Περι ενεργειας των τροφοδοτικων

Σταυρος Δανος

AVClub Addicted Member
21 March 2008
1,811
Πατρα/Κυπρος
Υπαρχει κανενας rule of thumb για υπολογισμο απαιτουμενης ενεργειας που οφειλει το τροφοδοτικο να εχει διαθεσιμο,αναλογα με τα ονομαστικα μεγιστα Watt που μπορει να δωσει στο φορτιο?

Λογου χαριν,

ενισχυτης στα 20W(τερας ισχυος) στα 8ωμ,ποσα joule θα ηταν ανετο το τροφοδοτικο?

Αν λαβουμε υποψη τον τυπο U=1/2*C*V^2....

πχ.Οταν στα 1000V μια τριοδος που αποδιδει 20W,σε ποση χωρητικοτητα ειναι happy(αν αφησουμε εκτος υπολογισμου την ελαχιστη εσωτερικη αντισταση του τροφοδοτικου) ?
 
Για χαμηλές τάσεις (μέχρι 15V peak στο δευτερεύον) υπάρχει ο κανόνας που λέει πως θες τουλάχιστον 4.700μF ανά Amber DC για να έχεις κυμάτωση περί του 20-25% (που είναι ΚΑΚΗ τιμή για audio...)

Οταν ανέβουν οι τάσεις, τα πράγματα βελτιώνονται κατά πολύ λόγω ακριβώς του μαθηματικού τύπου που έγραψες για την ενέργεια πυκνωτή.

Ενα πείραμα σε οποιοδήποτε εξομοιωτικό (workbench, spice, circuitmaker..) θα σου δώσει τις απαντήσεις.