Περί καλωδίων ο λόγος...

Ποτέ, κανένας δεν είπε το αντίθετο.
Αλλά αυτό από το "δεν υπάρχει διαφορά στον ήχο ανάμεσα σε καλώδια των 6€ και των 4.000€ έχει τόση απόσταση που μόνο ένας κουφός βλάκας μπορεί να το πει.
Οι διαφορές υπάρχουν. Όλες ακούγονται. Χωρίς σοβαρή αμφισβήτηση. Αλλά το πρόβλημα είναι αλλού. Δηλαδή δύο προβλήματα για να είμαστε ακριβείς.

α) Δέν υπάρχει καμμία εγγύηση ότι ένα καλώδιο των 4000€ θα παίζει πολύ καλύτερα από ένα των 200€. Σίγουρα δεν θα παίζει αντίστοιχα με την τιμή του (20-40 φορές πάνω). Και καθόλου δεν αποκλείεται το καλώδιο των 200€ να παίξει ισάξια ή και καλύτερα (!) μ' εκείνο των 4000€!

β) Ενώ οι διαφορές υπάρχουν και όλοι τις ακούμε, δεν τις αξιολογούμε όλοι το ίδιο. Δεν έχουμε όλοι το ίδιο κριτήριο. Και οι εκτιμήσεις στα σημεία διαφέρουν. Π.χ. το μεγαλύτερο άνοιγμα στη στερεοφωνική εικόνα ενός καλωδίου, μπορεί να είναι σημαντικότερο για κάποιον ακροατή από το βαθύτερο χαμηλό ένός άλλου καλωδίου.
Θέλοντας και μη εισέρχεται ο παράγων "προσωπικό γούστο".
Και αν μεν οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες υπέρ ενός καλωδίου, τότε τα πράγματα είναι εύκολα.
Αν όμως οι διαφορές βρίσκονται μόνο σε επιμέρους σημεία, τότε το "προσωπικό γούστο" είναι ο καθοριστικός παράγων.

Ναι, αλλά το κοινό του ASR δεν παραδέχεται ότι υπάρχουν ακουστές διαφορές επειδή οι μετρήσεις δεν δείχνουν διαφορές.

Για τέτοιο κόλλημα μιλάμε.

Βάζω στον hegel το isotek elite το παλιότερο ,μπάσο να φάνε και οι κότες αλλά στενεύει η στερεοφωνική εικόνα και ανεβαίνει γενικά η μεσαία.
Βάζω το kimber pk10 base με furutech βύσματα, ανοίγει η στερεοφωνική εικόνα αλλά το μπάσο είναι πιο σφιχτό και σαν να ανεβαίνει η ψηφιακίλα (sic)
Βάζω το Audio Agile, best of both worlds, αλλά κάτι με χαλάει, όχι και το πιο ήσυχο στο backround (μπορεί και να είναι ιδέα μου) και η ταχύτητα ελαφρώς μικρότερη.
Έχετε καμία πρόταση;
Δεν με ενδιαφέρει η ουδετερότητα, μπάσο θέλω χωρίς να κλείνει η στερεοφωνική εικόνα και να μην ξυρίζει κόντρα ψηλά.

ΥΓ . Κάπου πήρε το μάτι μου το Medusa των Τσακιρίδη, τι λέει αυτό;
ΥΓ 2. Λέτε να δοκιμάσω το Yarbo που είναι και occ;
ΥΓ 3. Μήπως να τα παρατήσω όλα και να ακούσω μουσική; (Γέρνω προς το 3).

5440.jpg

Βάζω στον hegel το isotek elite το παλιότερο ,μπάσο να φάνε και οι κότες αλλά στενεύει η στερεοφωνική εικόνα και ανεβαίνει γενικά η μεσαία.
Βάζω το kimber pk10 base με furutech βύσματα, ανοίγει η στερεοφωνική εικόνα αλλά το μπάσο είναι πιο σφιχτό και σαν να ανεβαίνει η ψηφιακίλα (sic)
Βάζω το Audio Agile, best of both worlds, αλλά κάτι με χαλάει, όχι και το πιο ήσυχο στο backround (μπορεί και να είναι ιδέα μου) και η ταχύτητα ελαφρώς μικρότερη.
Έχετε καμία πρόταση;
Δεν με ενδιαφέρει η ουδετερότητα, μπάσο θέλω χωρίς να κλείνει η στερεοφωνική εικόνα και να μην ξυρίζει κόντρα ψηλά.

View attachment 269684
Ευκολα πελαγωνεις στην επιλογή ενός καλωδίου για τον Hegel...
Αν δεν δοκιμάσεις 352 καλώδια δεν κάνεις δουλειά..😁

• Sad
Reactions: Haagenti
Έχετε καμία πρόταση;

View attachment 269684
Καλώς μπερδεύεσαι, αλλά ανάμεσα σε όλα όσα ακούς και τις διάφορες τους θέσε στον εαυτό σου το ερώτημα:
Ποιό απ' όλα είναι το ΣΩΣΤΟ?
Δηλαδή ποιό απ' όλα αποδίδει πιο πιστά την ηχογράφηση, τέτοια που είναι, έτσι όπως είναι, καλή ή κακή.
Ξεκίνα λοιπόν με μία ηχογράφηση που ξέρεις πάρα πολύ καλά, πως παίζει και πως πρέπει να παίζει.
Ξεκίνα με αυτήν λοιπόν σαν αναφορά και εντόπισε ποιό απ' όλα τα καλώδια είναι πιο κοντά, πιο πιστό σ' αυτήν.
Όταν το εντοπίσεις, με αυτό πλέον σαν δεύτερη αναφορά, βρες τώρα ποιό ταιριάζει καλύτερα με το προσωπικό σου γούστο.

Χρειάζεται να ακολουθούμε κάποια μεθοδολογία. Αλλιώς θα παλαβώσουμε!

• Like
Καλώς μπερδεύεσαι, αλλά ανάμεσα σε όλα όσα ακούς και τις διάφορες τους θέσε στον εαυτό σου το ερώτημα:
Ποιό απ' όλα είναι το ΣΩΣΤΟ?
Δηλαδή ποιό απ' όλα αποδίδει πιο πιστά την ηχογράφηση, τέτοια που είναι, έτσι όπως είναι, καλή ή κακή.
Ξεκίνα λοιπόν με μία ηχογράφηση που ξέρεις πάρα πολύ καλά, πως παίζει και πως πρέπει να παίζει.
Ξεκίνα με αυτήν λοιπόν σαν αναφορά και εντόπισε ποιό απ' όλα τα καλώδια είναι πιο κοντά, πιο πιστό σ' αυτήν.
Όταν το εντοπίσεις, με αυτό πλέον σαν δεύτερη αναφορά, βρες τώρα ποιό ταιριάζει καλύτερα με το προσωπικό σου γούστο.

Χρειάζεται να ακολουθούμε κάποια μεθοδολογία. Αλλιώς θα παλαβώσουμε!
Βασικά σωστό είναι αυτό που αρέσει σε μένα ,όχι σε κάποιον μηχανικό ήχου οπότε λέω να προσπεράσω το πρώτο σκέλος :) . Προσπαθώ να πάρω το καλύτερο για τον χώρο που είμαι γιατί ο χώρος δεν βοηθάει τα ηχεία είναι στημένα σε τοίχο 8 μέτρων. Περίμενα το Kimber να έχει καλύτερη απόκριση χαμηλά λόγω της διπλάσιας διατομής αλλά έπεσα έξω.
Για την ώρα έχω το elite πάνω λόγω του μπάσου αλλά γενικά είναι πιο "ξερό" σε αρμονικές κλπ.

Βάζω το Audio Agile, best of two worlds, αλλά κάτι με χαλάει, όχι και το πιο ήσυχο στο backround (μπορεί και να είναι ιδέα μου) και η ταχύτητα μικρότερη.
Έχετε καμία πρόταση;

ΥΓ . Κάπου πήρε το μάτι μου τη Μέδουσα των Τσακιρίδη, τι λέει αυτό;

View attachment 269684
Για αρχή, δανεισού από φίλους ή καταστήματα κάποια καλώδια ρεύματος...
Δεν χρειάζεται να δανειστείς πολλά καλώδια, ούτε να πληρώσεις κάτι που στο τέλος δεν θα σε ικανοποιήσει..
Ετοιμες συνταγές σε καλώδια δεν υπάρχουν γιατί το κάθε μηχάνημα είναι διαφορετικό, όπως διαφορετικά είναι και τα συστήματα (ηχητικά) όλων μας..
δυστυχώς χρειάζονται δοκιμές..
Παντως να ξέρεις τα OCC έχουν τα χαρίσματα που ψάχνεις..
Κανένα καλώδιο δεν έχει την ίδια ηχητική συμπεριφορά στο οποίο μηχάνημα τοποθετείται..
Αλλο ήχο θα σου δώσει σε ενισχυτή, σε dac, σε streamer κλπ..
Το μόνο που πρέπει να φροντίσεις, (όπως λέει και ο Θρήσκος), και συμφωνώ απόλυτα μαζί του, να έχει το καλώδιο ικανή διατομή αγωγών διότι αυτό ακούγεται...

• Like
Για αρχή, δανεισού από φίλους ή καταστήματα κάποια καλώδια ρεύματος...
Δεν χρειάζεται να δανειστείς πολλά καλώδια, ούτε να πληρώσεις κάτι που στο τέλος δεν θα σε ικανοποιήσει..
Ετοιμες συνταγές σε καλώδια δεν υπάρχουν γιατί το κάθε μηχάνημα είναι διαφορετικό, όπως διαφορετικά είναι και τα συστήματα (ηχητικά) όλων μας..
δυστυχώς χρειάζονται δοκιμές..
Παντως να ξέρεις τα OCC έχουν τα χαρίσματα που ψάχνεις..
Κανένα καλώδιο δεν έχει την ίδια ηχητική συμπεριφορά στο οποίο μηχάνημα τοποθετείται..
Αλλο ήχο θα σου δώσει σε ενισχυτή, σε dac, σε streamer κλπ..
Το μόνο που πρέπει να φροντίσεις, (όπως λέει και ο Θρήσκος), και συμφωνώ απόλυτα μαζί του, να έχει το καλώδιο ικανή διατομή αγωγών διότι αυτό ακούγεται...
Τα τελευταία χρόνια μένω επαρχία οπότε είναι δύσκολο να δανειστώ καλώδια.
Πάντως δεν καίγομαι ιδιαίτερα γιατί κάποια στιγμή θα αλλάξω χώρο (θα πάω σε μικρότερο) οπότε θα έχουμε νέες συνθήκες.
Μάλλον θα την κάνω τη παλικαριά με το yarbo. Ρίξε καμία ιδέα για hardware.

Τα τελευταία χρόνια μένω επαρχία οπότε είναι δύσκολο να δανειστώ καλώδια.
Πάντως δεν καίγομαι ιδιαίτερα γιατί κάποια στιγμή θα αλλάξω χώρο (θα πάω σε μικρότερο) οπότε θα έχουμε νέες συνθήκες.
Μάλλον θα την κάνω τη παλικαριά με το yarbo. Ρίξε καμία ιδέα για hardware.
Αν ήσουν Αθήνα ευχαρίστως να σου έφερνα κάποια καλώδια να ακούσουμε ώστε να σε βοηθήσω να καταλήξεις κάπου..

Το Yarbo είναι καλό καλώδιο, εγώ θα το δοκίμαζα..

Τι βύσματα θες να βάλεις;

Γενικά τι τιμή ορίζεις για το καλώδιο που αναζητάς για τον Hegel?

Αν ήσουν Αθήνα ευχαρίστως να σου έφερνα κάποια καλώδια να ακούσουμε ώστε να σε βοηθήσω να καταλήξεις κάπου..

Το Yarbo είναι καλό καλώδιο, εγώ θα το δοκίμαζα..

Τι βύσματα θες να βάλεις;

Γενικά τι τιμή ορίζεις για το καλώδιο που αναζητάς για τον Hegel?
Για βύσματα γέρνω προς χρυσό.
Ξερωγώ δεν σκέφτομαι να ανέβω πολύ ψηλά, με πόσα λες να κάνουμε δουλειά; Το yarbo είναι και άκαμπτο θα χρειαστώ δύο μέτρα θα πάει καμία 200αρα κοντά. Από εκεί και πέρα τι επιλογές έχω για βύσματα που δεν θα με κρεμάσουν.
Εν τω μεταξύ απ' ότι είδα θέλει δουλειά να "στηθεί" το συγκεκριμένο.

Έχετε καμία πρόταση;

View attachment 269684
Ρε συ, πολυ κοντα στον τοιχο δεν τα εχεις τα ηχεια;
Γιατι δεν τα τραβας πιο μπροστα;

Βασικά σωστό είναι αυτό που αρέσει σε μένα ,όχι σε κάποιον μηχανικό ήχου οπότε λέω να προσπεράσω το πρώτο σκέλος :) . Προσπαθώ να πάρω το καλύτερο για τον χώρο που είμαι γιατί ο χώρος δεν βοηθάει τα ηχεία είναι στημένα σε τοίχο 8 μέτρων. Περίμενα το Kimber να έχει καλύτερη απόκριση χαμηλά λόγω της διπλάσιας διατομής αλλά έπεσα έξω.
Για την ώρα έχω το elite πάνω λόγω του μπάσου αλλά γενικά είναι πιο "ξερό" σε αρμονικές κλπ.
Επειδή είχα όλα τα καλώδια σου,σε μένα έπαιξαν εντελώς αντίθετα π.χ. το μεγαλύτερο προσόν του Isotek, δηλαδή το άνοιγμα της εικόνας και ο laid back χαρακτήρας δεν βγαίνουν σε σένα.
Μακριά από το Medusa.

• Like
Για βύσματα γέρνω προς χρυσό.
Ξερωγώ δεν σκέφτομαι να ανέβω πολύ ψηλά, με πόσα λες να κάνουμε δουλειά; Το yarbo είναι και άκαμπτο θα χρειαστώ δύο μέτρα θα πάει καμία 200αρα κοντά. Από εκεί και πέρα τι επιλογές έχω για βύσματα που δεν θα με κρεμάσουν.
Εν τω μεταξύ απ' ότι είδα θέλει δουλειά να "στηθεί" το συγκεκριμένο.
Κοίτα, λόγο διατομής του καλωδίου, τα μόνα βύσματα που θα ικανοποιήσουν και δεν θα σε ταλαιπωρήσουν στον τερματισμό του καλωδίου είναι τα Viborg..

Έχω ακούσει το SP 1100 με βύσματα Ροδίου Viborg και μου άφησε άριστες εντυπώσεις, (και το σύστημα ήταν αρκετών χιλιάδων ευρώ, δεν χάριζε σε μετριότητες)...

Και τα Viborg Gold θα του πήγαιναν ηχητικά σύμφωνα με αυτό που άκουσα, βέβαια δεν γνωρίζω πως παίζει το σύστημα σου για να σου πω με πιο σιγουριά ποια επιλογή βυσμάτων να κάνεις από την Viborg, (εννοώ χρυσό ή ρόδι).

Όσον αφορά το μήκος, ναι, θες 2μετρο, αυτό σε περιορίζει οικονομικά αφού θες 200 ευρώ μόνο για το καλώδιο χωρίς τα βύσματα..

Πάντως το καλώδιο αξίζει, θα ήταν η πρώτη μου επιλογή, στα ίδια χρήματα τιμή μέτρου υπάρχει και το Oyaide Tunami (το μαύρο)..

Σε πιο πάνω τιμές εγώ θα πήγαινα σε Neotech, (είμαι Neotechακιας, δεν το κρυβω αυτό)...

• Like
Επειδή είχα όλα τα καλώδια σου,σε μένα έπαιξαν εντελώς αντίθετα π.χ. το μεγαλύτερο προσόν του Isotek, δηλαδή το άνοιγμα της εικόνας και ο laid back χαρακτήρας δεν βγαίνουν σε σένα.
Μακριά από το Medusa.
Αυτό είναι το isotek που έχω.
Μήπως είχες κάποιο νεότερο;

Attachments

• IMG_20260407_123335.jpg
    IMG_20260407_123335.jpg
    1.1 MB · Views: 11
Κοίτα, λόγο διατομής του καλωδίου, τα μόνα βύσματα που θα ικανοποιήσουν και δεν θα σε ταλαιπωρήσουν στον τερματισμό του καλωδίου είναι τα Viborg..

Έχω ακούσει το SP 1100 με βύσματα Ροδίου Viborg και μου άφησε άριστες εντυπώσεις, (και το σύστημα ήταν αρκετών χιλιάδων ευρώ, δεν χάριζε σε μετριότητες)...

Και τα Viborg Gold θα του πήγαιναν ηχητικά σύμφωνα με αυτό που άκουσα, βέβαια δεν γνωρίζω πως παίζει το σύστημα σου για να σου πω με πιο σιγουριά ποια επιλογή βυσμάτων να κάνεις από την Viborg, (εννοώ χρυσό ή ρόδι).

Όσον αφορά το μήκος, ναι, θες 2μετρο, αυτό σε περιορίζει οικονομικά αφού θες 200 ευρώ μόνο για το καλώδιο χωρίς τα βύσματα..

Πάντως το καλώδιο αξίζει, θα ήταν η πρώτη μου επιλογή, στα ίδια χρήματα τιμή μέτρου υπάρχει και το Oyaide Tunami (το μαύρο)..

Σε πιο πάνω τιμές εγώ θα πήγαινα σε Neotech, (είμαι Neotechακιας, δεν το κρυβω αυτό)...
Ποιό είναι το χρυσό viborg που προτείνεις;
Εννοώ κωδικό σετ.