Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Δεν έχει solenoid valve προκειμένου να μπορείς να κάνεις το βασικό καθαρισμό του backflushing, οπότε, με τον καιρό, θα μαζέψει καμμένο καφέ και έλαια εντός του grouphead, με αποτέλεσμα να σου βγάζει ένα πικρό μαυροζούμι αντί για καφέ.

Δλδ οι συμβουλες παρακατω δεν ισχυουν;
Τι γινεται διχως τετοια βαλβίδα;

https://www.home-barista.com/espres...so-machines-without-solenoid-valve-t3949.html

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφ

Αν δεν κυκλοφορήσει νερό σε όλο το κύκλωμα δεν μπορώ να κάνω αφαλάτωση στο group. Η μηχανή μου δεν κάνει backflush. Την λύνω και την πλένω. Αυτή εδώ την κυρία έχω.
Πάσο.. η κυρία σου δεν έχει αντλία οπότε φαντάζομαι δεν μπορείς να σπρώξεις κρύο νερό για αποτελεσματικότερη αφαλάτωση.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Δλδ οι συμβουλες παρακατω δεν ισχυουν;
Τι γινεται διχως τετοια βαλβίδα;

https://www.home-barista.com/espres...so-machines-without-solenoid-valve-t3949.html
Δεν γνωρίζω αυτό το cleancaf που αναφέρει. Αυτό που λέει παντως, να περάσεις δηλαδή καθαριστικό εντός του μπόιλερ της μηχανής, δεν είναι καθολου
Καθόλου σωστό.
Το να καθαρίζεις τα αφαιρούμενα μέρη της μηχανής βοηθάει πολύ, αλλά στη συγκεκριμένη που σκέφτεται αποκλείεται να υπάρχει η δυνατότητα.

Δεν πηρα ακομη. Ρωτω γιατι για εμενα ειναι βασικο το ποσο θα πρεπει να ασχοληθω μετα. Γενικως βαριεμαι πολυ να καθαριζω.
Αν και καλοβλεπω το επομενο μοντελο, Briel 35,που εβγαλε παλι το eshop πολυ χαμηλα.
Εχει μποιλερ.
Για μυλο ενας τετοιος θα μου εκανε δουλεια;
https://www.skroutz.gr/s/15555633/Delonghi-KG-521-M.html?from=account_favorites
Καλύτερα αυτός https://www.skroutz.gr/s/4664810/Graef-CM-702.html.

Θα έλεγα στα ίδια λεφτά με τον delonghi, τον graef 802.

Για την lelit έχω πάρει τα φακελάκια για την αφαλάτωση.
Πως θα κάνω αφαλάτωση με κρύο;
Δεν κανονίζω εγώ αν θα ανοίξει ο βραστήρας ή όχι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Θα σου πρότεινα, για καλύτερο αποτέλεσμα, να χρησιμοποιείς εξειδικευμένο προϊόν για αφαλάτωση μηχανών.
Επίσης αφαλάτωση πάντα με κρύο νερό και backflushing με ζεστό.

Γιώργο έχεις να προτείνεις κάποιο προϊόν;
Ευχαριστώ

Εγώ καθαρίζω τη δική μου μ' ένα μίγμα 15% λευκό ξύδι (προτιμώ είτε το Μετόχι που βρίσκω στο Σκλαβενίτη σε πλαστικό μπουκάλι είτε λευκό ξύδι Πάρος σε γυάλινο) , 85% νερό από brita. Μόλις φτάσει στη σωστή θερμοκρασία βγάζω ένα φλυτζάνι σαν να έκανα καφέ. Τη σβήνω και σε 10 λεπτά, την ξανανοίγω και βγάζω και το υπόλοιπο. Αμέσω μετά μια κουταλιά της σούπας σόδα σε νερό brita και ξανακάνω τον ίδιο κύκλο. Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται στη μηχανή που ζαχαρώνεις. Τι boiler έχει ? Αν είναι ανοξείδωτο θα είσαι οκ.
Το ίδιο κάνω και στο πλυντήριο των ρούχων κάθε 6 μήνες, αλλά με άλλες ποσότητες. (2 μπουκάλια άσπρο ξύδι και δυο κουταλιές της σούπας ξυνό από το Super Market. Πλύσιμο στου 90 βαθμούς. Αμέσως μετά τον ίδιο κύκλο με 5 κουταλιές της σούπας σόδα).
Είναι φοβερό να δεις πόσο αφρό βγάζει το πλυντήριο σε αυτές τις πλύσεις. Και μετά μυρίζει καθαριότητα.

Καθε ποτε αυτα;

Αφαλάτωση μία φορά στο εξάμηνο, flashback χωρίς σαπούνι κάνω κάθε μέρα, με cafizza μία φορά την εβδομάδα.
Παίζει ρόλο και το πόσο σκληρό είναι το νερό.

Τι να σε κάνω μάναμ, αυτά με λένε να σε πω!
Εγώ πήγα και πήρα κάτι φακελάκια που λένε ότι είναι διπλή δόση και αν κάνω μία στο εξάμηνο θα μου κρατήσουν 5 6 χρόνια.
Αμ το cafizza που πήρα κιλού και θέλει λέει 3 γραμμάρια κάθε μήνα, εγώ του βάζω κάθε εβδομάδα μην το αφήσω στα εγγόνια μου και δεν ξέρουν τι να το κάνουν!

εντάξει καφέ πιείτε ότι θέλετε από ότι μηχανή θέλετε αλλά προσοχή με τις αφαλατώσεις και τα χημικά γιατί θα σας μείνουν τα Bοiler στα χέρια και θα πίνετε μέταλλα μετά!

σε κάθε περίπτωση το προλαμβάνειν είναι το καλύτερο...

