Περι μαχαιριων.

Theodore

Senior Member
8 September 2006
475
Γεια σας.
Εχει ασχοληθει κανεις με μαχαιρια;
Εχω μια ερωτηση σχετικη με ενα πολυ καλο μαχαιρι που αγορσα προσφατα.
Εχει ενα σκρατς στη λαμα αναμεσα σε δυο στρωματα μεταλου.
Αν καποιος ξερει κατι, θα βαλω φωτο να δει και να μου πει.
Θοδωρος.

Γεια σας.
Εχει ασχοληθει κανεις με μαχαιρια;

Μαχαίρια κουζίνας, επιβίωσης, σπαθιά προπόνησης, κανονικά σπαθιά... Name it. :)

Εχω μια ερωτηση σχετικη με ενα πολυ καλο μαχαιρι που αγορσα προσφατα.
Εχει ενα σκρατς στη λαμα αναμεσα σε δυο στρωματα μεταλου.

Κατ' αρχάς για τι είδους μαχαίρι μιλάς; Και αυτό το "σκράτς" είναι σαν τα κρις κρος που βάζουν στα παπούτσια αντί για κορδόνια ή κάτι άλλο;
Από τι υλικό είναι το μαχαίρι;

Αν καποιος ξερει κατι, θα βαλω φωτο να δει και να μου πει.
Θοδωρος.

Και δεν βάζεις; Μπορεί να βγάλουμε άκρη, αν και δεν νομίζω πως μπορώ να καταλάβω την υφή αυτού του "σκρατς" από τη φωτογραφία. :)
Μιχάλης

Kατ αρχας ευχαριστω για την απαντηση.
Τωρα, το μαχαιρι ειναι ενα ακριβο Γιαπωνεζιkο μαχαιρι Deba 180mm, blue steel, μαρκας Watanabe, που το αγορασα κατ ευθειαν απο την εταιρια Watanabeblade.com.
Η σχισμη αυτη, η ρωγμη, η οπως αλλοιως πειτε τη, βρισκεται αναμεσα σε δυο γειτονικα στρωματα μεταλλων, μιας και τα μαχαιρια αυτα, κατασκευαζονται απο διαφορετικα μεταλλα, που συγκολλουνται μεταξυ τους για να εξασφαλιζεται και σκληροτης αλλα και ελαστικοτης.
Το ερωτημα ειναι, ειναι κανονικο να γινονται τετοια σκασιματα η ειναι λαθος και πρεπει να το γυρισω πισω;
Τωρα για φωτο, εχω βαλει δυο σε ενα φορουμ μαχαιριων, με το ονομα Τheodore και βαζω ενα link, μιας και δεν μπορω μονος μου να κανω upload.
(Κι αυτες, ο ανηψιος μου τις ανεβασε).
http://www.foodieforums.com/vbulletin/showthread.php?t=3185&page=2
Αν δεν μπορεις να σχηματισεις αποψη, μπορω να σου στειλω στην ηλεκτρονικη σου διευθυνση, αν υπαρχει στο AVClub,η αν δεν υπαρχει, μπορεις να μου τη στειλεις με πμ, οποτε θα σου στειλω αρκετες φωτο που ισως ειναι καλυτερες.
Ευχαριστω,
Θοδωρος.

Το μαχαιρι, ειναι ιδιο μ αυτο που δειχνει η φωτο που εβαλες.
Απλως το δικο μου, εχει αυτη τη μικρη χαρακια ψηλα.
Την ειδες στη δευτερη φωτο που εχω βαλει στο Αμερικανικο φορουμ;

Θοδωρος.

Μωρε καλα εκανες. Ενα δευτερο ματι ηθελα και μια κοινη λογικη, ετσι για να κατασταλαξω κι εγω.
Καποιοι Αμερικανοι απο το φορουμ των μαχαιριων, μου εγραψαν να μην ανησυχω και οτι δεν τρεχει τιποτα.
Το μελλον θα δειξει.

Θοδωρος.

Η σχισμη αυτη, η ρωγμη, η οπως αλλοιως πειτε τη, βρισκεται αναμεσα σε δυο γειτονικα στρωματα μεταλλων, μιας και τα μαχαιρια αυτα, κατασκευαζονται απο διαφορετικα μεταλλα, που συγκολλουνται μεταξυ τους για να εξασφαλιζεται και σκληροτης αλλα και ελαστικοτης.

Tα καλά χειροποίητα μαχαίρια είναι φτιαγμένα από 9 ή και περισσότερα στρώματα μετάλλου διπλωμένα το ένα με το άλλο. Κάποια εργοστασιακά βάζουν τα φύλα σε μορφή "σάντουιτς". Όλα τα φύλα είναι φτιαγμένα από το ίδιο μέταλο (Snowflake, High Carbon κλπ) και όχι απο διαφορετικά γιατί θα είχαν πρόβλημα με τη θερμότητα. Η αρχή των διμεταλικών ελασμάτων θα τα έκανε να αλλάζουν σχήμα ανάλογα με τον καιρό. :)
Το πρόβλημά σου είναι στο πλάι της λάμας, στην κόψη ή στην αντίθετη μεριά;
Btw, δεν είναι μαχαίρι για sushi όπως είπε το παλικάρι στο άλλο forum. Τα μαχαίρια για sushi είναι κάπως έτσι...

yanagiknife3.jpg

Το ερωτημα ειναι, ειναι κανονικο να γινονται τετοια σκασιματα η ειναι λαθος και πρεπει να το γυρισω πισω;

Ποτέ των ποτών δεν είναι κανονικό να γίνονται σκασίματα σε ένα καινούργιο μαχαίρι και ας είναι και το πιό φτηνό από stainless steel. Από τη στιγμή που λες ότι κόβει καλά υποθέτω ότι δεν είναι από stainless steel (ή δεν έχεις δεί μαχαίρι που κόβει καλά) :)
Μήπως όμως το μαχαίρι σου είναι από snowflake steel? Ή αυτά που λες έχουν μπεί εκεί επειδή το ήθελε αυτός που το έφτιαξε;
Έβγαλα photos από κάποια που έχω για να δείς τι εννοώ...

Αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι σε ένα σπαθί σε high carbon αυτό μοιάζει κάπως έτσι...

highcarbon.jpg

Αν και υποθέτω ότι θα το έδειχνε και στη Photo πριν το αγοράσεις, γιατί όσο νάναι μία τρύπα φαίνεται. :)

Αν είναι από snowflake μοιάζει κάπως έτσι και δεν θα έπρεπε να σε ανησυχεί...

snowflake.jpg

Τωρα για φωτο, εχω βαλει δυο σε ενα φορουμ μαχαιριων, με το ονομα Τheodore και βαζω ενα link, μιας και δεν μπορω μονος μου να κανω upload.

Δυστυχώς δεν μπορώ να τις δώ γιατί δεν είμαι εγγεγραμένος εκεί (και δεν νομίζω να γραφτώ) :)

Αν δεν μπορεις να σχηματισεις αποψη, μπορω να σου στειλω στην ηλεκτρονικη σου διευθυνση, αν υπαρχει στο AVClub,η αν δεν υπαρχει, μπορεις να μου τη στειλεις με πμ, οποτε θα σου στειλω αρκετες φωτο που ισως ειναι καλυτερες.
Ευχαριστω,
Θοδωρος.

Στο προφίλ μου πρέπει να έχει την ηλεκτρονική διεύθυνσή μου και το MSN μου. Στείλε μου photos γιατί δεν μπορώ να βοηθήσω αλλοιώς. :(
Φιλικά Μιχάλης

Κατ αρχας, ευχαριστω, που ασχολεισαι.
Δευτερον, δες πρωτα το site, www.watanabeblade.com, για να δεις τι μαχαιρια φτιαχνει ο ανθρωπος και πως.
Μετα, πηγαινε στη σελιδα, http://www.watanabeblade.com/english/pro/pro.htm, για να δεις ακριβως πως φτιαχνονται, και μετα, στη http://www.watanabeblade.com/english/pro/deba180.jpg, για να δεις για ποιο μαχαιρι μιλαμε. (180mm μηκος λαμας, blue steel, ειδικο για ψαρι).
Και τελος, απ ο,τι βλεπω, δεν εχεις μια απλη ηλεκτρον. διευθυνση, αλλα MSN,που εγω δεν εχω ιδεα πως γινεται να στειλω εκει.
Αν εχεις καμμια αλλη, η αν ελθει ο ανηψιος μου, που ειναι γατα μ αυτα, τοτε θα σου στειλω και φωτο απο το "σκισιμο" αυτο.
Χαιρετω,
Θοδωρος.

ΥΓ. Απ ο,τι βλεπω, εχεις κανει "καταθεση", η μαλλον, "επενδυση" σε στερεοφωνικα;
Αν ναι, εισαι "συναδελφος εν οπλοις", γιατι "κατι εχω κανει κι εγω".
Δε βαριεσαι ομως. Τα εχω βαρεθει, οσο και αν ακουγεται περιεργο και σε μενα ακομα. Το μονο που βαζω τωρα πια, ειναι μουσικη απο ραδιοφωνα στο Ιντερνετ, μιας και η αναλυση εχει ανεβει πια, σε αξιοπρεπη επιπεδα. (Απο 160 μεχρι 256. Και 320 καμμια φορα!). Οποτε ακουγονται αξιοπρεπως, ετσι και ταχεις και δω "ακουμπησει" σε στερεο για τον υπολογιστη.
Και υπαρχουν χιλιαδες σταθμοι μεσα στο Winamp.

Και τελος, απ ο,τι βλεπω, δεν εχεις μια απλη ηλεκτρον. διευθυνση, αλλα MSN,που εγω δεν εχω ιδεα πως γινεται να στειλω εκει.

H msn διεύθυνσή μου ([email protected]) είναι και mail που χρησιμοποιώ. :) Στείλε μου εκεί.

Αν εχεις καμμια αλλη, η αν ελθει ο ανηψιος μου, που ειναι γατα μ αυτα, τοτε θα σου στειλω και φωτο απο το "σκισιμο" αυτο.

Στείλε όποτε θέλεις, ούτος ή άλλος λέω να φύγω από το γραφείο πιά και να πάω σπίτι, οπότε θα το δώ τη Δευτέρα. :)

ΥΓ. Απ ο,τι βλεπω, εχεις κανει "καταθεση", η μαλλον, "επενδυση" σε στερεοφωνικα;
Αν ναι, εισαι "συναδελφος εν οπλοις", γιατι "κατι εχω κανει κι εγω".
Δε βαριεσαι ομως. Τα εχω βαρεθει, οσο και αν ακουγεται περιεργο και σε μενα ακομα. Το μονο που βαζω τωρα πια, ειναι μουσικη απο ραδιοφωνα στο Ιντερνετ ...

Και έχω κάνει και ετοιμάζομαι να κάνω μία ακόμη μεγαλύτερη, κάπου στα 8-10.000 . Επειδή επαγγελματικά είμαι αγκαλιά με έναν υπολογιστή τα τελευταία 16 χρόνια και επειδή ασχολούμαι με αυτόν για τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα, δεν έχω υπολογιστή σπίτι και ούτε σκέφτομαι να πάρω κάποιον.
Όσο για τη μουσική είμαι από τους λάτρεις του είδους... ΌTI και να κάνω ακούω μουσική. (Ναι! Έχω μουσική για οτιδήποτε) :flipout:

Η μουσική είναι σαν τη κόκα κόλα... Πάει με όλα... :BDGBGDB55:

Για το τελευταιο, συμφωνω απολυτα.
Για στειιλε κανα πμ για το τι εχεις παρει απο κλαπατσιμπανα!
Θα σου πω κι εγω υστερα.

Θοδωρος.

BTW, το μαχαιράκι έχει πάνω χαραγμένα κάτι γιαπονέζικα γράμματα (που δεν ξέρω τι σημαίνουν) αλλά από την άλλη έχει κάτι σαν χτύπημα που καλό είναι να ενημερώσεις την εταιρία και να τους πείς το πρόβλημά σου.
Καλό φαίνεται πάντος.

Για τα κλαμπατσίμπαλα που λες εννοείς το στερεοφωνικό ή τα σπαθιά μου; :p