Περί καλωδίων ρεύματος

Μια τελευταία κουβέντα για τα υλικά των καλωδίων. Είναι γνωστό πως σε όλα τα δίκτυα, ΔΕΗ, βιομηχανικά, οικιακά, το μοναδικό υλικό είναι ο βιομηχανικός χαλκός, ονομαστικής καθαρότητας 99,9% και κατά κανόνα μονόκλωνος ή ολιγόκλωνος. Όπως είπα και πριν, στην εξ αρχής εγκατάσταση, είναι στο χέρι του ιδιοκτήτη να καθορίσει τόσο την διατομή όσο και το είδος του καλωδίου, όπου και σαφώς προτιμάται το πολύκλωνο των πολλών και λεπτών αγωγών και μάλιστα οπλισμένο. Το Olflex (Δημουλάς) είναι μια πολύ καλή επιλογή. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ναυτικό οπλισμένο καλώδιο (το έχω χρησιμοποιήσει στον κυρίως χώρο μου), το οποίο είναι πιο φτηνό αλλά πιο δύσκαμπτο.
καλο θα ειναι σε χαιφιντελιστικες καταστασεις να βαζουμε καποιο φτηνο επωνυμο καλωδιο
τα καλωδια του δημουλα ειναι για αλλες χρησεις οχι audio
και υπαρχουν φτηνιαρικα καλωδια για τετοιες χρησεις

Απάντηση: Re: Περί καλωδίων ρεύματος

Μια τελευταία κουβέντα για τα υλικά των καλωδίων. Είναι γνωστό πως σε όλα τα δίκτυα, ΔΕΗ, βιομηχανικά, οικιακά, το μοναδικό υλικό είναι ο βιομηχανικός χαλκός, ονομαστικής καθαρότητας 99,9% και κατά κανόνα μονόκλωνος ή ολιγόκλωνος. Όπως είπα και πριν, στην εξ αρχής εγκατάσταση, είναι στο χέρι του ιδιοκτήτη να καθορίσει τόσο την διατομή όσο και το είδος του καλωδίου, όπου και σαφώς προτιμάται το πολύκλωνο των πολλών και λεπτών αγωγών και μάλιστα οπλισμένο. Το Olflex (Δημουλάς) είναι μια πολύ καλή επιλογή. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ναυτικό οπλισμένο καλώδιο (το έχω χρησιμοποιήσει στον κυρίως χώρο μου), το οποίο είναι πιο φτηνό αλλά πιο δύσκαμπτο.
καλο θα ειναι σε χαιφιντελιστικες καταστασεις να βαζουμε καποιο φτηνο επωνυμο καλωδιο

Τα καλώδια του Δημουλά δεν είναι για να περνά ρεύμα; Δεν νομίζω ότι είπε κανείς να τα χρησιμοποιήσουμε για interconnect!

καταρχήν τι είναι η ηλεκτρική ενέργεια , και πως την εννοείται ? κατι που φεύγει από την πηγή σαν νερό ? δηλαδή τα ηλεκτρόνια ταξιδεύουν από την πτολεμαίδα έως εδώ ? με οτι συνεπάγεται αυτό > ? απώλειες χωρητικότητες αντιστάσεις κλπ κλπ ... η ???? μια ανεξήγητη αδιόρατη ενέργεια που απλά ερεθίζει τον αγωγό να εκπέμψει ηλεκτρόνια ανάλογα με την δύναμή ισχύος που έχει δεχθεί ο εκάστοτε αγωγός ...
πιο άπλα εάν δώσουμε 1 κw ισχύ στο ασήμι θα βγάλει στην εξοδο του πχ 10 ηλεκτρόνια εαν επαναλαβουμε το ιδιο στο χαλκό θα βγάλει 9 ?
για σακουλευτητε ???? τι συμβαίνει ?
ο αγωγός άγει δεν μεταφέρει !!!

Τέλος, κι εγώ πιστεύω πως 2 και 3 χιλιάδες ευρώ για ένα καλώδιο σύνδεσης συσκευής είναι απλά πεταμένα λεφτά. Όποιος τάχει όμως και δεν τον νοιάζει να τα ξοδέψει, ας το κάνει. Στη θέση του θα έβαζα ένα χοντρό Olflex, με τον οπλισμό γειωμένο από την μια άκρη μόνο και δυο καλά βύσματα, ένα τριπολικό IEC στην συσκευή και ένα καλό Σούκο για την πρίζα. Συνολικό κόστος για 2 μέτρα με βύσματα Furutech μόλις 50 με 70 ευρώ, άντε 100

το αν καποιος εδω μεσα εχει 2-3 χιλιαρικα ειναι μεγαλη κουβεντα
ακομα πιο μεγαλη αν θελει να τα διαθεσει
τωρα το να βαζεις φις φουρου αξιας απο 70-180 ευρω σε ενα καλωδιο του κιλου προσωπικα νομιζω οτι ειναι εγκλημα
σαν να βαζεις σε σμαρτ τροχους πορσε
απο την αλλη αν πιστευεις στα βυσματα (δικαιωμα σου)
μια δοκιμη καλωδιων σιγουρα θα σε κανει να πιστεψεις σε αυτα
δεν ειναι αναγκη να δωσεις 2-3 χιλιαρικα
και 30-40 ευρω κανουν ενα κλικ και αυτα
1 κλικ μπορει να ειναι 0,5% οποτε μπορει να μην ακουγεται
10 κλικ σιγουρα ειναι κατι

καταρχήν τι είναι η ηλεκτρική ενέργεια , και πως την εννοείται ? κατι που φεύγει από την πηγή σαν νερό ? δηλαδή τα ηλεκτρόνια ταξιδεύουν από την πτολεμαίδα έως εδώ ? με οτι συνεπάγεται αυτό > ? απώλειες χωρητικότητες αντιστάσεις κλπ κλπ ... η ???? μια ανεξήγητη αδιόρατη ενέργεια που απλά ερεθίζει τον αγωγό να εκπέμψει ηλεκτρόνια ανάλογα με την δύναμή ισχύος που έχει δεχθεί ο εκάστοτε αγωγός ...
πιο άπλα εάν δώσουμε 1 κw ισχύ στο ασήμι θα βγάλει στην εξοδο του πχ 10 ηλεκτρόνια εαν επαναλαβουμε το ιδιο στο χαλκό θα βγάλει 9 ?
για σακουλευτητε ???? τι συμβαίνει ?
ο αγωγός άγει δεν μεταφέρει !!!

δεν με νοιαζει αν α αγωγος στην ακρη βγαζει ηλεκτρονια η partagas culebra
αλλα πως παιζει το καλωδιο
γιαμενα αν ειναι το ζητουμενο πως παιζει το καλωδιο ασχολουμαι μονο με αυτο
αλλιως το βλεπετε στις αγγελιες
δεν κοιτω την θεωρεια αλλα την πραξη
πραξη= ακουω= ζωντανη αποδειξη

Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος

αληθεια Αργυρη οταν εχουμε σταθεροποιητη τασης και φιλτρο ρευματος ποιο ειναι καλυτερο να μπαινει πρωτα;
Πρωτα ο σταθεροποιητης και μετα το φιλτρο η και το αντιστροφο δεν εχει σημασια;
αναλογα τον σταθεροποιητη και αναλογα το φιλτρο
και αν εχει ο σταθεροποιητης φιλτρο μεσα του
γενικα καλη ειναι μια δοκιμη για την αποκομιση εμπειριας

δεν με νοιαζει αν α αγωγος στην ακρη βγαζει ηλεκτρονια η partagas culebra
αλλα πως παιζει το καλωδιο
γιαμενα αν ειναι το ζητουμενο πως παιζει το καλωδιο ασχολουμαι μονο με αυτο
αλλιως το βλεπετε στις αγγελιες
δεν κοιτω την θεωρεια αλλα την πραξη
πραξη= ακουω= ζωντανη αποδειξη

Γνώμη μου είναι ότι τελικά ο Αϊνστάιν είχε δίκιο! Όλα είναι σχετικά, ακόμη και αυτά που ακούμε. Μια επίσκεψη στον ΩΡΛ από 10 άτομα θα αποκάλυπτε απίστευτες διαφορές στην ακοή τους, ακόμη και πτώση 10dB σε ορισμένες συχνότητες και αυτό μόνο από την ηλικία.

Άρα ένα καταπληκτικό καλώδιο για κάποιους μπορεί να είναι τίποτε για κάποιους άλλους. Άσε δε που υπάρχει πάντα ο υποκειμενικός παράγοντας ότι άν έχω σκάσει 2-3 χιλ., δε μπορεί, θα πρέπει να ακούγεται και καλύτερα!

Οπότε ο καθένας παίρνει αυτό που ακούγεται καλύτερα στο αυτί του και αντέχεται από την τσέπη του (και ενδεχομένως από τη συζυγό του!). Κατά τα λοιπα οι ενημερωτικές συζητήσεις ποτέ δεν έβλαψαν. όλοι φεύγουν σοφότεροι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

τελαυταιο ακουογραμα και υπωχρεωτικο απο την δουλεια μου εκανα αρχες του 03
ειχα κανει αρκετα πριν
εμπειρος πια ειχα καλυτερη επιτυχια απο τα προηγουμενα μιας και ακουγα πιο προσεχτικα
απο τοτε εχω να κανω
καπου σπιτι εχω τις καρτες αν ειναι τις ανεβαζω καποια στιγμη

σουρ
απαλα ειπα να μην γραφω μεχρι το βραδυ
παμε

Ά, και για να μην ξεχνιόμαστε: Έναν ή περισσότερους επώνυμους σταθεροποιητές τάσης (όχι UPS), ανάλογης ισχύος με τις συσκευές σύνδεσης και φυσικά με κύκλωμα απόρριψης Η/Μ παρεμβολών
η ερωτηση ειναι μετα τον σταθεροποιητη δεν ξανατρωνε rf emi τα καλωδια
η απαντηση και βεβαι τρωνε
αρα 1 τη αστοχια
φερνω το 2................

Φίλε Αργύρη, καλό είναι να προσέχεις τα κείμενα των γραφόντων πριν προτρέξεις.

Είπα πριν από αυτό ότι:

"Στη θέση του θα έβαζα ένα χοντρό Olflex, με τον οπλισμό γειωμένο από την μια άκρη μόνο και δυο καλά βύσματα, ένα τριπολικό IEC στην συσκευή και ένα καλό Σούκο για την πρίζα"

Ο οπλισμός, εφ' όσον γειωθεί, απορρίπτει τις τελευταίες Η/Μ παρεμβολές που τυχόν θα βρούν το δρόμο τους προς την συσκευή. Ανάλυση επ' αυτού δεν είναι του παρόντος να κάνω, αλλά είναι γνωστό τοις πάσι.

Φίλε Αργύρη, καλό είναι να προσέχεις τα κείμενα των γραφόντων πριν προτρέξεις.

Είπα πριν από αυτό ότι:

"Στη θέση του θα έβαζα ένα χοντρό Olflex, με τον οπλισμό γειωμένο από την μια άκρη μόνο και δυο καλά βύσματα, ένα τριπολικό IEC στην συσκευή και ένα καλό Σούκο για την πρίζα"

Ο οπλισμός, εφ' όσον γειωθεί, απορρίπτει τις τελευταίες Η/Μ παρεμβολές που τυχόν θα βρούν το δρόμο τους προς την συσκευή. Ανάλυση επ' αυτού δεν είναι του παρόντος να κάνω, αλλά είναι γνωστό τοις πάσι.

Σωστό. Πάντα γίνεται στα καλώδια σημάτων σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις με PLC κ.λπ.

Τελικά η ονείρωξη και η φαντασίωση του ανθρώπου δεν έχουν όρια. Ο ένας αλλάζει καλώδιο ρεύματος και ακούει καλύτερο ήχο. Ο άλλος αλλάζει καλώδιο ρεύματος και βλέπει καλύτερα χρώματα από την τηλεόρασή του. Ο τρίτος αλλάζει καλώδιο ρεύματος και βλέπει ποιο ευκρινή εικόνα από τον προβολέα του. Το μόνο που δεν άκουσα ακόμα είναι πως αλλάζετε καλώδιο ρεύματος στο ψυγείο σας και είναι πιο δροσερή η κοκακόλα.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να συμβαίνουν ή πολύ απλά να φαντάζεστε πως συμβαίνουν. Το placebo effect άλλωστε είναι γνωστό σε όλους. Γι' αυτό και κάθε νοήμων άνθρωπος (προσοχή στη λέξη νοήμων) δεν δέχεται την μαρτυρία σαν αλήθεια, αλλά μόνο σαν κάτι που αξίζει να ερευνηθεί. Αν για παράδειγμα κάποιος λέει πως βάζει φωτιά με την σκέψη του, δεν θα τον πιστέψουμε. Ούτε φυσικά θα τον απορρίψουμε εκ των προτέρων. Είναι κάτι που αξίζει να ερευνηθεί. Να ερευνηθεί φυσικά όχι με δημοσιογραφικό τρόπο, ρωτόντας άτομα αν τον έχουν δει να ανάβει φωτιές. Να ερευνηθεί επιστημονικά. Και οι τρόποι αυτοί είναι συγκεκριμένοι, λέγονται double blind tests.

Στο θέμα των αισθήσεων, το double blind test είναι το γνωστό ABX test και είναι αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα (και τους νοήμονες ανθρώπους γενικότερα). Οπότε όλα τα παραπάνω που βλέπει ή ακούει ο καθένας, μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να επαληθευθούν πολύ απλά με ένα τεστ. Το τι λέει ο καθένας είναι πραγματικά ΑΔΙΑΦΟΡΟ. Μόνο η επιστημονική έρευνα και τα αποτελέσματά της έχουν σημασία.

Στο θέμα των καλωδίων ρεύματος λοιπόν, κανένα double blind test απ' όσο ξέρω δεν έχει δώσει σαν αποτέλεσμα πως τα ακριβά καλώδια ρεύματος κάνουν διαφορά από το τυπικό καλώδιο ρεύματος που συνοδεύει την συσκευή. Δεν συζητάμε περίπτωση που ΟΛΗ η καλωδίωση του σπιτιού είναι από πολύ ακριβά καλώδια. Δεν λέω πως εκεί υπάρχει διαφορά - γνώμη μου είναι πως ούτε εκεί θα υπάρχει - αλλά επειδή δε γνωρίζω να έχει γίνει τέτοιο double blind test, δεν εκφέρω απόλυτη γνώμη. Εκφέρω απόλυτα γνώμη και ονοματίζω απατεώνες όσους πουλάνε τέτοια καλώδια - με όλη την ευθύνη της δήλωσής μου - γιατί κανένα τεστ δεν δικαιώνει αυτά που ισχυρίζονται οι πωλητές (και φυσικά οι αγοραστές αυτών), ότι δηλαδή αλλάζοντας το τελικό μετά την πρίζα τυπικό καλώδιο που συνοδεύει την συσκευή με τα επώνυμα ακριβά καλώδια ρεύματος, υπάρχει παρατηρήσιμη διαφορά στην ποιότητα ήχου (ή και εικόνας όπως διαβάζω πλέον).

@Κώστας Παπαγεωργίου: Ευχαρίστως να έρθω σπίτι σου και να κάνουμε ένα double blind ABX test. Η μεθοδολογία θα είναι η εξής:

Συνδεδεμένα και τα δύο καλώδια σε ένα διακόπτη που θα επιτρέπει άμεσα την εναλλαγή από το ένα στο άλλο. Θα υπάρχουν 5 άτομα ακροατές που θα ακούσουν ελεύθερα αρχικά τα δύο συστήματα, εναλλάσοντας τον διακόπτη όποτε θέλουν, μεταξύ της κατάστασης Α και της κατάστασης Β. Κανείς από τους εξεταζόμενους δε θα γνωρίζει ποιο είναι το Α και ποιο το Β.
Μετά την ελεύθερη ακρόαση, θα ακολουθήσει μία από πριν αποφασισμένη σειρά 10 καταστάσεων (πχ Α-Α-Β-Α-Β-Β-Α-Β-Β-Α). Το κάθε άτομο θα αποφασίζει χωριστά από τα άλλα άτομα, χωρίς να ξέρει τι αποφασίζει ο καθένας, ενώ και κάθε συζήτηση - σχόλιο (ωωω, ακούγεται πιο καθαρά τώρα κτλ) απαγορεύεται για να μην επηρεάζονται οι άλλοι. Τα πέντε άτομα θα σημειώνουν τι ακούνε κάθε φορά. Στο τέλος θα πρέπει να δώσουν και μία εκτίμηση τι είναι το Α και τι το Β. Ολοκληρώνοντας θα δούμε τις απαντήσεις (5*10 = 50) και πόσες ήταν σωστές. Αν το ποσοστό είναι στο 50%, είναι προφανές πως είναι καθαρά τυχαίο και πως καμία διαφορά δεν κάνει το καλώδιο ρεύματος. Αν είναι >90% είναι σαφές πως υπάρχει διαφορά. Τότε θα δούμε και το αποτέλεσμα του ποιο θεωρούν πως είναι καλύτερο, το Α ή το Β. Αν τουλάχιστον 4/5 δίνουν σαν καλύτερο αυτό που έχει το ακριβότερο καλώδιο, τότε έχουμε σίγουρη πλέον άποψη πως το καλώδιο ρεύματος κάνει διαφορά.

Αν συμφωνείς για την μεθοδολογία, μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν όχι, τότε δεν έχει και νόημα να συζητάμε.

Φυσικά το ίδιο τεστ μπορεί να γίνει και σε τηλεοράσεις, video, προβολείς, ψυγεία, φούρνους μικροκυμάτων ή ότι άλλο θέλετε να δοκιμάσετε.

mp

Last edited:
Ασήμι και χαλκός

το πρωτο ειναι στο 93
τωρα το
2

Οι λύσεις με υλικά το ασήμι ή έστω τον επαργυρωμένο χαλκό ακούγονται εξωτικές και αμφιβάλλω αν προσφέρουν το κάτι παραπάνω σε σχέση με το κόστος τους

1 δεν εχεις δοκιμασει τετοιου τυπου καλωδια για να εχεις προσωπικη γνωμη
2 το ασημι ειναι πολυ πιο φτηνο απο τον χαλκο εργαστηριακου τυπου
3 δεν φταινε τα υλικα του φαγητου αν δεν βγηκε καλο το παστιτσιο ο μαγειρας φταιει
4 το ποσο καλος ειναι ο μαγειρας εχει να κανει και με τις γνωσεις του μαγειρα

1. Πώς ξέρεις ότι δεν έχω δοκιμάσει;
2. Το ασήμι (ο άργυρος), σαν στοιχείο, ανήκει στα ευγενή μέταλλα, η ηλεκτρική αγωγιμότητά του είναι 100 (η αναφορά απέναντι στην οποία όλα τα άλλα ηλεκτραγώγιμα στοιχεία συγκρίνονται) και είναι σαφώς ακριβότερο από τον χαλκό. Όπως υπάρχει εργαστηριακά καθαρός χαλκός έτσι υπάρχει και εργαστηριακά καθαρό ασήμι, άρα οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται σε ομοειδείς κατηγορίες πραγμάτων όχι σε ανόμοια πράγματα.
3. και 4. Επίτρεψέ μου να γνωρίζω λίγο περισσότερα για την μαγειρική. Άλλωστε έχω μείνει αρκετά χρόνια εκτός σπιτιού και ήταν ανάγκη όχι μόνο να γνωρίζω αλλά ΚΑΙ να εφαρμόζω την τέχνη της μαγειρικής, αλλιώς θα πεινούσα.

Τέλος η παρατήρησή μου δεν μηδενίζει την αξία των ακριβών καλωδίων, αλλά ξεκαθαρίζει πως υπάρχει δυσαναλογία κόστους και αυτού που προσφέρουν.

Re: Ασήμι και χαλκός

1. Πώς ξέρεις ότι δεν έχω δοκιμάσει;
2. Το ασήμι (ο άργυρος), σαν στοιχείο, ανήκει στα ευγενή μέταλλα, η ηλεκτρική αγωγιμότητά του είναι 100 (η αναφορά απέναντι στην οποία όλα τα άλλα ηλεκτραγώγιμα στοιχεία συγκρίνονται) και είναι σαφώς ακριβότερο από τον χαλκό. Όπως υπάρχει εργαστηριακά καθαρός χαλκός έτσι υπάρχει και εργαστηριακά καθαρό ασήμι, άρα οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται σε ομοειδείς κατηγορίες πραγμάτων όχι σε ανόμοια πράγματα.
3. και 4. Επίτρεψέ μου να γνωρίζω λίγο περισσότερα για την μαγειρική. Άλλωστε έχω μείνει αρκετά χρόνια εκτός σπιτιού και ήταν ανάγκη όχι μόνο να γνωρίζω αλλά ΚΑΙ να εφαρμόζω την τέχνη της μαγειρικής, αλλιώς θα πεινούσα.

