περι MDF

Glaz

Established Member
7 December 2008
156
Πειραιάς
Την καλησπερα μου στη παρεα...

Εχετε να προτεινετε καποιο εργοστασιο που να κοβει mdf σε συγκεκριμενες διαστασεις και σχηματα?Αθηνα και πιο νοτια...

Αληθεια ποσο κοστιζει το μαλι...για πειτε γιατι δεν εχω ιδεα...με το μετρο παει?

Απο θεμα παχους ποσα εκατοστα να προτιμησω για ενα ηχειο?(οχι sub)
ειμαι αναμεσα σε 2 και 3...

Εχει δοκιμασει κανεις σας κατασκευη καμπινας σε μορφη κυλινδρου?

υπάρχουν πολλά <φτιαχτο μονος σου> που κόβουν ξύλα σε οτι διαστάσεις θες υπολόγιζε πολυ χοντρά 50 με 70 ε το ζευγάρι. κόβει ακόμη και το praktiker και μάλιστα σε καλες τιμες. νομίζω οτι το 19mm mdf ειναι υπερ αρκετό για τις καμπίνες. εαν θες να κανεις την υπερβολή και να ακουστεί κιόλας παρε κοντρα πλακε θαλασσης ή σημύδα. πολυ καλύτερο απο οτιδήποτε αλλο μπορείς να βρεις εύκολα. κόστος περιπου επι δυο.
γιατι να μπλεξεις με ενα σχημα που τουλάχιστον θεωρητικά ειναι χειρότερο απο το κλασικό κουτι?????

50 - 70 το ζευγαρι καλα ειναι.....
Ναι οντως ειχα δει οτι το πρακτικερ κοβει....

Τα κοντρα πλακε ομως αν δε κανω λαθος ειναι πιο ελαφρια απο το mdf...

Αν θες εξηγησε γιατι θεωρητικα το σχημα του κυλινδρου ειναι χειροτερο απο του κλασικου κουτιου απο τι στιγμη που και πιο γερη κατασκευη ειναι και παρουσιαζει λιγοτερα στασιμα και ταλαντευει λιγοτερο....το μεγαλο μειονεκτημα ειναι η δυσκολια και το κοστος κατασκευης...

Στο αρθρο εδω (http://www.coincidentspeaker.com/about.htm) λεει...

"What made this speaker unique was its cylindrical enclosure. Unlike conventional cabinets, the Monitor was constructed out of computer cut MDF concentric rings. The advantages of this design was that its structural strength was typically 15 times greater than a prism shaped enclosure and furthermore rigidity was equal at all points. The fact that the enclosure was round also meant that internal standing waves were dramatically reduced. "

δεν μπορώ να σου δείξω τις καμπύλες ανάλογα με το σχήμα αλλά ακόμη και σε ενα αρχαίο βιβλίο που έχω μπροστά μου πχ το les haut parlers του hiraga την χειρότερη συμπεριφορά την έχει το κυλινδρικό ηχείο. το γιατί κάποιος πωλητής προωθεί κάποιο προϊόν λέγοντας βασικά πράγματα που δεν στέκουν δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε. έχω ακούσει τις απίστευτες μπούρδες απο διάφορους καταξιωμένους.
βασικά λαβε υπόψιν σου οτι μιλάμε για ενα κουτί με μονο δυο διαστάσεις ηχητικά, αρα για την χειρότερη συμπεριφορά. το καλύτερο σχήμα που μπορείς εύκολα να φτιάξεις ειναι το τραπεζοειδές.
το βάρος του ξύλου παίζει μικρότερο ρολο απο τους συντονισμούς και τις ανακλάσεις οπου εκει το mdf εχει την χειρότερη συμπεριφορά απο οτιδήποτε αλλο μπορείς να βάλεις. απλά ειναι φτηνό και εύκολο στο δούλεμα και στο φινίρισμα γιαυτο κάποιοι επέμεναν οτι ειναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη μετα τον τροχο. αν τύχει και κάνεις δυο ίδιες καμπίνες με τα δυο υλικά και τις ακούσεις θα βάλεις τα γέλια.

