Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Στελιο, εδω εχουμε συνηθως 15-30 ημερες για επιστροφη προιοντος χωρις προυποθεσεις (απλα αν δεν σε ικανοποιει, το επιστρεφεις ανοιγμενο κ χρησιμοποιημενο). Συνεπως ο Ιασωνας δεν θα χασει λεφτα, αλλα χρονο. Ομως φαινεται να θελει να ασχοληθει με το αθλημα κ να μαθει. Ποιος καλυτερος τροπος απο την εμπειρια με διαφορετικες μηχανες κ τεχνοτροπιες? Θα επενδυσει χρονο και θα μαθει καποια παραπανω πραγματα γυρω απο τη μηχανικη του εσπρεσσο.

Μη σου πω πως υποπτευομαι πως επελεξε εντελως χειροκινητη μηχανη ακριβως επειδη ειναι μηχανικος κ μαλλον θελει να αναλυσει την ολη τεχνοτροπια/φιλοσοφια του επρεσσο χωρις ρευμα, μεσω απλης μηχανικης. :grinning-smiley-043

ΥΓ Εμπειρος μπαριστα εδω...οσο ενα καψουλι νεσπρεσσο (της παλιας) και το πατημα ενος κουμπιου αφης...:flipout:

Hehe, κάπως έτσι, η δυνατότητα ελέγχου σε όλα τα επίπεδα είναι ελκυστική σα χαρακτηριστικό, ακόμη κι αν μαθηματικά σημαίνει ότι θα σου κάνει τη ζωή δύσκολη συγκριτικά με το ένα κουμπάκι. Ζαχάρωνα πχ τη Silvia και μετά σκέφτομαι... σκέψου να δώσεις τα 685$ που ζητάει, και τελικά να πίνεις πικρό καφέ επειδή κάθε φορά θα πρέπει να μαντεύεις τη θερμοκρασία (ή να δώσεις άλλα 250-300 για να βάλεις PID).

Αλλά υπάρχει κι άλλος λόγος:

Βασικά, επειδή ζούμε σε... "δυναμικές" καταστάσεις (δεν ξέρουμε σε ποιά ήπειρο θα βρισκόμαστε σε μισό χρόνο από τώρα), οι μικρές πολυτέλειες της ζωής (όπως αυτή εδώ εδώ η κούκλα) αναβάλλονται επ'αόριστον, και κοιτάμε να δούμε πως θα κάνουμε τη ζωή μας ελάχιστα καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα χωρίς σημαντικές επενδύσεις που θα μας κάνουν δυσκίνητους (και φτωχότερους σε αβέβαιες εποχές). Οι 30 μέρες περιθώριο επιστροφής των Αμερικανών ευνοούν τους πειραματισμούς.

Με τον Στέλιο είμαι κι εγώ, της δίνω μάλλον ελάχιστα περιθώρια επιτυχίας, αλλά επειδή άλλη επιλογή τώρα δεν έχω χωρίς να ξεφύγω ανεξέλεγκτα, είπα να την κάνω τη δοκιμή. Για να καταλάβετε, μέχρι που την είδα αυτή, σκεφτόμουν να δοκιμάσω κάτι σαν το bialetti moka που ανέφεραν τα παιδιά παραπάνω. Ε, αυτή εδώ - θεωρητικά πάντα- μπορεί να δώσει κάτι πιο κοντά σε κανονικό εσπρέσσο.

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Hehe, κάπως έτσι, η δυνατότητα ελέγχου σε όλα τα επίπεδα είναι ελκυστική σα χαρακτηριστικό, ακόμη κι αν μαθηματικά σημαίνει ότι θα σου κάνει τη ζωή δύσκολη συγκριτικά με το ένα κουμπάκι. Ζαχάρωνα πχ τη Silvia και μετά σκέφτομαι... σκέψου να δώσεις τα 685$ που ζητάει, και τελικά να πίνεις πικρό καφέ επειδή κάθε φορά θα πρέπει να μαντεύεις τη θερμοκρασία (ή να δώσεις άλλα 250-300 για να βάλεις PID).

Αλλά υπάρχει κι άλλος λόγος:

Βασικά, επειδή ζούμε σε... "δυναμικές" καταστάσεις (δεν ξέρουμε σε ποιά ήπειρο θα βρισκόμαστε σε μισό χρόνο από τώρα), οι μικρές πολυτέλειες της ζωής (όπως αυτή εδώ εδώ η κούκλα) αναβάλλονται επ'αόριστον, και κοιτάμε να δούμε πως θα κάνουμε τη ζωή μας ελάχιστα καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα χωρίς σημαντικές επενδύσεις που θα μας κάνουν δυσκίνητους (και φτωχότερους σε αβέβαιες εποχές). Οι 30 μέρες περιθώριο επιστροφής των Αμερικανών ευνοούν τους πειραματισμούς.

Με τον Στέλιο είμαι κι εγώ, της δίνω μάλλον ελάχιστα περιθώρια επιτυχίας, αλλά επειδή άλλη επιλογή τώρα δεν έχω χωρίς να ξεφύγω ανεξέλεγκτα, είπα να την κάνω τη δοκιμή. Για να καταλάβετε, μέχρι που την είδα αυτή, σκεφτόμουν να δοκιμάσω κάτι σαν το bialetti moka που ανέφεραν τα παιδιά παραπάνω. Ε, αυτή εδώ - θεωρητικά πάντα- μπορεί να δώσει κάτι πιο κοντά σε κανονικό εσπρέσσο.
@Maestro, όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα έκλεισε το Media Markt του Γέρακα, νομίζω, και ξεπούλησε ότι είχε μέσα. Τις ECM τις ξεπούλησε στα 600 - 700 .
Αγόρασε γνωστός μου μια τέτοια από δεύτερο χέρι 500 . Ο αρχικός ιδιοκτήτης την κράτησε 6 μήνες και μετά τη βαρέθηκε!

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Στελιο, εδω εχουμε συνηθως 15-30 ημερες για επιστροφη προιοντος χωρις προυποθεσεις (απλα αν δεν σε ικανοποιει, το επιστρεφεις ανοιγμενο κ χρησιμοποιημενο). Συνεπως ο Ιασωνας δεν θα χασει λεφτα, αλλα χρονο. Ομως φαινεται να θελει να ασχοληθει με το αθλημα κ να μαθει. Ποιος καλυτερος τροπος απο την εμπειρια με διαφορετικες μηχανες κ τεχνοτροπιες? Θα επενδυσει χρονο και θα μαθει καποια παραπανω πραγματα γυρω απο τη μηχανικη του εσπρεσσο.

Μη σου πω πως υποπτευομαι πως επελεξε εντελως χειροκινητη μηχανη ακριβως επειδη ειναι μηχανικος κ μαλλον θελει να αναλυσει την ολη τεχνοτροπια/φιλοσοφια του επρεσσο χωρις ρευμα, μεσω απλης μηχανικης. :grinning-smiley-043

ΥΓ Εμπειρος μπαριστα εδω...οσο ενα καψουλι νεσπρεσσο (της παλιας) και το πατημα ενος κουμπιου αφης...:flipout:
Γειά σου Μιχάλη & Καλή Χρονιά!
Στις αυτόματες μηχανές, που το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ο χρήστης είναι η ποσότητα, το κόψιμο του καφέ και τη δύναμη που ασκεί στο πάτημα, χρειάζεσαι περίπου 1 μήνα για να βρεις τη καθημερινή ρουτίνα για να πιείς καφέ.
Σε ένα σύστημα όπου όλες οι παράμετροι είναι μεταβλητές, ο χρόνος που χρειάζεται είναι πολύ μεγαλύτερος.
Στη δική μου περίπτωση, όπου το μόνο που δεν μπορούσα να επηρεάσω ήταν η θερμοκρασία του νερού, χρειάστηκα 6 μήνες, για να καταλήξω σε μια ρουτίνα και μετά από 1 χρόνο έφτασα στο σημείο να μπορώ να προβλέψω τι καφέ θα πιώ βάσει της πίεσης που ένιωθα στο χέρι και του χρόνου εκχύλισης.
Στις μηχανές που κοιτάζει τώρα ο Ιάσονας, σε ένα μήνα δεν θα καταλάβει τίποτα.

Συμφωνω με τους προλαλησαντες ,να πω κατι παντως για τα στανταρ τα 9bar και τα 60 ml,και αυτα πια δεν ειναι πανακεια στις μερες μας ,μπορεις και με λιγο λιγοτερη πιεση η περισσοτερη να παρεις καλο εσσπρεσο,και ακομα πιο πολυ με τα ml,gr,εαν δοκιμασετε brew ratio 1:1 η 1:1/5 δεν θα παρετε σχεδον ποτε καφε πικρο η ξινο...

Last edited:
Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Λοιπόν!

Στα θετικά: με την πρώτη φορά, τον Sette σε τελείως στην τύχη ρύθμιση κάπου στη μέση, ο καφές που βγήκε οπτικά ήταν άψογος, γευστικά όχι χειρότερος από την Breville που είχα για λίγες μέρες. Λίγο ξινός, αλλά αληθινός εσπρέσο, με σώμα, υφή, κρέμα και τα πάντα όλα.

Στα αρνητικά: αυτό που φοβόμουν, η μη ύπαρξη Boiler κάνει την πτώση θερμοκρασίας το νούμερο ένα πρόβλημα. Μετά από λίγα πειράματα το έλυσα στοιχειωδώς (βραστήρας στο 100 αντί για το θεωρητικά ιδανικό 94, προθέρμανση σε όλα τα κομμάτια που έρχονται σε επαφή με νερό/καφέ, και γενικότερα γρήγορες κινήσεις στην προετοιμασία).

Μετά τα παραπάνω, και με λίγο παιχνίδι στις ρυθμίσεις κοπής έφτιαξα καφέ στα 28 δευτερόλεπτα extraction, που αν και οριακά ξινός ήταν σαφώς καλύτερος της μέσης αμερικανικής καφετέριας.

Στατικά όντως δε σου γεμίζει το μάτι, όμως δε με προβλημάτισε πάρα πολύ.

Στο home barista υπάρχει ήδη θρεντ 50 σελίδων, όποτε θα αρχίσω διάβασμα να δω, πάντως για πρώτη εντύπωση φαίνεται τίμια «μηχανή», αλλά είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα.

bdb11222a2a5df730fc67655d98f642d.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Επανέρχομαι με σχόλια:

Το πρόβλημα της θερμοκρασίας είναι αμείλικτο, αφού τα 40ml στον κύλινδρο πέφτουν από τους 95 βαθμούς στους <85 μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Οπότε η λύση που μου πρότειναν στο Home Barista ήταν όχι απλά να προθερμαίνεις τον κύλινδρο αλλά να τον... βράζεις μαζί με το νερό.

Όντως το δοκίμασα και η διαφορά ήταν χαώδης. Η ξινίλα έφυγε, η κρέμα πολλαπλασιάστηκε, ο καφές άρχισε να ρέει σαν μέλι, αργά και όμορφα, και τώρα τα προβλήματα που προσπαθώ να λύσω είναι αφενός η υφή της κρέμας (λίγο πιο πηχτή/στερεή απ'οσο θα ήθελα), αφετέρου ότι η ξινίλα επανέρχεται όταν κρυώσει λίγο ο καφές στο φλυτζάνι. Το τελευταίο είναι πιο πολύ φιλολογικού ενδιαφέροντος, αφού συνήθως τον καφέ τον πίνω όσο είναι πολύ ζεστός.

31138_crema.jpg

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Χαρά στο κουράγιο σου πάντως...

Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Χαρά στο κουράγιο σου πάντως...

Έχει την πλάκα του ρε συ. Ειδικά όταν ο κοντινότερος -σχετικά- αξιοπρεπής εσπρέσσο είναι στις 2 ώρες μακριά, τι νομίζεις, όλοι κωλόφαρδοι είμαστε να ζούμε στην Ελλαδάρα;;; . :D

Last edited:
Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

@Maestro, τι καφές είναι? Δεν έχω ξαναδεί κρέμα σε τέτοια μορφή.
Τι roast date έχει?

@Maestro, τι καφές είναι? Δεν έχω ξαναδεί κρέμα σε τέτοια μορφή.
Τι roast date έχει?

Αυτός εδώ είναι. Roast date ~2 βδομάδες πίσω. Δεν είναι "εσπρέσσο", αλλά μου αρέσει η γεύση του. Χρωστάω μια δοκιμή με τη νέα μέθοδο ('βράσιμο κυλίνδρου') και σ'αυτόν , αφού τον είχα δοκιμάσει μόνο χωρίς καλή προθέρμανση και μου φαινόταν ξινός.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Έχει την πλάκα του ρε συ. Ειδικά όταν ο κοντινότερος -σχετικά- αξιοπρεπής εσπρέσσο είναι στις 2 ώρες μακριά, τι νομίζεις, όλοι κωλόφαρδοι είμαστε να ζούμε στην Ελλαδάρα;;; . :D

Έλα ρε συ, φανταζόμουν πως θα έχετε καλά/ψαγμένα cafe στη περιοχή σου.

Dark roast.
Έχει robusta ?

Δεν έχω ιδέα (είμαι κι άσχετος πανάθεμά με)!
Δοκίμασα τώρα τον intelligentsia με καλή προθέρμανση και είναι η μέρα με τη νύχτα. Ωστόσο συνεχίζει να έχει ένα ξυνο χαρακτήρα (ειδικά όταν κρυώσει αισθητά). Απλά τώρα φαίνεται πιο πολύ σαν χαρακτηριστικό της γεύσης παρά σαν αποτυχημένη παρασκευή.

Εντύπωση μου κάνει πάντως ότι αν και έχουν την ίδια ημερομηνία ψησίματος, είναι η μέρα με τη νύχτα τόσο στο πόσο χώρο πιάνουν με το ίδιο tamping στο portafilter (o dark σχεδόν το γεμίζει ενώ ο ιντελιγκέντσια συμπιέζεται πολύ περισσότερο), όσο και στην υφή της κρέμας (ο ιντελιγκέντσια είναι πιο «σωστός». Γευστικά προτιμώ σαφώς τον άλλον πάντως, αφού ξυνίζει μόνο όταν κρυώσει τελείως.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Έλα ρε συ, φανταζόμουν πως θα έχετε καλά/ψαγμένα cafe στη περιοχή σου.

Από φίλτρου έχει ο,τι τραβάει η όρεξη σου. Από εσπρέσο είναι θλιβερή η κατάσταση. Και να πεις ότι δεν είχαν μηχανές, μια χαρά έχουν. Απλά δεν τον γουστάρουν, δεν τον ξέρουν, δεν τον φτιάχνουν καλά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Δεν έχω ιδέα (είμαι κι άσχετος πανάθεμά με)!
Δοκίμασα τώρα τον intelligentsia με καλή προθέρμανση και είναι η μέρα με τη νύχτα. Ωστόσο συνεχίζει να έχει ένα ξυνο χαρακτήρα (ειδικά όταν κρυώσει αισθητά). Απλά τώρα φαίνεται πιο πολύ σαν χαρακτηριστικό της γεύσης παρά σαν αποτυχημένη παρασκευή.

Εντύπωση μου κάνει πάντως ότι αν και έχουν την ίδια ημερομηνία ψησίματος, είναι η μέρα με τη νύχτα τόσο στο πόσο χώρο πιάνουν με το ίδιο tamping στο portafilter (o dark σχεδόν το γεμίζει ενώ ο ιντελιγκέντσια συμπιέζεται πολύ περισσότερο), όσο και στην υφή της κρέμας (ο ιντελιγκέντσια είναι πιο «σωστός». Γευστικά προτιμώ σαφώς τον άλλον πάντως, αφού ξυνίζει μόνο όταν κρυώσει τελείως.
Για τον dark roasted, δες αν γράφει κάτι η συσκευασία. Αν δε γράφει 100% arabica, σχεδόν σίγουρα περιέχει και ρομπούστα. Αυτό μάλλον δικαιολογεί τη πυκνότητα της κρέμας του. Σαν εμφάνιση μου θυμίζει πολύ τον καφέ που σερβίρει το φημισμένο για την ατελείωτη κρέμα που διαρκεί ώρες Sant’Eustachio στη Ρώμη. Κι εκεί ο καφές είναι αρκετά ψημένος. Αν πιάσεις το κόκκο, αφήνει λάδι στο χέρι αλλά και με το μάτι φαίνεται λάδι στην επιφάνεια.
Αν ζυγίζεις το δόση του καφέ που βάζεις, θα παρατηρήσεις ότι στα ίδια γραμμάρια, ο dark roasted που έχεις θα γεμίζει πολύ περισσότερο το basket και πριν και μετά το πάτημα, επειδή από το επιπλέον ψήσιμο, έχει χάσει μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας του και των ελαίων του καρπού.
Στα must της διαδικασίας που ακολουθείς, είναι να ζεσταίνεις και τη κούπα του καφέ. Βάλε βραστό νερό μέσα πριν αρχίσεις τη διαδικασία τριψίματος και παρασκευής του καφέ, για να ζεσταθεί. Μην χρησιμοποιείς αυτά τα γυάλινα ποτηράκια. Παρόλο που είναι super να βλέπεις τη κρέμα, δεν κρατάνε τη θερμότητα που κρατά η λευκή πορσελάνη και τελικά χάνει ο καφές σε γεύση.
Την επόμενη φορά που θα κατέβεις Αθήνα, στείλε μήνυμα, να πάμε μια βόλτα στα σωστά καφέ, να αποκτήσεις τη γεύση αναφοράς. Γενικά πάντως μια μικρή οξύτητα στον εσπρέσσο, είναι αναμενόμενη, όσο κι αν σε ξενίζει στην αρχή, αρκεί να την αντέχει και το στομάχι σου. Είναι η "φρεσκάδα" που έχουν οι λιγότερο ψημένοι καφέδες σε σχέση με το dark roasted που έχεις συνηθίσει να πίνεις.

Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Για τον dark roasted, δες αν γράφει κάτι η συσκευασία. Αν δε γράφει 100% arabica, σχεδόν σίγουρα περιέχει και ρομπούστα. Αυτό μάλλον δικαιολογεί τη πυκνότητα της κρέμας του. Σαν εμφάνιση μου θυμίζει πολύ τον καφέ που σερβίρει το φημισμένο για την ατελείωτη κρέμα που διαρκεί ώρες Sant’Eustachio στη Ρώμη. Κι εκεί ο καφές είναι αρκετά ψημένος. Αν πιάσεις το κόκκο, αφήνει λάδι στο χέρι αλλά και με το μάτι φαίνεται λάδι στην επιφάνεια.
Αν ζυγίζεις το δόση του καφέ που βάζεις, θα παρατηρήσεις ότι στα ίδια γραμμάρια, ο dark roasted που έχεις θα γεμίζει πολύ περισσότερο το basket και πριν και μετά το πάτημα, επειδή από το επιπλέον ψήσιμο, έχει χάσει μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας του και των ελαίων του καρπού.
Στα must της διαδικασίας που ακολουθείς, είναι να ζεσταίνεις και τη κούπα του καφέ. Βάλε βραστό νερό μέσα πριν αρχίσεις τη διαδικασία τριψίματος και παρασκευής του καφέ, για να ζεσταθεί. Μην χρησιμοποιείς αυτά τα γυάλινα ποτηράκια. Παρόλο που είναι super να βλέπεις τη κρέμα, δεν κρατάνε τη θερμότητα που κρατά η λευκή πορσελάνη και τελικά χάνει ο καφές σε γεύση.
Την επόμενη φορά που θα κατέβεις Αθήνα, στείλε μήνυμα, να πάμε μια βόλτα στα σωστά καφέ, να αποκτήσεις τη γεύση αναφοράς. Γενικά πάντως μια μικρή οξύτητα στον εσπρέσσο, είναι αναμενόμενη, όσο κι αν σε ξενίζει στην αρχή, αρκεί να την αντέχει και το στομάχι σου. Είναι η "φρεσκάδα" που έχουν οι λιγότερο ψημένοι καφέδες σε σχέση με το dark roasted που έχεις συνηθίσει να πίνεις.

Εγκυκλοπαίδεια κανονική είσαι! :grinning-smiley-043

Ναι, τα ζυγίζω, η Flair προτείνει 17-18 gr, εγώ βάζω 15-16 σε περίπου 30ml τελικού προϊόντος στο φλυτζάνι. Εννοείται προθερμαίνω και το φλυτζάνι, αλλά έχεις δίκιο, μάλλον πορσελάνινα είναι καλύτερα, τσίμπησα να δοκιμάσω. Eπίσης, λάθος έγραψα πριν, ο dark είναι πιο καινούριος, roasted στις 3/1.

Γενικά πάντως το μηχανάκι αν μάθεις τα κουσούρια του δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζαμε. Και στατικά φαίνεται να αντέχει, αν και για να φτάσεις τα 9 bar διάβασα στο home-barista ότι θέλει γύρω στα 20-25 κιλά πίεση, όχι παραπάνω. Και, ακόμα και τώρα που πάω στα τυφλά, καφέ παίρνω αισθητά καλύτερο απ'τη Breville του 500άρικου, χώρια την "ελπίδα" που σου δίνει ότι μπορείς και καλύτερα.

Το βασικότερο είναι ότι σε βάζει στο τρυπάκι να ψαχτείς λίγο πέρα απ'το να πατάς το κουμπάκι. Εδώ και το σχετικό θρεντ απ'το home-barista.

Για τον καφέ στην Αθήνα εννοείται, και πολύ τον έχουμε αργήσει!!!

Last edited: