Περί καλωδίων ρεύματος

Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος

Αν το μηχάνημα δεν παίζει καλά με ένα κοινό καλώδιο ρεύματος υψηλής διατομής τότε το πρόβλημα βρίσκεται στο ίδιο το μηχάνημα ή στο σύστημα γενικώς και όχι στο ηλεκτρολογικό καλώδιο. Αυτή είναι για μένα η αλήθεια, απλώς για καθαρά εμπορικούς λόγους λίγοι είναι αυτοί που δέχονται αυτή την άποψη.

Ακριβώς. Ενα καλώδιο είναι απλά ένα καλώδιο που ακούγεται διαφορετικά, δίνει δηλαδή μια άλλη άποψη του συγκεκριμένου συστήματος αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια και δυνατότητες του συστήματος. Από εκεί και πέρα όποιος προσπαθεί να βελτιώσει αδυναμίες του συστήματος με καλώδια χάνει τον χρόνο του αλλά και τα χρήματα του.

Αντώνη, αν δεν έχει άλλο τρόπο να βελτιώσει το σύστημα, τότε τι κάνει ?

Το πρόβλημα ξεκινάει από αυτό ακριβώς το σημείο. Από εκεί και πέρα, έχει δεν έχει χρήματα, θα κάνει το σκατό του παξιμάδι για να αγοράσει το καλώδιο εκείνο που θα του ισοφαρίσει κάπως τις κακίες του συστήματος οι οποίες κακίες μετά από 2 μήνες περιέργως του ξαναεμφανίζονται στο σύστημα και πάλι ψάχνει για καλώδια, κατάρα σου λέω.

Last edited:
Χμμμ. . . συμφωνώ Ι.Κ, τα όποια χαρακτηριστικά των καλωδίων, δεν θα
επιλύσουν τα προβλήματα ενός κακοστημένου συστήματος. Αυτοί που
ψάχνονται σοβαρά με το θέμα των καλωδίων τροφοδοσίας, έχουν εξετάσει
και βελτιώσει όλες τις υπολοιπές παραμέτρους του συστήματός τους.
Επειδή το κουράζουμε πολύ το θέμα και καθώς βλέπω ότι μερικοί επιμένουν
γιά τυχόν επιστημονικές αποδείξεις και στοιχεία, θα αναφέρω μόνο μερικές
από τις παραμέτρους των καλωδίων, γιά να καταλάβετε ότι δεν μπορούν
κάποιοι να βγάζουν συμπεράσματα έτσι εύκολα!
Τα καλώδια λοιπόν παρουσιάζουν, αντίσταση, επαγωγή, χωρητικότητα, ακόμα
και η γεωμετρία των αγωγών τους παίζει ρόλο (μονόκλωνα, πολύκλωνα), με
(πλακέ, οβάλ ή στρογγυλές ίνες). Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι
απολύτως μετρήσιμα και επενεργούν όλα στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα.
Τώρα αν εσείς επιμένετε ότι δεν μετρούνται αυτά, έχω να πώ ότι πρέπει να
ξέρεις τι ψάχνεις γιά να μπορείς να το μετρήσεις (και πως). Το μόνο σίγουρο
και θα το πω γιά άλλη μιά φορά είναι, ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το
τάδε Χ καλώδιο, θα παίξει το ίδιο με όλες τις συσκευές.
Πρόσφατα έκανα ένα πείραμα (και δεν ήταν blind), χρησιμοποιώ βαρέους τύπου
computer grade καλώδιο τροφοδοσίας και με φερρίτες στην αρχή και το τέλος.
Με αυτά τροφοδοτούνται τα ηχεία μου, τα έχω πάνω από 8 χρόνια και
γνωρίζω πολύ καλά τον ήχο μου με αυτά. αναφέρω επείσης ως στοιχείο, ότι
το σύστημα είναι σε Dedicated γραμμή κατευθείαν από το ρολόι. Το σχόλιό
μου γιά αυτά τα καλώδια είναι ότι δεν είναι κάτι ιδιαίτερο από άποψη κόστους.
Έβαλα στη θέση τους γιά 15 μέρες νέα (δεν λέω μάρκα και τύπο, γιά αποφυγή
διαφήμισης, θετικής ή αρνητικής), το κόστος τους >2000 ευρώ (δανεικά ήταν).
Λοιπόν, δεν κατάφερα να εντοπίσω τίποτα από θέμα διαφοράς στον ήχο, όσο
και αν το προσπάθησα, τα ίδια τώρα νέα καλώδια τα δοκίμασα και επάνω στους
μονομπλόκ μου (χρησιμοποιώ τα ίδια με των ηχείων). Ελάχιστη διαφορά και
αυτό σε 4-5 δίσκους το πολύ. Στη συνέχεια το έβαλα στον προενισχυτή,
έκπληξη το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς χειρότερο από το προηγούμενο
καλώδιο (ο ήχος σκλήρυνε και το χαμηλό εξαφανίστηκε). Απογοητευμένος
από το αποτέλεσμα, δοκίμασα το νέο καλώδιο και στο CDP, νέα έκπληξη, ο
ήχος βελτιώθηκε (μεγάλωσε η εικόνα και οι υψηλές έφτασαν στον ''θεό'',
προσοχή δεν μιλάω γιά τονισμό στα πρίμα, αλλά γιά αύξηση του σώματός
τους! Βλέπετε λοιπόν πόσο σχετικά είναι όλα, καλή η θεωρία, αλλά χρειάζεται
και το πείραμα! -bye-