Ο μόνος οικονομικός τρόπος για να φτιάξεις κυλινδρική καμπίνα είναι από τα χαρτονένια καλουπια που χρησιμοποιούν για να ρίχνουν μπετόν. Τα χρησιμοποιεί η Hsu Research για να φτιάχνει σαμπγούφερ.

Ο μόνος οικονομικός τρόπος για να φτιάξεις κυλινδρική καμπίνα είναι από τα χαρτονένια καλουπια που χρησιμοποιούν για να ρίχνουν μπετόν. Τα χρησιμοποιεί η Hsu Research για να φτιάχνει σαμπγούφερ.

... έχεις κάποιο λινκ πρόχειρο?

Δηλαδή πως μπορείς να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα κάτι τέτοιο?

pluto-p2.jpg

Την καλησπερα μου στη παρεα...

Εχετε να προτεινετε καποιο εργοστασιο που να κοβει mdf σε συγκεκριμενες διαστασεις και σχηματα?Αθηνα και πιο νοτια...

Αληθεια ποσο κοστιζει το μαλι...για πειτε γιατι δεν εχω ιδεα...με το μετρο παει?

Απο θεμα παχους ποσα εκατοστα να προτιμησω για ενα ηχειο?(οχι sub)
ειμαι αναμεσα σε 2 και 3...

Εχει δοκιμασει κανεις σας κατασκευη καμπινας σε μορφη κυλινδρου?

MDF 16mm Praktiker 9 ευρώ το τ.μ και κόβεται στα μέτρα σου (ελάχιστο πλάτος κοπής 10 εκ, αν θέλεις πιο μικρό πρέπει να το κάνεις ο ίδιος - αν και για ηχείο δεν νομίζω). Κάνε τις πράξεις με τις διαστάσεις σου.

Λίγο φθηνότερο το 12άρι. Κάνε ένα σάντουιτς και από τα 2 (30 χιλ. σύνολο).

Σ ευχαριστω Κωνσταντινε..

Ενταξει δεν νομιζω οτι ειναι τοσο τραγικα δυσκολο να γινει ενας κυλιδρος απλα οπως ξαναειπα βγαινει αρκετα σε κοστος...

Κοβεις τετραγωνα ξυλα με διαστασεις χ,ψ οσο η διαμετρος του κυλινδρου και κανεις τον εσωτερικο και τον εξωτερικο κυκλο στο καθενα
επειτα αν το βαθος του κυλινρου ειναι πχ 40 εκατοστα τοτε θες 400mm/20mm=20
δλδ 20 κομματια να ενωθουν μεταξυ τους....

Τι διάμετρο ηχείο θα τοποθετήσεις? και ποιό? Ποιά θα είναι η διάσταση του κουτιού?
Όσο πιο καλό είναι το μεγάφωνό σου τόσο καλύτερα θα σου αποδόσει με χοντρό ξύλο, μην το λυπηθείς. Ειδικά στην επιφάνεια που θα βιδώσει. Εκτός αν βάλεις κόντρες απο μέσα.

Ο κύλινδρος οπως ειπαν τα παιδια εχει μπόλικα προβλήματα
το οβαλ ειναι αρκετα καλύτερο http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=14822&page=4

Θα περασεις ταλαιπορια αν το φτιαξεις μονος σου
αν σου κοψουν τα ξύλα υπολόγιζε 10-20ε ανα τεμάχιο+το κοστος των ξύλων

ναι nbullama ετσι την ιδια τεχνικη που εχεις κανει σ αυτο το ηχειο σκεφτηκα και γω αλλα σε τετοιο style...

cylindrical1.jpg
cylindrical3.jpg

γαμωτο δεν εχω προλαβει να κανω εξομειωση σε κυλινδρικο σχημα....

λες οτι δε θα χει επιτυχια δηλαδη....

νταξει για τα κοψηματα εχω ανθρωπο ευτυχως....

Απάντηση: Re: περι MDF

Δηλαδή πως μπορείς να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα κάτι τέτοιο?
pluto-p2.jpg
Το "κάτι τέτοιο", φτειάχτηκε εύκολα και γρήγορα από τον κ.Ζίγκφρηντ με σωλήνα αποχέτευσης και ο ίδιος εξηγεί μια χαρά τα τι και πως στο σάιτ του (επι τη ευκαιρεία, εκτός από το "pluto" διάβασε και όσο περισσότερο γίνεται από το σάιτ, είναι must!!!).

