Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Παρτε να εχετε (y) :)

Τον ηπια σε συσκευασια μπουκαλιου (μας το εφερε ο ιδιοκτητης του μαγαζιου) στο Ραλλυ Ακροπολις και επαθα πλακα.
Οι Λαρισαιο,ι ειναι οι πιο μεγαλοι καταναλωτες καφε στην Ελλαδα.
Το εχουν αναγαγει σε επιστημη.
Οποιος εχει τα κουραγια και την υπομονη να κανει ολη αυτη την μανουρα ,για να πιει ενα καφεδακι κρυο,θα δικαιωθει!
Μιλαμε για ΤΙΣ λεπτομερειες!!!!
Εμπιστευτειτε τους☕

Και στο απλό bialetti μπορείς να πάρεις καλό καφέ. Υπάρχουν αρκετές τεχνικές. Επειδή το είχα όταν ήμουν τελείως αρχάριος με τους καφέδες έβαζα πολύ ζεστό νερό που το είχα ετοιμάσει από πριν για να μειώσω πολύ τον χρόνο εκχείλισης ώστε ο καφές να μην είναι ξινός και πικρός. Το κακό είναι ότι ταυτόχρονα έχανα και μερικές καλές νότες του καφέ.
Αργότερα είδα και άλλες περίεργες τεχνικές σε βιντεάκια του youtube, οι οποίες όμως θέλουν αρκετό πειραματισμό για να τις πετύχεις. Όταν είχα αρχίσει να τις ψάχνω έγινε το λάθος που μπήκε στο πλυντήριο πιάτων το μπρικάκι και πήγε σκουπίδια μετά. Το επόμενο ήταν η brikka.
Καταλήγοντας:
- Αν είναι να αγοράσεις κάτι καινούργιο πάρε τη Brikka. Λίγο πιο ακριβή και αν δεν σου αρέσει τουλάχιστον στις πρώτες 2 γενιές μπορούσες να αφαιρέσεις το βαράκι και να το κάνεις κλασσικό μπρικάκι. Για μένα υπάρχει διαφορά αλλά όχι και συνταρακτική.
- Αν θέλεις να αναβαθμιστείς κάπως πάρε ένα μύλο. Με κοντά 50 ευρώ παίρνεις είτε έναν από τους μέτριους ηλεκτρικούς που κόβουν οκ καφέ για τα μπρικάκια αλλά όχι espresso ή έναν καλό χειροκίνητο που κόβει πάρα πολύ καλά αλλά έχει την σχετική αγγαρεία. Ο φρεσκοκομμένος καφές μετράει σε οποιαδήποτε μέθοδο παρασκευής και θα δεις πολύ μεγαλύτερη διαφορά με τέτοια αναβάθμιση σε σχέση με το να πας από μόκα σε brikka. Τον μύλο τον χρησιμοποιώ και για την aeropress που έχω (θέλει πιο χοντρό κόψιμο) και εκεί επίσης είναι ωραίος ο καφές αλλά προτιμώ την brikka.
- Αφού πάρεις μύλο πάρε και την brikka αν βρεις κάποια από τις 2 πρώτες γενιές. Για την τρίτη γενικά ακόμη δεν έχω βρει κάποια θετική κριτική. Δεν έχει κάποιο απαγορευτικό κόστος.

Το πολύ κακό όλων των παραπάνω είναι ότι έχεις πιάσει ταβάνι αν τα πάρεις αυτά (brikka, aeropress, φθηνό μύλο) και θες να αγοράσεις τα πάντα από την αρχή με πολύ περισσότερα χρήματα αν θέλεις κάτι καλύτερο.
Καταλήγω πάντως στο ότι οι τυχερότεροι είναι αυτοί που γουστάρουν καφέ φίλτρου (γαλλικό). Πραγματικά με ένα φθηνό μύλο και την aeropress έχεις κορυφαίο καφέ αυτού του τύπου και δεν χρειάζεται να ψάξεις τίποτα παραπάνω εκτός από την τεχνική σου.
Ευχαριστώ, ησασταν αναλυτικότατος !

Εχω ήδη απλό Bialetti και καλό μύλο, αλλά θα με ενδιέφεραν οι επιπλέον τεχνικές που αναφέρατε, για το extra βήμα.
Προς το παρόν ακολουθώ την τεχνική παρασκευής του Hoffmann με προζεσταμένο νερό και έχοντας κάνει οσο πιο πολύ γινεται standardized την όλη διαδικασία, πειραματίζομαι πλεον με καφέδες.

Έβαλα το Bialetti ως μεταβατικό βημα πριν παω σε μηχανή, αλλά τελικά δεν βλέπω να κάνω τη μετάβαση...

Ευχαριστώ, ησασταν αναλυτικότατος !

Εχω ήδη απλό Bialetti και καλό μύλο, αλλά θα με ενδιέφεραν οι επιπλέον τεχνικές που αναφέρατε, για το extra βήμα.
Προς το παρόν ακολουθώ την τεχνική παρασκευής του Hoffmann με προζεσταμένο νερό και έχοντας κάνει οσο πιο πολύ γινεται standardized την όλη διαδικασία, πειραματίζομαι πλεον με καφέδες.

Έβαλα το Bialetti ως μεταβατικό βημα πριν παω σε μηχανή, αλλά τελικά δεν βλέπω να κάνω τη μετάβαση...
Αν υπάρχει καλός μύλος που μπορεί να κόψει και σε επίπεδο εσπρέσο υπάρχουν επιλογές αρκετές για αναβάθμιση με καφετιέρα.

Πάντως, όπως είπε και ο Σεραφείμ λίγα μηνύματα πιο πάνω θες 650-700 ευρώ για να πεις ότι ξεκινάς δυνατά στο hobby. Και το δικό μου ψάξιμο εκεί κατέληξε.
Υπάρχει μόνο κάτι λίγο πιο φθηνό που τουλάχιστον από τα review που βρήκα στο internet, είναι αρκετά αξιόλογο και μπορείς να "παίξεις" για να φτιάξεις τον ιδανικό καφέ. Είναι κάτι μεταξύ bean to cup μηχανή και ημι-αυτόματου κιτ. Είναι το Sage Barista Express που έχει 550 ευρώ. Τα έχει όλα σε ένα, αλλά πραγματικά πρέπει να σκεφτείς καλά αν αξίζει ή όχι για 100-150 ευρώ λιγότερα να πας εκεί από ξεχωριστές συσκευές και περιφερειακά που σου δίνουν περισσότερες επιλογές και για το μέλλον.

Αν κάποιος το έχει ή το έχει δοκιμάσει το Sage Barista Express ας γράψει μερικές γραμμές.

Πάντως είναι πολύ άσχημο που δεν υπάρχει από όσα έψαξα τίποτα που να αξίζει από τα 100 μέχρι τα 500 ευρώ για κάποιο ενδιάμεσο βήμα σε εσπρέσο (η brikka είναι ότι πιο κοντινό σε εσπρέσο χωρίς να είναι εσπρέσο και να βγάζει μη καμένες και μη ξινές γεύσεις). Μπορείς φυσικά να αγοράσεις μόνο ένα μύλο, αλλά στο μπρικάκι οι διαφορές δεν θα είναι μεγάλες και θα πρέπει να πάρεις και μηχανή τελικά για να γευτείς διαφορά που να πεις ναι άξιζε το χρήμα.

Κατα τη γνωμη μου, ειναι προτιμότερο σε αυτα τα χρηματα(300-400 ευρω) να παει καποιος σε μεταχειρισμένο εξοπλισμό. Κυκλοφορούν σε αγγελίες πολυ καλες ευκαιρίες. Οπως και σε αλλα χόμπι, έτσι κι εδω το μικρόβιο της αναβάθμισης ειναι το ιδιο μεταδοτικό…

Από το eshop του TAF αγοράζει συχνά κανείς; Η πρώτη αγορά που έκανα, έκαναν 3 μέρες να τη στείλουν και πάλι τώρα στη δεύτερη παραγγελία μου έχουν περάσει 2 ημέρες και δεν έχουν στείλει.

Από το eshop του TAF αγοράζει συχνά κανείς; Η πρώτη αγορά που έκανα, έκαναν 3 μέρες να τη στείλουν και πάλι τώρα στη δεύτερη παραγγελία μου έχουν περάσει 2 ημέρες και δεν έχουν στείλει.
Δεν ξέρω αν κάποιος διαβάζει το νήμα, αλλά λίγα λεπτά μετά την έστειλαν! :)
Είχα αγχωθεί γιατί δεν είχα αρκετό καφέ να τη βγάλω μέχρι Δευτέρα

Πάντα παίρνω 2 από εκεί...το ένα είναι πάντα Pianeta Blue γιατί ξέρω τι να περιμένω.
Το δεύτερο αυτή τη φορά είναι Finca Guayabales - Guatemala. Να δούμε πως θα είναι!

Αν υπάρχει καλός μύλος που μπορεί να κόψει και σε επίπεδο εσπρέσο υπάρχουν επιλογές αρκετές για αναβάθμιση με καφετιέρα.

Πάντως, όπως είπε και ο Σεραφείμ λίγα μηνύματα πιο πάνω θες 650-700 ευρώ για να πεις ότι ξεκινάς δυνατά στο hobby. Και το δικό μου ψάξιμο εκεί κατέληξε.
Υπάρχει μόνο κάτι λίγο πιο φθηνό που τουλάχιστον από τα review που βρήκα στο internet, είναι αρκετά αξιόλογο και μπορείς να "παίξεις" για να φτιάξεις τον ιδανικό καφέ. Είναι κάτι μεταξύ bean to cup μηχανή και ημι-αυτόματου κιτ. Είναι το Sage Barista Express που έχει 550 ευρώ. Τα έχει όλα σε ένα, αλλά πραγματικά πρέπει να σκεφτείς καλά αν αξίζει ή όχι για 100-150 ευρώ λιγότερα να πας εκεί από ξεχωριστές συσκευές και περιφερειακά που σου δίνουν περισσότερες επιλογές και για το μέλλον.

Αν κάποιος το έχει ή το έχει δοκιμάσει το Sage Barista Express ας γράψει μερικές γραμμές.

Πάντως είναι πολύ άσχημο που δεν υπάρχει από όσα έψαξα τίποτα που να αξίζει από τα 100 μέχρι τα 500 ευρώ για κάποιο ενδιάμεσο βήμα σε εσπρέσο (η brikka είναι ότι πιο κοντινό σε εσπρέσο χωρίς να είναι εσπρέσο και να βγάζει μη καμένες και μη ξινές γεύσεις). Μπορείς φυσικά να αγοράσεις μόνο ένα μύλο, αλλά στο μπρικάκι οι διαφορές δεν θα είναι μεγάλες και θα πρέπει να πάρεις και μηχανή τελικά για να γευτείς διαφορά που να πεις ναι άξιζε το χρήμα.

Άποψη μου αλλά τα 650-700€ τα θεωρώ πολλά και σίγουρα όχι για να ξεκινήσεις το hobby σου. Πιστεύω ότι με μια Gaggia classic https://www.skroutz.gr/s/16969329/...tml?utm_source=ios&utm_campaign=skroutz_share στα 355€ και με έναν απλό χειροκίνητο μύλο όπως τον Hario Skerton PRO ~60€ μπορείς να πάρεις ένα αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα απλά αρχίζεις και επενδύεις σε καλύτερο μύλο χειροκίνητο μέχρι να φτάσεις τα όρια της Gaggia.
Χρησιμοποιώ τον παραπάνω συνδυασμό για 1,5 χρόνο και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Βέβαια το γεγονός ότι είμαι εγώ, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι και οι άλλοι!

Ενδιαφέρον!
Πόση ώρα παίρνει για να κόψεις 17 γραμμάρια για εσπρέσσο στο χειροκίνητο μύλο σου;
Επίσης με αρκετό ψάξιμο βρήκα κάποια review για το μύλο Baratza Encore που λένε ότι μπορείς να φτιάξεις εσπρέσσο με αυτόν. Έχει μόλις ~130 ευρώ στο γερμανικό Amazon. Σίγουρα έχει περιορισμούς, όμως ίσως να είναι ένα καλό πρώτο βήμα - κάποιος έγραφε ότι πρακτικά έχεις μόνο 3 ρυθμίσεις που βγάζουν καφέ για εσπρέσσο και μετά παίζεις με τα υπόλοιπα για να το φέρεις σε αποδεκτό αποτέλεσμα.

Επίσης με περισσότερο ψάξιμο για το sage barista express βλέπω ότι δίνει περιθώρια για να βελτιώσεις την τεχνική σου. Ο μύλος έχει αρκετά βήματα για να πάρεις κάτι καλό, το pid διατηρεί τη θερμοκρασία σωστά κλπ. Το μόνο ότι πρακτικά δεν αναβαθμίζεται τίποτα και ότι το portafilter είναι λίγο μικρότερο από το στάνταρ.

Last edited:
Εγώ το portafilter το πήρα επίτηδες 1 χιλιοστό πιο μικρό από το στανταρ γιατί για το στάνταρ κυκλοφορούν ένα σωρό βλακείες.
Κει επειδή είμαι επιρεπής σε αυτά και θα γέμιζα την κουζίνα βλακείες, προτίμησα να μην έχω καν την επιλογή.
Εν τω μεταξύ το θεωρώ μεγάλη απατεωνιά.
Δηλαδή γιατί ένα χιλιοστό μεγαλύτερο portafilter να το πληρώνεις κάπου στα 100€ (για ανάλογη μηχανή) από την ίδια εταιρία (Lelit π.χ. που έχω);

Μετά τη γνωστή Delonghi, σκέπτομαι να αγοράσω μια αυτόματη και έχω καταλήξει στην Gaggia Cadorna Style.
Έχει κάποιος άποψη; Είμαι του καπουτσίνο περισσότερο.

Μετά τη γνωστή Delonghi, σκέπτομαι να αγοράσω μια αυτόματη και έχω καταλήξει στην Gaggia Cadorna Style.
Έχει κάποιος άποψη; Είμαι του καπουτσίνο περισσότερο.
Όχι, καλύτερα πάρε κάψουλες.

Είμαι τόσο κατηγορηματικός γιατί κοστίζει ακριβά, είναι διαφορετικό να πετάξεις 50-60€ και διαφορετικό 500!

Ο προηγούμενη της Delonghi ήταν η Dolce Gusto με κάψουλες.
Θέλω μια αναβάθμιση στη γεύση του καφέ, όχι υποβάθμιση.

Οι μηχανές αυτού του τύπου που σκέφτεσαι, δυστυχώς δεν υλοποιούν αυτό που υπόσχονται.
Να το ψάξεις καλά πριν προχωρήσεις.

Η Dolce Gusto γενικά δεν έχει και το καλύτερο όνομα στις εσπρεσιέρες με κάψουλες, Nespresso και Illy τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα.
Από εκεί και πέρα αν θες να πιείς φθηνότερο καφέ σίγουρα μια συμβατική εσπρεσιέρα θα είναι καλύτερη σε βάθος χρόνου, τώρα από άποψη ποιότητας καφέ παίζουν πολλά ρόλο για το αν θα έχεις καλύτερο η χειρότερο αποτέλεσμα (πχ ποιότητα καφέ, δεξιότητες χειριστή κλπ).

Δεν με απασχολεί ο φθηνότερος καφές, αν αυτός προκύψει, καλοδεχούμενος.
Με ενδιαφέρει να πίνω καφέ που φτιάχνω σπίτι (1-2 την ημέρα), με τον τρόπο και τις παραμέτρους που θα επιλέξω μέσα από δοκιμές (άλεσμα, ποσότητα νερού, θερμοκρασία, παρασκευή κρέμας κ.λπ.).
Η Delonghi Dedica Pump που έχω με εξυπηρετούσε σχετικά πλην όμως δυσλειτουργεί πλέον και ψάχνω για μια αναβάθμιση.
Καλοβλέπω τις αυτόματες που περιλαμβάνουν και το μύλο και στράφηκα προς μια μάρκα με παράδοση όπως η Gaggia.
Η αγορά μηχανής με μύλο ενδεχομένως να με οδηγήσει σε αναζήτηση καλύτερων κόκκων καφέ, σε σχέση με τον illy που αγόραζα μέχρι σήμερα από το ΣΜ.
Αυτό είναι όλο.

Παιδια, δειτε και την Sage Barista Pro στα 606 Ευρω που εχει ενσωματωμενο μυλο. Την εχει φιλος και ήπια ωραιοτατο εσπρεσακι.

https://www.skroutz.gr/s/19960354/Sage-Maschine-Barista-Pro-Αυτόματη-Μηχανή-Espresso-1650W-με-Μύλο-Άλεσης.html

@Γιώργος Κυριακαράκος που ρωτουσες.