μολις τελειωσετε με τις αποδειξεις
θα σας δειξω πως μπορω να κανω ακριβως 2 ιδια καλωδια να παιζουν διαφορετικα
οποια αι να ειναι
αλλα ας λυσουνε τις απιστιες και μετα το ξαναβλεπουμε

Macmod, αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και τις φτηνές (και ασφαλείς) επιλογές καλωδίων.
Συνεπώς ποτέ δεν θα πρέπει να βλέπουμε το κόστος ενός καλωδίου ως κριτήριο ποιότητας.

αμ δεν λειπει εδω ειναι

εσυ ρε Αργυρη εχεις βινυλια και δεν στα εφαγα οταν ηρθα σπιτι σου;
εσυ καθε φορα που ρχεσαι θα παιρνεις κατι
τα βυνιλια ειναι 22+ ετων με μερικα πριν το 80
φαε κατι αλλο οχι τα δισκακια μου
ετσι και αλλιως δεν ειναι νοστιμα

Μετά το blind test των CD players θα ξαναγίνει ένα blind test καλωδίων ρεύματος με τη μοναδική προϋπόθεση να είναι παρών ως ακροατής/κριτής και ο μετρ των καλωδίων ρεύματος, ο argi !!!

Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος

Σχετικά πρόσφατα 2 άπιστοι Θωμάδες(ήμουν κι εγώ τέτοιος),είχαν έρθει στο σπίτι για ακρόαση και ποτάκι.

Επειδή τους ξέρω,τους άλλαξα ένα ρεύματος των 100 μ' ένα των 800.Οι διαφορές ήταν άμεσα ακουστές.Ο ένας με ρώτησε(άν θέλει άς πεί ποιός είναι γιατί παρακολουθεί το θέμα),"τ' ακούω κι εγώ αλλά γιατί συμβαίνει;".Τις ίδιες διαφορές τις άκουσε κι ο άλλος πολύ εύκολα και τις περιέγραψε μάλιστα.

Βέβαια τα ηχειάκια μου χωρίς νάναι πανάκριβα είναι σε μόνιτορ κατεύθυνση και δεν αστειεύονται.

Μήπως πρέπει μερικοί να ψαχτούν γενικά με το σύστημά τους,κατά πόσο διαβάζει ότι υπάρχει στο δισκάκι και κατά πόσο τα ηχεία τους μπορούν να το αναπαράγουν;(γιατί άν αναπαράγονται τα μισά απο ότι είναι γραμμένα,τι διαφορές ν' ακούσεις?).

