Περί Lightroom επεξεργαστής Raw... όλες οι εκδόσεις

Re: Adobe Lightroom 6

Το adobe standard/camera standard αφορά στο base curve που εφαρμόζει απ' όσο μπορώ να καταλάβω και απλά διάλεξα το camera default στην δεύτερη εκδοχή, για να είναι το χρώμα πιο κοντά στο jpeg της a6000. Τα πραγματικά μαγικά τα κάνει το default process που διαλέγεις (2003/2010/2012).

Εννοείται ότι δεν είναι κακό να φροντίζει η Adobe αυτόματα το θόρυβο της μηχανής μας, αλλά τουλάχιστον θα ήταν σωστό να μπορούμε να βλέπουμε το "πρωτόλειο" αρχείο για να ξέρουμε τις δυνατότητες του εξοπλισμού μας. Όταν ήδη με το import έχει ωραιοποιηθεί τόσο πολύ το RAW, ο κάθε χρήστης θα πιστεύει ότι η μηχανή του "σπέρνει", ενώ αυτό θα απέχει από την πραγματικότητα.

Για την ιστορία, το πρωτόλειο RAW της παραπάνω μηχανής (έχοντας απλά εφαρμόσει ένα base curve στο darktable) είναι το παρακάτω:

Μια σύγκριση με το process 2012, μπορεί να δείξει τους "παπάδες" που κάνει η adobe εξ' ορισμού!

Re: Adobe Lightroom 6

Μετά από ένα απόγευμα δοκιμών, το συμπέρασμα είναι ότι το LR διέλυσε την open source υλοποίηση που χρησιμοποιώ (Darktable) στο κομμάτι του NR. Για να είμαι ειλικρινής, θα μου έκανε εντύπωση αν η Adobe δεν τα κατάφερνε καλύτερα στο θέμα αυτό:smash:

Περί Lightroom ...

Το νήμα αυτό θα έχει συγκεντρωμένα πληροφορίες για όλες τις εκδόσεις του Lightroom. Παλαιότερα νήματα θα συγχωνευθούν.

Last edited:
Από τη μια η αγορά σου μένει για πάντα. Οπότε κρατάς τις παλιές εκδόσεις σε παλιούς υπολογιστές και φτιάχνεις νέους. Η αν είσαι στριμωγμένος οικονομικά μένεις στάσιμος και δεν έχεις καμία εξάρτηση.

Από την άλλη έχεις πάντα τις τελευταίες εκδόσεις και το κόστος είναι πιο διαχείρισημο σε αρχικη κατάσταση. Άλλο να δωσεις 1000 για το Photoshop μια φορά και άλλο 12 το μήνα. Όμως εχεις το μειονέκτημα πως αν δεν πληρώσεις για ένα μήνα θα σου κόψουν την υπηρεσία. Και θα έχεις δώσει ένα κάρο λεφτά και δε θα έχεις τίποτα στα χέρια σου να δουλέψεις. Φυσικά το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που έχει πέσει το internet. Όχι επιβεβαίωση, όχι υπηρεσία.

Πάντως στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα θεωρώ το μοντέλο συνδρομής ουρανοκατέβατο. Διότι με λίγα χρήματα μπορείς να είσαι νόμιμος. Εγώ έτσι παίζω με το office και το gsuite. Έχω πλήρες office και 1TB OneDrive με 7 το μήνα. Οκ και αν το ξεχάσω κάποια στιγμή έχω το libre office μέχρι να άνοιξει η τράπεζα και να καταθέσω το ποσό.

Το cc δουλεύει περίπου ένα μήνα χωρίς επιβεβαίωση.

of topic: για το office υπάρχουν 100% νόμιμες άδειες με 5-10$ εφ' άπαξ αν ΔΕΝ χρειάζεσαι το 1TB...

Επαγγελματίες και μη που εργάζονται καθημερινά πάνω στην Adobe καλό είναι να πληρώσουν το μικρό αυτό ποσό, για τους υπόλοιπους υπάρχουν τα δωρεάν προγράμματα https://posna.net/%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5/

Υπάρχουν και πολύ καλές περιπτώσεις λογισμικών εταιριών. Όπως το capture nx της Nikon για Nikon αρχεία το capture one για Sony στην ελαφριά και δωρεάν έκδοςη το raw converter κλπ κλπ.

Υπάρχουν λύσεις. Μάλιστα σε tiff μορφή με το από μετατροπή είμαστε ακόμα πιο ευέλικτοι.

To catalog χρειάζεται αναβάθμιση για να δουλέψει στο νέο Lightroom CC Classic και δέν είναι backwards compatible...

Για να είμαστε ρεαλιστές, ένα κόστος της τάξης των 10 δολλαρίων το μήνα για να έχει κάποιος το Lighroom και το Photoshop δεν είναι πολλά. Με τα φωτογραφικά προγράμματα τώρα αποκτώ σχέση και μπορεί να μην έχω μεγάλη εμπειρία, αλλά αν δείτε προσεκτικά όλος ο κλάδος του software οδηγείται προς αυτή την κατεύθυνση (πχ πλατφόρμα της Microsoft, Google κλπ.).

Αρκεί να αναλογιστείτε που ήταν η μετοχή της Adobe πριν τα subscriptions και που είναι σήμερα για να καταλάβετε πόσο δεν τους καίγεται καρφί αν Χ κομμάτι της πίτας δυσαρεστηθεί και φύγει. Η ουσία είναι ότι ένα τεράστιο κομμάτι κόσμου που δεν άντεχε το κόστος και κατέφευγε στην πειρατεία, αυτή τη στιγμή δίνει το 10ρικο και λέει και ευχαριστώ.

