Περί ηλεκτρικής εγκατάστασης...

CENTRAL

AVClub Addicted Member
30 June 2006
1,819
ATHENS
Φίλοι μου, τα φώτα σας…

Εν όψει γενικής ανακαίνισης της οικίας (βλέπε Περλ Χάρμπορ) αποφάσισα να βάλω και μια γραμμή της προκοπής από τον πίνακα στο Hi-Fi καμιά καλή πρίζα σούκο κτλ…

Με μια πρώτη ματιά βλέπω ότι οι τιμές ίπτανται!

Κάτι 30άρια το μέτρο για «οικονομικά» καλώδια και κάτι κατοστάρες για τις ανάλογες σούκο…

Απορίες:

1> Αξίζει τον κόπο και τα χρήματα???

2> Ποιες προτάσεις έχετε υπ’ όψιν σας από συγκεκριμένους κατασκευαστές?

3> Έχετε εμπειρία από κάποια ανάλογη εγκατάσταση? Ποιο το αποτέλεσμα?

4> Άλλες παρατηρήσεις, επισημάνσεις, σημεία προσοχής?

Περιμένω με αγωνία τις απαντήσεις σας…

Ευχαριστώ!!!

Με μια πρώτη ματιά βλέπω ότι οι τιμές ίπτανται!

Κάτι 30άρια το μέτρο για «οικονομικά» καλώδια και κάτι κατοστάρες για τις ανάλογες σούκο…

Βασικά δεν μπορείς να βάλεις και κάποιο τρελό καλώδιο σε διατομή από τη στιγμή που θα πρέπει να το περάσεις μέσα από τον τοίχο σου. Εκτός και αν η ανακαίνιση περιλαμβάνει και πλήρης καταστροφή του τοίχου. Ελπίζω να μην είναι μονότουβλο. :)
Εσύ απλά πες στον ηλεκτρολόγο ότι θέλεις να περάσεις γραμμή για μία κουζίνα στο σαλόνι. Αυτός ξέρει τι πρέπει να κάνει και τι καλώδιο πρέπει να περάσει. Όταν αποφασίσει πες του να περάσει 2 νούμερα μεγαλύτερο από αυτό που αποφάσισε και με καλύτερη μόνωση. ;)
Μετά πας στην μπρίζα που απλά θέλεις μία πολύ καλή μπρίζα σούκο για τον τοίχο. Ακόμη και αν κάνει 100 ευρώ, μία θα πάρεις μόνο οπότε τι σε πειράζει;

Απορίες:

1> Αξίζει τον κόπο και τα χρήματα???
Αν σου κοστίσει κατιτίς λιγότερο από το 1/4 του στεροφωνικού σου ναι. Αν κοστίζει παραπάνω άρχισε να κόβεις ή αγόρασε με αυτά τα λεφτά καλύτερο στερεοφωνικό. Εγώ για να καταλήξω αν αξίζει τον κόπο έβγαλα μπρίζα πάνω στον πίνακα για αρχή και πήρα ρεύμα κατευθείαν για να δω αν αξίζει. Μπορείς να το κάνεις και εσύ αυτό σαν δοκιμή και βλέπεις.

2> Ποιες προτάσεις έχετε υπ’ όψιν σας από συγκεκριμένους κατασκευαστές?
Πήγα κατευθείαν σε Legrand μιας και αν τους ζητούσα να κάνω ακουστική δοκιμή στα καλώδιά τους μάλλον ξύλο θα έτρωγα... Οπότε δεν ξέρω τι παίζει με τις άλλες μάρκες. :)

3> Έχετε εμπειρία από κάποια ανάλογη εγκατάσταση? Ποιο το αποτέλεσμα?

Είχα την τύχη να τραβήξω καλώδιο της αρεσκείας μου από τον στύλο απέναντι από το σπίτι ως το ρολόι μου και από εκεί στον πίνακα και στο στερεοφωνικό μου. Ουχί, δεν είμαι Hi End freak, απλά έκανα την εγκατάσταση από την αρχή και μιας και έγινε...
Κερδίζεις σε ησυχία, καθαρότητα, διαύγεια. Επείσης αν έχεις κάποιον μεγάλο τελικό δεν σου πέφτει η ασφάλεια όταν τον ανοίγεις (ακούς swetedy? ) :flipout:

4> Άλλες παρατηρήσεις, επισημάνσεις, σημεία προσοχής?

Να μην το παρακάνεις. Μην δώσεις 2000 ευρώ για να ακούσεις το 1% παραπάνω που θα ακούσεις με τα 500. Δώσε καλύτερα τη διαφορά για να πάρεις κάτι άλλο που θα σου δώσει μεγαλύτερη διαφορά. Ούτος ή άλλος και με απλό καλώδιο θα γλυτώσεις τον θόρυβο και τα ενοχλητικά "τσικ" όταν ανάβει το φως της κουζίνας. :HTEHETH63:

Ευχαριστώ!!!

Νάσαι καλά. -bye-

Σε ευχαριστώ πολύ...

Τι γίνεται με τα καλώδια από τους γνωστούς Hi End οίκους???

Παρατηρώ πως οι περισσότεροι πλέον έχουν και καλώδια εγκαταστάσεων στη γκάμα τους...

Παρατηρώ πως οι περισσότεροι πλέον έχουν και καλώδια εγκαταστάσεων στη γκάμα τους...

Δεν τα έχω δεί. Πάντος θα έχεις πρόβλημα να τα περάσεις αν είναι πολύ χοντρά. Εκτός και αν σκέφτεσαι να αλλάξεις και τους σωλήνες! O.o

Η δοκιμή με την μπρίζα στον πίνακα είναι φτηνή (50 - 100 ευρώ) + κάποιο depon για τη μέση μιας και θα θέλεις μάλλον κουβάλημα. :)
Εμένα μου έδειξε ότι αξίζει τον κόπο η όλη ιστορία μόνο και μόνο για την ησυχία που κερδίζει το μηχάνημα.
Αν μπορείς να τραβήξεις ρεύμα από τον πίνακα με κάποιο καλώδιο μεγάλης διατομής μέχρι το στερεοφωνικό σου δοκίμασε και μόνος σου. Ούτος ή άλλος μία τέτοια μπρίζα αξίζει να την έχεις στον πίνακα για να βάζεις ότι "χοντρό" χρειάζεται πολύ ρεύμα ώστε να μην καταπονείς τα εσωτερικά καλώδια. Και μιας και πας για ανακαίνιση θα μπούν πολλά τέτοια "χοντρά" μηχανήματα σπίτι σου. :)

ποιά και πόσων αμπέρ ασφάλεια πρέπει να χρησιμοποιήσουμε?

Ανάλογα...
Αν έχεις κανένα setάκι και 10 αμπέρ είναι πολλά.
Αν έχεις κανέναν Mark Levinson 33 θέλεις έναν πίνακα για το κάθε μονομπλόκ. :p

Ηλεκτρομαγνητικα εννοει μαλλον.

Αν εννοεις αυτο καλο θα ηταν, αλλα θα στοιχησει παραπανω.Δεν ειναι και απαραιτητο βεβαια.
Απο την αλλη στη hi-end ειμαστε κια ψαχνουμε και την παραμικρη βελτιωσηiTS YOUR DECISION!

Last edited:
μμ αν εννοεις θωρακισμενο οχι να μην ειναι.

εκτος αν τα κανης 3 και τροφοδοτησης τον τελικο ξεχωριστα με αθωρακιστο και τα αλλα δυο να ειναι θωρακισμενα.

Re: Απάντηση: Περί ηλεκτρικής εγκατάστασης...

Ηλεκτρομαγνητικα εννοει μαλλον.

Υποθέτω πως ναι... αλλά...
1) Θα χωράει στον σωλήνα; Εγώ είχα πρόβλημα και μόνο που άλλαξα διατομή και έσπασα τον τοίχο σε μερικά σημεία...
2) Από εκεί που περνάει το καλώδιο δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ηλεκτρομαγνητικού παράσιτου. Εκτός και αν ζείς κάτω από κεραίες όπου σε αυτή την περίπτωση άστο, χάνεις τα λεφτά και τον χρόνο σου... :)
Πρακτικά η θωράκιση δίνει καλύτερα αποτελέσματα όταν ξεκινάει από την μπρίζα προς το στερεοφωνικό σου παρά μέσα στον τοίχο...
Τα περισσότερα high end καλώδια πάντος (αν συμπεράνω από αυτά που έχω αγοράσει) θα ήθελαν διπλότουβλο για να περάσουν μέσα από τον τοίχο. Άσε που είναι και άκαμπτα! :p

Re: Απάντηση: Περί ηλεκτρικής εγκατάστασης...

Τα περισσότερα high end καλώδια πάντος (αν συμπεράνω από αυτά που έχω αγοράσει) θα ήθελαν διπλότουβλο για να περάσουν μέσα από τον τοίχο. Άσε που είναι και άκαμπτα! :p

Νομίζω πως δεν υπάρχει πρόβλημα διατομής, σε λογικά πάντα πλαίσια αλλά και τα 30 το μέτρο, ε δεν τα δίνω, έλεος!!!

Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας, αθοράκιστο 3Χ4 πολύκλωνο.

Εφ' όσον πρόκειται για δομημένη καλωδίωση, (δηλαδή μόνιμα τοποθετημένη στην οικοδομή), δεν υπάρχει λόγος να είναι πολύκλωνο.

Απάντηση: Re: Περί ηλεκτρικής εγκατάστασης...

Εφ' όσον πρόκειται για δομημένη καλωδίωση, (δηλαδή μόνιμα τοποθετημένη στην οικοδομή), δεν υπάρχει λόγος να είναι πολύκλωνο.

Οχι μονο δεν υπαρχει λογος , το απαγορευει κι ο κανονισμος εσωτερικων εγκαταστασεων.

Παντα μονοκλωνο !