Εαν μιλάμε για το βράδυ με τον Στέργιο ναι πράγματι υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές , και δεν είμαι δύσπιστος τόσο πολύ άλλα εάν δεν τεκμηριώνεται το φαινόμενο μου δείχνει βουντου και με κάνει και τσαντίζομαι γιατί δεν μπορώ να το χειραγωγήσω :afro: και να με κάνει πιο έμπειρο στην μελλοντική βελτίωση ενός συστήματος ( και εάν έχω παίξει και εγώ με καλώδια !!) αλλά η πρόσφατη εμπειρία μου με το τυφλό τεστ που κάναμε ... απογοητεύτηκα γιατί διάλεξα του συρμού vs σουπερ ντουπερ ... και δέν ...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί καλωδίων ρεύματος

Συνεχίζω το off topic, για λίγο.
Δλδ. ρε συ, όποιος κατεβάζει μουσική δεν είναι μουσικόφιλος?
Ή είναι μουσικόφιλος όποιος έχει super duper εγγραφές?
Μουσικόφιλος είναι όποιος ακούει ταχτικά μουσική είτε ζωντανά είτε από σύστημα ανεξαρτήτως κατηγορίας τιμής και είδους μουσικής. Λ.Σ.

Δοκιμές και πειραματισμοί

Θα συνιστούσα σε κάποιους φίλους να δοκιμάσουν κάποιο καλό καλώδιο, ανεξάρτητα από τιμή, και μετά ας μας πουν τη γνώμη τους.
Ήμουν κι' εγώ κάποτε άσχετος. Δεν γεννήθηκα με κάποια ειδική γνώση. Αλλά άκουγα και σεβόμουν τους ανθρώπους που διέθεταν πείρα και γνώση και προσπαθούσα να αποκτήσω τις δικές μου εμπειρίες ώστε να έχω προσωπική άπψη.
Ας ακούσουν τους εμπειρότερους οι έχοντες λιγότερη εμπειρία και ας καταλάβουν ότι έτσι θα τους δοθεί η ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να απολαύσουν περισσότερο την μουσική στο χώρο τους.
Αυτό είναι και το ζητούμενο. Άλλωστε γι' αυτό γίνεται και η κουβέντα.
Καλές οι διάφορες θεωρίες, αλλά ας μην εκλωβιζόμαστε από αυτές, ας μην λειτουγούν αρνητικά.
Όσοι υποστηρίζουμε τα καλώδια, γνωρίζουμε τα του δυκτίου και των οικιακών εγκαταστάσεων. Εμείς δεν διαθέτουμε κάτι το μαγικό ούτε έχουμε διαφορετικό ρεύμα από τους άλλους. Έχουμε τα μάτια και τα αφτιά μας ανοιχτά. Είμαστε πρόθυμοι για κάποιους πειραματισμούς και μπορεί οι εμπειρίες που καταθέτουμε σε αυτόν τον διάλογο να μας έχουν κοστίσει και κόπο και χρήμα. Ούτε φυσικά όλοι αναγκαστικά γινόμαστε σοφοί με τους πειραματισμούς.
Ανοιχτείτε!!! Λ.Σ.

Αγαπητέ Λουκά, καλησπέρα

Κατ' αρχάς να ζητήσω συγγνώμη τόσο για το "αραιόν" των επισκέψεών μου και των παρεμβάσεων όσο και για την καθυστέρηση που αυτές έχουν, αλλά είμαι στην επαρχία σε διακοπές και η γραμμή είναι απλή PSTN και πάει με "κάρβουνο".

Σέβομαι την παρέμβασή σου, ειδικά εσένα που έχεις επαγγελματική σχέση με τον χώρο και χαίρομαι γι αυτό. Πολλώ δε μάλλον που πέρασα κι εγώ για πάνω από 2 χρόνια από τον χώρο.

Δεν βλέπω όμως κανένας να απαντά στο κυρίαρχο δίλημμα που έθεσα από την αρχή: Τί επιλέγει κάποιος που το βαλάντιό του είναι περιορισμένο; Ένα πανάκριβο super-duper καλώδιο με αποτέλεσμα βελτίωσης ακουστό μεν αλλά της τάξης του 5% ή ένα καλό "βιομηχανικό" (για να αντιγράψω τον Αργύρη) αρκούντως μεγάλης διατομής και οπλισμένο;

Και για να κάνω τα πράγματα πιο σαφή, αναφέρομαι στο σύστημά μου.

