Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Φαντάζομαι πρέπει να τον διατηρήσεις σε vacuum sealed σακουλάκι, σωστά;
Λάθος.
Ο καφές τις πρώτες 30 ημέρες μετά το καβούρδισμα απελευθερώνει CO2.
Για αυτό το λόγο υπάρχουν δοχεία με ανεπίατροφη βαλβίδα. Αφήνουν το CO2 να βγει έξω, δεν αφήνουν το O2 να μπει μέσα να οξειδώσει τους κόκους του καφέ.
Αυτό μάλιστα είναι και test αν ο καφές είναι φρέσκο καβουρδισμένος. Βάζεις 10 κόκκους σε polybag αφαιρείς όλο τον αέρα και το δένεις σφικτά. Μετά από 2 ημέρες πρέπει το σακουλάκι να φουσκώσει από το CO2, εφόσον είναι φρέσκος.

Εγώ έχω αυτό. Στις ΗΠΑ φτιάχνονται τα πιο πολλά, θα το βρεις εύκολα.

http://www.cafetaf.gr/en/products/baristaaccesories/bar-092.html

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Χμμ κάτι σαν αυτό δηλαδή.

Ή μπορώ απλά να πάρω κάτι με τα μισά χρήματα χωρίς ουσιαστική διαφορά;
Το δικό μου είναι το coffeevac, αυτό που έχεις βρει κι εσύ στα μισά χρήματα. Το δικό μου χωράει 300 cc, κι είναι αρκετό για 250 gr. καφέ.
Δεν το ξέρω σε λίμπρες πόσο είναι αυτό.
Είναι εξαιρετικό.
Καλούς καφέδες. Ο καφές είναι εξαιρετικό χόμπυ. Περίπλοκο αλλά προσφέρει 3 λεπτά ευδαιμονίας την ημέρα ανά φλυτζάνι. 3 λεπτά ευδαιμονίας καθημερινά είναι σημαντική υπόθεση (για μένα τουλάχιστον).
Θα δεις που έμπλεξες στη πορεία.
metal-tin-sign-coffee-planet-shaking-or-me-retro-vintage-funny-decor-home-poster-8a4515736734c2263812231a82bb6fad.jpg

Last edited:
Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Hehe να'σαι καλά!

Συνειδητά μπλέκω, ο καλός καφές μου έχει λείψει, ειδικά εδώ που δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά όσο να πεταχτείς στην καφετέρια της γωνίας (εκεί ο καφές είναι χειρότερος απ'τη Nespresso μου).

To θέμα είναι ότι δεν ξέρω πόσες δυνατότητες παραμετροποίησης θα μου δώσει μια μηχανή σαν την Breville, αλλά φαντάζομαι, αφού ρυθμίζεις τόσο το μέγεθος κοπής όσο και τη ροή, ε, όλο και κάποιες καλές ρυθμισεις μπορείς να βρεις. Ισως απ'την άλλη να'ναι και καλύτερα που έχει κάποιους αυτοματισμούς γιατί ως άσχετος ίσως να έφτιαχνα καφέ που να μην πίνεται και να απογοητευόμουν.

Τελικά πήρα το μεγάλο δοχείο με τα 25$ γιατί υποτίθεται χωράει 650cc σε beans, οπότε είναι πιο βολικό.

Last edited:

Από που το πήρες; Υπάρχει ελλάδα; Από καφέδες ξέχνα λαβάζα και λοιπούς και επέλεξε μονοποικιλιακούς (single origin). Εκεί θα δεις γεύση....

Από που το πήρες; Υπάρχει ελλάδα; Από καφέδες ξέχνα λαβάζα και λοιπούς και επέλεξε μονοποικιλιακούς (single origin). Εκεί θα δεις γεύση....

Amazon.

Δεν ξέρω αν υπάρχει Ελλάδα, αλλά φαντάζομαι θα υπάρχει σε ευρωπαϊκό Amazon.

Ενοοείται ότι θα ψαχτώ για άλλους, τον Lavazza τον πήρα για να έχω κάτι να παίζω στο..unboxing μέχρι να μάθω που παν τα τέσσερα. :D

Hehe να'σαι καλά!

Συνειδητά μπλέκω, ο καλός καφές μου έχει λείψει, ειδικά εδώ που δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά όσο να πεταχτείς στην καφετέρια της γωνίας (εκεί ο καφές είναι χειρότερος απ'τη Nespresso μου).

To θέμα είναι ότι δεν ξέρω πόσες δυνατότητες παραμετροποίησης θα μου δώσει μια μηχανή σαν την Breville, αλλά φαντάζομαι, αφού ρυθμίζεις τόσο το μέγεθος κοπής όσο και τη ροή, ε, όλο και κάποιες καλές ρυθμισεις μπορείς να βρεις. Ισως απ'την άλλη να'ναι και καλύτερα που έχει κάποιους αυτοματισμούς γιατί ως άσχετος ίσως να έφτιαχνα καφέ που να μην πίνεται και να απογοητευόμουν.

Τους αυτοματισμούς που έχει μπορείς είτε να τους εκμεταλλευτείς, είτε να τους αγνοήσεις και να τα κάνεις όλα manual, δεν σε δεσμεύει σε κάτι.

Η Breville σου δίνει δυνατότητα να ρυθμίζεις το κόψιμο του καφέ όπως σχεδόν όλοι οι μύλοι, μπορείς επίσης να προ-ρυθμίσεις την ποσότητα του καφέ που θα βάλεις στο κυπελλάκι, τόσο σε μονή όσο και σε διπλή δόση, ώστε να μην το κάνεις κάθε φορά με το μάτι, να προ-ρυθμίσεις τον χρόνο ροής του καφέ και έχει και επιπλέον ένδειξη τις πίεσης που βοηθά πολύ ώστε με πειραματισμούς να πετύχεις το βέλτιστο για εσένα αποτέλεσμα. Επίσης έρχεται με δυο είδη κεσεδάκια του εσπρέσο, ένα με απλό πάτο και ένα με διπλό πάτο τόσο σε μονή όσο και σε διπλή δόση (4 συνολικά) ανάλογα τι αρέσει στον καθένα. Προσωπικά δεν χρειάζομαι τίποτα επιπλέον από αυτά για να "παίξω" και να πετύχω αυτό που θέλω.

Ούτε εγώ είμαι κανένας εξπέρ του καφέ αλλά θεωρώ πως η συγκεκριμένη μηχανή για τον μέσο χρήστη που επιζητά το κάτι παραπάνω στην γεύση είναι η ιδανική ολοκληρωμένη λύση σε ένα μηχάνημα και με στιβαρή κατασκευή τάνκ! Η τρόμπα της είναι πολύ δυνατή και αξιόπιστη, σηκώνει υψηλή πίεση που την διατηρεί ακόμα και μετά από συνεχόμενες δόσεις καφέ αντίθετα με τις φτηνές μηχανές εσπρέσο και εκεί πιστεύω βρίσκεται το μυστικό του καλού καφέ με έντονη γεύση. Στα δικά μου γούστα τουλάχιστον θεωρώ πως το αποτέλεσμα που παίρνεις με την μηχανή αυτή είναι εφάμιλλο με τις μεγάλες επαγγελματικές μηχανές στις καφετέριες, πράγμα σπάνιο για μηχανή αυτού του μεγέθους. Αν είχα σκοπό να διαθέσω ένα τέτοιο budget για εσπρεσιέρρα θα πήγαινα στην Breville με κλειστά τα μάτια, οι άλλες επιλογές σε αυτή την κατηγορία τιμής είναι υπεραυτόματες μηχανές με γκατζετιές, που ναι μεν έχουν ευκολίες αλλά όχι και την ίδια ποιότητα, ενώ άλλες αντίστοιχα ποιοτικές κλασικές μηχανές για το σπίτι ξεφεύγουν πολύ σε τιμή.

Click να μου επιτρέψεις να σε διορθώσω σε κάτι, ο εσπρέσο δεν χρειάζεται υψηλή πίεση που αναφέρεις. Χρειάζεται σταθερή πίεση στα 9 bar για τη σωστή εκχύλιση. Για να το πετύχουν χρησιμοποιούν μια τρίοδη βαλβίδα που εξασφαλίζει σταθερή ροή με σταθερή πίεση. Αυτό που διαφημίζουν οι εταιρείες για 15 bar πίεση είναι καθαρά κόλπο μάρκετινγκ.

Στάλθηκε από το ONEPLUS A3003 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Click να μου επιτρέψεις να σε διορθώσω σε κάτι, ο εσπρέσο δεν χρειάζεται υψηλή πίεση που αναφέρεις. Χρειάζεται σταθερή πίεση στα 9 bar για τη σωστή εκχύλιση. Για να το πετύχουν χρησιμοποιούν μια τρίοδη βαλβίδα που εξασφαλίζει σταθερή ροή με σταθερή πίεση. Αυτό που διαφημίζουν οι εταιρείες για 15 bar πίεση είναι καθαρά κόλπο μάρκετινγκ.

Ναι έχεις δίκιο, χρειάζεται σωστή πίεση όχι υψηλή και εκεί διαφέρουν οι καλές μηχανές από τις πιο φτηνές. Το πόσο θα παίξεις λίγο πανω-κάτω από τα θεωρητικά ιδανικά 9 bar είναι είναι και θέμα γούστου.

Τελικά ξαναβγήκε η προσφορά και τσίμπησα τη Breville (αφού διάβασα και στο espresso forum ότι η Gaggia είναι λαχείο για το αν θα πέσεις στο παλιό ή το καινούριο μοντέλο που είναι για πέταμα).

Μεταφορικά πόσα?
Τελωνείο? Να υποθέσω από USA έρχεται ε?

Θα επαναλάβω για όσους φίλους του καφέ δεν το γνωρίζουν, την καταλυτική δράση της ποιότητας του νερού για τον καφέ στις εσπρεσιέρες. Eλαφρύ ποιοτικό νερό αναδεικνύει την γεύση και το άρωμα του καφέ. Έχω παρατηρήσει ότι τον καλύτερο καφέ τον βγάζω με εμφιαλωμένα καλά νερά τα οποία τα "οξυγονώνω" και λίγο αλλάζοντας κανάτα από ψηλά 2-3 φορές ώστε να πάρουν και τον αέρα που τους λείπει.

Μεταφορικά πόσα?
Τελωνείο? Να υποθέσω από USA έρχεται ε?

Για την ώρα είμαι Αμερικάνος, οπότε δεν είχα τέτοια θέματα. Δε θα αγόραζα πάντως κάτι τόσο ογκώδες, βαρύ και ακριβό από Αμερική για Ελλάδα! Καλύτερα να παίξετε με ευρωπαϊκό Amazon (κι αυτό βέβαια αφού βεβαιωθείτε για εγγυήσεις, service, κλπ)

Αυτό που αναφέρατε με την πίεση, το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω, αλλά δεν έχω καταλάβει πως εσύ το ρυθμίζεις αυτό. Φαντάζομαι έχει να κάνει με το μέγεθος κοπής και το πόσο νερό βάζεις;

Αυτό που αναφέρατε με την πίεση, το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω, αλλά δεν έχω καταλάβει πως εσύ το ρυθμίζεις αυτό. Φαντάζομαι έχει να κάνει με το μέγεθος κοπής και το πόσο νερό βάζεις;

Έχει να κάνει με το μέγεθος κοπής και πόσο δυνατά θα πατήσεις τον καφέ μέσα στο κεσεδάκι. Υπάρχουν και επαγγελματικές μηχανές που σου επιτρέπουν να ρυθμίζεις την πίεση την ώρα που τρέχει ο καφές αλλά αυτές παίζουν σε άλλη κατηγορία τιμής.

Για την ώρα είμαι Αμερικάνος, οπότε δεν είχα τέτοια θέματα. Δε θα αγόραζα πάντως κάτι τόσο ογκώδες, βαρύ και ακριβό από Αμερική για Ελλάδα! Καλύτερα να παίξετε με ευρωπαϊκό Amazon (κι αυτό βέβαια αφού βεβαιωθείτε για εγγυήσεις, service, κλπ)

Από το γερμανικό Amazon η ίδια ως Gastroback: https://www.amazon.de/Gastroback-42612-Design-Espresso-Advanced/dp/B01ART08MI/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1507208796&sr=8-3&keywords=gastroback

Επίσης τσέκαρα με τους συναδέλφους την ποικιλία της Lavazza που συμφωνούσαμε πως είναι πολύ καλη. Ονομάζεται Lavazza Espresso Perfetto, πρέπει να είναι αυτό: https://www.amazon.de/Lavazza-Espresso-Perfetto-1-kg/dp/B000VJE75Y

http://www.barista.gr/el/lelit-pl042e-5 στα ίδια περίπου χρήματα με την Breville, δοκιμασμένη, με Έλληνα αντιπρόσωπο και σκάλες ανώτερη.

Αυτή είναι όμως άλλη κατηγορίας μηχανή, ημι-επαγγελματική. Ο Maestro την Breville την χτύπησε στα 430 δολάρια περίπου στα 2/3 της τιμής της. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή τη μηχανή να την βρει κανείς σε αντίστοιχη τιμή.

Η Breville γύρω στο 500ρικο γνωρίζω πως παίζει γενικά, η τιμή του Amazon δεν είναι αντιπροσωπευτική.

Last edited:

Μια χαρά οικιακή είναι, τι πάει να πει ημιεπαγγελματική? Όλες οι μηχανές για εσπρέσο, επαγγελματικές ή μη, πρέπει απαραιτήτως να πληρούν τις ίδιες συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές. Όταν κάνεις έρευνα αγοράς, αυτές τις προδιαγραφές εξετάζεις αν πληρούνται. Αν δεν πληρούνται, απλά δεν αγοράζεις, γιατί και τα λεφτά σου θα χαλάσεις και θα πάρεις και καφέ χειρότερο από κάψουλες.