Περί καλωδίων ρεύματος

Συγγνώμη, έχεις την εντύπωση ότι γεννηθήκαμε χθες;
Δεν έχουμε κάνει blind test εμείς;

Και ποια απόδειξη μου τσαμπουνάς; Ότι το άκουσες εσύ; Κι αν εσύ είσαι κουφός και με παίρνεις στο λαιμό σου;
Η υποκειμενικότητα στο χόμπι μας είναι τέτοια, που δε μπορείς να θεωρήσεις αποδεικτικό στοιχείο το γεγονός ότι άκουσες εσύ κάτι.

Επίσης, blind test καλωδίων ρεύματος, δεν υφίσταται.
Όπως και να 'χει, κρυώνεις και ζεσταίνεις τη συσκευή ξανά και ξανά, μια και δε μπορείς να αλλάξεις καλώδιο ρεύματος χωρίς να τη σβήσεις.

Οπότε, τι να λέμε...

Δεν ξέρω αν κάνατε και αν ήταν double blind. Αλλά όπως λες παρακάτω δεν έχετε κάνει, γιατί δεν μπορεί να γίνει .... !!!!!!

Φυσικά και μπορεί να γίνει. Ίδια ενισχυτικά, ίδια ηχεία, ίδιες πηγές, δίπλα δίπλα στον χώρο. Αφού γίνει πρώτα ένα double blind test με τα Α-Β να είναι το ίδιο καλώδιο ρεύματος και επιβεβαιωθεί στατιστικά πως ακούγονται το ίδιο τα δύο συστήματα, μετά αλλάζουμε από το ένα το τυπικό καλώδιο με ένα super duper και ξανακάνουμε double blind test. Αν στατιστικά είμαστε στο ίδιο σημείο με πριν, το super duper καλώδιο δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. So simple. Άκου δεν γίνεται ...

mp

Όσο αφορά τα εξωτερικά καλώδια της ΔΕΗ, η διάμετρός τους είναι τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει πρόβλημα. Μετά το ρολόι αρχίζουν τα περίεργα, ιδίως σε τριφασικά ρεύματα καθώς οι ηλεκτρολόγοι χρησιμοποιούν μεν χοντρά καλώδια μέχρι τον πίνακα αλλά απαράδεκτα σα ποιότητα σύρματος. (να μη μιλήσω για τις διακλαδώσεις που κάνουν τελείως αντι-επαγγελματικά). Μετά τον πίνακα μην το ψάχνετε κάν, δεν υπάρχει καμία πρίζα με μεγάλη διάμετρο καλωδίου και αντίστοιχη ασφάλεια. Η ασφάλεια μεγαλώνει λίγο δίχως κίνδυνο, (πχ. από 16 σε 20)τα καλώδια όμως είναι σχεδόν αδύνατον να αλλάξουν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί καλωδίων ρεύματος

Ο καθένας έχει την άποψή του και φαντάζομαι είναι σε θέση και να την υπερασπιστεί άν κληθεί.
Τώρα άν το να χαρακτηρίζεις συλήβδην, κάθε κατασκευαστή-αντιπρόσωπο-πωλητή καλωδίων είναι άποψη,που εγώ προσωπικά ή το φόρουμ υιοθετεί,η απάντηση είναι σαφώς κι όχι.

Last edited:
Το τυπικό καλώδιο ρεύματος που έρχεται μαζί με την κάθε συσκευή έχει και την σωστή διατομή, και την σωστή αντίσταση και την σωστή συμπεριφορά. Φυσικά αν βάλεις ένα πολύ λεπτό καλώδιο μπορεί και να λιώσει ή να μη δίνει τα Ampere που πρέπει. Αλλά να αλλάξεις το τυπικό καλώδιο με κάτι άλλο που κάνει χιλιάδες ευρώ, είναι απλώς κοροϊδία.

