Περί καλωδίων ρεύματος

Απο τους κανονισμούς του φόρουμ απαγορεύεται η χρήση προσβλητικών χαρακτηρισμών.Το μέλος που τους χρησιμοποίησε κλήθηκε να τους ανασκευάσει κι αρνήθηκε παίρνοντας την ευθύνη.

Πέρα απο το θέμα της προσωπικής ευθύνης,δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το βήμα που παρέχει το φόρουμ,σαν μέσο για τέτοιους χαρακτηρισμούς.

Οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί θα διαγραφούν και παρακαλώ να μην επαναληφθούν.

Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος

Να ρωτήσω κάτι άλλο, γιατί μου φαίνεται παράξενο. Αφού τα καλώδια ρεύματος θεωρούνται από πολλούς ότι έχουν (μεγάλη ή μικρή) διαφορά στον ήχο, γιατί οι κατασκευαστές των πανάκριβων HiEnd ενισχυτών, και άλλων HiEnd συσκευών δεν εξοπλίζουν μια και καλή αυτά τα μηχανήματα με πολύ καλά καλώδια (έτσι κι αλλιώς, θα τα κοστολογήσουν λίγο παραπάνω) παρά με φτηνιάρικα απλά καλώδια ρεύματος;

Γιατί πολύ απλά θα ανέβαζε πολύ το κόστος κτήσης τους και το πιο σημαντικό είναι ότι κάθε χώρα αλλά και κάθε σπίτι έχουν διαφορετική παραγωγή και παροχή ρεύματος και φυσικά ο ιδιοκτήτης θα έχει και διαφορετικό set up να 'ματσάρει'.

Και υπάρχουν κατασκευαστές που χρησιμοποιούν τα δικά τους καλώδια σε συσκευές τους. Βλέπε Krell π.χ.

Στις 5.15 αρχίζει π αγώνας της Εθνικής μας με την Αργεντινή!
Να κάνουμε ένα διάλειμμα από τα καλώδια να δούμε το ματς?
:offtopic::fahne90::fahne90:

Ναί αλλά οι υπόλοιποι ήσυχα:HTEHEH56: γιατί θα πάω κι εγώ να τον δώ.

Το κόστος κτήσης είναι ήδη υπερβολικά ανεβασμένο σ' αυτές τις συσκευές. Όταν ο κατασκευαστής μίας τέτοιας συσκευής κάνει τα πάντα ώστε αυτή να αποδίδει όσο πιο καλά και ποιοτικά μπορεί τον ήχο (με το ανάλογο κόστος) δεν μπορεί να κάνει την οικονομία σε ένα κομμάτι που υποχρεωτικά συνοδεύει αυτή τη συσκευή (δεν είναι ας πούμε όπως τα καλώδια για τα ηχεία που δεν την συνοδεύουν) αν πιστεύει ότι αυτό έχει επίδραση στον ήχο (εκτός και αν δεν το πιστεύουν αρκετοί από αυτούς). Από την άλλη έτσι κι αλλιώς είναι υποχρεωμένος ο κατασκευαστής να δώσει διαφορετικό καλώδιο ανάλογα με την χώρα που προορίζεται η συσκευή. Τώρα για ματσάρισμα μέχρι και στο σπίτι, εδώ κι αν είναι που χωράει πολύ κουβέντα, δηλαδή το καλώδιο του τρίτου κατασκευαστή πως είναι δυνατόν να είναι ματσαρισμένο για κάθε σπίτι, υποθέτω θα χρειάζονται εκατοντάδες δοκιμές από τον καθένα για να βρει καλώδιο με αυτή τη λογική!

