ο χαρακτηρισμός της πράξης είναι άχρηστος, ως χρωματισμος υπό το πρίσμα μιας ματιάς ενήλικου. Εξάλλου για βρέφη που βαλαντωνουν στο κλάμα, έχω ακούσει για παπάδες που -σωστά- δεν συνεχίζουν με τη βάπτιση.

Φαντάζομαι τι θα λέτε για το σουνετι...

Σιγα... οταν θα τρωνε τις σφαλιαρες στον πραγματικο κοσμο και με το καλημερα, και δεν θα ξερουν απο που τους ερχεται, τοτε να δουμε την υπερπροστασια σας.

Καντε μαμοθρεφτα για να μην κλαψουν οταν ειναι νηπεια, και να αυτοκτωνουν οταν ειναι εφηβοι και ο κοσμος δεν τους καθεται...

Ειπαμε ο καθενας οπως στρωνει κοιμαται, και αυτο αφορα και τα παιδια του.

Ε δε μπορούμε όλοι να μεγαλώσουμε τον ιππότη της ασφάλτου.
Αυτό είναι προνόμιο λίγων και εκλεκτών.
Σε ξένο κώλο εκατό ξύλινες τι είναι; Λέει η παροιμία.

Re: Απάντηση: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Βαναυσότητα το βούτημα στη κολυμβήθρα; Ειλικρινώς με κάνεις και γελώ.

Φανταζομαι θα γελας και σε οποιαδηποτε αλλη φαση το παιδι σου κλαίει και χτυπιέται οπως τα περισσότερα μωρα κατα την διάρκεις της βάφτισης...

Από εκεί και πέρα, δεν βλέπω κανένα λόγο να απορρίψουμε κάτι που υπάρχει ως παράδοση.

Σωστα. Απο τη στιγμη που ειναι παραδοση, ειναι καλό.

Καλή ειναι και η περιτομη, καλή και η κλειτοριδεκτομή και μυριες οσες, θρησκευτικές και μη, παραδοσεις

Δεν υπαρχει κανενας λογος κριτικης και εξέλιξης ως ανθρωπινο ειδος, ε;

Είναι άλλο πράγμα ο 'Αθεος και άλλο ο Άθρησκος, προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου και Άθρησκο και Άθεο. Ωστόσο κατανοώ κάποιον που έχει θεολογικές ανησυχίες σε φιλοσοφικό επίπεδο, που για διάφορους προσωπικούς λόγους αναζητά την επαφή με τον δημιουργό του σύμπαντος όπως και αν τον φαντάζεται αυτός. Κατανοώ τον απλά Άθρησκο που πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού, αν και έχω εντελώς διαφορετική φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων από αυτόν.

Αυτόν που δεν κατανοώ εγώ ως Άθεος, είναι αυτόν που ακολουθεί μια θρησκεία και τους κανόνες της, μία ανθρώπινη επινόηση για κάτι υπερφυσικό μη αποδεδειγμένο μεσω της λογικής και της επιστήμης. Και μάλιστα βασίζει τον τρόπο ζωής του και τις επιλογές στην ζωή του σε αυτούς τους κανόνες που επέβαλαν άλλοι άνθρωποι. Κατανοώ ως ένα βαθμό την πίστη στον Θεό, δεν κατανοώ την πίστη σε Χριστούς, Παναγίες, Μοάμεθ, Βούδες κλπ.

Για να μην παρεξηγηθώ δεν έχω κανένα θέμα με την Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση την οποία σε ένα βαθμό την ακολουθώ και εγώ αλλά ως παράδοση, όχι ως δόγμα που ορίζει τις επιλογές και τον τρόπο ζωής μου και που δεν δέχεται αμφισβήτηση.

Η λογική σου είναι εδώ νηπιακη.
Γενίκευση δίχως ίχνος λογικής διεργασίας.
Δεν θέλω να σε προσβάλλω, δεν μου επιτρέπεται εξάλλου. Απλώς επισημαίνω τι κάνεις. Έβαλες στην ίδια πρόταση βάπτιση, μπαρ μιτσβα η ο, τι αντίστοιχο, με την κλειτοριδεκτομη.

