Περι Ηχείων (και χώρων)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περι Ηχείων (και χώρων)

Αυτό είναι σωστό και έξυπνο από τη μεριά της εταιρίας. Σίγουρα κι άλλες εταιρίες θα έχουν ακολουθήσει αντίστοιχους δρόμους. Όμως δε ζούμε πλέον στα 90´ς, έχουμε συσκευές, τεχνολογία, γνώσεις κι εμπειρία να ζητάμε το απολύτως φλατ από τα, προς αγορά, ηχεία μας. Το τι θα κάνουμε από εκεί και πέρα, με βάση το χώρο μας πάντα, δεν είναι δουλειά του κατασκευαστή αλλά του κατόχου του συστήματος.

Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να πει τίνος δουλειά είναι τι. Γι' άλλους δουλειά του κατασκευαστή είναι και να παίζει σωστά/καλά/εντυπωσιακά/βάλτε ό,τι θέλετε, με την αγορά του κατ' ευθείαν. Οι "άλλοι" είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Και αυτοί ορίζουν τελικά τι συμβαίνει στην αγορά και πως θα είναι τα προϊόντα.

Ένας χώρος 16τμ μπορεί υπό προϋποθέσεις να σηκώσει και ηχεία δαπέδου.
Πρέπει να τηρούνται οι βασικές συνθήκες.
Ανάλογα με τις διαστάσεις να γίνει επιλογή ηχείου που να έχει σωστή εικόνα στην απόσταση ακρόασης αλλιώς θα ακούμε χάλια.
Και φυσικά το χαμηλό του να μην φορτίζει τον χώρο και ψάχνουμε μετά να βρούμε λύσεις για το χάλια μπάσο που ακούμε.

+1 ! και να προσθεσω οτι παιζει μεγαλο ρολο το ιδιο το ηχειο να παιζει καθαρα και απαραμορφωτα ! τι θελω να πω πιο παλια σε μικρο χωρο ειχα 2 ηχεια βασης με 8 γουφερ η αληθεια ειναι οτι ειχα μπουμαρισματα και συντονισμους εκανα μια δοκιμη εβαλα μικροτερα ηχεια βασης με 4,5 γουφερ και 10 σαμπ εκει διαπιστωσα το εξης . τραγουδια που ειχαν λιγο χαμηλο τα μεγαλα ηχεια επαιζαν με μπασο (βουητο) χωρις να υπαρχει το ιδιο τραγουδι με το σαμπακι επαιζε ομαλα και αισθανομουν χαμηλο χωρις θορυβους και συντονισμους ! δηλ στα 60 xz τα πρωτα ηχεια χαλαγαν το κοσμο και με τα δευτερα + το σαμπ αισθανομουν χαμηλο χωρις χρωματισμους και παραμορφωσεις !! καταληγω οτι και σε μικρους χωρους μπορουν να παιξουν και δαπεδου αρκει να ειναι ποιοτικα !! και ειδικα στις μερες μας υπαρχουν και μικρα δαπεδου για μικρους χωρους !!:ernaehrung004:

Ένας χώρος 16τμ, δηλαδή 5x3.5 χονδρικά, χωράει ακόμα και ζευγάρι jbl m2 σε τρίγωνο 2.5μ. Καθόλου δε θα ντραπούν τα γομάρια να παίξουν παπάδες. Δεν είναι θέμα μεγέθους, είναι θέμα χωροταξίας και λειτουργικότητας.

Υπάρχουν καταπληκτικά ηχεία βάσης για μικρούς χώρους, τα οποία - κατά την άποψή μου πάντα - υπερτερούν κατά πολύ αυτών του δαπέδου. Ωστόσο τα πάντα είναι και θέμα γούστου οπότε.... Πάντως οι σοβαροί κατασκευαστές ηχείων δεν κατασκευάζουν ηχεία ανάλογα του βαλαντίου των πελατών τους, αλλά κυρίως προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες διαφορετικού εμβαδού χώρων ακρόασης, κρατώντας σταθερή ποιότητα σε όλο το εύρος της γκάμας των ηχείων τους. Συνήθως η μεγάλη παγίδα είναι η υπερβολή - συνήθως για λόγους ή από λόγους εντυπωσιασμού - στην επιλογή των ηχείων από τον ενδιαφερόμενο...

Re: Απάντηση: Re: Περι Ηχείων (και χώρων)

Πολύ σωστό.
Και το ίδιο μπορεί να παρατηρήσει κάποιος και για την αναπαραγωγή της.
Είναι πολύ πιο σύνθετο .

Επί παραδείγματι υπάρχουν κατασκευαστές ηχείων όπως ο Vandersteen που αξιολογούν την χρονική - φασικη συμπεριφορά ως σημαντικότερη της απόκρισης πλάτους συχνότητας.
Και δεν είναι ο μόνος.

"RV: The audio-products industry is fixated on amplitude-related performance of loudspeakers and electronic components....
Early on, it became obvious to me from the testing that we were doing that the ear-brain mechanism could easily forgive minor, up to even modest narrow-band amplitude imperfections. But in the time/phase domain, even small amounts of time/phase distortion would greatly affect the live versus recorded test results. "

http://www.soundstagenetwork.com/interviews/int07.htm

Όλη η αλήθεια για ποιοτικά ηχεία σε 4 γραμμές, η διαφορά φάσης είναι κάτι που ο εγκέφαλος δεν συγχωρεί. Σε πολλά αλλά μειονεκτήματα προσαρμόζεται..

Re: Απάντηση: Περι Ηχείων (και χώρων)

Όλη η αλήθεια για ποιοτικά ηχεία σε 4 γραμμές, η διαφορά φάσης είναι κάτι που ο εγκέφαλος δεν συγχωρεί. Σε πολλά αλλά μειονεκτήματα προσαρμόζεται..

Υπάρχει λόγος που εστιάζονται οι προσπάθειες στο frequency response. Η διαφορά φάσης έχει πολύ πολύ πολύ μικρότερη σημασία σε σχέση με τις διαφορές στη συχνότητα. Οπότε, οχι!, δεν είναι η μεγαλύτερη αλήθεια. Δεν το λέω εγώ, η βιβλιογραφία. Hansel and Madsen (1974), Lipshitz (1982), Van Keulen (1991), Greenfield and Hawksford (1990) (απλά αντιγράφω από το κεφάλαιο της φασικής διαφοράς του Tool :bebored:)

Ας πούμε ότι είναι το κερασάκι στην τούρτα για ένα άριστο ηχείο.

Πάντως δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να εκλαϊκευατε λίγο τις ιδιαίτερες γνώσεις σας ,προς όφελος των απλών ακροατών που ενδιαφέρονται να μάθουν ,αλλά δεν έχουν τις γνώσεις που είναι απαραίτητες ώστε να ξέρουν τι είναι πχ η διαφορά φασης.
Μη μου πείτε κάτσε διάβασε.
Αν είναι να μάθω φυσική για να μπορω να κανω πέντε πράγματα σωστά , δεν θα έγραφα εδώ μέσα.

Για κάντε ένα κόπο ωρέ παλικάρια και με απλές κουβέντες και παραδείγματα μοιράστε τις γνώσεις σας.:award:

+1 ! και να προσθεσω οτι παιζει μεγαλο ρολο το ιδιο το ηχειο να παιζει καθαρα και απαραμορφωτα ! τι θελω να πω πιο παλια σε μικρο χωρο ειχα 2 ηχεια βασης με 8 γουφερ η αληθεια ειναι οτι ειχα μπουμαρισματα και συντονισμους εκανα μια δοκιμη εβαλα μικροτερα ηχεια βασης με 4,5 γουφερ και 10 σαμπ εκει διαπιστωσα το εξης . τραγουδια που ειχαν λιγο χαμηλο τα μεγαλα ηχεια επαιζαν με μπασο (βουητο) χωρις να υπαρχει το ιδιο τραγουδι με το σαμπακι επαιζε ομαλα και αισθανομουν χαμηλο χωρις θορυβους και συντονισμους ! δηλ στα 60 xz τα πρωτα ηχεια χαλαγαν το κοσμο και με τα δευτερα + το σαμπ αισθανομουν χαμηλο χωρις χρωματισμους και παραμορφωσεις !! καταληγω οτι και σε μικρους χωρους μπορουν να παιξουν και δαπεδου αρκει να ειναι ποιοτικα !! και ειδικα στις μερες μας υπαρχουν και μικρα δαπεδου για μικρους χωρους !!:ernaehrung004:

Να συμπληρώσω στο ποστ αυτό,ότι παίζει ρόλο και η οδήγηση απ τον ενισχυτή,δεν είναι μόνο η επίδραση στην έκταση των χαμηλών ,αλλά και στα 'φρεναρίσματα',εν μέρει στις αποσβέσεις.
Πέραν απ την αλληλεπίδραση χώρου /ηχείου,πρέπει να υπάρχει σωστό ματσάρισμα μεταξύ ηχείου και ενισχυτή..που μερικές φορές επιδρά και 'ανάστροφα',εννοώντας ότι έχω ακούσει ενεργά,που κατά την ταπεινή μου ακοή,απόσβεναν γρηγορότερα απ ότι έπρεπε.

Πάντως δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να εκλαϊκευατε λίγο τις ιδιαίτερες γνώσεις σας ,προς όφελος των απλών ακροατών που ενδιαφέρονται να μάθουν ,αλλά δεν έχουν τις γνώσεις που είναι απαραίτητες ώστε να ξέρουν τι είναι πχ η διαφορά φασης.
Αν είναι να μάθω φυσική για να μπορω να κανω πέντε πράγματα σωστά , δεν θα έγραφα εδώ μέσα.

Για κάντε ένα κόπο ωρέ παλικάρια και με απλές κουβέντες και παραδείγματα μοιράστε τις γνώσεις σας.:award:

Eιναι πολυ πολυπλοκο και δεν νομιζω οτι θα βοηθησει καποιον στην επιλογη του εκτος απο τους τεχνικους που αναλυουν χαρακτηρστικα.
Παρα πολυ πολυπλοκο που ξεκιναει απο το οτι ακους με δυο αφτια, και εχει σχεση με τον χρονο μεταδωσης ενος σηματος, τοσο οσον αφορα την συχνοτητα του αλλα και... ηδη στο καθε σου αφτι, και μεχρι και απο την διαφορετικη ακτινοβολια του καθε οργανου σε διαφορες συχνοτητες, καθε οργανο "ακτινοβολει" διαφορετικα απο καθε σημειο του σωματος του, τωρα αυτο συνδυασε το με πανω απο ενα οργανο, με δεκα ας πουμε, ο ηχος που αντιλαμβανεσαι ειναι το αθροισμα ολων αυτων των σηματων που ερχεται στο καθε σου αφτι απο το δεξι η απο το αριστερο ηχειο και με διαφορα "ταξιδιου" καθε συχνοτητας καθε φασματος...

Εξ ου και η Ελληνικοτατη λεξη Φαση ( σχεση στο χρονο ). Φυσικα μιλαμε για απειρελαχιστα ποσα που μετριουνται σε μS.

Για καποιους Φυσικους σε διαφορες ερευνες το αποτελεσμα δεν ειναι ακουστο η καν αισθητο. Για αλλους καταληγουν οτι ειναι.

Σ ένα μικρό χώρο 16 τετραγωνικών ένα μικρό ηχείο δαπέδου,κλειστού τύπου ,μπορεί να αναπνεύσει και αποδώσει καλύτερα από ένα bass reflex βάσης..παραδείγματα πολλά.
Μην ξεχνάμε και την πολυενίσχυση τι μπορεί να 'δώσει' στην επαρκή οδήγηση μονάδων ηχείου,όταν ο χώρος είναι μικρός 'περίεργος'..

Στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ δύσκολη η εκλαικευση αλλά θα μια προσπάθεια θα τη κάνω.
Όταν αναφερόμαστε σε φάση ηχείων εννοούμε συνήθως τις επιμέρους μονάδες woofer tweeter midrange. Όλη αυτοί οι οδηγοί πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένοι ώστε η χρονική στιγμή αναπαραγωγής να είναι οι ίδια σε όλα τα μεγάφωνα, αλλιώς υπαρχή χρονική μετατόπισή η αλλιώς διαφορά φάσης. Η διαφορά φάσης προκύπτει μπορεί να προέρχεται διάφορους λόγους όπως το crossover, είτε από την λανθασμένη τοποθέτηση των μεγάφωνων, η κακός συνδυασμός μονάδων οι και άλλων παραμέτρων όπως γενικά και η κακή σχεδίαση.
Σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από χρονική μετατόπιση δημιουργούνται και ακυρώσεις μεταξύ των επιμέρους μονάδων.

https://sound-au.com/pcmm.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Loudspeaker_time_alignment

Re: Απάντηση: Περι Ηχείων (και χώρων)

Υπάρχει λόγος που εστιάζονται οι προσπάθειες στο frequency response. Η διαφορά φάσης έχει πολύ πολύ πολύ μικρότερη σημασία σε σχέση με τις διαφορές στη συχνότητα. Οπότε, οχι!, δεν είναι η μεγαλύτερη αλήθεια. Δεν το λέω εγώ, η βιβλιογραφία. Hansel and Madsen (1974), Lipshitz (1982), Van Keulen (1991), Greenfield and Hawksford (1990) (απλά αντιγράφω από το κεφάλαιο της φασικής διαφοράς του Tool :bebored:)

Ας πούμε ότι είναι το κερασάκι στην τούρτα για ένα άριστο ηχείο.

??????

Και ακόμα δεν αναφέρθηκα σε μετατόπιση φάσης που προκύπτει από τα equalizers που επεμβαίνουν στο σήμα και στα μεγάφωνα. Ούτε καν στα μικρά βουναλάκια στα 100Hz που σου αρέσουν.:flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περι Ηχείων (και χώρων)

Να συμπληρώσω στο ποστ αυτό,ότι παίζει ρόλο και η οδήγηση απ τον ενισχυτή,δεν είναι μόνο η επίδραση στην έκταση των χαμηλών ,αλλά και στα 'φρεναρίσματα',εν μέρει στις αποσβέσεις.
Πέραν απ την αλληλεπίδραση χώρου /ηχείου,πρέπει να υπάρχει σωστό ματσάρισμα μεταξύ ηχείου και ενισχυτή..που μερικές φορές επιδρά και 'ανάστροφα',εννοώντας ότι έχω ακούσει ενεργά,που κατά την ταπεινή μου ακοή,απόσβεναν γρηγορότερα απ ότι έπρεπε.

Η επαρκής οδήγηση ενός ηχείου είναι μια παράμετρος που παίζει τεράστιο ρόλο, αλλά συχνά υποβαθμίζεται η σημασία της, στο αν θα "μπουμάρει" το σύστημα ηχείο-χώρος

Σ ένα μικρό χώρο 16 τετραγωνικών ένα μικρό ηχείο δαπέδου,κλειστού τύπου ,μπορεί να αναπνεύσει και αποδώσει καλύτερα από ένα bass reflex βάσης..παραδείγματα πολλά.
Μην ξεχνάμε και την πολυενίσχυση τι μπορεί να 'δώσει' στην επαρκή οδήγηση μονάδων ηχείου,όταν ο χώρος είναι μικρός 'περίεργος'..

Στα 16 τμ ενα μικρό ηχείο δαπέδου κλειστού τύπου, δεν γνωρίζω τι μπορεί να αποδώσει, αλλά για μεγάλο ηχείο δαπέδου (70 λίτρα) κλειστού τύπου τρίδρομο με 12" + 4" +1,5", γνωρίζω πως αναπνέει και τι αποδίδει. Αυτό λέω.

Λοιπόν:
2) -Επιτέλους τι εννοούμε με τον όρο "μουσικότητα"; Και μάλιστα για ηχεία; :nounder:

Εγώ πάντως όταν λέω ότι ένα ηχείο είναι "μουσικό" λέω ευγενικά ότι παίζει αλλού για αλλού...
Μην κακοπάρουμε τον άνθρωπο που μας τίμησε να το ακούσουμε! :smile:

Είναι ο ορισμός του ηχείου που ενώ αποκλίνει από την αυστηρή υψηλή πιστότητα (η απόκριση του μόνο flat δεν είναι), έχει όλα τα προσόντα για να είναι ένα σπουδαίο ηχείο. Και ήταν.
Αυτό υπονοούσα πιο πάνω, μεταξύ άλλων.

Είναι ένα ηχείο με "μεθυστικές" μεσαίες κατ' εμέ.
Το έχει ο αδελφός μου με έναν λαμπάτο Luxman και Thorens και κεντάει.
Και ναι, όταν ακούω φωνές από αυτό το "ηχειάκι", γουστάρω τρελά!
Και ας μην έχει καμία σχέση εκείνο το στήσιμο με το δικό μου. :smile:

Απάντηση: Re: Περι Ηχείων (και χώρων)

Είναι ένα ηχείο με "μεθυστικές" μεσαίες κατ' εμέ.
Το έχει ο αδελφός μου με έναν λαμπάτο Luxman και Thorens και κεντάει.
Και ναι, όταν ακούω φωνές από αυτό το "ηχειάκι", γουστάρω τρελά!
Και ας μην έχει καμία σχέση εκείνο το στήσιμο με το δικό μου. :smile:

Αν μιλάμε για το mid- bass Β110 της KEF, είναι αυτό που χρησιμοποιεί και το δικό μου ως midrange, αν θυμάσαι.

Στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ δύσκολη η εκλαικευση αλλά θα μια προσπάθεια θα τη κάνω.
Όταν αναφερόμαστε σε φάση ηχείων εννοούμε συνήθως τις επιμέρους μονάδες woofer tweeter midrange. Όλη αυτοί οι οδηγοί πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένοι ώστε η χρονική στιγμή αναπαραγωγής να είναι οι ίδια σε όλα τα μεγάφωνα, αλλιώς υπαρχή χρονική μετατόπισή η αλλιώς διαφορά φάσης. Η διαφορά φάσης προκύπτει μπορεί να προέρχεται διάφορους λόγους όπως το crossover, είτε από την λανθασμένη τοποθέτηση των μεγάφωνων, η κακός συνδυασμός μονάδων οι και άλλων παραμέτρων όπως γενικά και η κακή σχεδίαση.
Σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από χρονική μετατόπιση δημιουργούνται και ακυρώσεις μεταξύ των επιμέρους μονάδων.

Μια ερωτησουλα θελω να κανω σε περιπτωση που εχουμε ηχειο μονοδρομο /ομοκεντρικο αυτο διορθωνεται η εχουμε αλλα θεματα? δεν εχω ακουσει ποτε αλλα εχω την περιεργεια!:2thumb22sup:

Απάντηση: Re: Περι Ηχείων (και χώρων)

Μια ερωτησουλα θελω να κανω σε περιπτωση που εχουμε ηχειο μονοδρομο /ομοκεντρικο αυτο διορθωνεται η εχουμε αλλα θεματα? δεν εχω ακουσει ποτε αλλα εχω την περιεργεια!:2thumb22sup:

Το ομοκεντρικό είναι δίδρομο. Σε μονόδρομο ηχείο προφανώς δεν υπάρχει διαφορά φάσης μεταξύ μεγαφώνων. Είναι άλλο πράγμα όμως αυτή η φάση κι άλλο πράγμα οι φασικές ανωμαλίες στο φάσμα, το phase response που λέμε στο χωριό μου, στις οποίες φαντάζομαι αναφέρθηκαν πριν.

Κατατοπιστικότατος.
Θέλουμε κι άλλο:a0210:

Με την ευκαιρία θα ήθελα να προτείνω στην διαχείριση να ανοίξουμε ένα νήμα που θα το κάνουμε sticky, με τίτλο και τι σαν "λεξικό για αρχάριους " και εκεί να αναφέρονται τεχνικοί όροι με εκλαϊκευμενη εξήγηση.

Θα σας μιλήσω ειλικρινά....πολλές φορές δεν καταλαβαίνω τα τεχνικά και ή ντρέπομαι ή βαριέμαι να ζητήσω εξηγήσεις.
Και φυσικά η αμάθεια μου καλά κρατεί :smile: