Περί Lightroom επεξεργαστής Raw... όλες οι εκδόσεις

Re: Adobe Lightroom 6

Ήθελα να ρωτήσω τώρα. Κάποιο καλο σαιτ για να ξεκινήσω διάβασμα υπάρχει; Βλέπω διαφορα που θέλουν πληρωμή αλλα αξίζουν;

Η γνώμη μου είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να πληρώσεις για να μάθεις το Lightroom. Να λέγαμε για προχωρημένη χρήση του Photoshop, οκ, θα κέρδιζες πράγματα αν σκόπευες να το χρειαστείς για επαγγελματική χρήση, αλλά για το Lightroom δεν το θεωρώ απαραίτητο. Δεν είναι δα και κανένα δύσκολο πρόγραμμα. Στο youtube μπορείς να βρεις οδηγούς για το κάθε τι. Από τα πρώτα βήματα μέχρι τις "advanced" λειτουργίες του (αν υπάρχουν τέτοιες!). Το βασικό όμως είναι να καταλάβεις την φιλοσοφία του Catalog πάνω στον οποίο στηρίζεται όλη η λειτουργία του.

Αυτό που με νοιάζει είναι για αρχή να μάθω τα βασικά. Πχ ξεκίνησα να πηγαίνω για φωτογραφίες και θα ήθελα να μάθω μετά επεξεργασία κλπ. Όχι κάτι επαγγελματικό. Εξάλλου αυτό είναι το χόμπι μου :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Lightroom 5.7

Οποτε να κοιταξω για καποιο λαπτοπ που θα το εχω μονο για αυτο .... για πειτε σας παρακαλω καμια ιδεα... οσο ποιο χαμηλα οικονομικα αν γινεται.... ας ειναι και παλιο μοντελο αρκει να μου κανει την δουλεια "ανετα"

Ξερει κανεις, αν την ωρα που φορτωνεις ενα raw στο LR και κανεις την επεξεργασια, αν αυτο γινεται στο ιδιο το αρχειο ή αν φορτωνεται ''εικονικα'' στην RAM. Ρωταω επειδη που κ που μου κανει κατι σπασιματακια, ειδικα στο 1:1. Οχι τιποτα το ιδιαιτερο, απλα με ενοχλει λιγακι. Να φταιει η αναγνωση απο τον σκληρο;; ακομη μηχανικο εχω...ή να οφειλεται στην αδυναμη ενσωματωμενη καρτα γραφικων του επεξεργαστη;

Ξερει κανεις, αν την ωρα που φορτωνεις ενα raw στο LR και κανεις την επεξεργασια, αν αυτο γινεται στο ιδιο το αρχειο ή αν φορτωνεται ''εικονικα'' στην RAM. Ρωταω επειδη που κ που μου κανει κατι σπασιματακια, ειδικα στο 1:1. Οχι τιποτα το ιδιαιτερο, απλα με ενοχλει λιγακι. Να φταιει η αναγνωση απο τον σκληρο;; ακομη μηχανικο εχω...ή να οφειλεται στην αδυναμη ενσωματωμενη καρτα γραφικων του επεξεργαστη;

Πρέπει να διευκρινίσεις (όσο γίνεται) το "σπασιματάκια". Ποτέ δεν λείπουν στο LR, όσο δυνατό μηχάνημα κι αν έχεις.

Όταν "φορτώνεις ένα raw", δηλαδή όταν το κάνεις import, υπάρχει η επιλογή να φτιαχτεί preview του αρχείου σε διάφορα μεγέθη - minimal, standard και 1:1.
Το minimal είναι το default, αυτό που βλέπεις όταν έχεις ανοιχτό έναν φάκελο και βλέπεις τα thumbnails και που περιλαμβάνεται ήδη μέσα στα raw αρχεία. Το standard είναι αυτό που βλέπεις όταν η φωτο σου είναι σε μεγέθυνση "fit to screen" και το ορίζεις από τα preferences, συνήθως ανάλογα με την ανάλυση της οθόνης σου. Και το 1:1, αυτό που λέει το όνομά του.
Αν δεν επιλέξεις να δημιουργηθούν previews κατά το import, αυτά δημιουργούνται τη στιγμή που επιλέγεις να κάνεις develop την κάθε φωτο. Οπότε εκεί προβλέπεται ένα σπασιματάκι, ανάλογο (επιτέλους, μετά το τελευταίο update) με την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή.

Το LR λοιπόν, στο develop module, διαβάζει το raw από το δίσκο, φτιάχνει - αν δεν υπάρχει - το απαιτούμενο preview το οποίο τοποθετείται στον ίδιο δίσκο και φάκελο με το catalog, και στη συνέχεια δεν ξαναδιαβάζει το raw παρά μόνο κατά το export.

"Σπασιματάκια" επίσης προκύπτουν στο develop module αν έχεις ενεργοποιημένο το gpu assistance και η gpu σου είναι αδύναμη. Οταν λέμε αδύναμη όμως, εννοούμε πραγματικά αδύναμη, αρχαία σχεδόν. Δυστυχώς ακόμα δεν εκμεταλλεύεται πανίσχυρες κάρτες γραφικών το LR, οπότε οποιαδήποτε gpu πάνω από 60-70 είναι περιττή. Οι ενσωματωμένες gpu των τελευταίων (διετίας ας πούμε) επεξεργαστών συνήθως είναι επαρκείς.

Πρέπει να διευκρινίσεις (όσο γίνεται) το "σπασιματάκια". Ποτέ δεν λείπουν στο LR, όσο δυνατό μηχάνημα κι αν έχεις.

Σπασιματακια εννοω οτι αργει 2 περιπου δευτερολεπτα να ''καθαρισει'' η εικονα οταν την κανω 1:1 κ αφου την κανω 1:1 οταν μετακινουμαι αριστερα-δεξια στην φωτο κανει καποια αναλογα κολληματακια. Οχι τιποτα το σημαντικο απλα ειναι λιγο ενοχλητικο. Σε ευχαριστω πολυ!

Σπασιματακια εννοω οτι αργει 2 περιπου δευτερολεπτα να ''καθαρισει'' η εικονα οταν την κανω 1:1 κ αφου την κανω 1:1 οταν μετακινουμαι αριστερα-δεξια στην φωτο κανει καποια αναλογα κολληματακια. Οχι τιποτα το σημαντικο απλα ειναι λιγο ενοχλητικο. Σε ευχαριστω πολυ!
Ειναι συνηθισμένο και οφείλεται στο διάβασμα ή/και δημιουργία του preview.

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Παιδιά ποια είναι η ιδανικότερη διάσταση για να αποθηκεύονται οι εικόνες στο απ' το lr? Επίσης, πόσο βάζετε το resolution? Κα´τι τελευταίο, το τελευταίο διάστημα ´ταν πάω να επεξεργαστώ μια εικόνα , τα όρια της είναι κομμένα, αλλά δεν ξέρω το γιατί. Πρέπει να πατήσω στο crop overlay για να τα επαναφέρω στην αρχική εικόνα. Έχει κανείς ιδέα τι μπορεί να έχω πατήσει? Ευχαριστώ!

Re: Sony α6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Παιδιά ποια είναι η ιδανικότερη διάσταση για να αποθηκεύονται οι εικόνες στο απ' το lr? Επίσης, πόσο βάζετε το resolution? Κα´τι τελευταίο, το τελευταίο διάστημα ´ταν πάω να επεξεργαστώ μια εικόνα , τα όρια της είναι κομμένα, αλλά δεν ξέρω το γιατί. Πρέπει να πατήσω στο crop overlay για να τα επαναφέρω στην αρχική εικόνα. Έχει κανείς ιδέα τι μπορεί να έχω πατήσει? Ευχαριστώ!

Απάντηση: Re: Sony α6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Στο δευτερο ή εχεις κανει καποιο αρχικο profile με crop διαστασεις και το τραβαει αυτοματα στην εισαγωγή ή σώνεις σε jpeg και raw και το jpeg ειναι ρυθμισμενο σε crop διασταση , όχι αυτή του φουλ αισθητηρα οποτε οταν φερνει το raw στο Lr διατηρεί το preview απο το jpeg και πρεπει να πας στο crop overlay για να δεις ολη την εικόνα.
Στο σώσιμο σε jpeg δεν αλλαζω το default στο resolution και σώνω πάντα σε 95-100% ποιότητα.

Re: Απάντηση: Re: Sony α6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Ευχαριστώ για την απάντηση. Σε raw τραβάω μόνο κ μόνο σε raw σώζω.. Κάποιο προφίλ δν έχω δημιουργήσει.. Πως μπορώ να το διορθώσω απ' τα settings? Που πάω; Ευχαριστώ κ πάλι..

Παιδιά θέλω να βάλω κάτι φωτος σε ένα σαιτ. Όταν σώζω απο lr σώζω τις φωτος με διαστάσεις 1920χ1080 και ποιότητα 100%. Έχετε κάτι άλλο να προτείνετε? Επίσης θέλω να βάλω ένα λογότυπο (μικρη φωτογραφιούλα) σαn watermark. Γίνεται μέσω lr ή μπορώ μόνο μέσω PS? Ευχαριστώ!

Παιδιά θέλω να βάλω κάτι φωτος σε ένα σαιτ. Όταν σώζω απο lr σώζω τις φωτος με διαστάσεις 1920χ1080 και ποιότητα 100%. Έχετε κάτι άλλο να προτείνετε? Επίσης θέλω να βάλω ένα λογότυπο (μικρη φωτογραφιούλα) σαn watermark. Γίνεται μέσω lr ή μπορώ μόνο μέσω PS? Ευχαριστώ!

Το 100% το θεωρώ γενικά περιττό, ειδικά για web χρήση και μάλιστα σε τόσο μικρή ανάλυση. 80% ή και χαμηλότερο, υπερεπαρκεί. Μπορείς να κάνεις και μόνος σου τεστ με export σε διαφορετικά quality settings και να δεις αν βλέπεις διαφορές.
Watermark μπορείς να βάλεις απευθείας από το lr.

Απάντηση: Re: Sony α6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

https://petapixel.com/2017/06/19/website-can-reveal-jpeg-photo-edited-lightroom/

Ίσως καποιοι βρούν χρήσιμη τη δυνατότητα να δούν με ακρίβεια τις αλλαγές που έχει κανει κάποιος σε ένα αρχείο επεξεργασμένο με το LR και μάλιστα να δημιουργήσουν ένα LRtemplate απο αυτές για μελλοντική χρήση σε δικό τους αρχείο.

Δοκιμάζω την 6.12 και προσπαθώ να καταλάβω πως γίνεται applied το noise reduction.

Έχω σκοτεινη φωτογραφία, επίτηδες τραβηγμένη σε ISO 12800 και παίζω με το RAW σε διάφορα προγράμματα (darktable/rawtherapee) με σκοπό να αφαιρέσω το θόρυβο. Στο lightroom από την άλλη, με το που ανοίξω το raw και μην έχοντας κάνει τίποτα για να το διορθώσω είναι φανερό ότι έχουν γίνει ένα κάρο κρυφά βήματα, καθώς τουλάχιστον όσον αφορά το χρωματικό θόρυβο, είναι προφανές ότι έχει εφαρμοστεί κάποια μέθοδος χωρίς να ερωτηθώ ή να τη διαλέξω.

