Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

660cbe063fa3b94f66c7e3dc8d9fed4e.jpg

Προσγειώθηκε στον πάγκο μου αυτό το διαστημόπλοιο. Είναι η Sage (Breville στην Αμερική) Oracle Touch και είναι μια μηχανή με ευκολίες υπεαυτοματης και ποιότητα καφέ και milk frothing επαγγελματικής.
Πραγματικά έχω πάθει πλάκα με το τι καφέ φτιάχνει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, παρότι είμαι ακόμα στο στάδιο του ψαξιματος.

Περισσότερα εδώ:
https://www.google.gr/amp/s/www.wired.com/2017/07/review-breville-oracle-touch/amp
https://www.techradar.com/reviews/sage-by-heston-blumenthal-the-oracle-touch
https://gearpatrol.com/2017/10/10/breville-oracle-touch-precision-brewer-review/

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Η breville εχει πολύ καλή φήμη στην Αμερική.

Προσοχή όσο μπορείς μην την ταΐσεις καφε light ψημένο, υπάρχει περίπτωση να κανεις ζημιά στον ενσωματωμένο μύλο, ο τελευταίος ειναι το αδύνατο σημείο της μηχανής αυτής.

Sent from my iPad using Tapatalk

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Η breville εχει πολύ καλή φήμη στην Αμερική.

Προσοχή όσο μπορείς μην την ταΐσεις καφε light ψημένο, υπάρχει περίπτωση να κανεις ζημιά στον ενσωματωμένο μύλο, ο τελευταίος ειναι το αδύνατο σημείο της μηχανής αυτής.

Που το διάβασες αυτό;
Όταν λες light ψημένο τι ακριβώς εννοείς;
Thanks

light ψημένο εννοεί τον καφέ που έχει καβουρδιστεί λίγο. Από το χρώμα του κόκκου μπορείς να το καταλάβεις. Όσο πιο σκούρο προς το μαύρο τόσο πιο καβουρδισμένος είναι ο καφές.
Ο πολύ καβουρδισμένος κόκκος επίσης είναι και πιο λαδερός. Γυαλίζει το λάδι πάνω του, το βλέπεις και με το μάτι αν τον πιάσεις σου αφήνει λάδι στο χέρι.
Οι λιγότερο καβουρδισμένοι καφέδες είναι οι καφέδες που βγάζουν αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών κλπ.
Οι περισσότερο καβουρδισμένοι βγάζουν γεύση πιο κοντινή προς σοκολάτα.
Οι πολύ καβουρδισμένοι βγάζουν πικρίλα, αυτή που νομίζαμε κάποτε ότι είναι η γεύση του καφέ.
Μέτρια καβουρδισμένος είναι ο illy.
Οι λίγο καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ είναι πολύ σκληροί. Δεν αλέθονται εύκολα. Ο κόκκος σπάει με δυσκολία. Στο λέω από την πείρα που απέκτησα με χειροκίνητο μύλο.
Λίγο καβουρδισμένους καφέδες βρίσκεις στα γνωστά μαγαζιά της Αθήνας. Στο supermarket δύσκολα θα βρεις λίγο καβουρδισμένο καφέ. Μάλλον προς το πολύ καβουρδισμένο θα βρεις.
Καλορίζικη η μηχανή.

Κατάλαβα τι εννοείς, thanks.
Οι περισσότεροι καφέδες που προτιμώ είναι μέτρια προς καλά καβουρδισμένοι.
Τελευταία δοκιμάζω τις ποικιλίες της coffee republic που μου αρέσουν αρκετά.
Κάθε καφές όμως θέλει διαφορετικό κόψιμο από ότι βλέπω. Ευτυχώς η Oracle έχει custom presets.

Κατάλαβα τι εννοείς, thanks.
Οι περισσότεροι καφέδες που προτιμώ είναι μέτρια προς καλά καβουρδισμένοι.
Τελευταία δοκιμάζω τις ποικιλίες της coffee republic που μου αρέσουν αρκετά.
Κάθε καφές όμως θέλει διαφορετικό κόψιμο από ότι βλέπω. Ευτυχώς η Oracle έχει custom presets.
Δεν τους ξέρω καθόλου τους καφέδες αυτούς.
Ο λίγο καβουρδισμένος καφές κάνει περισσότερο θόρυβο όταν τον αλέθεις. Θα μάθεις τον ήχο με τον καιρό.
Το κόψιμο έχει να κάνει κυρίως με το πόσο φρεσκοκαβουρδισμένος είναι ο καφές. Και με την ποικιλία, αλλά προσωπική μου γνώμη είναι ότι έχει να κάνει κυρίως με την ημ/νία καβουρδίσματος

Αυτοί εδώ είναι: https://www.coffeerepublic.gr.
Τους καβουρδιζουν Ελλάδα.
Εισάγουν και τον Estrella del Caribe που είναι από τους αγαπημένους μου.

Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Δεν τους ξέρω καθόλου τους καφέδες αυτούς.
Ο λίγο καβουρδισμένος καφές κάνει περισσότερο θόρυβο όταν τον αλέθεις. Θα μάθεις τον ήχο με τον καιρό.
Το κόψιμο έχει να κάνει κυρίως με το πόσο φρεσκοκαβουρδισμένος είναι ο καφές. Και με την ποικιλία, αλλά προσωπική μου γνώμη είναι ότι έχει να κάνει κυρίως με την ημ/νία καβουρδίσματος

Μιας που είσαι γνωστης, για πρότεινε κανένα καφέ της προκοπης. Από εμπορικους, μου αρέσουν Portioli, Illy, Danesi, Ipanema, Hausbrandt. Taf έχω δοκιμάσει μόνο στην έκθεση και μου άρεσε.

Μιας που είσαι γνωστης, για πρότεινε κανένα καφέ της προκοπης. Από εμπορικους, μου αρέσουν Portioli, Illy, Danesi, Ipanema, Hausbrandt. Taf έχω δοκιμάσει μόνο στην έκθεση και μου άρεσε.
Ο μόνος που ξέρω είναι ο Ipanema λόγω καφετέριας κοντά στη δουλειά. Καλός είναι, λίγο flat για τα γούστα μου, αλλά είναι αξιοπρεπής. Ο Portioli είναι πολύ ψημένος, illy όσες φορές αγόρασα, δεν μου έτυχε φρεσκοκαβουεδισμένος.
Ψωνίζω καφέδες μόνο από το taf, λόγω συνήθειας και φρεσκαδας. Όσες φορές ψώνισα από αλλού μου έτυχαν πολύ light roasted καφέδες με λουλουδένια αρώματα όχι του γούστου μου.

Πρέπει να πειραματιστείς μόνος σου, γιατί αυτά είναι τελικά, τα διαφορετικά γούστα του καθενός.

Λογικό. Από taf ποιον προτιμάς;

Sweet blue, Brazil essential και τους αφρικάνικους.
Μερικές φορές κι ένα με γυναικείο όνομα, δεν το θυμάμαι τώρα.

Sweet blue, Brazil essential και τους αφρικάνικους.
Μερικές φορές κι ένα με γυναικείο όνομα, δεν το θυμάμαι τώρα.

Ευχαριστώ, θα τους δοκιμάσω.

πριν αγορασει καποιος καφε στο taf να κατσει να πιει καφε στο taf, για να δει ποσο οι ρυθμισεις,το κοψιμο και η μηχανη του μπορουν να προσεγγισουν το επαγγελματικο με Ε κεφαλαιο,απο τα ελαχιστα καφε της Ελλαδος που γευεσαι,μυριζεις τις γευσεις -μυρωδιες που περιγραφει ο καταλογος επακριβως (οχι κατι σαν) μια προς μια..

Από ΤΑF δοκίμασε και Αιθιοπιες, όπως η βασική Hariti που εχει.
Για κάτι πιο ιδιαίτερο δοκίμασε την Ethiopia To-La.

πριν αγορασει καποιος καφε στο taf να κατσει να πιει καφε στο taf, για να δει ποσο οι ρυθμισεις,το κοψιμο και η μηχανη του μπορουν να προσεγγισουν το επαγγελματικο με Ε κεφαλαιο,απο τα ελαχιστα καφε της Ελλαδος που γευεσαι,μυριζεις τις γευσεις -μυρωδιες που περιγραφει ο καταλογος επακριβως (οχι κατι σαν) μια προς μια..

Είναι όντως επαγγελματίες στην taf. Δεν πιστεύω πως η συγκεκριμένη μηχανή θα έχει πρόβλημα να δώσει καλό αποτέλεσμα με σωστές ρυθμίσεις.

Εσπρεσο δεν πίνω, αλλά αγοράζω οταν μπορω καφε για φιλτρου απο τον Ταφ.
Τελευταια είχε δυο πολύ καλούς, Gaviria απο Κολομβια και έναν από τη Ρουάντα.
Τελειως διαφορετικές γευσεις οι αφρικανικοι απο τους λατινοαμερικανικους και συνήθως δεν αρέσουν σε όσους προτιμούν τους καλα καβουρδισμένους (πχ από Βραζιλια).
Νομίζω οτι αυτοί κάνουν και για εσπρεσο

Από ΤΑF δοκίμασε και Αιθιοπιες, όπως η βασική Hariti που εχει.
Για κάτι πιο ιδιαίτερο δοκίμασε την Ethiopia To-La.

Ευχαριστώ, θα τους δοκιμάσω. Θα πάθω overdose καφεΐνης 😂

Αν είσαι νέος στο χόμπι θα σε συμβούλευα να αφήσεις τις Αιθιοπίες για αργότερα. Είναι ιδιότροποι καφέδες και δύσκολοι. Το πιθανότερο είναι να μη σου αρέσουν, όχι γιατί είναι κακοί καφέδες, αλλά γιατί εσύ και η μηχανή σου δεν είστε έτοιμοι ακόμα.

Στάλθηκε από το ONEPLUS A3003 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk