Ουδέτερος, ουδέτεροι κ.α. πολλά
Στα γρηγορα
εχεις κοινο ουδετερο στο σπιτι?
Το οτι ειμαι μεγαλυτερος απο καποιον που ειναι 20 χρονων δεν μου αφαιρει το δικαιωμα στην ασχετοσυνη-ηλιθιοτητα η το μισο αυτης
δεν εννοω εσενα εννοηται
απλα πιστευω να ξερεις οτι το καινουργιο ειναι γρηγοροτερο και γενικα καλυτερο και ανατρεπει ολλους κανονες
οπως αυτο που λεγεται ηλιια εμπειρια.
Τωρα με το δικιο σου αναρωτιεσαι αν αξιζει ενα καλωδιο να εχει πανω απο καποιο ποσοστο απο την συσκευη σου
ενα θα σου πω
απο τα 22+ χρονια που ασχολουμαι με καλωδια:
Tο καλο καλωδο ειναι οτι πιο διαχρονικο
ουτε πυκνωτες του πεφτουν
ουτε υπαρχει αναγκη για περισοτερη ισχυη
ουτε τρωει φαπες απο την τεχνολογια
φιλικα παντα αρτζι
Κι εγώ στα γρήγορα, Αργύρη,
Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι η αναφορά μου στην διαφορά ηλικίας δεν στόχευε να προσβάλλει κανέναν - ούτε εσένα. Απλά θέλησα να καταδείξω ότι δεν είμαι χθεσινός στο σπορ.
Να απαντήσω στην ερώτηση περί ουδετέρου. Δεν ξέρω ακριβώς τί εννοείς με την λέξη "κοινός" αλλά ο ουδέτερος που παρέχει η ΔΕΗ είναι έτσι κι αλλιώς κοινός.
Στο τριφασικό ρεύμα, η παροχή της ΔΕΗ είναι οι τρεις φάσεις R-S-T, ο ουδέτερος και η γείωση. Κατά τους κανονισμούς, το κτήριο πρέπει να έχει ΔΙΚΗ του γείωση, ανεξάρτητα αν η ΔΕΗ στην παροχή δίνει (τις περισσότερες φορές) ΚΑΙ αγωγό γείωσης.
Από κει και πέρα, η διανομή γίνεται μέσω των μετρητών, ξεχωριστά σε κάθε διαμέρισμα.
Στην περίπτωσή μου, ο χώρος του συστήματος έχει δικό του μετρητή (ρολόϊ), οποίος φυσικά τροφοδοτείται από το κοινό καλώδιο τροφοδοσίας του κτηρίου (δύο διαμερίσματα, ένα κατάστημα, και ο χώρος κοινοχρήστων συν το προσφάτως κατασκευασθέν στούντιο Home Theater).
Με την γενικότερη έννοια, ο ουδέτερος είναι λοιπόν, κοινός σε όλο το κτήριο και ξεχωρίζει στους μετρητές. Αυτό δεν μπορεί ΚΑΝΕΙΣ να το αλλάξει.
Στον χώρο του στούντιο, ο ουδέτερος διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κτήριο στον μετρητή. Εντός του στούντιο, η διανομή είναι κλασσική, μετά τον πίνακα, κάθε φάση και ο ουδέτερος τρέχουν στις καταναλώσεις.
Εάν θες να μάθεις τί γίνεται με τις διατομές των κυρίως καλωδίων της διανομής, θέλω να σε πληροφορήσω πως έχει ληφθεί μέριμνα ώστε αυτές να είναι σχεδόν διπλάσιες (σε τετρ. χιλιοστά) από τις απαιτούμενες ανά φάση. Αυτό φυσικά ισχύει ΚΑΙ για τον ουδέτερο. Δηλ. όπου η κατανάλωση απαιτεί 1 καρρέ, υπάρχει 1.5. Όπου απαιτεί 1.5 υπάρχει 2.5. Όπου απαιτείται 2.5 υπάρχει 4. Και όπου 4, υπάρχει 6. Ο ουδέτερος της κεντρικής παροχής είναι 6 καρρέ. Αν θυμάμαι καλά, η διατομή αυτή επιτρέπει σε τριφασική διάταξη 5-πολικού καλωδίου (3 φάσεις, Ουδέτερος, Γείωση), με βάση τις αυστηρές διατάξεις των νηογνωμώνων, την ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση 60 και Αμπέρ. Ε, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει τόσο ρεύμα ΠΟΤΕ από τους αγωγούς του συστήματος.
Συμφωνώ για τα περί διαχρονικότητας των καλωδίων. Όμως όσο διαχρονικό είναι το ακριβό άλλο τόσο είναι και το προσιτό. Μόνο που για το πρώτο θέλεις χρήμα, που για κάποιους δεν είναι πάντοτε διαθέσιμο, ενώ για το δεύτερο δεν θέλεις.
Και για όλα υπάρχει ένα όριο, μια οροφή. Εγώ βρίσκομαι εκεί.
Κι από μένα εντελώς φιλικά
Π. Μελάς