Τα περι προβλημάτων των κυλινδρικών σχημάτων, σου τα παραφουσκώνουν. Βλέπεις ο κύλινδρος διαθέτει εκ φύσεως ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχεση με τα κουτιά: θε-α-μα-τι-κά υψηλότερη δυσκολία να παραμορφωθεί από τις διακυμάνσεις της εσωτερικής πίεσης - άρα και να μπει σε συντονισμό - ακόμα κι'αν τα τοιχώματά του είναι από λεπτό πλαστικό, γι'αυτό άλλωστε διαλλέχτηκε για το ηχείο που ποσταρες στην φωτό.
Τα εσωτερικά στάσιμα τώρα λόγω της μίας μόνο διάστασης, με την απλή προσθήκη ενός επίπεδου χωρίσματος στην διάμετρο, τα αντιμετωπίζεις σε πολύ μεγάλο βαθμό (σπάει η "μία μόνο" διάσταση). Εγώ θα έβαζα δύο σε σχήμα σταυρού, και διάτρητα με οπές τυχαίας διαμέτρου και θέσης. Ο Ζίγκφρηντ που από εμένα γνωρίζει περισσότερα, δεν έκανε ούτε αυτό: απλά βασίστηκε στο παραγέμισμα με απορροφητικό.

Παίξε !

Last edited:
Συμφωνοι για τις παραμορφωσεις
Αλλά ο κύλινδρος εχει δυο διαστασεις
την διαμετρο και το υψος
το βασικό στασιμο ολων των κουτιων ειναι στην μεγιστη διασταση
Το βασικόστασιμο που θα σου βγαλει ενα κυλινδρικό κουτί υψους h ειναι στη συχνότητα F0=172/h (οπου 172=344/2 η ταχυτητα του ηχου σε μιση στερεα γωνία και το h σε μέτρα)
προφανως και τις αρμονικές του /2, /3, /4, /5

Αυτό το στασιμο αντιμετωπίζεται με σωστη τοποθετηση του μεγαφωνου των χαμηλών ή με εσωτερικές παγίδες

Το στασιμο της διαμέτρου, αν π.χ. ειναι 30 πόντους βγαινει η θεμελιωδη στα ~575Hz
η πρωτη 1150Hz και κτλ
αν η διαμετρος ειναι 12cm...........~1450

Βλέπετε οτι για να δημιουργηθεί σοβαρό προβλημα πρεπει να εχεις πολύ μεγαλη διαμετρο γιατι το κουτί εσωτερικά επηρεαζει μέχρι ~1k

Ο κύκλος εχει μια διασταση για τη δημιουργία στασιμου
αν επιλεχθει τετοια ωστε να ειναι εκτος προγραμματος του μεγαφωνου π.χ. σαμπ δεν σε απασχολεί ιδιαιτερα

Με ένα 8ιντσο πάντως - για ηχείο α-λα Pluto - είναι πολύ πιθανό να επιλέξει κάποιος σωλήνα διαμέτρου 20 περίπου εκατοστών. Το στάσιμο της μοναδικής διαμέτρου είναι στους 865 / 1730 / 2595 / 3460 / 4325 Hz, συχνότητες που βέβαια παίζει το mid. Ακόμα και με 10cm σωλήνα θα έχεις τα ίδια στάσιμα, εκτός από τους 865 Hz. Ακόμα και για τα στάσιμα πάνω από το 1κ, αν αφήσεις εντελώς γυμνή την καμπίνα, πιστεύω θα έχεις πρόβλημα.

Για το στάσιμο της μεγάλης διάστασης βέβαια ούτε λόγος, αυτό είναι το κύριο πρόβλημα, όποιο κι'αν είναι το σχήμα του ηχείου. Αντιμετωπίζοντας αυτό με παραγέμισμα της καμπίνας, συνήθως ξεμπερδεύεις και με τα στάσιμα των άλλων διαστάσεων

Last edited: