Περί μεγαφώνων,crossover και modding για σχετικά παλιά ηχεία

Johnson

AVClub Enthusiast
12 March 2009
913
Mainly:Andalucia/Europe
Λοιπόν,καλησπέρα κατ'αρχήν,

Για να μπω γρήγορα στο ζουμί,έχω κάτι ηχεία που μου έχουν μείνει από ένα παλιό Aiwa NSX-555 hifi (1997?) που είχα.Στο hifi χάλασαν cd,κασέτες,μετά άνοιγα ένταση και έκλεινε,τέλος πάντων δεν το έχω πιά εδώ και χρόνια...

Τα σύνδεσα σε έναν ψόφιο ενισχυτή ηχείων pc που βγάζει 5w channel και 25w για το sub και πήρα ξανα την γεύση του μπάσου που έχουν και τον ήχο γενικώς.

Τα ηχεία είναι αυτά που φαίνονται σε αυτήν την photo,και αν φανταστείτε ότι είναι απ´το 1997-8(?) και το hifi ήταν mid-range price,είναι πολύ καλόηχα.Υπηρχαν αν θυμάμαι καλά δύο ολόιδια μοντέλα με ίδια ηχεία,με μόνη διαφορά στο ένα ότι πήγαινε η ένταση μέχρι 50 πριν πει volume max,και στο άλλο πήγαινε 30.
Τα ηχεία σε αυτό με το 50 volume αν δεν γελιέμαι δίνει ο ενισχυτής στα woofer 55w και 15w στο μεγάφωνο υψηλών συχνοτήτων.

Το θέμα είναι ότι όπου να'ναι φτιάχνω νέο σύστημα με magnat quantum,yamaha sub και ενισχυτή τον pioneer lx50,και θα χαιρόμουν να δουλεύα και τα aiwa.

Το πρόβλημα μου είναι ότι είναι πολύ μικρά σε ισχή,και λίγο η ένταση αν ξεφύγει στον pioneer -άντε γειά,εκτός ότι ο ενισχυτής του hifi ήταν τύπου bi-wiring και γι'αυτό δεν έχουν crossover τα ηχεία.

Η λύση που βρήκα είναι να αλλάξω τα μεγάφωνα με μεγαλύτερης ισχύος φτηνά καλόηχα μεγάφωνα,και να βάλω και ένα passive crossover στο καθένα ηχείο.

Η καμπίνα που είναι το woofer είναι από novopan έχει πλάτος 24εκ,ύψος 32.5εκ,και βάθος 8.5εκ,και είναι χωρίς bass reflex,μπροστά έχει μια τρύπα όπως φαίνεται στην photo,αλλά πίσω απ'το μεγάφωνο δεν έχει γι'αυτό σκέφτομαι μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με μεγαλύτερης ισχύος woofer (το που θα πάει ο αέρας σκέφτομαι).Επίσης έχω και ένα πρόβλημα με το αν χωράει το crossover μέσα στην καμπίνα,αλλά έχω στο μυαλό μου λύση.

Οπότε χρειάζομαι από εσάς τα φώτα σας μιας και δεν έχω ασχοληθεί με μεγάφωνα,συγκεκριμένα προτάσεις μεγάφωνων,να μου πείτε που μπορώ να βρω crossovers και σε τι τιμές,και να μου πείτε πως βλέπετε την καμπίνα για πιο δυνατό woofer.
Να σημειώσω πως ψάχνω για 6άρια woofer σχετικά bass freak,και ένα όμορφο στο μάτι και στο αυτί μεγάφωνο για υψηλές συχνότητες.

Για woofer έχω υπόψιν το μπανάνα europsonic hp16 http://www.djshop.gr/displayITM2.asp?ITMID=10728&show=results&pollname=Find το οποίο είμαι σίγουρος ότι είναι καλύτερο απ´τα stock που χουν μέσα (όχι λόγο watt και ιστορίες) ή κάποιο άλλο αν έχετε στο μυαλό σας,και για μεγάφωνο υψηλών συχνοτήτων ψάχνω δύο 4ιντσα.Από καμιά 50αριά watt το καθένα (αν peakάρουν μακριά απ'τα 50 ακόμα καλύτερα),8ομα 4ομα; ξέρωγω ο ενισχυτής πάει 6-8ohm,και sensitivity ότι καλό βρίσκεις στο όριο που βάζω παρακάτω.

Όριο τιμής βάζω πάνω κάτω 20 ευρώ το μεγάφωνο αλλά δεν κολλάω στα 20,έχω δει πανάκριβα ηχεία με καλό ήχο και μεγάφωνα χαμηλού κόστους όπως απ'τα καλά full range της tangband που τα βρίσκεις σε έλεος τιμή,οπότε δεν νομίζω να έχω πρόβλημα.Αν γίνεται να τα βρίσκω εύκολα ελλάδα γιατί δεν μπλέκω με αγορές από έξω.

Τώρα για modding σκέφτομαι να βάψω την πρόσοψη μαύρη ματ και να ξηλώσω το ασημί πετσί που χουν πάνω τα ηχεία,και να κολλήσω δερματίνη μαύρη κροκό ή κανονική.Ίσως να βάλω καμιά κάλσα στην σίτα μπροστά στο hi-freq μεγάφωνο γιατί τα χα στο πάτωμα χρόνια και περνούσαν σκούπες ότι θες και έχει κάτι βαθουλόματα.Αν ξέρετε κανένα μαγαζί που πουλάει δερματίνες στο περιστέρι,κολωνό,σεπόλια ή κάπου εδώ τέλος πάντων,θα σας είμαι ακόμα πιο υπόχρεως.-bye-

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Re: Περί μεγάφωνα,crossover και modding για σχετικά παλιά ηχεία

Με αυτά και με αυτά σε βλέπω να περνάς τη DIY κατηγορία ;-)
Για οικονομικά μεγάφωνα δες και στην www.tele.gr
Ρίξε λίγο διάβασμα σε σχετικά θέματα. Και είμαι σίγουρος ότι ακόμα και σε αυτή την κατηγορία τιμής κάτι μπορούν να προτείνουν οι υπόλοιποι και πιο έμπειροι από εμένα.
Εντωμεταξύ πιθανότατα είναι και μια ευκαιρία να ακούσεις και δυο τρία πράγματα τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Ορεξη να υπάρχει δηλαδη…
ΥΓ. Έχω ένα aiwa 5202 αποστρατευμένο πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας και καμία φορά παίζει ραδιόφωνο. Με το που θα τα ακούσεις δίπλα στα magnat νομίζω ότι θα αλλάξεις εντύπωση για το μπάσο και την ποιότητα τους.

Σε ευχαριστώ:smile:

Θα ρίξω τώρα ένα ψάξιμο στο forum να δω τι θα βρω,δεν πιστεύω να βρω στο όριο τιμής που έθεσα αλλά να πάρω μια ιδέα τουλάχιστον.:D

Κοίταξα στο tele.gr μόνο woofer βρήκα και tweeter,για tweeter δεν λέει διότι θέλει πατέντα να μπει αλλά τέσπα δεν τελειώνει το ψάξιμο εκεί.:tee:

Χμ για τα aiwa δεν θα έλεγα ότι πλησιάζουν τα magnat σε ποιότητα.Μπάσο δεν άκουσα όταν είχα πάει να τα δω στο media markt,με ταινία τα άκουσα και μια ελαφριά ροκ μουσική που δεν καταλάβαινες και πολλά από μπάσο,μόνο ποιότητα απ'τα όργανα κτλ,ούτε το yamaha yst-515 κουνιόταν.Θα το μάθουμε σύντομα όμως.:BDGBGDB55:

Πάντως εντάξει τα aiwa τα έχω κάπως αγαπημένα γιατί τα χω πολλά χρόνια και είναι κάτι σαν all time classic ηχεία για μένα,γιαυτό και η "αναγέννηση".:music-smiley-004:

Πάντως εντάξει τα aiwa τα έχω κάπως αγαπημένα γιατί τα χω πολλά χρόνια και είναι κάτι σαν all time classic ηχεία για μένα,γιαυτό και η "αναγέννηση".:music-smiley-004:
Κοίτα πιθανά σε αυτή την περίπτωση για ψυχολογικούς λόγους ίσος αξίζει τα ηχεία να τα κρατήσεις όπως είναι και όταν σε πιάνουν τα μεράκια να τα βάζεις να παίζουν.

Χμ έτσι όπως το βλέπω μάλλον αυτό θα κάνω αλλά είμαι σε μεγάλο δίλημμα.

Αν αλλάξω μεγάφωνα στην ουσία δεν θα είναι τα ίδια όμως θα έχουν καλύτερο ήχο αλλά άστο,αλλά και αν αφήσω αυτά που έχει δεν θα μπορώ να τα παίζω άνετα με τον lx50 ούτε καν με yamaha RX-E410 γιατί όπως είπα αν μου ξεφύγει η ένταση θα πάω αναγκαστικά για άλλα μεγάφωνα.

Μου φαίνεται ότι θα αφήσω ως έχει τα μεγάφωνα και θα κοιτάξω για crossover και με την ψυχή στο στόμα -βελτίωση εμφάνισης,όμως έχω κάποιες απορίες.

1)Να πω ότι ούτε με crossover έχω ασχοληθεί.
2)Επειδή αν και γνώστης ηλεκτρονικών κατασκεύων κτλ δεν θέλω να ασχοληθώ με κατασκεύη crossover,αν βρω δύο από ίδιας ισχής ηχεία θα έχω πολύ άσχημο αποτέλεσμα;
3)Ας πούμε βρίσκω crossover που θω βρω,θα το βάλω μέσα και θα συνδέσω τα μεγάφωνα... Αλλά...! Το hi-freq μεγάφωνο είναι 15w και το woofer 55w,λογικά ακόμα και σε έναν 70w ενισχυτή θα τρώνε 50%-50% της δύναμης άρα 35-35 με αποτέλεσμα καμμένο hi-fr μεγάφωνο και ακούνητο woofer,πως θα γίνει το HF μεγάφωνο να παίρνει 15 και το woofer 55; Εδώ είναι αυτό που με μπερδεύει... Α ρε aiwa που σου ρθε να βάλεις bi-wiring system...:slapface: