Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Σκουρόχρωμη κρέμα, πρόκειται για blend;

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ναι, είναι ο "κλασσικός" τους Black Cat.

Επικαιροποιώντας λίγο την αρχική ερώτηση του νηματοθέτη. Σήμερα με τιμή τα 120 ευρώ, άντε πολύ πολύ τραβηγμένα τα 200 τί μηχανή espresso θα αγοράζατε? Γενικά το σκέφτομαι. Ο καφές θα είναι λογικά φρεσκοτριμμένος από καφεκοπτείο. Προμήθεια κάθε εβδομάδα. Με μύλο δε νομίζω να μπλέξω.

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Επικαιροποιώντας λίγο την αρχική ερώτηση του νηματοθέτη. Σήμερα με τιμή τα 120 ευρώ, άντε πολύ πολύ τραβηγμένα τα 200 τί μηχανή espresso θα αγοράζατε? Γενικά το σκέφτομαι. Ο καφές θα είναι λογικά φρεσκοτριμμένος από καφεκοπτείο. Προμήθεια κάθε εβδομάδα. Με μύλο δε νομίζω να μπλέξω.

Περάστε έξω κύριε...

:flipout:

Αυτή πχ: Gaggia-Classic-Espresso-Coffee-Maker-Nice-Machine-Great-Coffee/332527747642?hash=item4d6c32c23a:g:ogUAAOSw8A1aZJPo
Αν καταφέρεις να την πάρεις εκεί γύρω στα 200,00 ή κάποια Rancilio Sylvia μέχρι 250,00.
Και μετά βάζε στο κουμπαρά για μύλο γιατί χωρίς μύλο δεν...

Στάλθηκε από το ONEPLUS A3003 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ημουν σίγουρος για τις απαντήσεις χαχαχα (για το μύλο).
Λοιπόν πάρε Gaggia Classic αν βρεις και θα κάνεις αυτό που λέμε καλό καφέ και θα τον ευχαριστηθείς ακόμη κ χωρίς μύλο (κάτοχος εδώ κ 7 χρόνια χωρίς μύλο και πίνω τέλειους Φρεντο).

Του τύπου στο ebay.γράφει 1300w στο καρτελακι. Στο Σκρουτζ είναι 1050w. Ενω 1300w είναι η classic lsb. Να υποθέσω οτι και η 1050 είναι "αποδεκτή"; Και μάλλον έχει κανει λάθος καταχώρηση ο τύπος στο ebay;

Σε Gaggia ψάχνεις μόνο σε μεταχειρισμένη από 2015 και πριν (όπως αυτή στο ebay). Η καινούρια έχει σοβαρές ελλείψεις και δεν αξίζει να ασχοληθείς. Εξωτερικά είναι σχεδόν ίδιες. Για να καταλάβεις αν σου κάνει, ψάξε στις φώτο να δεις αν υπάρχει το σωληνάκι της τρίοδης. Αν παρατηρήσεις τη φωτογραφία στην αγγελία, θα δεις περίπου πίσω από το group head, ένα μικρό ίνοξ σωληνάκι που καταλήγει στο δισκάκι για τα απόνερα. Στην καινούρια αυτο απουσιάζει.

Τελικά είναι πίσω αριστερά, είναι αυτό εδώ:
995f87c32e16721bfb3d1c719bc48c04.jpg

Διαβαζω οτι είναι λίγο ζημιαρες. Θέμα ανταλλακτικών δεν υπαρχει υποθετω και κοστος λογικό;

Είναι δοκιμασμένες, αρκετά διαδεδομένες και υπάρχουν ανταλλακτικά σε αφθονία. Ενδεχομένως, αν πας σε μεταχειρισμένη, θα χρειαστείς και ένα ποσό για συντήρηση-ανταλλακτικά.

Να πω μια γνώμη κι εγώ μετά από πολύ ψάξιμο και κάποιες λίγες εμπειρίες:

Πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνει κανείς στον εαυτό του, είναι τι καφέ πίνει. Αν πρόκειται να πίνεις μόνο latte/capuccino κλπ, δεν υπάρχει λόγος να πας σε hardcore μηχανή τύπου Classic ή Sylvia. Θα σου κάνει τη ζωή δύσκολη σε πολλά επίπεδα, θα πρέπει όπωσδήποτε να πάρεις μύλο αργά ή γρήγορα (μάλλον το δεύτερο), και θα πληρώσεις πολλά χρήματα χωρίς λόγο.

Αν είσαι του σκέτου εσπρέσσο όπως εγώ, τότε τα πράγματα αλλάζουν, και οι διαβαθμίσεις γεύσης είναι τεράστιες. Εκεί όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να πας σε (τουλάχιστον καλό) μύλο, αφού αυτό που θα σου κόβουν στο καφεκοπτείο δεν είναι απαραίτητο ότι θα αρέσει στη μηχανή σου (ως μέγεθος κλπ), και θα κάνεις τη ζωή σου πολύ δύσκολη μέχρι να βρεις σωστές προσαρμογές σε ποσότητα/tamping/θερμοκρασίες κλπ.

Οπότε, με λίγα λόγια: Αν θες αφρόγαλο, ζάχαρη κλπ στους καφέδες σου, πάρε μια Delonghi που είναι αρκετά τίμιες στα 100-150 ευρώ και θα είσαι μια χαρά. Αν θες σκέτους, άκουσε τι γράφουν τα παιδιά παραπάνω.

Ομως, εξ'οσων διαβάζω στα διάφορα φόρα, καλό καφέ με Gaggia ή Silvia χωρίς μύλο δύσκολα θα δεις. Επίσης, η Gaggia Classic έχει αλουμινένιο boiler, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφενός σε θέματα υγείας, αφετέρου σε θέματα σοβαρού corosion μετά από κάποιο καιρό.

Να απαντήσω με ερώτησεις.
Δηλαδή σε μια ganglia υπάρχει περίπτωση να πιω χειρότερο καφέ από μια delonghi υπό κάποιες (ποιες) προυποθεσεις;
Ναι. Ζάχαρη βάζω. Συνήθως μια κοφτή μαύρη. Επίσης συνήθως πίνω cappuccino Αλλά θεωρώ ότι θα βρω ζόρι με την κρέμα και θα πίνω συχνότερα espresso. Διαφορά θα καταλάβω στη χρήση αυτή μεταξύ delonghi και gaglia;
Μήπως delonghi και μυλο;

Kαι η baby gaccia πριν το 15 εχει τριοδη και κανει την ιδια δουλεια,εγω αυτη πηρα (baby dose) μεταχειρισμενη 130ε και 120 εναν ascaso μυλο μεταχειρισμενο και ειμαι jet,επισης στις καινουργιες gaccia το βρυσακι ειναι μαυρο πλαστικο.

O φρεντο και ο καπουτσινο απλα κουκουλωνουν τα λαθη στον καφε,παρολαυτα εαν παρεις μηχανη και μυλο που κανουν τα βασικα
παραγγειλε φρεσκο καφε κοψτον (προτεινω για φρεντο tareso tigrato) και δεν θα χεις ξαναπιει καλυτερο φρεντο στην ζωη σου
τζαμπα λεφτα ειναι οι ντελογκι κλπ και γω μια παρομοια ειχα πριν καθως και illyx9
με την illy ειχα σταθερα αποτελεσματα και αποδεκτη γευση (σε καμια περιπτωση ομωs δεν πηρα τα αρωματα oπως τωρα με φρεσκο καφε και gaccia)
αλλα οι καψουλες σε βαθος χρονου θα σου στοιχησουν ο κουκος αηδονι και θα παιρνες μια τετοια
r60v_black_front_1_grande_5e4517aa-a11b-4531-8b46-7b753f0a823c_600x.jpg

Αν κάποιος δεν έχει σκοπό να πάρει μύλο και δεν έχει απαιτήσεις από τον καφέ, καλύτερα θα ήταν να πάρει μια νεσπρεσσο και να ηρεμήσει, θα πίνει μια χαρα καφε. Οποιαδήποτε μηχανή χωρίς μύλο είναι τσάμπα κόπος, χρήμα, εκνευρισμος.

Ωραίο παραδειγμα.
Δηλαδή με μηχανή χωρίς μύλο θα πίνω χειρότερα από τη Nespresso. Σωστα;
Να δω που θα τον βάλω το μύλο και ποιος θα τον πλένει μετά το συρφετό λολ. Αλλά η Nespresso δεν πίνεται. Μόνο νεύρα σου φουντώνει.

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Εγώ πάντως που πίνω κυρίως cappuccino έχω βρει την υγεία μου με την υπέρ αυτόματη Jura ena 9 που κάνει και ωραίο αφρόγαλο και επιπλέον δεν είναι καθόλου μπελαλιδικη.
Αν έπινα κυρίως σκέτα εσπρεσακια θα έμπαινα σίγουρα στο τρυπακι καλής μηχανής με μύλο (όποτε φυσικά είχα χρόνο).

Αν κάποιος δεν έχει σκοπό να πάρει μύλο και δεν έχει απαιτήσεις από τον καφέ, καλύτερα θα ήταν να πάρει μια νεσπρεσσο και να ηρεμήσει, θα πίνει μια χαρα καφε. Οποιαδήποτε μηχανή χωρίς μύλο είναι τσάμπα κόπος, χρήμα, εκνευρισμος.

Δηλαδή για να καταλάβω, μας λες πως μια nespresso είναι καλύτερη από μια gaggia classic χωρίς μύλο;

Panoramix άπαξ και βάλεις ζάχαρη στον καφέ (είτε αφρόγαλα) δεν έχει νόημα να πάρεις ακριβή μηχανή και μύλο. Το καλύτερο απόσταγμα να βγει η ζάχαρη θα στο αλλοιώσει. Εκτός και αν έχεις λεφτά να ξοδέψεις και χρόνο (ζέσταμα, κόψιμο, παρασκευή, πλύσιμο, πέταμα καφέ τις πρώτες φορές κλπ) για να πιεις <25ml καφέ σε 5 λεπτά.

H Gaggia Classic έχει ακροφύσιο για αφρόγαλα. Πραγματικά vfm μηχανή που σου απογειώνει τον καφέ που αγοράζεις από ένα μέσο καφεκοπτείο.