Καθε ποτε αυτα;
Με 4 καφέδες την ημέρα, την έκανα αυτή τη ρουτίνα 1 φορά στους 2 μήνες.
Στο πλυντήριο Ιούλιο, και Ιανουάριο. Μάλλον όμως δεν ρωτάς για το πλυντήριο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφ

Γιώργο έχεις να προτείνεις κάποιο προϊόν;
Ευχαριστώ
Φακελάκια Dezcal. Ένα φακελάκι σε ενάμιση λίτρο νερού ανακατεύεις καλά εντός του δοχείου νερού της μηχανής να διαλυθεί εντελώς.
Περνάς διαδοχικά νερό από ακροφύσιο ατμού και group head (περίπου 250ml από το καθ'ένα). Κλείνεις μηχανή, περιμένεις 15min, επαναλαμβάνεις. Το κάνεις συνολικά τρεις φορές. Πολύ προσοχή μην μείνει το boiler χωρίς νερό.
Τέλος ξεπλένεις με τουλάχιστον ένα δοχείο νερό τα κυκλώματα της μηχανής.
Η συχνότητα εφαρμογής εξαρτάται από τη σκληρότητα του νερού.

Αυτά τα φακελάκια έχω πάρει, αλλά λένε ότι δεν το βάζεις ολόκληρο, αλλά το μισό.
Τι ισχύει τελικά;
Επίσης, δεν είναι πιο καλό να το διαλύσουμε στο νερό πριν μπει στο δοχείο της μηχανής, μην μείνουν κατάλοιπα;

Πάρτε και το πρωινό που έφτιαξα στη γυναίκα (δεν πίνω γάλα) :p

IMG-20200504-080448.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και

Φακελάκια Dezcal. Ένα φακελάκι σε ενάμιση λίτρο νερού ανακατεύεις καλά εντός του δοχείου νερού της μηχανής να διαλυθεί εντελώς.
Περνάς διαδοχικά νερό από ακροφύσιο ατμού και group head (περίπου 250ml από το καθ'ένα). Κλείνεις μηχανή, περιμένεις 15min, επαναλαμβάνεις. Το κάνεις συνολικά τρεις φορές. Πολύ προσοχή μην μείνει το boiler χωρίς νερό.
Τέλος ξεπλένεις με τουλάχιστον ένα δοχείο νερό τα κυκλώματα της μηχανής.
Η συχνότητα εφαρμογής εξαρτάται από τη σκληρότητα του νερού.

Πολύ αναλυτικός, ευχαριστώ!

Αυτά τα φακελάκια έχω πάρει, αλλά λένε ότι δεν το βάζεις ολόκληρο, αλλά το μισό.
Τι ισχύει τελικά;
Επίσης, δεν είναι πιο καλό να το διαλύσουμε στο νερό πριν μπει στο δοχείο της μηχανής, μην μείνουν κατάλοιπα;

Πάρτε και το πρωινό που έφτιαξα στη γυναίκα (δεν πίνω γάλα)

IMG-20200504-080448.jpg
Καλημέρα, ένα φακελάκι (28γρ) σε ενάμιση λίτρο νερού είναι 100% ασφαλές για το ορυχάλκινο μπόιλερ σου και η συμπύκνωσή του είναι αρκετά αποτελεσματική.

Μπορείς να πας και ποιο συντηρητικά αν θες, ειδικά εάν είσαι συνεπής στις συντηρήσεις ή και εάν το νερό που χρησιμοποιείς είναι μαλακό.

Αν θέλεις, μπορείς να το κάνεις όπως λες και να το διαλύεις πρώτα εκτός δοχείου πρώτου το ρίξεις. Εγώ για ευκολία το διαλύω κατευθείαν στο δοχείο της μηχανής και δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα.

Ευχαριστώ.
Η συντήρηση που του κάνω είναι backflush κάθε μέρα με σκέτο νερό, μία φορά την εβδομάδα με cafizza.
Το νερό μου είναι πιο μαλακό από πολλά εμφιαλωμένα.

Σήμερα καθάρισα και μύλο (του έβγαλα και το γλωσσίδι που έχει και κάνει κατακράτηση μισή μερίδα καφέ κάθε φορά) και περιμένω φρέσκα καφεδάκια από taf...

Συγνώμη αλλά έχω μπερδευτεί...
Για μηχανή με ορειχάλκινο boiler (PL41TEM Pid ), αν κάνω τα παρακάτω είμαι οκ? ή πρέπει να κάνω και κάτι άλλο?
1. water softener στο δοχείο νερού μόνιμα
2. μετά από κάθε χρήση της καφετιέρας (backflash)
3. 1 φορά την εβδομάδα, ταμπλέτα cafiza (backflash X 5 φορές)
4. Αφαλάτωση κάθε 2 μήνες με 1 φακελάκι dezcal, όπως περιγράψατε παραπάνω.

Συγνώμη αλλά έχω μπερδευτεί...
Για μηχανή με ορειχάλκινο boiler (PL41TEM Pid ), αν κάνω τα παρακάτω είμαι οκ? ή πρέπει να κάνω και κάτι άλλο?
1. water softener στο δοχείο νερού μόνιμα
2. μετά από κάθε χρήση της καφετιέρας (backflash)
3. 1 φορά την εβδομάδα, ταμπλέτα cafiza (backflash X 5 φορές)
4. Αφαλάτωση κάθε 2 μήνες με 1 φακελάκι dezcal, όπως περιγράψατε παραπάνω.

1. Super!
2. Υπερβολικό και αχρείαστο, κράτησε μόνο το βήμα 3.
4. Super!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

1. Super!
2. Υπερβολικό και αχρείαστο, κράτησε μόνο το βήμα 3.
4. Super!

Γιώργο σ' ευχαριστώ πολύ!!!!