Εγώ δεν προκαλώ κάποιον με ferrari γιατί ξέρω πως θα χάσω. Αλλά σίγουρα προκαλώ κάπιον με καλώδιο αξίας πολλών εκατοντάδων ή χιλιάδων ευρώ να αποδείξει σε double blind test πως είναι καλύτερο ηχητικά από ένα τυπικό καλώδιο που συνοδεύει την όποια hi-end πηγή-ενισχυτή.

mp

Κύριε malakudi ζητάτε συνεχώς την επιστημονική επεξήγηση της διαφοράς που μπορεί να προκαλέσει ένα καλώδιο ρεύματος.

Δυστυχώς δεν είμαι επιστήμονας για να μπορέσω να σας το επεξηγήσω υπό αυτή τη μορφή, όμως θα σας πω ότι ακριβώς για αυτό το λόγο, και τη λογική που εκτιμάτε τα πράγματα, δεν έχει καθίσει κάποιος επιστήμονας να αναλύσει το θέμα. Γιατί ακριβώς πιστεύει ότι δεν αξίζει τον κόπο.

Έχω ζητήσει λοιπόν από φίλο Μηχανικό - Φυσικό να μου προμηθεύσει μια επιστημονική επεξήγηση του θέματος, μόνο που θα πρέπει να περιμένετε λίγο γιατί επιστρέφει από διακοπές την Τρίτη. Πιστεύω ότι θα μπορέσω να σας δώσω μια πιο εμπεριστατωμένη απάντηση.

Όσον αφορά το blind test, επειδή στα 23 χρόνια που ασχολούμαι με την αναπαραγωγή του Ήχου έχουν δει πολλά τα μάτια και έχουν ακούσει ακόμη περισσότερο τα αυτιά μου, μπορώ να σας αποδείξω τη διαφορά που κάνει ένα καλώδιο ρεύματος πολύ απλά.

Στην οικεία μου έχω κάνει όλη την ηλεκτρολογική μελέτη μόνος μου.

Στο ηχοσύστημά μου λοιπόν έρχονται 2 παροχές απλές ηλεκτρολογικές ΝΥΑ από τον πίνακα και 2 επώνυμου κατασκευαστή μεσαίας οικονομικής κατηγορίας.

Το μήκος των καλωδίων είναι 10 μέτρα το καθένα. Αν θέλετε λοιπόν μπορούμε να κανονίσουμε μια ακρόαση και να αλλάξουμε την παροχή ρεύματος που πάει στο φίλτρο από τον ένα πριζοδιακόπτη στον άλλο.

Και οι 2 βρίσκονται εν λειτουργία και έχουν 'εργασθεί' τις ίδιες ώρες.

Ακόμη και αν δεν έχετε ασχοληθεί καθόλου με το 'άθλημα' οι διαφορές είναι τόσο εμφανείς που διακρίνονται ακόμη και από τα παιδιά μου... 15 ετών...

Μήπως και αυτά αυθυποβάλλονται?

Το κόστος κτήσης είναι ήδη υπερβολικά ανεβασμένο σ' αυτές τις συσκευές. Όταν ο κατασκευαστής μίας τέτοιας συσκευής κάνει τα πάντα ώστε αυτή να αποδίδει όσο πιο καλά και ποιοτικά μπορεί τον ήχο (με το ανάλογο κόστος) δεν μπορεί να κάνει την οικονομία σε ένα κομμάτι που υποχρεωτικά συνοδεύει αυτή τη συσκευή (δεν είναι ας πούμε όπως τα καλώδια για τα ηχεία που δεν την συνοδεύουν) αν πιστεύει ότι αυτό έχει επίδραση στον ήχο (εκτός και αν δεν το πιστεύουν αρκετοί από αυτούς). Από την άλλη έτσι κι αλλιώς είναι υποχρεωμένος ο κατασκευαστής να δώσει διαφορετικό καλώδιο ανάλογα με την χώρα που προορίζεται η συσκευή. Τώρα για ματσάρισμα μέχρι και στο σπίτι, εδώ κι αν είναι που χωράει πολύ κουβέντα, δηλαδή το καλώδιο του τρίτου κατασκευαστή πως είναι δυνατόν να είναι ματσαρισμένο για κάθε σπίτι, υποθέτω θα χρειάζονται εκατοντάδες δοκιμές από τον καθένα για να βρει καλώδιο με αυτή τη λογική!

Μα φυσικά και χρειάζονται άπειρες δοκιμές μέχρι να καταλήξει κάποιος.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι κατασκευαστές μηχανημάτων δεν ασχολούνται. Σε αυτό το κομμάτι εισέρχεται και ο προσωπικός παράγοντας. Φανταστείτε λοιπόν να αγόραζε κάποιος ένα τελικό ενισχυτή 10.000 ευρώ και να συνοδευόταν αναγκαστικά με ένα καλώδιο ρεύματος 1500 ευρώ και δοκιμάζοντάς το στο χώρο μας να ήταν απαράδεκτο.

Τότε δεν θα υπήρχε αντιπρόσωπος που, για μεγάλη μερίδα ανθρώπων, δεν θα ήταν απατεώνας...

Eτσι ετσι...

Γουσταρω με τρελα. Καλοκαιρακι, νταλα ηλιος και συζητησουλα για καλωδια ρευματος.

Πππππορωση.

Φιλε Malakudi εγω πιστευω οτι τα καλωδια ρευματος εχουν μεγαλες διαφορες. Στα αυτια μου. Το ποιο ειναι καλυτερο ομως μπορει να εξαρταται απο το εκαστοτε συστημα.

Ξερεις ομως γιατι δεν δεχομαι τις προκλησεις σου?

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΑΚΙ ΝΑ ΣΕ ΠΕΙΣΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ

Μου φτανει που το ακουω εγω.

Για να τελειώνουμε το ατελείωτο ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΓΟΗΤΕΙΑ θέμα με τα καλώδια ρεύματος : ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ.

Σε ΤΡΕΙΣ διαφορετικής αξίας ενισχυτές : Primaluna Prologue Two , Conrad-Johnson MV60SE , JADIS Orchestra Reference ΚΑΙ JADIS DA80 ΔΟΚΙΜΑΣΑ Ο ΙΔΙΟΣ και με παρουσία διαφόρων φίλων της παρέας τα εξείς καλώδια ρεύματος:

a. VAN DEN HUL AC Mainstream περι των 300 ευρώ
b. CARDAS GOLDEN REFERENCE περί των 500 ευρώ
c. FURUTECH Εvolution Power.

Tα καλύτερα, όπου η διαφορά ήταν μέρα με την νύχτα με τα μαμα , ήταν τα Cardas και Furutech. Tα Cardas, μετά από κανα μήνα που ξαναδοκιμάσαμε τα πάντα και αφού είχαν στρώσει είχαν την πιο αθώα , λεπτομερή συνάμα και γοητευτική μεσαία περιοχή και εκπληκτικής πληροφορίας και καθόλου roll off smooth πρίμα δίνοντας παντού σώμα. Το Furutech ήταν επίσης άριστο σε όλα , με ελαφρότατα πιο ψυχρή άποψη σε μεσαίες και μεσαιοχαμηλές σε σχέση με cardas ίσως και καλύτερο σε matching για μερικά γούστα.Eξίσου refined. Το Van Den Hul Mainstream ήταν το χειρότερο με τους Primaluna και Jadis μιας που προέβαλε την μεσαία περιοχή λίγο πιο μπροστά με ενα ψιλοαπαίσιο whiteness από πάνω μεχρί κάτω και λίγο πιο στακάτο αλλά σκληρό μπάσο. Οι ηλ. κιθάρες ακούστηκαν πιο σκληρές και πιο λεπτές. Προτιμούσα το μαμα καλώδιο των μηχανημάτων σε σχέση με το VDH ιδίως στον Primaluna αλλά και στον Jadis.

Εαν δεν το πιστεύτε απλά δανειστείτε ενα. Με την φαντασία ξέρετε δεν γίνεται δουλειά. Επίσης, τρομερή εντύπωση μου έκανε η αλλαγή των άνω καλωδίων σε μια LCD Samsung που δέχεται τα ίδια καλώδια όπως και τα μηχανήματα , με το Van Den Hul να αποδίδει τα πιο 'φωσφοριζέ' - saturated χρώματα, ενώ το Cardas ανέβασε ΤΡΕΛΑ τις χρωματικές διακυμάνσεις και την λεπτομέρεια. Αν και υπερβολή, αν έβλεπα πολύ HD TV θα έβαζα ένα Cardas Golden Reference σίγουρα και στην TV αλλά δεν βλέπω πάνω από μια ταινία το δεκαπενθήμερο.... !

Last edited:
διαφορες σε LCD δυστυχως μπορει να φανουνε με δαφορετικά καλώδια, αλλά δεν εχουν υψηλή περιοδικότητα ουτε αναμεσα σε μοντέλα ουτε ανάμεσα σε συσκευές μεπανομοιότυπο serial number - ο λόγος ειναι οτι η εκάστοτε backlight τροφοδοτειται απο τροφοδοτικό το οποιο συμπεριφέρεται διαφορετικά αναλογα
>με την γήρανση της λάμπας (των λαμπών)
>την συνθετη αντίσταση της (εκαστης) που ΚΑΜΙΑ δεν εχει ακριβώς την ίδια με την άλλη)
>Την τάση του δικτύου

μας βλέπω να παραγγελνουμε LCD με...matched backlight lamps!!!!!!:jester:

Για μια πλάσμα, θα το πίστευα πολύ περισσότερο..

εγψ παλι οταν ειχα το 989pioneer και φτιγμενο
με τις τοτε καναδεζικες στηλες
επαιζ συμπαθητικη μουσικη
καωδια ρευματος παντου xlo ulmited
βαζοντας ενα βαν ντεν χουλ στην πηγη το συστημα ξεμπουκωσε
το βαν σε καθε αλλη συσκευη επαιζε σαν ραδιακι
συνηθως σην πηγη τα λεπτοτερα καλωδια ειχαν πιο ισοροπημενο ηχο
μολις μου ερθουν τα φρεσκα ιντερκονεκτ που ειναι καστομ κατασταση ψηνω
τεστακι στ χωρο μυ ανοιχτο και βεβαια τα ακουμε και αλου

Τα καλώδια (κάθε είδους), θεωρούνται κατά πολλούς, ''συσκευές''!
Μάλλον συμφωνώ, με την αιτιολογία ότι προκαλλούν διαφοροποιήσεις στον
συνολικό ηχητικό χαρακτήρα του συστήματος. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν
μαγικές συνταγές, το κάθε καλώδιο συμπεριφέρεται διαφορετικά σε κάθε
σύστημα, είναι παραδεκτό και εργαστηριακά μετρήσιμο! Το ποιό είναι
καλύτερο, είναι σχετικό, με ποιά κριτήρια, σε τι σύστημα, υποκειμενικά ή
αντικειμένικά? Υπάρχουν και άλλες πολλές παράμετροι αξιολόγισης!!! Δεν
είναι καθόλου απλό το θέμα και ασφαλώς υπάρχουν αρκετές αντιρρήσεις ή
απόψεις, αλλά καλό θα είναι να λοίπουν οι ''κορώνες'', οι χαρακτηρισμοί και
οι υπερβολές!!! Ο ορθός διάλογος έχει κάποιους βασικούς κανόνες, όποιος
δεν μπορεί να το καταλάβει και να τους σεβαστεί, καλύτερα να απέχει!!!