Η ερώτηση μου είναι η εξής: Υπάρχει κάποιο μενού που να είναι φαίνεται πχ τι γίνεται by default και να απενεργοποιείται πχ? Πρόκειται να μάθω ποια είναι αυτά τα βήματα, ή να υποθέσω ότι πρόκειται για τη "μαγική συνταγή της Adobe" που εφαρμόζεται σε κάθε φωτογραφία;

η adobe εφαρμοζει οντως τη δικια της "συνταγη" σε καθε αρχειο που ανοιγεις και απο εκει και περα συνεχιζεις.

Αναλογα με το αρχειο που εχεις και απο ποια μηχανη εχεις και μοντελο, εξαρταται τι εφαρμοζει καθε φορα.

Υπαρχουν μηχανες που δεν μπορεις ν απενεργοποιησεις καποιες ρυθμισεις σε RAW και αλλες που σ αφηνουν.

Πρεπει να μαθεις συγκεκριμενα τις ρυθμισεις για τη μηχανη σου ... οχι γενικα.

Για το noise reduction δεν εχει πολλες ρυθμισεις, ολες ειναι στο Develop module, εκει που λεει Detail.
Ekei exei kai to Sharpenning kai to noise reduction.
Εχει ρυθμιση ξεχωριστα για Luminance kai Color reduction....

Δες εδω ενα σχετικο βιντεο...

https://www.youtube.com/watch?v=KkrYXOszvfI

https://www.youtube.com/watch?v=4o50KaEBthA

Last edited:

Έπαιξα λιγάκι με το "Camera Callibration" και συνειδητοποιώ ότι όλη διόρθωση θορύβου γίνεται by default με το process 2012. Αν βάλω process 2003 και profile camera standard, βλέπω το αληθινό RAW. Αν το αφήσω με τα 2012 και Adobe standard, το αποτέλεσμα είναι επικίνδυνα ωραιοποιημένο, κάτι που προσωπικά με αγχώνει:

lighroom.png

Θα το ψάξω περισσότερο μπας και βρω τα επιμέρους του 2012 process.

Edit:

Γιάννη, είδα το post σου αφού είχα δημοσιεύσει. Θα μελετήσω όσα παρέθεσες!

μη μπλεξεις με το camera calibration proccess ... βαλτο στο τελευταιο (συνηθως ειναι και το καλυτερο) .

Mε τα υπολοιπα μπορεις να παιξεις (camera profiles) , ειναι αναλογα τη μηχανη (ποια εχεις ? )

Δε σκοπεύω να μπλέξω, απλά θέλω να καταλάβω τι κάνει το καθένα και νομίζω ότι το παρακάτω παράδειγμα είναι κατατοπιστικό αναφορικά με το τι εννοώ. Έχω κάνει 2 exports (jpeg quality 70 για την ιστορία). Και στα 2 το μοναδικά που έχω πειράξει είναι όσα ανέφερα στο callibraiton:

- 2012 process + Adobe default

- 2003 process + Camera default

Επειδή όπως είπα, με άλλα προγράμματα μπορώ να δω πως είναι πραγματικά το RAW, η δεύτερη εκδοχή από τις παραπάνω είναι αυτή που είναι κοντά στην πραγματικότητα. Στην πρώτη εκδοχή, η adobe βάζει λίιιιιιγο παραπάνω χεράκι απ' όσο θα περίμενε κανείς για RAW που έχει μόλις γίνει import :flipout:

Υ.γ. Όλα τα παραπάνω αφορούν σε RAW από A6000 με ISO 12800.

Χμμμ....

Με έχει απασχολήσει κι εμένα αυτό το θέμα πολλές φορές είτε για τα αρχεία της D7200 είτε για της a6000.

Συνήθως δουλεύω με το adobe stantard σε 2012 νομίζοντας ότι αυτό ίσως είναι πιο κοντά στο κανονικό. Κάποιες φορές όμως αλλάζω το adοbe standard και το κάνω camera standard.

Θα το ψάξω κι εγώ κάποια στιγμή.