Τέλος η παρατήρησή μου δεν μηδενίζει την αξία των ακριβών καλωδίων, αλλά ξεκαθαρίζει πως υπάρχει δυσαναλογία κόστους και αυτού που προσφέρουν.
εκεί είναι όλο το έργο εντέλει και ΤΣΑΜΠΑ καίει η λάμπα

Τελικά η ονείρωξη και η φαντασίωση του ανθρώπου δεν έχουν όρια. Ο ένας αλλάζει καλώδιο ρεύματος και ακούει καλύτερο ήχο. Ο άλλος αλλάζει καλώδιο ρεύματος και βλέπει καλύτερα χρώματα από την τηλεόρασή του. Ο τρίτος αλλάζει καλώδιο ρεύματος και βλέπει ποιο ευκρινή εικόνα από τον προβολέα του. Το μόνο που δεν άκουσα ακόμα είναι πως αλλάζετε καλώδιο ρεύματος στο ψυγείο σας και είναι πιο δροσερή η κοκακόλα.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να συμβαίνουν ή πολύ απλά να φαντάζεστε πως συμβαίνουν. Το placebo effect άλλωστε είναι γνωστό σε όλους. Γι' αυτό και κάθε νοήμων άνθρωπος (προσοχή στη λέξη νοήμων) δεν δέχεται την μαρτυρία σαν αλήθεια, αλλά μόνο σαν κάτι που αξίζει να ερευνηθεί. Αν για παράδειγμα κάποιος λέει πως βάζει φωτιά με την σκέψη του, δεν θα τον πιστέψουμε. Ούτε φυσικά θα τον απορρίψουμε εκ των προτέρων. Είναι κάτι που αξίζει να ερευνηθεί. Να ερευνηθεί φυσικά όχι με δημοσιογραφικό τρόπο, ρωτόντας άτομα αν τον έχουν δει να ανάβει φωτιές. Να ερευνηθεί επιστημονικά. Και οι τρόποι αυτοί είναι συγκεκριμένοι, λέγονται double blind tests.

Στο θέμα των αισθήσεων, το double blind test είναι το γνωστό ABX test και είναι αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα (και τους νοήμονες ανθρώπους γενικότερα). Οπότε όλα τα παραπάνω που βλέπει ή ακούει ο καθένας, μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να επαληθευθούν πολύ απλά με ένα τεστ. Το τι λέει ο καθένας είναι πραγματικά ΑΔΙΑΦΟΡΟ. Μόνο η επιστημονική έρευνα και τα αποτελέσματά της έχουν σημασία.

Στο θέμα των καλωδίων ρεύματος λοιπόν, κανένα double blind test απ' όσο ξέρω δεν έχει δώσει σαν αποτέλεσμα πως τα ακριβά καλώδια ρεύματος κάνουν διαφορά από το τυπικό καλώδιο ρεύματος που συνοδεύει την συσκευή. Δεν συζητάμε περίπτωση που ΟΛΗ η καλωδίωση του σπιτιού είναι από πολύ ακριβά καλώδια. Δεν λέω πως εκεί υπάρχει διαφορά - γνώμη μου είναι πως ούτε εκεί θα υπάρχει - αλλά επειδή δε γνωρίζω να έχει γίνει τέτοιο double blind test, δεν εκφέρω απόλυτη γνώμη. Εκφέρω απόλυτα γνώμη και ονοματίζω απατεώνες όσους πουλάνε τέτοια καλώδια - με όλη την ευθύνη της δήλωσής μου - γιατί κανένα τεστ δεν δικαιώνει αυτά που ισχυρίζονται οι πωλητές (και φυσικά οι αγοραστές αυτών).

@Κώστας Παπαγεωργίου: Ευχαρίστως να έρθω σπίτι σου και να κάνουμε ένα double blind ABX test. Η μεθοδολογία θα είναι η εξής:

Συνδεδεμένα και τα δύο καλώδια σε ένα διακόπτη που θα επιτρέπει άμεσα την εναλλαγή από το ένα στο άλλο. Θα υπάρχουν 5 άτομα ακροατές που θα ακούσουν ελεύθερα αρχικά τα δύο συστήματα, εναλλάσοντας τον διακόπτη όποτε θέλουν, μεταξύ της κατάστασης Α και της κατάστασης Β. Κανείς από τους εξεταζόμενους δε θα γνωρίζει ποιο είναι το Α και ποιο το Β.
Μετά την ελεύθερη ακρόαση, θα ακολουθήσει μία από πριν αποφασισμένη σειρά 10 καταστάσεων (πχ Α-Α-Β-Α-Β-Β-Α-Β-Β-Α). Το κάθε άτομο θα αποφασίζει χωριστά από τα άλλα άτομα, χωρίς να ξέρει τι αποφασίζει ο καθένας, ενώ και κάθε συζήτηση - σχόλιο (ωωω, ακούγεται πιο καθαρά τώρα κτλ) απαγορεύεται για να μην επηρεάζονται οι άλλοι. Τα πέντε άτομα θα σημειώνουν τι ακούνε κάθε φορά. Στο τέλος θα πρέπει να δώσουν και μία εκτίμηση τι είναι το Α και τι το Β. Ολοκληρώνοντας θα δούμε τις απαντήσεις (5*10 = 50) και πόσες ήταν σωστές. Αν το ποσοστό είναι στο 50%, είναι προφανές πως είναι καθαρά τυχαίο και πως καμία διαφορά δεν κάνει το καλώδιο ρεύματος. Αν είναι >90% είναι σαφές πως υπάρχει διαφορά. Τότε θα δούμε και το αποτέλεσμα του ποιο θεωρούν πως είναι καλύτερο, το Α ή το Β. Αν τουλάχιστον 4/5 δίνουν σαν καλύτερο αυτό που έχει το ακριβότερο καλώδιο, τότε έχουμε σίγουρη πλέον άποψη πως το καλώδιο ρεύματος κάνει διαφορά.

Αν συμφωνείς για την μεθοδολογία, μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν όχι, τότε δεν έχει και νόημα να συζητάμε.

Φυσικά το ίδιο τεστ μπορεί να γίνει και σε τηλεοράσεις, video, προβολείς, ψυγεία, φούρνους μικροκυμάτων ή ότι άλλο θέλετε να δοκιμάσετε.

mp

Στη μεθοδολογία θα πρέπει να εξεταστεί φυσικά και το δείγματων πέντε ανθρώπων. Πρέπει να ξέρουμε ότι ακούν τουλάχιστον ισοδύναμα. Στο παράδειγμα που ανέφερες προηγουμένως, οι ηλικίες ήταν αρκετά διαφορετικές και μόνο από αυτόν το λόγο τα αποτελέσματα για τον καθένα θα είναι διαφορετικά. Δεν έχουμε να κάνουμε εδώ με παλμογράφους αλλά με ατελείς ανθρώπους.

Δεν μπήκα ακόμη στον κόπο να διαβάσω το αποτέλεσμα του blind test που ανέφερες, θα με ενδιέφερε να δω αν είναι δυνατή η ταυτοποίηση ηλικιών και αρνητικών (δηλ. δεν βλέπω διαφορά) απαντήσεων.

Φυσικά και η ποιότητα των εγγραφών (όχι κλιπαρισμένα CD στα δυναμικά τους) παίζει ρόλο.

έχω δοκιμάσει 14αρι χρυσό 1 μέτρο επι 3 ίσον 3 μέτρα ( δανεικό φυσικά πήγε πίσω για λιώσιμο πάλι !! το κόστος ήταν γύρω στα 5 χιλιάρικα !!! ) με αμφίβολα αποτελέσματα .. δηλαδή δεν είχε και καμιά σοβαρή διαφορά με το ασημί η τον χαλκό , ναι έπαιζε διαφορετικά , οχι όμως καλύτερα η χειρότερα

Το παράδειγμα με το τηλεφωνικό καλώδιο είναι αντίστοιχο, γιατί το σήμα adsl πριν έρθει στην πρίζα, διανύει μερικά χιλιόμετρα, και τα τελευταία δύο μέτρα δε μπορούν να κάνουν καμία διαφορά, παρά μονό προς το χειρότερο (πχ να είναι κανένα μισοκομμένο καλώδιο). Το να αλλάξεις και εκεί το τυπικό rj11 καλώδιο με κάτι άλλο, δεν αλλάζει τίποτα απολύτως.

mp

CACAT5.jpg

Απλά να σε διορθώσω γιατί έχεις λάθος , το αν κάνει ένα μέτρο καλώδιο διαφορά στον ήχο δεν θα το σχολιάσω τώρα αλλά, δύο μέτρα τηλεφωνικό καλώδιο τύπου twisted απευθείας στο μόντεμ θα κάνει την διαφορά. Δηλαδή θα μειώση τον θόρυβο τις γραμμής και τα δεδομένα θα περνούν χωρίς επαναλήψεις άρα και πιο γρήγορα. Συστήνεται και όπου το modem αποσυγχρονίζεται, όχι ένα μέτρο αλλά όσο το δυνατό μεγαλύτερο.

Συνεχίζω από εδώ το περί καλωδίων ανάγνωσμα. :BDBDG54:

Τί θα πει "τα καλωδια του δημουλα ειναι για αλλες χρησεις οχι audio"; Για καλώδια ρεύματος συζητάμε. Τί σημασία έχει αν η συσκευή είναι Audio ή Video ή το ψυγείο ή η σκούπα ή η τοστιέρα;

Η κύρια αποστολή του καλωδίου τροφοδοσίας μιας συσκευής είναι να παρέχει χωρίς "εμπόδια" (πτώση τάσης, αντίσταση στην ροή του ηλ. ρεύματος) το απαιτούμενο ρεύμα για την λειτουργία της. Τώρα αν αυτό μπορεί να το κάνει περιορίζοντας τις Η/Μ παρεμβολές, τα δινορεύματα (και τα ρεύματα Φουκώ), καθώς και όποια άλλα "σκουπίδια" ή ανεπιθύμητα κουβαλάει μαζί του, τότε καλύτερα.

Έ, το Olflex (της σωστής διατομής) το κάνει και με το παραπάνω. Όπως το κάνει φυσικά και το αναφερθέν ναυτικό καλώδιο καθώς και όποιο οπλισμένο καλώδιο, αρκεί να φτιαχτεί σωστά με τα βύσματά του.

Και όπως εύστοχα έχεις και εσύ παρατηρήσει, πρέπει να έχεις δοκιμάσει το παραπάνω καλώδιο για να εκφέρεις γνώμη. Εγώ όχι μόνο το έχω δοκιμάσει, αλλά το έχω καθιερώσει σε όλες (σχεδόν) τις συσκευές μου, έχοντας καταργήσει τα φτηνά εργοστασιακά.

Re: Απάντηση: Re: Περί καλωδίων ρεύματος

Στη μεθοδολογία θα πρέπει να εξεταστεί φυσικά και το δείγματων πέντε ανθρώπων. Πρέπει να ξέρουμε ότι ακούν τουλάχιστον ισοδύναμα. Στο παράδειγμα που ανέφερες προηγουμένως, οι ηλικίες ήταν αρκετά διαφορετικές και μόνο από αυτόν το λόγο τα αποτελέσματα για τον καθένα θα είναι διαφορετικά. Δεν έχουμε να κάνουμε εδώ με παλμογράφους αλλά με ατελείς ανθρώπους.

Δεν μπήκα ακόμη στον κόπο να διαβάσω το αποτέλεσμα του blind test που ανέφερες, θα με ενδιέφερε να δω αν είναι δυνατή η ταυτοποίηση ηλικιών και αρνητικών (δηλ. δεν βλέπω διαφορά) απαντήσεων.

Φυσικά και η ποιότητα των εγγραφών (όχι κλιπαρισμένα CD στα δυναμικά τους) παίζει ρόλο.

Το υλικό και οι πηγές θα είναι επιλογή του Κώστα Παπαγεωργίου, άλλωστε ισχυρίζεται πως ήδη ακούει διαφορά, όχι μόνο ο ίδιος αλλά και τα παιδιά του. Όσο για τα άτομα, μπορούν να είναι όποια θέλουν αυτοί που ισχυρίζονται ότι υπάρχει διαφορά.

CACAT5.jpg

Απλά να σε διορθώσω γιατί έχεις λάθος , το αν κάνει ένα μέτρο καλώδιο διαφορά στον ήχο δεν θα το σχολιάσω τώρα αλλά, δύο μέτρα τηλεφωνικό καλώδιο τύπου twisted απευθείας στο μόντεμ θα κάνει την διαφορά. Δηλαδή θα μειώση τον θόρυβο τις γραμμής και τα δεδομένα θα περνούν χωρίς επαναλήψεις άρα και πιο γρήγορα. Συστήνεται και όπου το modem αποσυγχρονίζεται, όχι ένα μέτρο αλλά όσο το δυνατό μεγαλύτερο.

Συνεχίζω από εδώ το περί καλωδίων ανάγνωσμα. :BDBDG54:

Αν το SNR σου είναι χάλια, ένα καλώδιο rj11 2m στο τέλος δε θα κάνει διαφορά. Αυτό ήταν το παράδειγμα. Προφανώς και το twisted pair είναι καλύτερο για μετάδοση τέτοιων δεδομένων. Το παράδειγμα προσπαθούσε να δείξει πως σε κάτι που έρχεται από χιλιόμετρα μακριά, η αλλαγή στα τελευταία 1-2 μέτρα δεν σημαίνει τίποτα.