Περί δεματικών...

Μα γι αυτό λέω ότι δεν είμαι σίγουρος τι έχω βάλει κατά καιρούς (δεν ξέρω και πόσοι γενικότερα δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό), κάποια κράτησαν αρκετό καιρό (χρόνια), ενώ τα τελευταία μόλις έξι μήνες (αλλά μπορεί να μην ήταν για εξωτερική χρήση). Τώρα τι ήταν το καθένα (αν ήταν UV τα πρώτα) δεν ξέρω, γιατί δεν μπορώ να το διαπιστώσω, αφού δεν υπάρχουν πια στην εγκατάσταση...

ΥΓ. 15 ευρώ ε; Καλά δεν είναι και τόσο ακριβά, σε σύγκριση με αυτά,

http://www.grainger.com/Grainger/THOMAS-BETTS-Cable-Tie-1PLP9

:Banane0:

Αν πας και απλά στρίψεις ελάχιστα (ζορίσεις) ένα tie-wrap από αυτά που έχεις να είσαι σίγουρος ότι θα το πάρει στο χέρι... :antlers:

15 ευρώ ανέφερα μία ακριβή τιμή στα μάτια των πολλών.. αυτό που έβαλες εσύ είναι κατηγορίας mcLaren.... :flipout:

Λευτέρη spaun & triax έχουν πολύ καλής ποιότητας δεματικά στις συσκευασίες τους..

Last edited by a moderator:
Μα νομίζω ότι στη πλειοψηφία των περιπτώσεων τα χρησιμοποιούμε για... τα καλώδια (αυτή είναι η βασική τους χρήση εξάλλου), άντε και κανένα κουτάκι. Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να τα ζορίσεις, δεν δένουμε... πλοίο! :Banane0:

ΥΓ. Δεν έχω κάτι υπέρ ή εναντίον τους, το ίδιο χρησιμοποιώ και ταινίες (και πιο συχνά θα έλεγα). Απλά είναι πιο πρακτική και γρήγορη η χρήση των δεματικών...

Last edited:
Λίγο ζόρισμα εννοώ απλά να το ακουμπήσεις και απειροελάχιστα να το τραβήξεις ή στρίψεις... Δεν σου είπα να κάνεις μονόζυγο !!!:flipout:

p.s. και εγώ χρησιμοποιώ δεματικά αλλά προτιμώ στην ταράτσα την ταινία.. γούστα είναι αυτά...

μόλις τελείωσα και το σικάγο... μούρλια...

Καλά εσύ τώρα λες είτε για τα πιο μικρά και λεπτά (όταν είναι καινούρια), είτε για όσα έχουν ξεραθεί από τον ήλιο, που όντως έτσι ακριβώς σπάνε (και χωρίς να τα αγγίξεις, μπορεί να έχουν σπάσει από μόνα τους, ή και τον αέρα!).

ΥΓ. Ποιο Σικάγο, ταινία, σειρά, παγωτό (:afro: ) what?

Last edited:
Όχι μόνο τα λεπτά, με κανονικά δεν θα πρέπει να ασχολείσαι καν..

σικάγο.....αυτό...

nn.jpg:flipout:

Last edited by a moderator:
Τα δεματικά της Legrand τσεκαρισμένα σε εγκαταστάσεις κεραιών εκπομπής αντέχουν 10+ χρόνια.
Τα δεματικά του Praktiker τσεκαρισμένα στο μπαλκόνι μου σε καλαμωτή αντέχουν 10+ μήνες.
Η μονωτική ταινία αντέχει ένα καλοκαίρι και ένα χειμώνα.
Διαλέγεις και παίρνεις!

Τα άσπρα και φθηνά δεματικά (έως και ~5mm) χαλάνε σίγουρα μέσα σε ένα χρόνο.
Μονωτική ταινία έχω δει να κρατάει αρκετά χρόνια (5-10) εφόσον φυσικά είναι καλή και έχει περαστεί 5-6 φορές..

Σε δεματικά έχω καταλήξει στα SAS 4.8/300 Black.

Πολλές φορές βάζω αρκετή μονωτική + μαύρο δεματικό από πάνω.

Η πιο μόνιμη όμως λύση είναι μονόκλωνο καλώδιο ρεύματος.
Απλά δεν είναι τόσο ωραίο εμφανισιακά το αποτέλεσμα.

Κι εγώ είχα βάλει δεματικά για πρώτη φορά στα χρόνια που ασχολούμαι. Τα έβαλα για να κατεβάσω το καλώδιο από τον ιστό. Μετά από 18 μήνες περίπου, ανέβηκα να γυρίσω από Πάρνηθα σε Υμηττό. Το πιο εύκολο γύρισμα καθώς έσπαγαν τα δεματικά με ένα άγγιγμα αν δεν ήταν ήδη σπασμένα. Μονωτική και πέρασμα 5-6 φορές όπως λέει και ο tsatasos.

Οπότε εμείς οι επαγγελματίες που στις εξωτερικές εγκαταστάσεις στα βουνά με χιόνια, βροχές και καύσωνες δουλεύουμε τόσες δεκαετίες δεματικά κάτι κάνουμε λάθος...

Εντάξει, δεν έχει νόημα να ειρωνευόμαστε, νομίζω έγινε αντιληπτό σε όλους πως υπάρχουν δεματικά καλής ποιότητας και αντοχής στο χρόνο και δεματικά που σπάνε σε 6 μήνες. Σε μένα αυτό δεν ήταν σαφές πριν διαβάσω αυτό το νήμα. Τώρα γνωρίζω πως για εξωτερική χρήση πρέπει να διαλέγω συγκεκριμένα δεματικά και δεν κάνει οτιδήποτε βρίσκει κανείς στο praktiker ή αλλού.

Re: Απάντηση: Περί δεματικών...

Οπότε εμείς οι επαγγελματίες που στις εξωτερικές εγκαταστάσεις στα βουνά με χιόνια, βροχές και καύσωνες δουλεύουμε τόσες δεκαετίες δεματικά κάτι κάνουμε λάθος...

Μόνος σου το λες, επαγγελματίας. Ξέρεις τι θα πάρεις και ασφαλώς το χρεώνεις. Ο χομπίστας θα πάει στο μαγαζί και θα δώσει ένα Χ ποσό για μια Χ ποιότητα. Αυτά συνήθως δεν είναι top of the range. Οπότε οι πιθανότητες είναι να πάρει δεματικά που στην καλύτερη θα ξεραθούν και θα σπάσουν μετά από κάποιο διάστημα. Προσωπικά πήγα να πάρω συγκεκριμένα δεματικά, αλλά προτίμησα να μην δώσω ένα ποσό που για να δέσω καλώδια το θεώρησα υπερβολικό.

@malakudi Συγνώμη αν το πήρες σαν ειρωνεία, καμία τέτοια πρόθεση! Απλά μην περνάμε την λάθος εντύπωση σε κάποιον που διαβάζει και δεν ξέρει πως είναι καλύτερη η ταινία από τα δεματικά!
Ότι είναι καλύτερη μια καλή ταινία από τα κακά δεματικά ναι. Ότι είναι σωστό να βάζουμε ταινία όχι. Ας πάρουμε καλά δεματικά και ας ξεχάσουμε για χρόνια ότι τα βάλαμε.

@vertical Σαφώς και είναι ακριβά τα καλά, αλλά πόσα θα χρειαστείς? 10? 20? Πιο φτηνά από την ταινία θα σου έρθουν.

Last edited: