Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Δεν παρατήρησα και δεν μπορώ να δω τώρα. Γιατί έχω ένα φιλαράκι που ψωνίζουμε μαζί και έχει πάρει τη συσκευασία.

Έτσι δοκιμάζουμε πολλούς χωρίς να χρειαστεί να πιούμε πολύ χάλια πράγμα. :smile:

Και μόλις παρήγγειλα μια lelit με pid και κάτι εξτραδάκια...
Πάνε κάπου στα 520 ...
Έπρεπε να το κλειδώσω αυτό το νήμα πριν πάρει αυτές τις διαστάσεις! :flipout:

Πάνε κάπου στα 520 ...

Lol. Φτηνά την έβγαλες, να ξέρεις...

Με γειες!!!

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Πάνε κάπου στα 520 ...
Καλά καφεδάκια!
giphy.gif

Ευχαριστώ!
Μωρέ το σκεφτόμουν, αλλά οι διαστάσεις είναι βασικές, έπρεπε να πάω σε μαζεμένη μηχανή.
Πάνω στον πάγκο έχω τη μηχανή του γαλλικού, τη φραπεδιέρα, τον μύλο και τη μηχανή του espresso.
Αν έκανα claim περισσότερο χώρο θα έπεφτε γκρίνια.
Για πιο πάνω δεν είδα κάτι να με τραβήξει σε χαρακτηριστικά και δεν ήθελα και να ανέβω και πολύ.

καλή επιλογή η Lelit έχει μηχανές σε μικρές διαστάσεις σε όλες τις κατηγορίες από φτηνές έως ακριβές!

Delonghi kg89.
Σε άμεση σύγκριση με τον 79 κάνει πολύ πιο ψιλό τον καφέ, αλλά του κατέβασα τις λεπίδες και τον κάνει ακόμη πιο ψιλό.

Χμμμ ελπίζω να μπορέσει να κόψει όσο ψιλά πρέπει για αυτή τη μηχανή. Κάνε τις δοκιμές σου και για οτι θες εδώ είμαστε :-)

Sent from my iPad using Tapatalk

Αν κατεβάσεις τα μαχαίρια κόβει πιο ψιλά από τον καφέ του εμπορίου.
Από τη μάνα της κόβει λίιιιγο πιο χοντρά από του εμπορίου.
Η 79 όμως από τη μάνα της στη χαμηλότερη ρύθμιση κόβει για γαλλικό μόνο.
Θέλει δηλαδή πολύ κατέβασμα!

Πάντως βρε παιδιά, medium roast που να μην είναι ξινούλι δεν έχω βρει. Ή έχει διαφορετικά βιώματα ο ουρανίσκος μου από τους Αμερικάνους (πιθανότατα, αφού δεν έχω καταφέρει να πιω μη ξινό εσπρέσσο πουθενά με 1-2 εξαιρέσεις σε ολόκληρη τη χώρα), ή κάτι δεν κάνω σωστά. Που δε νομίζω δηλαδή, αφού όλα είναι προβλεπέ, σωστή θερμοκρασία, μελιστάλακτη ροή, χρώμα, το "πτώμα" μετά χωρίς υποψία channeling κλπ.

Στην Ελλάδα αλλιώς τη θυμάμαι τη γεύση του εσπρέσσο, όπως και στην Ιταλία. Και αυτή τη γεύση την πετυχαίνω μόνο με dark. Μήπως έχουμε εικόνα του τι είναι ο "μέσος" καφές που πινουμε στην Ελλάδα, σε Γρηγόρηδες κλπ;

@Maestro,
Ιάσονα, η οξύτητα αυτή είναι ευχάριστη ? Νιώθεις μια "φρεσκάδα" στο καφέ (δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω) ή πηγαίνει προς τη ξινίλα που βγάζει το ξύδι ?
Πέτυχες κάποιο καφέ να σου αφήνει γεύση σοκολάτας ?
Ο μέσος καφές στην Αθήνα είναι πικρός, δεν είναι καλό δείγμα σύγκρισης. Αν περιμένεις να βγάλει η μηχανή σου τέτοιο καφέ, πήγαινε σε πιο καβουρδισμένους καφέδες.

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

@Maestro,
Ιάσονα, η οξύτητα αυτή είναι ευχάριστη ? Νιώθεις μια "φρεσκάδα" στο καφέ (δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω) ή πηγαίνει προς τη ξινίλα που βγάζει το ξύδι ?
Πέτυχες κάποιο καφέ να σου αφήνει γεύση σοκολάτας ?
Ο μέσος καφές στην Αθήνα είναι πικρός, δεν είναι καλό δείγμα σύγκρισης. Αν περιμένεις να βγάλει η μηχανή σου τέτοιο καφέ, πήγαινε σε πιο καβουρδισμένους καφέδες.

Είναι όντως δύσκολο να το περιγράψω: αν τον πιω μονορούφι σα σφηνάκι, τότε μιλάμε απλά για όξινη γεύση. Ναι φρεσκάδα, ναι καμιά φορά πιάνω αρώματα, αλλά όχι ευχάριστη, ούτε όμως και ξύδι. Ίσως πιο πολυ προς λεμόνι θα έλεγα (από άποψη έντασης).

Αν τον αφήσω κάτω και τον πιάσω μετά από 3 λεπτά που έχει κρυώσει λίγο, τότε πλησιάζει πιο πολύ στο ξύδι.

Βέβαια τα medium εδώ είναι αρκετά ανοιχτόχρωμα.

Βρήκα εδώ ενα ενδιαφέρον άρθρο που μάλλον μιλάει για το ίδιο θέμα, κάποιος ρωτάει πως γίνεται ένα medium roast όπως ο Black Cat να'ναι τόσο ξινό:

Sour Espresso with Black Cat

...και κάποιος απαντάει:

...I would hazard a guess that you are doing nothing wrong; but that you, as a beginner, have a far lower tolerance for lightly roasted, acidic espressos than you will have in a few years time. Black Cat is currently a light roasted blend with prominent orange flavors. I do not consider it suitable for beginners - it is fairly difficult to pull, requires top of the line commercial equipment, and even a great pull will taste very acidic, albeit with a lot more sweetness.

My only advice for Black Cat on your gear is to dose lower, grind a lot finer, and add sugar. Beyond that, you want to stick with "comfort food blends" that are lower in acidity and are heavier on the caramels and chocolates"