Περί φακών, εστιακών αποστάσεων crop factors κ.λ.π.

Οι τιμές ποικίλλουν. Υπάρχουν ακριβοί crop όπως και φτηνοί ff φακοί.

Αν η έρευνά σου είναι για φακούς για την Α580 που έχεις μπορείς να κοιτάξεις εδώ:
http://www.dxomark.com/Cameras/Sony/Alpha-580---Lenses-tested

Σε ευχαριστώ πολύ φίλε _tzo!

Πολύ χρήσιμο link!

Σκεπτόμουν να είμαι έτοιμος σε μελλοντική αναβάθμιση (?) σε Α7r π.χ. να μην έχω να παίρνω και άλλους φακούς...

(αν και πρόσφατα που ασχολήθηκα λίγο, η έλλειψη ενσωματωμένου φλας πρόσθεσε ένα ακόμη αρνητικό προς αυτή τη σκέψη)

Xρησιμοποιώντας ff φακο σε crop σώμα χάνεις λίγο σε οξύτητα σε σύγκριση με χρήση crop φακού σε crop σώμα, όπως αποδεικνύεται από τις μετρήσεις Perceptual MegaPixels από DXO Labs.

Ποιές μετρήσεις έχεις υπόψη Γιάννη ... για να το αναλύσουμε λίγο ..

Οι φακοί FF είναι ελαφρώς ποιοτικότεροι (στο ίδιο επίπεδο τιμών) από τους crop ; ώστε να αντισταθμίζεται η λίγη απώλεια οξύτητας; ή δεν υπάρχει καν ίδιο επίπεδο τιμών στο ίδιο εστιακό μήκος-εύρος;

Θεωρητικώς το αντίθετο συμβαίνει. Επειδή ο FF πρέπει να καλύψει μεγαλύτερη επιφάνεια εχει ελαφρώς μεγαλύτερα στοιχεία στο πίσω μέρος (προς την πλευρά του αισθητήρα) ή πιο "απλωτικά" (σαν ενσωματωμένος tele converter). Αυτο θα τον κάνει ή μεγαλύτερο/ακριβότερο ή λιγότερο ευκρινή (το tele conversion μειώνει την ευκρίνεια ενω το wide conversion την αυξάνει).

Πάντως οι αναμενόμενες διαφορές είναι μικρές, πες το πολύ 25% (και κυρίως στα ευρυγώνια μηκη) τόσο που να μην μπορείς να το κατηγοριοποιήσεις διότι η γενική ποιότητα του σχεδιασμού αλλά και το sample variation παιζει περισσότερο ρόλλο.

H παρουσίαση του Tony έχει μπολικα φάουλ ..

Συγκρίνει με βάση το perceptuall Mp της DxO που πολλές φορές βγάζει παράξενα/λαθος αποτελέσματα. Και καθώς κανένας δεν ξέρει πως ακριβώς βγαίνει αυτός ο δείκτης .. καλύτερα να το αφήσουμε στην άκρη.
Επιπλέον ο Τονυ υπολογίζει το perceptual Mp ενος κροπαρισματος FF σε APS-C απλα διαιρώντας με το εμβαδό .. ετσι όμως βάζει μέσα τα αδύναμα άκρα σαν να μην έχουν κροπαριστεί.

Συγκρίνει επιδόσεις σε αισθητήρες με και χωρίς αα φιλτρο, διαφορετικο ευρος ζουμ, διαφορετικα διαφράγματα ..

Γενικά νομίζω μπερδεύει αντι να ξεκαθαρίζει ..

Βασικά δεν βρίσκω σε ευρυγωνια μηκη ζευγαρι FF vs APS-C συγκρίσιμο, το πιο κοντινό είναι
http://www.dxomark.com/Lenses/Compa...-Canon-on-Canon-EOS-760D__1141_1011_1572_1011

αλλά πάλι οι διαφορές σε διαφραγμα και ευρος είναι μεγάλες. Ο 18-35 υπερέχει γενικώς ελαφρά (αρκετά στα ανοιχτα διαφράγματα, καθόλου στα κλειστα) και είναι και 25%-20% πιο ακριβός/βαρύς. Ομως νομίζω οτι βασικό ρόλο παίζει οτι είναι σχεδιάσεις για Dslr που δυσκολεύει τις ευρυγώνιες σχεδιάσεις με μεγάλο διαφραγμα, και οι μοντούρες είναι και στενές για τέτοιες σχεδιάσεις

Σε όσες δοκιμές έχω κάνει με φακούς full frame σε crop σώμα, δεν είχα την ευκρίνεια που είχα σε ff σώμα.

Το θεωρώ και λογικό να συμβαίνει. Κάθε φακός έχει τη βέλτιστη απόδοση σε αισθητήρα με μέγεθος για το οποίο σχεδιάστηκε.
Βινιέτα και παραμορφώσεις στα άκρα γλυτώνει κανείς λόγω του κεντρικού κροπ, αλλά δεν νομίζω ότι τελειώνει εκεί το θέμα.

Σε όσες δοκιμές έχω κάνει με φακούς full frame σε crop σώμα, δεν είχα την ευκρίνεια που είχα σε ff σώμα.

Το θεωρώ και λογικό να συμβαίνει. Κάθε φακός έχει τη βέλτιστη απόδοση σε αισθητήρα με μέγεθος για το οποίο σχεδιάστηκε.
Βινιέτα και παραμορφώσεις στα άκρα γλυτώνει κανείς λόγω του κεντρικού κροπ, αλλά δεν νομίζω ότι τελειώνει εκεί το θέμα.

Λογικό είναι αλλά, το οτι σχεδιάστηκε για το τάδε μέγεθος αισθητήρα παίζει πολύ μικρό ρόλλο (ειδικά αν η τιμή είναι ελεύθερη)

Ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι το ίδιο το μέγεθος του αισθητήρα καθώς για να έχουμε ίδιο μέγεθος επισκόπησης μεγενθύνουμε 1,5Χ περισσότερο τον κροπ αποτι τον FF .. δες π.χ. στις μετρήσεις του Lens Rentals το MTF στις 30 lp/mm vs 50 lp/mm .. ή αλλιώς .. αν έχουμε ίδια Mp (π.χ. A7 vs a6000) τα μικρά πίξελ την μικρής είναι πιο απαιτητικά ..

απο την άλλη μπορείς να πείς οτι τα μικρά πίξελ εκμεταλεύονται καλύτερα εναν καλό φακό ;)

http://www.dpreview.com/reviews/sonydscf717 :
Ο λόγος που πήγα στη sony και που δεν ευχαριστιέμαι την Α580!
Άραγε και με full frame θα ψάχνω φακό που να πλησιάζει την καθαρότητα της εικόνας της f717;

sory φιλε μου, αλλα αν σου αρεσει η f717 και οχι η Α580 ,μαλλον δεν θες ff ,αλλα καλυτερα καποιο iphone η lumia:drool:

sory φιλε μου, αλλα αν σου αρεσει η f717 και οχι η Α580 ,μαλλον δεν θες ff ,αλλα καλυτερα καποιο iphone η lumia:drool:
αν εννοείς πως έχουν καλύτερη απόδοση από φακούς zeiss, τότε κάτι τέτοιο ψάχνω, ευχαριστώ για την επισήμανση, θα το δώ!