Έχουμε και λέμε:

Προενισχυτής: Classe 50 (με phono stage)
Πηγές : Denon DVD-A1, Sony SCD777ES, VPI 19 Jr
Τελικοί : 2 x NAD S200 σε κατακόρυφη διάταξη διπλοενίσχυσης
Ηχεία : Infinity IRS 9Kappa και Mirage M-5si

Σε όλα τα μηχανήματα έχω αλλάξει το εργοστασιακό καλώδιο με Olflex 2.5άρι ή 4άρι (στους τελικούς μόνο).

Σημειώνω - και επαναλαμβάνω - πως η καλωδίωση του συστήματος είναι dedicated με ναυτικό οπλισμένο καλώδιο και με γειωμένο τον οπλισμό του στην μιαν άκρη (η άλλη είναι floating).

Επίσης σημειώνω πως ΟΛΕΣ οι συσκευές τροφοδοτούνται μέσω σταθεροποιητών τάσεως TrppLite, με κύκλωμα απόρριψης Η/Μ παρεμβολών.

Τί θα πρότεινες για δοκιμή ή/και αγορά στη θέση των Olflex; Και για τί κόστος ανά καλώδιο συζητάμε;

Απάντηση: Δοκιμές και πειραματισμοί

Αγαπητέ Λουκά, καλησπέρα

Κατ' αρχάς να ζητήσω συγγνώμη τόσο για το "αραιόν" των επισκέψεών μου και των παρεμβάσεων όσο και για την καθυστέρηση που αυτές έχουν, αλλά είμαι στην επαρχία σε διακοπές και η γραμμή είναι απλή PSTN και πάει με "κάρβουνο".

Σέβομαι την παρέμβασή σου, ειδικά εσένα που έχεις επαγγελματική σχέση με τον χώρο και χαίρομαι γι αυτό. Πολλώ δε μάλλον που πέρασα κι εγώ για πάνω από 2 χρόνια από τον χώρο.

Δεν βλέπω όμως κανένας να απαντά στο κυρίαρχο δίλημμα που έθεσα από την αρχή: Τί επιλέγει κάποιος που το βαλάντιό του είναι περιορισμένο; Ένα πανάκριβο super-duper καλώδιο με αποτέλεσμα βελτίωσης ακουστό μεν αλλά της τάξης του 5% ή ένα καλό "βιομηχανικό" (για να αντιγράψω τον Αργύρη) αρκούντως μεγάλης διατομής και οπλισμένο;

Και για να κάνω τα πράγματα πιο σαφή, αναφέρομαι στο σύστημά μου.

Έχουμε και λέμε:

Προενισχυτής: Classe 50 (με phono stage)
Πηγές : Denon DVD-A1, Sony SCD777ES, VPI 19 Jr
Τελικοί : 2 x NAD S200 σε κατακόρυφη διάταξη διπλοενίσχυσης
Ηχεία : Infinity IRS 9Kappa και Mirage M-5si

Σε όλα τα μηχανήματα έχω αλλάξει το εργοστασιακό καλώδιο με Olflex 2.5άρι ή 4άρι (στους τελικούς μόνο).

Σημειώνω - και επαναλαμβάνω - πως η καλωδίωση του συστήματος είναι dedicated με ναυτικό οπλισμένο καλώδιο και με γειωμένο τον οπλισμό του στην μιαν άκρη (η άλλη είναι floating).

Επίσης σημειώνω πως ΟΛΕΣ οι συσκευές τροφοδοτούνται μέσω σταθεροποιητών τάσεως TrppLite, με κύκλωμα απόρριψης Η/Μ παρεμβολών.

Τί θα πρότεινες για δοκιμή ή/και αγορά στη θέση των Olflex; Και για τί κόστος ανά καλώδιο συζητάμε;

Επιλεγμένες μία-μία συσκευές με υψηλότατο value.Συγχαρητήρια κε Μελά για το σύστημά σας.

Αν επιτρέπετε την παρατήρηση-παρέμβαση,δεν θα έπρεπε κάποιος να ακούσει πρώτα το σύστημά σας στο χώρο σας,πρίν εκφέρει γνώμη;

δεν ξερω τι εχεις κανει με την καλωδιωση εκτος απο αυτα που αναφερες
γιατι ισως υπαρχουν πραγματα με αυτη που δεν ξερεις
τωρα αν αρχισεις ν ασχολησαι με καλωδια και ακους και ακους θα δεις οτι υπαρχουν διαφορες που σχετιζονται και με τα ιντερκονεκτ και τα καλωδια
ηχειων
οσο ψαχνεις και συνδυαζεις τοσο θα μαθαινεις το συστημα σου
οσο το μαθαινεις θα ειναι πιο ευκολο να εκτιμας κατι
οσο εκτιμας κατι θα βλεπεις οτι το συστημα σου σχεδον δν θα εχει ουρανο
θα πεις πολλες φορες
μα ποσο πιο καλα παιζει
και παλι θα μπορεις να το κανεις καλυτερο
οσο εχεις διαθεη για δοκιμες και ισως αγορες
θα πεις αυτο δεν ειναι το συστημα μου
ολα τα πιο πανω τα ειπα πολλες φορες
για αυτο εμβλεπεις αι αλλαζω καλωδια συχνα
αλλα παντα υπαρχει ενα οριο
που λεγεται λεφτα
σχεδον τελειωσα
για τα λεφτα που θελω να δωσω και εδω και αρκετο καιρο
αγοραζω φτηνοτερα καλωδια αλλα και να παιζουν καλυτερα απο τα προηγουμενα
αν μπορω βεβαια

Απάντηση: Δοκιμές και πειραματισμοί

Δεν χρειάζεται τα καλώδια να είναι οπλισμένα. Το high-end σαν άθλημα ήταν πάντα κατά τις βίας.

καποιος με σχετικη εμπειρια μπορει να φερει καποια καλωδια στον χωρο σου
και μετα απο συμβουλη να αγορασεις καποια μιας και θα εισαι ευχαριστημενος
αν φερεις και αλλους στο χωρο σου αυξανεις τις πιθανοτητες να ακουσεις
καποιο καλυτερο καλωδιο
και να μπεις σε μια συνεχη αναζητηση για το καλυτερο
μιας και καθε φορα θα ακους και κατι καλυτερο
δεν ξερω ποσο θα αντεξεις κατι τετοιο

Παναγιώτη Μελά έχεις καλό σύστημα και αξίζει να δοκιμάσεις κάποια καλώδια ρεύματος από τις γνωστές μάρκες. Να κάνεις σύγκριση με αυτά που τώρα χρησιμοποιείς ώστε να βγάλεις συμπέρασμα. Φυσικά το πόσο ασφαλές θα είναι θα εξαρτηθεί από το πόσο έμπειρος και απαιτητικός ακροατής είσαι.
Συμβουλή: άκου χωρίς προκαταλήψεις. Τον εαυτό σου θα οφελήσεις με όποια τελικά καλώδια θα μείνεις.
Δεν χρειάζεται να πας στα καλώδια των 2000 ευρώ. Μην τρομάζεις. Έχει και φτηνότερα π.χ. με 300 ευρώ που πιθανόν να ακούγονται καλύτερα από τα ακριβότερα. Εκ πείρας μιλάω. Το ακριβό δεν είναι πάντα και καλό ή καλύτερο. Το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.
Αξίζει να δοκιμάσεις χωρίς να μπεις στη διαδικασία πλύσης εγκεφάλου και αυθυποβολής, ότι το άλλο είναι οπωσδήποτε καλύτερο. Λ.Σ.

η μεγαλη διατομη δεν ειναι πανακεια
κανε μια δοκιμη σε τελικο - πηγη
με λεπτο- χοντρο
και θα δεις οτι το χοντρο μπουκωνει χαμηλομεσαια την πηγη

Έλα από δω να σου δώσω. Λ.Σ.

Θα κανονίσουμε, αλλά μάλλον μετά την εξεταστική.
Έτσι κι αλλιώς, θα 'θελα να ξαναπεράσω μια βόλτα.

Γιώργο (Ι.Κ.), θα ενημερώσω όταν έχω το χρόνο και κάνω δουλειά...