εγω παλι το καρναβαλι
θα ντυθω καλωδιο ρευματος
ετσι θα αποκτησω και λιγη παραπανω αξια

μια και πολλοι επωνυμοι κατασκευαστες ντυνουν τα κινεζικα καλωδια η τα καλωδια του κιλου με το ονομα τους, οχι για τις αποκριες αλλα για την κονομα.
Και αν τους ανακαλυψει κανεις σε κανα φορουμ η τους πιασουν οι αμερικανοι εφοριακοι ε και; τα χουν βγαλει τα λεφτουδακια τους.
Τωρα να λεμε οτι πεταει ο ελεφαντας ειναι χειροτερα γιατι καθε σοφρων ανθρωπος ξερει πως δεν πεταει. Και αν επιμενετε οτι πεταει δυστυχως σε κανενα μπλαιντ τεστ στον κοσμο δεν αποδειχτηκε οτι πεταει και εχουν γινει τοσα που ειναι και ατυχοι γιατι στο τελος και με τον νομο των πιθανοτητων θα το πετυχουν.

Συμπερασμα αφου ειναι τοσο ακουοφανες το αποτελεσμα που το ξεχωριζει και ο Κουασιμοδος πουχει μισοκουφαθει απο τις καμπανες της Παναγιας, γιατι αυτο το 10 στα 10 δεν το πιανει κανεις; με αυτο το μαραζι θα πεθανω.

ποσο θα μας νικιασεις την στολη μετα το 3οδιο

Με τοσο χοντρο νεροσωληνα που βαζουν Αργυρη μας χωραει και τους δυο μεσα, αν ειναι ναρθεις παντως - ευπροσδεκτος - θα ντυθουμε βασσιλισες της νυχτας με τοσες σαβουρες που εχω μαζεψει κι εγω στο υπογειο τοσα χρονια

ευτυχως που υπαρχουν και οι Αλβανοι και ξεφορτοθηκα μια προβολικη 46αρα σονυ 10τιας λαι αυτος την κυτταγε μια ωρα απε θα μειχς πεθανει η μεση μου και που να την πεταξεις δεν χωραγε σε σκουπιδοτενεκε και να χεις το χαι τεκ οτι ηταν κορυφαια και λεγα μπα θολο ειναι το ματι σου για να το λεει το χαι τεκ.
Ασε που ειχα βαλει και λαιμοδετη στηριγμα σαν αυτα που οταν χτυπας τον αυχενα γιατι αμα εγερνα το κεφαλι εχανε την φωτεινοτητα.
Τελικα κι ο Αλβανος κουνελοσπιτο απο τι εμαθα την εκανε.

παντως που το παμε που το χανουμε καθε 15 μερες αντε ενα μηνα, ενα καυγα για τα καλωδια θα τον ριξουμε.

Εαν δεν το πιστεύτε απλά δανειστείτε ενα. Με την φαντασία ξέρετε δεν γίνεται δουλειά. Επίσης, τρομερή εντύπωση μου έκανε η αλλαγή των άνω καλωδίων σε μια LCD Samsung που δέχεται τα ίδια καλώδια όπως και τα μηχανήματα , με το Van Den Hul να αποδίδει τα πιο 'φωσφοριζέ' - saturated χρώματα, ενώ το Cardas ανέβασε ΤΡΕΛΑ τις χρωματικές διακυμάνσεις και την λεπτομέρεια. Αν και υπερβολή, αν έβλεπα πολύ HD TV θα έβαζα ένα Cardas Golden Reference σίγουρα και στην TV αλλά δεν βλέπω πάνω από μια ταινία το δεκαπενθήμερο.... !

Προσωπικη εμπειρια: εβαλα για πλακα ενα καλωδιο ρευματος της Acrolink με βυσματα Oyaide στο DVD Pioneer 868 που χρησιμοποιω στο home theater και τα χρωματα που ειδα στον προβολεα ξαφνικα εγιναν πιο εντονα και μειωθηκε ο κοκκος της εικονας!!!! Οποιος εχει καμια επιστημονικη εξηγηση για αυτο ας μας πει παντως το καλωδιο δε κουνιεται απο εκει!!!