Αυτή η μέθοδος προσφοράς του software σκοτώνει την πειρατεία και όσοι πραγματικά θέλουν το τα προγράμματα αυτά καθώς και τις αναβαθμίσεις τους, καλύπτονται απόλυτα χωρίς να πρέπει πλέον να ακολουθούν 10 βήματα εγκατάστασης κρακαρισμένου Lighroom με ιδρώτα για το πως θα το ξαναβάλουν όταν θα βγει το update.

Τώρα, μια που εγώ είμαι φρέσκος στο άθλημα και παράλληλα και τυχερός, γιατί πέφτω πάνω σε μια εποχή που τα προσφερόμενα προγράμματα είναι πολύ περισσότερα από παλιά, έχοντας ολοκληρώσει κύκλο σεμιναρίων Lightroom και δοκιμάζοντας αυτή τη στιγμή το Capture One Pro, πραγματικά δεν μπορώ να βρω ένα λόγο γιατί κάποιος να μην ασχοληθεί με το C1, αφου εκτός από το ότι μπορεί να κάνει τα πάντα (και ακόμα περισσότερα, πχ. advanced masking tools) σε υψηλή ποιότητα, μπορεί επσης να τα σκάσει one off και να το αποκτήσει. Κοστίζει λιγότερο από έναν μέτριο φακό (και αν το θέλει κανείς μόνο για Sony ή μόνο για Fuji κοστίζει μόνο 50 ευρώ - αστείο ποσό γι' αυτά που προσφέρει) και η σημαντικότητα του είναι έως και μεγαλύτερη από αυτόν πλέον από τα λίγα που έχω καταλάβει ως νέοπας στο αντικείμενο.

Μια διόρθωση και μια διευκρίνιση:

Διόρθωση:

To κόστος των 50 ευρώ για το C1, δεν ισχύει για fuji τελικά αλλά μόνο για fuji.

Διεκυρίνιση:

Είμαι πολύ νέος στο αντικέιμενο και δε θέλω να κάνω βαρύγδουπες δηλώσεις καθώς μου λείπει η εμπειρία. Είναι προφανές ότι δε θέλω να το παίξω έξυπνος ή ότι ξαφνικά τα κατάλαβα όλα. Τα γραφόμενά μου είναι βασισμένα σε ότι έχω καταλάβει μέχρι στιγμής με πολύωρη και σχεδόν εμμονική ενασχόληση με RAW editors το τελευταίο διάστημα.

Βάλε όμως το ένα συνδρομή, βάλε το άλλο συνδρομή, δες τι ποσά θα μαζευτούν στο τέλος...

Re: Απάντηση: Περί Lightroom... όλες οι εκδόσεις

Βάλε όμως το ένα συνδρομή, βάλε το άλλο συνδρομή, δες τι ποσά θα μαζευτούν στο τέλος...

Αν δεν απατώμαι, η πλήρης έκδοση του Photoshop έκανε καμια 700ρια ευρώ (διορθώστε με, αλλά κάπου εκεί βλέπω τις δολλαριακές τιμές του στο παρελθόν). Αν το νέο photoshop δεν ήταν συνδρομητικό και κόστιζε 700 ευρώ θα το αγόραζες;

Ούτε το ένα ούτε το άλλο, το κόστος είναι πολύ μεγάλο όπως και να το δεις τελικά (άσε που η πρακτική της Adobe να σε κλειδώνει έξω από τα αρχεία σου αν σταματήσεις τη συνδρομή είναι αισχρή εμπορική πρακτική). Έχω αγοράσει αρκετά προγράμματα όμως σε λογικότερες τιμές και σε προσφορές. Πιθανή η αγορά και του νέου One Photo Raw 2018, με την προσφορά στα 79 δολάρια (αν και έχω ήδη αγορασμένο το 2017).

Re: Απάντηση: Περί Lightroom... όλες οι εκδόσεις

To catalog χρειάζεται αναβάθμιση για να δουλέψει στο νέο Lightroom CC Classic και δέν είναι backwards compatible...

Αυτό συνέβαινε σε κάθε νέα έκδοση.

το πρόβλημα είναι (αν και) όταν θα καταργηθεί το classic και θα αναγκαστείς να πληρώνεις hosting στην adobe και για τις φωτογραφίες σου

αν το δουν καθαρά οικονομοτεχνικά, μπορεί και να τους συμφέρει να αρμέξουν όσο μπορούν περισσότερο τους power users και τους επαγγελματίες με τα πολλά TB σε υλικό, και ας χάσουν τη μαρίδα που αναγκαστικά θα καταφύγει σε άλλες λύσεις

ελπίζω να μη το κάνουν και το ίδιο λένε και αυτοί...

βέβαια έλεγαν ότι θα συνέχιζαν και την κλασική οδό του lightroom 6 με αγορά του πακέτου χωρίς συνδρομές κλπ αλλά μέσα σε 2-3 χρόνια το πήραν πίσω

Αν υπήρχαν σοβαρές ταχύτητες στην Ελλάδα και μεγαλύτερα πακέτα από το 1TB, προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα να έχω όλο τον κατάλογό μου στο cloud. Το βρίσκω εξαιρετικά πρακτικό και θα το είχα ήδη κάνει και χωρίς τις ευκολίες που δίνουν οι νέες εκδόσεις του LR. Σύντομα αναμένεται να γίνει αναβάθμιση σε vdsl στην περιοχή μου, οπότε θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά.