Περι Gamma

Κακως διαφωνεις :flipout:, γιατι κακως θεωρησες οτι εγω λεγοντας ισορροπια εννουσα τα νουμερα κι οχι την εικονα :ernaehrung004:

Μόλις τώρα τα διάβασα και θέτω μία ερώτηση Χρήστο:
εξήγησε μου τι εννοείς με το πέπλο παντού και στα ψηλά?πως βλέπουμε το πέπλο στα ψηλά?

Μπορεί να φαίνεται ότι κολλάω σε αυτό αλλά δεν μου το εξήγησες και μου φαίνεται παράδοξο..
όσο για τα υπόλοιπα συμφωνώ με αυτά που λέει ο Γιάννης...και δεν είναι θέμα φιλίας απλά αυτό που λέει πως δεν "χωράει' έτσι είναι αν δεις και τον τύπο..

Γιαννη, συγνωμη τωρα, αλλα πως εισαι σιγουρος οτι το κανει το μηχανημα? Αφου ουτε να το μετρησεις δεν μπορεις εκει κατω.
Νομιζω οτι υπερβαλεις λιγο.

Χωραει δεν χωραει εννοια, δεν υφιστατε. Ας μην μπερδευουμε και τον κοσμο που μας διαβαζει με καινουργιες εννοιες. Εχουμε αρκετες, κι αποτι φαινεται ακομα ειναι μπερδεμενες.
Το φως και το gamma εχουν δυο ορια, και πανω και κατω.
Οπως ειπες κι εσυ και παρεθεσες τους τυπους, αν το μηχανημα μπορει να προβαλει το λευκο με το φως της αναφορας , με τη βαθμονομηση του gamma θα πρεπει στο 1 IRE να ειναι ικανο να προβαλει τα αντιστοιχα οσον αφορα το gamma.
Αν δεν μπορει να "δειξει" τοσο λιγο φως τοτε υπαρχει προβλημα (οσον αφορα την αναφορα παντα) και πρεπει να κανουμε παραδοχες.
Η παραδοχη περιεχει τη σωστη πλεον βαθμονομηση του gamma κι απο τις δυο μεριες, κι απο χαμηλα κι απο ψηλα. Σιγουρα και παντα θα πρεπει να υπαρχει ισορροπια στα χρωματα και το gamma, οσο ψηλα κι οσο χαμηλα κι αν ειναι για να μην υπαρξει και το πεπλο που λεγαμε πριν.

Αν για παραδειγμα εχεις ενα μηχανημα που βαση αναφορας δεν φτανει το μαυρο του τοσο χαμηλα, θα πρεπει να ελεγξεις την ποσοστοση στο gamma ωστε να υπαρχει ισσοροπια.
Το θεμα ειναι μπορεις να μετρησεις τοσο χαμηλα ? (δεν ρωτω εσενα προσωπικα)
Πιστευω οτι με συμβιβασμους, λυσεις υπαρχουν.

Τωρα μου το γυρισες και διαφωνεις λιγοτερο. :Banane0: Anyway, ας μεινουμε στο οτι διαφωνουμε. :ernaehrung004:
Ας πει και κανεις αλλος τη γνωμη του, αν κι αποτι βλεπω, τους δυο μας ενδιαφερει μαλλον :afro:

μια χαρα τα λες ....ορθα...

....λες αυτοι που oρισαν τα στανταρ να μην ξερουν.....και με νουμερα βγαινει και χωρις νουμερα.

Last edited:
Σχετικά με το gamma και την χαμηλή περιοχή.
Οι διαβαθμίσεις χαμηλά είναι εκεί δεν χάνονται. Χωράνε όλες. Εξαρτάται από το μηχάνημα εάν μπορεί ή όχι να τις αποτυπώσει στο πανί μας. Γι’ αυτό και στα πολύ χαμηλά IRE οι προβολείς συνήθως συμπιέζουν την πληροφορία ελαφρά ή όχι (βίαια). Καλύτερη συμπεριφορά χαμηλά IRE έχουν, τις περισσότερες φορές, οι προβολείς τεχνολογίας DLP. Αφήνω εκτός του τι μπορεί να κάνει ένας προβολέας που κάνει χρήση κάποιου είδους ίριδα γιατί μετά θα μπλέξει πολύ η συζήτηση.
Το αν μπορείς να ρυθμίσεις το gamma ενός προβολέα χαμηλά είναι διαφορετικό από το αν χωράει η όχι ή όποια διαβάθμιση και η όποια πληροφορία.
Θα μπορούσε κάποιος να έχει ένα σχεδόν καλό και γραμμικό συνολικό gamma δίχως αυτό να συνεπάγεται ότι το αντίστοιχο grayscale θα μπορέσει να ακολουθήσει, δηλαδή το gamma των επί μέρους χρωμάτων RGB θα έχουν την ίδια γραμμικότητα.
Η προσπάθεια διόρθωσης του με τα απλά ρυθμιστικά είναι δύσκολη. Συνήθως οι προβολείς έχουν προεπιλογές gamma και δεν μπορείς να επέμβεις. Απλά συμβιβάζεσαι με αυτό που σου δίνει την overall καλύτερη και σωστότερη εικόνα.

Ειναι ευκολο να μου εξηγησει καποιος πως δημιουργειται το πεπλο ?

Τakeshy δεν πρόκειται να επιτρέψω πολύ σοβαρά τεχνικά θέματα να γίνουν show και συνεπώς κάποια μηνύματα σου έφυγαν. Σου έχουν δοθεί οι εξισώσεις και μπορείς να κάνεις τους υπολογισμούς σου που βασίζονται στην θεωρία και να δείς ποιο είναι το σωστό γκάμα σου από 1 έως 10 ire.

Τakeshy δεν πρόκειται να επιτρέψω πολύ σοβαρά τεχνικά θέματα να γίνουν show και συνεπώς κάποια μηνύματα σου έφυγαν. Σου έχουν δοθεί οι εξισώσεις και μπορείς να κάνεις τους υπολογισμούς σου που βασίζονται στην θεωρία και να δείς ποιο είναι το σωστό γκάμα σου από 1 έως 10 ire.

Όπως επιθυμείτε