Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Τακη ειδα την αναφορα σου σε Jura αλλα ειμαι....κοντος...max 500euro....Για αυτο και ανεφερα τη lirika one touch..π.χ.

Σας ευχαριστω ολους για τη βοηθεια και περιμενω και αλλη...χεχεχε..
Πέταξες ήδη λεφτά στη Delonghi.
Θα δώσεις κι άλλα 500 , για να πάρεις ένα μέτριο μύλο, μία μηχανή που στην καλύτερη θα σου βγάζει μέτριο καφέ, χρησιμοποιώντας καφέ μπαγιάτικο από super market. Στο τέλος θα βαρεθείς τη μετριότητα και η μηχανή θα βρεθεί σε κούτα στο πατάρι, αν δεν στη σουτάρει η γυναίκα σου από τον πάγκο της κουζίνας.
Αν όντως βαριέσαι τη ρουτίνα του καφέ, ο Ελληνικός είναι μία χαρά καφές. Μην πετάς τα λεφτά σου.

Οπότε όπως τα διαβάζω ή Jura ή τίποτα...
Ούτε Jura. Εκεί τα λεφτά που θα πετάξεις θα είναι περισσότερα.

Η θα ακολουθήσεις τον κλασσικό δρόμο (μύλος, μηχανή) ή μπρίκι και Ελληνικός. Και ο φίλτρου είναι ωραία και οικονομική επιλογή.

Θα πετάξεις ένα 500άρικο τσάμπα και βερεσέ.

Τέλος πάντων, αυτό πιστεύω. Δικά σου λεφτά είναι, δεν μου πέφτει λόγος.

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Ο,τι να ναι... Η μπρίκι η μηχανή; Και ποια μηχανή; Των 150 ευρώ η του τριχίλιαρου; Και ποιον μύλο; Μάλλον δεν έχεις δοκιμάσει καφέ από καλή υπέρ αυτόματη για να γράφεις αυτά που γράφεις...

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Τάκη έχεις άποψη για υπεραυτοματες, πέρα της Jura που όπως είπα δεν..κάποια άλλη πρόταση... Δεν πάω σε μυλο,μηχανή,αφρογαλιερα,πιεσομετρα,αξονικους κτλ για έναν καφέ..

Είχα δοκιμάσει μια gaggia του 500ρικου αλλά δεν με ικανοποίησε. Η Jura πάντως βγάζει και φθηνότερα μοντέλα χωρίς σύστημα fine foam αν δεν σε ενδιαφέρει το cappuccino.

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια... Τσεκάρω..
Πάντως η δική σου..είναι αλλού.. Πολύ δυνατή..

Για αυτό δεν μπαίνω σε συγκεκριμένο forum καφέ, χωρίς να μου κάνουν τίποτα τα παιδιά εκεί ένιωσα έναν ελιτισμο - σνομπισμο σε αναφορά/ρες σε υπεραυτοματες μηχανές. .
Ίσως έχουν και δίκιο βέβαια...

Τάκη έχεις άποψη για υπεραυτοματες, πέρα της Jura που όπως είπα δεν..κάποια άλλη πρόταση... Δεν πάω σε μυλο,μηχανή,αφρογαλιερα,πιεσομετρα,αξονικους κτλ για έναν καφέ..

Συμφωνώ απόλυτα σε όλα. Βεβαία εγώ την Gaggia Classic το γνωστό forum του καφέ συμβουλεύτηκα τότε και κατέληξα σε αυτή. Ελιτισμο κ σνομπισμο δεν είδα αλλά ένα στυλ "αν δεν δώσεις τουλάχιστον τόσα για μηχανή κ τόσα για μύλο" ή "αν δεν κάνεις έτσι τον καφέ όπως λέμε καλύτερα μην πάρεις τίποτα". Γι αυτό έκοψα μαχαίρι το διάβασμα όταν κατέληξα σε μηχανή.
Αν έχεις budget 500αρικο πάρε την Classic κ ένα normal μύλο (Ascaso), πάρε καφέ από καφεκοπτείο (value for money όχι τίποτα 15-20 ευρώ το τέταρτο) και θα πίνεις πολύ καλό εσπρέσο. Οχι τέλειο, ιδανικό κ τα συναφή αλλά πολύ καλό. Service τίποτα. Αφαλάτωση ανάλογα την χρήση και κάποια στιγμή λύσιμο κ καθάρισμα το boiler μέσα). Μόνος μου τα κάνω.
(και οποίος νομίζει ότι παραπληροφόρω μπορεί να δοκιμάσει τον καφέ μου).

Ο,τι να ναι... Η μπρίκι η μηχανή; Και ποια μηχανή; Των 150 ευρώ η του τριχίλιαρου; Και ποιον μύλο; Μάλλον δεν έχεις δοκιμάσει καφέ από καλή υπέρ αυτόματη για να γράφεις αυτά που γράφεις...
Όχι, δεν έχω δοκιμάσει υπεραυτόματη μηχανή. Και δεν πρόκειται να δοκιμάσω (που να τη βρω?).
Ξέρω κόσμο που με μία classic κι ένα μύλο πίνει καλούς καφέδες, με κόστος γύρω στα 500 ή και λιγότερα αν τα βρει μεταχειρισμένα.
Η παλιά classic είναι μία χαρά μηχανή. Ξέρω κόσμο που τις έχει χρόνια κι είναι ευχαριστημένοι.
Προσωπικές απόψεις είναι αυτές, μην αρπάζεσαι.
Για μηχανές καφέ γράφουμε, ο καθένας ψωνίζει ότι θέλει, όσο φθηνά ή ακριβά θέλει.
Υπάρχει κόσμος που μετανιώνει είτε για τη φθηνή είτε για την ακριβή αγορά που έκανε.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Βλέπω οι lelit ξεκινούν από 370 . Υπάρχει ECM στα 750 . Λεφτά να υπάρχουν κι όρεξη.

Τι να την κανεις τη μηχαναρα αν δεν ξέρεις να φτιάξεις καφέ.. τις προάλλες πέτυχα σε ιταλικό μαγαζί στο Σικάγο μια τεράστια πανέμορφη Electra, και για πάρτη της παρηγγειλα καφέ βραδιάτικα.

13e3afa7287ee31b051b963a1091fc2f.jpg

Έλα όμως που δεν πινοταν με τίποτα. Μια καμμένη πικριλα. Μόνο η φωτογραφία μου'μεινε και το οφθαλμόλουτρο.

Τι να την κανεις τη μηχαναρα αν δεν ξέρεις να φτιάξεις καφέ.. τις προάλλες πέτυχα σε ιταλικό μαγαζί στο Σικάγο μια τεράστια πανέμορφη Electra, και για πάρτη της παρηγγειλα καφέ βραδιάτικα.

13e3afa7287ee31b051b963a1091fc2f.jpg

Έλα όμως που δεν πινοταν με τίποτα. Μια καμμένη πικριλα. Μόνο η φωτογραφία μου'μεινε και το οφθαλμόλουτρο.

χαχαχαα τι φάση!

σαν να μπαίνεις σε δωμάτιο με σούπερ σύστημα με τις γουφεράρες και τις ενισχυτάρες και να μην ακους μπάσο ένα πράμα ε?

Θα το ξαναπώ: δε γνωρίζουμε τι να περιμένουμε από έναν "καλό" καφέ.

Το αποτέλεσμα είναι πολυπαραγοντικό δυστυχώς ή ευτυχώς, το θέμα είναι τι αξία δίνεις στην απόλαυση του καφέ και που θέλεις να φτάσεις (όχι απαραίτητα σε χρήματα).

ΥΓ:παρεπιπτόντως είχα πάρει κάτι καψουλάκια για τη νεσπρέσο της συγκεκριμένης μάρκας που εικονίζεται και ήταν...πικρά, ακριβώς όπως το γράφεις. Λες να είναι έτσι ο "καλός" καφές?

Όχι, δεν έχω δοκιμάσει υπεραυτόματη μηχανή. Και δεν πρόκειται να δοκιμάσω (που να τη βρω?).
Ξέρω κόσμο που με μία classic κι ένα μύλο πίνει καλούς καφέδες, με κόστος γύρω στα 500 ή και λιγότερα αν τα βρει μεταχειρισμένα.
Η παλιά classic είναι μία χαρά μηχανή. Ξέρω κόσμο που τις έχει χρόνια κι είναι ευχαριστημένοι.
Προσωπικές απόψεις είναι αυτές, μην αρπάζεσαι.
Για μηχανές καφέ γράφουμε, ο καθένας ψωνίζει ότι θέλει, όσο φθηνά ή ακριβά θέλει.
Υπάρχει κόσμος που μετανιώνει είτε για τη φθηνή είτε για την ακριβή αγορά που έκανε.
.

Δεν αρπαζομαι, απλά εσυ είπες στο παλικάρι να μην πετάξει τα λεφτά του αγοράζοντας Jura όταν δεν έχεις καν δοκιμάσει καφέ από αυτές.
Κατά τα λοιπά συμφωνώ με τα παραπάνω.

@takisot, η γνώμη μου είναι ότι αν κάποιος δώσει 700 + για αυτόματη μηχανή, καλύτερα να πάρει μία ημιαυτόματη κι ένα καλό μύλο. Θα του δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην παρασκευή καφέδων.
Αν προτιμά την ευκολία πατάω ένα κουμπί κλπ και τους συμβιβασμούς που αυτό φέρνει, ας πάρει υπεραυτόματη.
Τιγρέ κρέμα έχει δει ποτέ από υπεραυτόματη μηχανή?

Τιγρέ κρεμα δεν θα δει, αλλα θα έχει πάντα πολύ καλο καφέ χωρίς μπελά, αυτό είναι το νόημα της υπέρ-αυτόματης. Απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν καλο καφέ αλλα δεν έχουν τον χρόνο ή/και την όρεξη να ασχοληθούν με τις χειροκίνητες και τους μυλους. Δεν ισχύει δηλαδή αυτό που έγραψες (ή μπρικι ή χειροκίνητη μηχανή). Υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις, πάντα όλες με τα υπέρ και κατά τους.

Πρόταση για κάτω από πεντακοης να μην περιμένω και να μη σας πρηζω συνάδελφοι ??

Τιγρέ κρεμα δεν θα δει, αλλα θα έχει πάντα πολύ καλο καφέ χωρίς μπελά, αυτό είναι το νόημα της υπέρ-αυτόματης. Απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν καλο καφέ αλλα δεν έχουν τον χρόνο ή/και την όρεξη να ασχοληθούν με τις χειροκίνητες και τους μυλους. Δεν ισχύει δηλαδή αυτό που έγραψες (ή μπρικι ή χειροκίνητη μηχανή). Υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις, πάντα όλες με τα υπέρ και κατά τους.
Δεν πρότεινα χειροκίνητη (είναι λίγο hardcore κατάσταση). Ημιαυτόματη θα του πρότεινα του ανθρώπου.
Σωστά τα γράφεις. Θα ήθελα να δοκιμάσω κι από Jura.

Σωστά, επρεπε να γράψω χειροκίνητη ή ημιαυτόματη. Γιατί ο μεγάλος μπελάς ΙΜΟ έγκειται κυρίως στο χάσιμο χρόνου από το κόψιμο καφέ στον μυλο, παρασκευη αφρόγαλου και το επακόλουθο καθάρισμα. Αυτό φυσικά εάν έχεις τελειοποιήσει την τεχνική σου.

Μια παρόμοια Electra υπάρχει σε ένα μαγαζί στο κέντρο της Κέρκυρας αν θυμάμαι καλά, το Bristol.
Από εμφάνιση είναι κόσμημα και αν τη βάλεις στο κέντρο του μαγαζιού πραγματικά είναι πολύ όμορφη.

Αυτοι οι μεγαλοι χρονοι και οι μεγαλοι μπελαδες για παρασκευη εσπρεσσο καπουτσινο ειναι ολιγον μυθος..
παραγγελνετε σε ενα καφε ενα καπουτσινο για εξω ,σε ποση ωρα ο μπαριστα σας φτιαχνει τον καφε να φυγετε?πολυ πιθανον πιο γρηγορα απο μια υπεραυτοματη
ε μετα απο λιγο εξασκηση και καλο διαβασμα θα το κανετε ρουτινα,θα φτιαχνετε καφε σε 5 λεπτα,την μηχανη ειπαμε μπορει να τη εχετε προθερμανει με εναν χρονοδιακοπτη
σιγουρα πιο γρηγορα απο ελληνικο,ειναι κατι ευκολο δεν ειναι πυρηνικη φυσικη,διαβαζετε στο διαδκτυο για μακροχρονια λαθη και αποτυχιες,και γω ειχα αλλα πιστευω αυτοι που καναν μακροχρονια λαθη δεν ειχαν διαβασει σωστα με αποτελεσμα να μην ξερουν τι να διορθωσουν τι οχι.
Μολις ξεκινησα την εξασκηση επειδη ειχα διαβασει καλα ,οτι λαθος μου βγαινε στον καφε ηξερα τι εφταιγε ,και το διορθωνα,χαλασα μισο κιλο και αρχισα να πετυχαινω τους χρονους,και αλλο μισο για να τελοιοποιησω,,δεν εχω γινει μπαριστα αλλα φτιαχνω ικανοποιητικο εσσπρεσσο πολυ γρηγορα.
το κοψιμο του καφε στον μυλο ειναι 10 δευτερα ζυγιζεις την ποσοτητα των 19γρ π.χ το πετας στο χοπερ πατας κουμπι αλλα 15 δευτερα να κοψει αυτην την μικρη ποσοτητα που την πεταει απευθειας στο πορταφιλτερ.
Ο καπουτσινο τωρα (αν και δεν μου αρεσει) βαζεις γαλα στην γαλατιερα της κοτσαρειες το θερμομετρο μεσα, της βαζεις γαλα αρχιζεις να κανεις αφρογαλο μεχρι να φτασει την θερμοκρασια,βγαζεις και σερβιρεις ποσο κραταει αυτο κατω απο λεπτο,μιλαμε για αστειους χρονους..

Οι υπεραυτοματες κοστιζουν πολυ και εχουν πολλα μειονεκτηματα,πρωτο βασικο ο μυλος,ειναι μικρων δυνατοτητων,δεν εχει μικρορυθμιση και παραμετροποιειται δυσκολα πραγμα βασικο για την ορθη παρασκευη καφε,καθαριζεται δυσκολα,η μηχανη ολα σε ενα εχει μπλεγμενες πλακετες ηλεκτρονικα με μποιλερς και θερμοτητα,το σερβις δυσκολο και ακριβο,βγαζει συνηθως πιο πολλες ζημιες απο μια ημιαυτοματη,πολλες υπεραυτοματες βγαζουν καφε με λαθος τροπο π.χ με συστημα pressurized αντι για non ,επειδη καθαριζονται και πιο δυσκολα το πιο πιθανον ειναι να πινετε τις μπαγιατιλες των προηγουμενων καφεδων σας κλπ.κλπ
εαν φτιαχνεις σωστα το αφρογαλο στο παρανελο καμια προσομοιωση υπεραυτοματης οποιο εξειγμενο συστημα και εαν εχει δεν μπορει να φτιαξει το ιδιο αφρογαλο

Αρα best case scenario 5 λεπτα. Στην υπεραυτόματη είναι 1 λεπτό όλα μαζι. Και φυσικά η διαφορα είναι στο consistency γιατί στην ημιαυτόματη δεν θα σου βγει πάντα όπως τον θες, ενώ χρειάζεται αρκετό training.

[/COLOR]Οι υπεραυτοματες κοστιζουν πολυ και εχουν πολλα μειονεκτηματα,πρωτο βασικο ο μυλος,ειναι μικρων δυνατοτητων,δεν εχει μικρορυθμιση και παραμετροποιειται δυσκολα πραγμα βασικο για την ορθη παρασκευη καφε,καθαριζεται δυσκολα,η μηχανη ολα σε ενα εχει μπλεγμενες πλακετες ηλεκτρονικα με μποιλερς και θερμοτητα,το σερβις δυσκολο και ακριβο,βγαζει συνηθως πιο πολλες ζημιες απο μια ημιαυτοματη,πολλες υπεραυτοματες βγαζουν καφε με λαθος τροπο π.χ με συστημα pressurized αντι για non ,επειδη καθαριζονται και πιο δυσκολα το πιο πιθανον ειναι να πινετε τις μπαγιατιλες των προηγουμενων καφεδων σας κλπ.κλπ

Και πάλι, εξαρτάται από την υπεραυτόματη. Στην Jura πχ έχει dial που ρυθμίζεις το κόψιμο ενώ το καθάρισμα είναι γελοία υπόθεση: η ιδια η μηχανή σου λέει ποτε και πως να το κανεις.