Για τους αλλους που θελουν να τα βαφτισουν μην ασχολειστε μαζι τους.

Με την ιδια λογικη δεν θα πρεπει να ασχολουμαστε αν δουμε πχ καποιον να ταλαιπωρεί οποιοδηποτε ζωντανό πλάσμα, μόνο και μόνο επειδη ειναι ''δικο του'';

Anyway, για να μην το παμε σε προσωπικό επιπεδο, απλως θα πω ότι, προσωπικα τουλαχιστον, δεν ''ασχολούμαι'' με κανεναν που θελει να βαφτίσει το παιδι του (αυτό δεν σημαινει φυσικα οτι δεν τον κρινω μεσα μου - όπως ολα και ολους).

Αυτό ομως δεν μου αφαιρεί το δικαίωμα (έως υποχρεωση) να αναφερομαι ανοικτά σε ότι θεωρώ λάθος (ειδικά αν αυτό θεωρώ ότι απτεται των ανθρωπινων δικαιωμάτων)

Βαναυσότητα το βούτημα στη κολυμβήθρα; Ειλικρινώς με κάνεις και γελώ. Σίγουρα μερικοί παπάδες το παρακάνουν, ακούω πως προσπαθούν να σχηματίσουν και την κίνηση του σταυρού με το βρέφος υπό το νερό. Τι να πω, μάλλον υπάρχει κάποιο κρυφό πρωτάθλημα ορθοδοξομετρου.
Αλλά όχι δα και βάναυσο το τυπικό βάπτισμα. Όσο για τα επιχειρήματα περί δώρου, σιγά μην ρωτήσουμε το 5μηνο και για το μενού. και

Πάντως η πίστη, προσωπική μου άποψη, μάλλον η πνευματικότητα εν γένει, η αναζήτηση του Θείου, νοήματος στην ύπαρξη, της Αιτίας, όπως θέλετε πείτε το, δεν μπορεί να είναι δοτή. Μόνο αποτέλεσμα προσωπικής τριβής και αναζήτησης.

Κλαμα= φοβος, πονος, δυσαρεσκεια, πανικος. Δεν ειναι κατι θετικο για να το προκαλουμε στο παιδι μας , σε καμια περιπτωση. Επιδρα ψυχολογικα στο παιδι μας. Ενα βρεφος απο μηνων λειτουργει σαν σφουγγαρι , οχι μονο στα θετικα, αλλα και στα αρνητικα. Και η βαπτιση δεν ειναι ενα απλο καθημερινο κλαμα , ειναι μια πρωτογνωρη εμπειρια για το βρεφος.

Και καλο θα ηταν να τα βαφτιζουμε μεγαλυτερα για να τα ρωταμε κιολας.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Άθεος είναι όποιος δεν πιστεύει, δεν δέχεται μάλλον πιο δοκιμα, την ύπαρξη κάποιας, οποιασδήποτε, ανώτερης δυναμης.

Άθρησκος... Ελληνικός μάλλον ο όρος. Αυτός που δεν ασπάζεται ή ακολουθεί κάποια θρησκεία. Νομίζω ο άθεος είναι εξ ορισμού και άθρησκος. Atheist και non religious. Βέβαια το τελευταίο μπορεί να σημαίνει και απλώς τον μη θρησκευόμενο.
IMHO όλα αυτά. Τα περί α στερητικου φιλολογικως αστηρικτα.

Η λογική σου είναι εδώ νηπιακη.
Γενίκευση δίχως ίχνος λογικής διεργασίας.
Δεν θέλω να σε προσβάλλω, δεν μου επιτρέπεται εξάλλου. Απλώς επισημαίνω τι κάνεις. Έβαλες στην ίδια πρόταση βάπτιση, μπαρ μιτσβα η ο, τι αντίστοιχο, με την κλειτοριδεκτομη.

Το τι εσυ δεν αντιλαμβάνεσαι την σημασία μίας προτασης αποτελούμενης από διάφορες λέξεις, δεν καθιστα την λογικη της συνταξης της νηπιακη.

Ο δε χαρακτηρισμός αυτός (νηπιακή) μαλλον καταλήγει σε αυτό ακριβώς που λες οτι δεν σου επιτρέπεται: Να προσβάλλεις.

Anyway, δεν το παιρνω προσωπικά (μάλλον τρελός παπας με βάφτησε και ισως δεν εφαγα ξύλο μικρός (οπως μαλλον επρεπε, για να προετοιμαστω για την ατιμη κοινωνία μου με περιμενε :p )

Κλαμα= φοβος, πονος, δυσαρεσκεια, πανικος. Δεν ειναι κατι θετικο για να το προκαλουμε στο παιδι μας , σε καμια περιπτωση. Επιδρα ψυχολογικα στο παιδι μας. Ενα βρεφος απο μηνων λειτουργει σαν σφουγγαρι , οχι μονο στα θετικα, αλλα και στα αρνητικα. Και η βαπτιση δεν ειναι ενα απλο καθημερινο κλαμα , ειναι μια πρωτογνωρη εμπειρια για το βρεφος.

Και καλο θα ηταν να τα βαφτιζουμε μεγαλυτερα για να τα ρωταμε κιολας.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Φίλε μου δυο αγόρια έχω μεγαλώσει. Επιμένω πως τα μεγαλοποιεις. Από το αρνητικό πήγαμε στη... βαναυσότητα. Ο φόβος είναι μόνο που το παίρνει ξένος. Συνηθεστατα δεν είναι τίποτα άξιο λόγου. Εδώ μας είχε 3 μήνες άυπνους από το κλάμα λόγω κολικων ο μεγάλος μας, και μιλαμε για κλαμα, ειναι αστείο να υπολογίσω το μισό λεπτό που έκλαψε -και σιγά το κλάμα δεν- στην κολυμβήθρα. Ζήτημα περί όνου σκιάς κυριολεκτικως.

Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία;
'Αμα πεθάνω κάψτε με ή θάψτε με;
Το Άγιο Φως είναι καλύτερο από το απλό φως;
Παλιά στο Ριο με τα φερυμποτ το Πάσχα τα αυτοκίνητα μποτιλιάριζαν γιατί τώρα που η έγινε η Γέφυρα πάλι μποτιλιάρουν;

Για κάθε απορία υπάρχει μια εξήγηση. Το δικό μου πρόβλημα είναι πολύ πολύ μεγάλο όμως.
Για κάθε εξήγηση που δίνετε και δίνετε και πολλές εξηγήσεις έχω πολύ περισσότερες απορίες.

Για να συζητήσεις πραγματικά με έναν άνθρωπο που έχει την απορία Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία; πρέπει να έχεις ευρύτατες κοινωνικοπολιτικοθρησκευτικοανθρωπολογικοσμικοφυσικεπαραφυσικες γνώσεις απόψεις.

Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην Βουλή;
Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στο Πεντάγωνο;
Αβαπτιστο μωρό μπορεί να πάει στην κορυφή του Ολύμπου;
Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει σε διαστημόπλοιο;
Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει σε internet cafe;
Αβαπτιστο μωρό θα μπορούσε να πάει στην Ολυμπία να δει τους Ολυμπιακούς πριν γεννηθεί ο Χριστός (θεωρητικό ερώτημα);

Πάμε τώρα σε κάποια βασικά πράγματα. Και εδώ θέλω απαντήσεις.

Τι επιπτώσεις θα έχει στο μωρό, στους γονείς στην κοινωνία, στην ανθρωπότητα και στο σύμπαν αν αν λέω αν Αβαπτιστο μωρό μπει στην εκκλησία;

Εμεις πηγαμε να γνωρισουμε τον παπα , τον χαιδεψε στο μαγουλο και εκλαιγε 10 λεπτα μεχρι που του κοπηκε η αναπνοη. Θα το ξανακανουμε στην βαπτιση. Πλακα ειχε...

Status
Not open for further replies.