Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Ωραίο παραδειγμα.
Δηλαδή με μηχανή χωρίς μύλο θα πίνω χειρότερα από τη Nespresso. Σωστα;
Να δω που θα τον βάλω το μύλο και ποιος θα τον πλένει μετά το συρφετό λολ. Αλλά η Nespresso δεν πίνεται. Μόνο νεύρα σου φουντώνει.

Με μηχανή χωρίς μύλο (ή ακόμα και με μύλο, τον πρώτο καιρό μέχρι να του πάρεις τον αέρα :D ) θα παίρνεις πολύ συχνά καφέ ξινό ή καμμένο. Αυτό είναι το μοναδικό προσόν της Νεσπρέσσο, ότι έχοντας συγκεκριμένη δόση, συγκεκριμένο μέγεθος κόκκου, συγκεκριμένη πίεση και συγκεκριμένο θερμοστάτη, μπορεί να σου δίνει καφέ που δε θα είναι over- ή underextracted, άρα γευστικά θα είναι ουδέτερος.

Το πρόβλημα είναι ότι, αφενός λόγω μπαγιατίλας, αφετέρου λόγω μικρής δόσης, έχει αυτή την υφή σαν σαπούνι... :D

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Με λίγη καστανή ζάχαρη όμως ισορροπεί το pH του καφέ και πειράζει λιγότερο στο στομάχι.

Πάντως διαφωνώ στο ότι αν πίνεις μόνο cappuccino δεν καταλαβαίνεις διαφορά στον καφέ που παράγεται από καλή μηχανή και καλό χαρμάνι. Μια χαρά φαίνονται οι διάφορες, αν και φυσικά όχι τόσο έντονα όπως στον σκέτο espresso.

Τα 4 "Μ" του espresso (με σειρά σπουδαιότητας):
Miscela (ο καφές, το χαρμάνι του καφέ)
Macinacaffe (O ΜΥΛΟΣ!!!!)
Macchina (η μηχανή)
Mano (το χέρι του Barista)

Η σωστή παρασκευή espresso, όπως επίσης και τα παράγωγά του (capuccino, fredo κλπ), προαπαιτεί την ύπαρξη των ανωτέρω τεσσάρων. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Δυστυχώς το minimum για αξιοπρεπή μηχανή και μύλο αγγίζει τα 500,00 για καινούριο εξοπλισμό και περίπου 300,00 για μεταχειρισμένο. Όποιος σκέφτεται να διαθέσει λιγότερα για μηχανές τύπου Delongi, crups κλπ, θα τον συμβούλευα να τα βάλει σε κουμπαρά και να κάνει υπομονή.

Προϋποθέτει επίσης μια σοβαρή επένδυση σε χρόνο, ειδικά τον πρώτο καιρό μέχρι να μάθει κάποιος τα βασικά.

Για πείτε μου λίγο για αφρόγαλα , εγώ δεν ξέρω από αυτά
Διάβασα μεν ότι καλή είναι μια Breville BMF600XL Milk Cafe Milk Fother , πρέπει να έχει περι τα 100 ευρώ
Αλλά δεν τη βρίσκω Ελλάδα / Ευρώπη
Βλέπω κάποιες στον Κοτσόβολο στα ~50 ευρώ , αλλά δεν είμαι σίγουρος, αν είναι να πάρω κάτι, να μη πάρω κάτι που δεν θα κάνει καλή δουλεία. Δλδ τι 50 ευρώ για κάτι το μέτριο τι 100 για κάτι που θεωρείται κορυφή και θα το έχεις μια ζωή. χαχα είναι να μη μπλέκεις με αυτά …
Συμβουλές ?

Φίλε Πανοραμίξ σε έχουμε καταμπερδέψει.
Αυτό που μπορώ να κάνω για σένα είναι να πάρω τη νεσπρέσο μου αύριο στο μαγαζί, στο οποίο έχω και μια φτηναδούρα του λιντολ εσπρεσιέρα.

Θα σου σιάξω ένα καφεδάκι με νεσπρέσο και ένα με τον αλεσμένο φτηνό καφέ με λάθος μύλο στη φτηνιάρα λιντολεσπρεσιέρα και θα μου πεις τι σου αρέσει πιότερο.

Είσαι?

Φίλε Πανοραμίξ σε έχουμε καταμπερδέψει.
Αυτό που μπορώ να κάνω για σένα είναι να πάρω τη νεσπρέσο μου αύριο στο μαγαζί, στο οποίο έχω και μια φτηναδούρα του λιντολ εσπρεσιέρα.

Θα σου σιάξω ένα καφεδάκι με νεσπρέσο και ένα με τον αλεσμένο φτηνό καφέ με λάθος μύλο στη φτηνιάρα λιντολεσπρεσιέρα και θα μου πεις τι σου αρέσει πιότερο.

Είσαι?

Tα Chario millenium ...

Ερώτηση κρίσεως...
Εγώ πίνω κατά βάση καφέ στη δουλειά όπου έχουμε μία gaggia carezza deluxe, η οποία μου φαίνεται και χειρότερη από μία παλιά των 150 που έχω σπίτι.
Με αυτά που διαβάζω και επειδή έχει αρχίσει να πεθαίνει η δική μου, μάλλον θα πάω σε μία των 150 πάλι γιατί 400 και 500 δεν σκέφτομαι να δώσω αυτή τη στιγμή για καφετιέρα.
Οι καφέδες που πίνω σπίτι είναι max 5-6, μέσα στο ΣΚ.
Και ένας δικός μου καφές είναι διπλός luggo
Αξίζει η αγορά μύλου, από τη στιγμή που οι κόκκοι είναι σε συσκευασία του ενός κιλού (Hausbrandt μπλε) και θα μένουν σίγουρα για πάνω από ένα τετράμηνο;

Ας πούμε ότι το όλο budget είναι κάπου στα 200 για καινούργια μηχανή.

Όχι νομίζω βάση των αναγκών σου δεν αξίζει να αγοράσεις μύλο κλπ, θα σου πρότεινα να πας σε κάψουλα, αν και θα σου κοστίζει παραπάνω ο κάθε καφές (45 λεπτά η κάψουλα). Όμως θα έχεις την ηρεμία σου και την ευκολία χρήσης της μηχανής.

Ότι κάψουλα και να έχω δοκιμάσει, σαν τον Hausbrandt τον μπλε δεν έχει βγει.
Βέβαια, δεν έχω δική μου μηχανή με κάψουλες για να μπορώ να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα και να δοκιμάσω διάφορους.

Άμα είναι να πληρώσω και να πίνω τελικά Illy, δεν...

Ερώτηση κρίσεως...
Εγώ πίνω κατά βάση καφέ στη δουλειά όπου έχουμε μία gaggia carezza deluxe, η οποία μου φαίνεται και χειρότερη από μία παλιά των 150 που έχω σπίτι.
Με αυτά που διαβάζω και επειδή έχει αρχίσει να πεθαίνει η δική μου, μάλλον θα πάω σε μία των 150 πάλι γιατί 400 και 500 δεν σκέφτομαι να δώσω αυτή τη στιγμή για καφετιέρα.
Οι καφέδες που πίνω σπίτι είναι max 5-6, μέσα στο ΣΚ.
Και ένας δικός μου καφές είναι διπλός luggo
Αξίζει η αγορά μύλου, από τη στιγμή που οι κόκκοι είναι σε συσκευασία του ενός κιλού (Hausbrandt μπλε) και θα μένουν σίγουρα για πάνω από ένα τετράμηνο;

Ας πούμε ότι το όλο budget είναι κάπου στα 200 για καινούργια μηχανή.
αν έχεις όρεξη να ασχοληθείς με τον καφέ σου αξίζει. Για να έχει νόημα ο μύλος θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις καταρχήν non pressurized Portafilter, το μονό καλαθάκι στα νπφ είναι μεγάλος μπελάς και δύσκολα θα βγάλεις σωστό καφέ, οπότε θες το διπλό καλαθάκι στο οποίο θα βάζεις 16-18γρ καφέ με τις απώλειες του μύλου υπολόγιζε χοντρικά τον κάθε σου καφέ στα 20 γρ. Στο κιλό λοιπόν έχεις ~50 καφέδες και με τα δεδομένα σου ~2.5 μήνες περίπου. Απ' ότι καταλαβαίνεις ο 1ος με τον τελευταίο καφέ σου στον κιλό δεν θα έχει καμία σχέση, πράγμα που θα καταλάβεις και στο κόψιμο και στην ροή. Φυσικά αν μπεις σε όλη αυτή την διαδικασία θα ανακαλύψεις ότι ίσως οι φρεσκοψημένοι κόκκοι που πουλάνε καταστήματα σαν το ταφ είναι καλύτεροι από οποιοδήποτε τυποποιημένο κι μπορείς να αγοράζεις σε μικρότερες ποσότητες. Στα χρήματα που διαθέτεις αυτό το σετάκι είναι αρκετά τίμιο :)

https://www.skroutz.gr/s/2806528/Philips-Saeco-HD8423-11.html
https://www.skroutz.gr/s/4664810/Graef-CM-702.html

PS. Saulot sends his regards ;)

διπλό καλαθάκι non pressurized έχει από τη μαμά της.

1_1_10660799.jpg

Αλλά το να πάω από εσπρεσιέρα των 150 σε μία των 90 δεν μου ακούγεται τόσο καλά...
Τόσο αποτυχημένη είναι η δικιά μου; :flipout:

Σκεφτόμουν μήπως είναι πιο σωστό να πάω σε μία των 200 και να αφήσω τον μύλο, αφού σίγουρα θα μένει ο καφές για πάνω από 3 μήνες.

Όταν ζεσταίνει ο καιρός δεν είμαι και τόσο του espresso. :p

PS. Tell Saulot, he is always in my mind...

διπλό καλαθάκι non pressurized έχει από τη μαμά της.

1_1_10660799.jpg

Αλλά το να πάω από εσπρεσιέρα των 150 σε μία των 90 δεν μου ακούγεται τόσο καλά...
Τόσο αποτυχημένη είναι η δικιά μου; :flipout:

Σκεφτόμουν μήπως είναι πιο σωστό να πάω σε μία των 200 και να αφήσω τον μύλο, αφού σίγουρα θα μένει ο καφές για πάνω από 3 μήνες.

Όταν ζεσταίνει ο καιρός δεν είμαι και τόσο του espresso. :p

PS. Tell Saulot, he is always in my mind...
:D η electrolux είναι με thermoblock? γενικότερα η τιμή πάντα είναι σχετική, πχ αυτη είναι η saeco (philips είναι πλέον και οι δυο) με άλλα καπάκια :). Επίσης γενικότερα δεν αξίζει να αγοράσεις μηχανή 200+ε για αλεσμένο καφέ, εκτός άμα βρεις το σωστό κόψιμο κι αγοράζεις κομμένο καφέ από roaster. Είμαι πολύ σίγουρος ότι άμα αγοράσετε μύλο στην δουλειά η μηχανή δεν θα φτιάχνει χάλια καφέ

Υποθέτω ότι είναι με thermoblock.
Όταν την ξεκινάω δεν βλέπω να τραβάει από το νερό του κάδου.

Στη δουλειά δεν παίζει να πιω espresso.
Θέλω να έχω πάντα καφέ δίπλα μου όταν δουλεύω, και αυτό σε μεγάλο ποτήρι φραπέ μεταφράζεται σε 4-5 καφέδες.
Σε espresso θα μιλάμε για πάνω από 10 την ημέρα.

Βρήκα τι πρεπει να κανεις.
Να κόψεις τους καφέδες.
Σοβαρά.
Δεν είναι ποσότητες αυτες.

Ότι κάψουλα και να έχω δοκιμάσει, σαν τον Hausbrandt τον μπλε δεν έχει βγει.
Βέβαια, δεν έχω δική μου μηχανή με κάψουλες για να μπορώ να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα και να δοκιμάσω διάφορους.

Άμα είναι να πληρώσω και να πίνω τελικά Illy, δεν...

ο illy καψουλα σου βγαινει 45 ευρω το κιλο περιπου,ουτε φρεσκοψημενος speciality δεν κανει τοσο..δεν λεει..

Βρήκα τι πρεπει να κανεις.
Να κόψεις τους καφέδες.
Σοβαρά.
Δεν είναι ποσότητες αυτες.

Μετά από ένα τρίπλεξ που έκανα, ο γιατρός μου είπε να πίνω τους μισούς καφέδες από αυτούς που έπινα.
Και πάντα ακούω τους γιατρούς!

Ε, τώρα δεν πίνω πια 8 φραπέ την ημέρα, αλλά 4.
Κάποια στιγμή ήθελα ένα κουτί espresso (250 γραμμάρια) την εβδομάδα, τώρα μου βγάζει δύο εβδομάδες!
Και άλλο να τους κόψω;

ο illy καψουλα σου βγαινει 45 ευρω το κιλο περιπου,ουτε φρεσκοψημενος speciality δεν κανει τοσο..δεν λεει..

Και Illy ρε φίλε; Illy;
Σαν να αγοράζεις ATC για να ακούς mp3 είναι!

φίλος καταλαβαίνω το θέμα σου, κι εγώ όταν ήμουν 8ωρο+ σε καρέκλα με υπολογιστή ήθελα να πίνω συνέχεια κάτι. Έπινα καμιά κανάτα καφέ φίλτρου.

Αν θες μεγάλη ποσότητα δοκίμασε americano (ίδια ποσότητα καφέ με μεγαλύτερη ποσότητα νερού).

Ερώτημα: Η συνιστώμενη ποσότητα καφείνης που αναφέρουν οι...έρευνες είναι έγκυρες? πως μεταφράζεται αυτό ανάλογα με το είδος του καφέ που πίνουμε? Ξέρει κάποιος να μας πει?

Εγώ έπινα παλιότερα τον gold της nescafe (μέχρι 3 τη μέρα) μετά το γύρισα σε douwe egberts esspreso (μέχρι 2 τη μέρα δεν είναι εσπρέσο, instant "νεσκαφές" είναι).
Τώρα έβαλα μπρος πάλι την λιντολομηχανούλα με jacobs esspreso έτοιμο κομμένο. Πίνω 2 τη μέρα και τους ευχαριστιέμαι.
Επόμενη κίνηση να πάρω ένα μύλο για να τρίβω on demand.

Για πείτε λίγο για τη συνιστώμενη ημερήσια δόση καφεϊνης.