Το παράδειγμα με το τηλεφωνικό καλώδιο είναι αντίστοιχο, γιατί το σήμα adsl πριν έρθει στην πρίζα, διανύει μερικά χιλιόμετρα, και τα τελευταία δύο μέτρα δε μπορούν να κάνουν καμία διαφορά, παρά μονό προς το χειρότερο (πχ να είναι κανένα μισοκομμένο καλώδιο). Το να αλλάξεις και εκεί το τυπικό rj11 καλώδιο με κάτι άλλο, δεν αλλάζει τίποτα απολύτως.

mp

Μάλλον δεν έχει νόημα η συζήτηση... Αλλά επειδή συζητάς για μεταφορά ρεύματος, σκέψου τα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ και το οτι αυτά που πριν 25 χρόνια μετέφεραν το ρεύμα με μηδαμινές απώλειες (είναι απίστευτης καθαρότητας χαλκός) απο την Ανδρο στην Τηνο - το ξέρω απο πολύ πρώτο χέρι - αλλάχτηκαν προ 5ετίας επειδή βγήκαν καινούργια με ακόμα μικρότερες απώλειες. Η τεχνολογία υλικών εξελίσσεται και μαζί της τα χαρακτηριστικά των καλωδίων.

Αυτό που εσύ αποκαλείς "τυπικό καλώδιο" είναι "τυπικό" μόνο ως προς τη χρυσή τομή του ογκου παραγωγής προς το κόστος της. Αν για μια συσκευή των 200 Ευρώ η κατασκευή του καλωδίου που θα τη συνδέσει με την παροχή ρεύματος κοστίζει 100 Ευρώ, τότε το καλώδιο αυτό ΔΕΝ είναι τυπικό ! (ασε που κάνει την πώληση της συσκευής ασύμφορη...)

Εννοιες όπως "τυπικό", "στανταρ", "κοινό" εξαρτώνται απο τη συνολική εικόνα και επ ουδενί δεν μπορούν να σταθούν σε ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις ...

Εγω εδω θα το αφήσω ...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί καλωδίων ρεύματος

Όχι κάθε κατασκευαστή καλωδίων. Αναφέρομαι φυσικά μόνο στα καλώδια ρεύματος.

Last edited by a moderator:
Δεν ξέρω αν κάνατε και αν ήταν double blind. Αλλά όπως λες παρακάτω δεν έχετε κάνει, γιατί δεν μπορεί να γίνει .... !!!!!!

Φυσικά και μπορεί να γίνει. Ίδια ενισχυτικά, ίδια ηχεία, ίδιες πηγές, δίπλα δίπλα στον χώρο. Αφού γίνει πρώτα ένα double blind test με τα Α-Β να είναι το ίδιο καλώδιο ρεύματος και επιβεβαιωθεί στατιστικά πως ακούγονται το ίδιο τα δύο συστήματα, μετά αλλάζουμε από το ένα το τυπικό καλώδιο με ένα super duper και ξανακάνουμε double blind test. Αν στατιστικά είμαστε στο ίδιο σημείο με πριν, το super duper καλώδιο δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. So simple. Άκου δεν γίνεται ...

mp

Και πού ξέρεις αν είναι στρωμένα ή όχι και τα δυο μηχανήματα;
Επίσης, αν έχεις δυο ζευγάρια ηχεία δίπλα δίπλα όπως λες, αυτοακυρώνεσαι, μια και έχεις άλλη τοποθέτηση ηχείων στο χώρο σε κάθε περίπτωση.

Άρα και πάλι, λέμε ό,τι θέλουμε μου φαίνεται...

Και πού ξέρεις αν είναι στρωμένα ή όχι και τα δυο μηχανήματα;
Επίσης, αν έχεις δυο ζευγάρια ηχεία δίπλα δίπλα όπως λες, αυτοακυρώνεσαι, μια και έχεις άλλη τοποθέτηση ηχείων στο χώρο σε κάθε περίπτωση.

Άρα και πάλι, λέμε ό,τι θέλουμε μου φαίνεται...

Μα το είπα, θα κάνεις πρώτα ένα double blind test με ίδια απλά καλώδια ρεύματος, για να εκτιμήσεις την "ισότητα" των δύο συστημάτων. Αν και μόνο αν αυτά βγουν ίσα, τότε θα αλλάξεις σε ένα από τα δύο το καλώδιο. Αν δεν βγουν ίσα, προφανώς και δε μπορείς να συνεχίσεις το τεστ, πρέπει να βρεις δύο ίδια high-end συστήματα που σε double blind test να βγαίνουν ίσα.

mp

ελα οποτε θες σπιτι μου θα ακουσεις και εσυ την διαφορα.
Αν την ακουσεις εχεις σκεφτει που θα το ρειξεις
η απλα λες οτι σκεφτεσαι?
Οποτε θες ελα
σιγουρα δεν εχεις καν πιασει καλωδιο ρευματος
αλλιως θα ειχες δει οτι καθε καλωδιο ειναι φτιαγμενο με διαφορετικο τροπο αρα παιζει αλιως
αλλα για να τελειωνει πες μου ποτε μπορεις
ΑΚΟΥΩ

αποδειξη δεν θες
πες ποτε ?

Πριν μερικούς μήνες κάποιοι από το φόρουμ έκαναν μία παρόμοια δοκιμή, υπάρχει και βιντεάκι στο youtube που δείχνει και την μεθοδολογία (ειδικά με τη πολύ ωραία πατέντα αλλαγής των καλωδίων χωρίς να κλείνει το μηχάνημα). Η αναφορά βρίσκεται εδώ,

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=23553

Τώρα το θέμα είναι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων, πάντως αν κάποιος ακολουθήσει καθαρά την ίδια λογική ερμηνείας όπως στο link που έβαλε ο malakudi πριν, τα ποσοστά επιτυχίας δεν είναι παρά στο 50% (50 αλλαγές, 25 φορές βρέθηκε το σωστό καλώδιο, εννοείται ως σύνολο από τα αποτελέσματα όλων όσων συμμετείχαν).

Προσωπικά, πιστεύω ότι ναι μεν ακούγονται οι διαφορές, δεν αξίζουν όμως τα λεφτά τους.

Ειδικά στα μπάτζετ που κινούμαι, καλύτερα να αλλάξω πηγή ή ενισχυτή πχ...

1) Δεν μας εκβιάζει κανείς να πάρουμε πανάκριβα καλώδια ρεύματος.
Ακούμε ξανακούμε και αν κάτι μας κάνει το παίρνουμε χωρίς να δίνουμε
λογαριασμό σε κανέναν.

2)Δεν βγάζουμε συμπεράσματα από διάφορα δημοσιεύματα έντυπου η
ηλεκτρονικού τύπου,φροντίζουμε να έχουμε προσωπική εμπειρία για
ότι με πάθος διατεινόμεθα.

3)Δεν βγάζουμε συμπερασμα για το αν κάνουν η όχι διαφορές τα καλώδια ρεύματος δοκιμάζοντας καλώδιο των 2000ε σε ενισχυτή των 500ε.
Υπάρχει μια σχέση τιμής-απόδοσης που πρέπει να λαμβάνουμε υπ´όψιν.

4) Δεν προσβάλουμε τον κόσμο , εκτός αν έχουμε το σύνδρομο του μεσσία.

5)Πρέπει να ρωτάμε πρώτα αν οι άλλοι θέλουν μεσσία.-bye-

Last edited by a moderator:
Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος

Πριν μερικούς μήνες κάποιοι από το φόρουμ έκαναν μία παρόμοια δοκιμή, υπάρχει και βιντεάκι στο youtube που δείχνει και την μεθοδολογία (ειδικά με τη πολύ ωραία πατέντα αλλαγής των καλωδίων χωρίς να κλείνει το μηχάνημα). Η αναφορά βρίσκεται εδώ,

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=23553

Τώρα το θέμα είναι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων, πάντως αν κάποιος ακολουθήσει καθαρά την ίδια λογική ερμηνείας όπως στο link που έβαλε ο malakudi πριν, τα ποσοστά επιτυχίας δεν είναι παρά στο 50% (50 αλλαγές, 25 φορές βρέθηκε το σωστό καλώδιο).

Πάρα πολύ ωραίο παράδειγμα. 25/50, 50% είναι σα να γυρίζεις ένα νόμισμα και να απαντάς τυχαία. Αλλά και το 24/40, αν εξαιρέσουμε την πέμπτη προσπάθεια, είναι επίσης κοντά στο τυχαίο και σίγουρα πολύ μακρία στην σαφή διαφορά. Άλλο ένα λοιπόν τεστ που λέει ακριβώς το ίδιο. Που είναι τα στοιχεία που υπερασπίζουν την άλλη πλευρά;

@argi: Αν έχεις τον εξοπλισμό να κάνουμε ένα double blind test όπως το περιγράφω και όχι απλώς να ακούσουμε το σύστημά σου βάζοντας και βγάζοντας καλώδια, ευχαρίστως να έρθω. Τα double blind tests έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και συγκεκριμένες απαιτήσεις στη μεθοδολογία, ακριβώς για να είναι ανεπηρέαστα από τον ψυχολογικό παράγοντα.

mp

πολλα πραγματα δεν αξιζον τα λεφτα τους
απλα καποια στγμη πρεπει να δειτε καποια πραματα λαιβ
μετα ολα θα ειναι διαφορετικα

@magellan

Διάβασε λίγο τότε το τεστ που έκαναν μέλη του φόρουμ, και πες μας τι συμπεράσματα βγάζεις, παρέθεσα το λινκ στην προηγούμενη σελίδα. Δικαίωμα του καθενός να πάρει ό,τι θέλει αν πιστεύει ότι αξίζει, αλλά δικαίωμα και του άλλου να το πει, αν πιστεύει ότι αυτό είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος

Πάρα πολύ ωραίο παράδειγμα. 25/50, 50% είναι σα να γυρίζεις ένα νόμισμα και να απαντάς τυχαία. Αλλά και το 24/40, αν εξαιρέσουμε την πέμπτη προσπάθεια, είναι επίσης κοντά στο τυχαίο και σίγουρα πολύ μακρία στην σαφή διαφορά. Άλλο ένα λοιπόν τεστ που λέει ακριβώς το ίδιο. Που είναι τα στοιχεία που υπερασπίζουν την άλλη πλευρά;

@argi: Αν έχεις τον εξοπλισμό να κάνουμε ένα double blind test όπως το περιγράφω και όχι απλώς να ακούσουμε το σύστημά σου βάζοντας και βγάζοντας καλώδια, ευχαρίστως να έρθω. Τα double blind tests έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και συγκεκριμένες απαιτήσεις στη μεθοδολογία, ακριβώς για να είναι ανεπηρέαστα από τον ψυχολογικό παράγοντα.

mp
δεν μου λες με ποια ιδιοτητα λες πως θα γινει το τεστ
χαρτορηχτρα στο ειπε?
το τεστ ειναι ακομα εδω
υπαρχουν και αλλοι τροποι μετρησιμοι απο συσκευες
ελπιζω να μην τις βγαλεις και αυτες αχρηστες

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος

δεν μου λες με ποια ιδιοτητα λες πως θα γινει το τεστ
χαρτορηχτρα στο ειπε?
το τεστ ειναι ακομα εδω
υπαρχουν και αλλοι τροποι μετρησιμοι απο συσκευες
ελπιζω να μην τις βγαλεις και αυτες αχρηστες

Όχι δε μου το είπε χαρτορίχτρα ούτε το έβγαλα από το μυαλό μου. Είναι αποτέλεσμα ερευνών επιστημόνων στο χώρο της στατιστικής και της ψυχοσωματικής συμπεριφοράς.

Double blind test
http://en.wikipedia.org/wiki/Blind_experiment#Double-blind_trials
ABX tests (ειδική περίπτωση για αισθήσεις)
http://en.wikipedia.org/wiki/ABX_test

mp

το τεστ ηταν τρελλα λαθος
οπως ειχε πει καποιος εισαγωγεας
στο hi end ειναι πολυ ευκολο να βγαλεις λαθος συμπερασματα