Περί μικρών και μεγάλων...

Setup ηχείων...

• Total voters
    0
Re: ΠΕΡΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ...

Είπαμε και στο άλλο νήμα, κάνε δοκιμές με συχνότητα αποκοπής τόσο τα 80Hz όσο και τα 120Hz, και κοίταξε ποιά επιλογή σε ικανοποιεί περισσότερο ακουστικά.

Κώστα καλησπέρα, θα ήθελα να σε ρωτήσω ποια νομίζεις κατα την γνώμη σου είναι η καλύτερη σύνδεση των front ηχείων με το sub & AV.
Front --> Sub -->AV, ή Front --> AV, AV --> sub από την sub έξοδο ?
Επίσης στον AV βάζομουμε LFE+Main ή LFE και σε ποιά σύνδεση ?

To crossover του sub το βγάζεις εκτός βάζοντάς του τη μέγιστη τιμή (λογικά πρέπει να είναι 150 Hz) έτσι ώστε να ρυθμίσεις το crossover απ' τον ενισχυτή. Η συχνότητα εξαρτάται από ποιά ηχεία έχεις. Αν κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά, βάλε 80Hz. Αν μιλάμε για μικρά ηχεία (δορυφόρους) τότε 100 ή 120Hz.

Ξεθάβω λίγο το θέμα (το οποίο διάβασα προσεκτικά μαζί με άλλα sites) μήπως μου λυθούν λίγο οι απορίες.

Ενισχυτής: Denon AVR-X2100W (http://www.denon-hifi.gr/gr/product...theatre&subid=avreceivers&productid=avrx2100w)
Left-Right Ηχεία μπροστά: Q Acoustics 2050i (http://www.qacoustics.co.uk/2050i-stereo-speakers.htm)
Κεντρικό ηχείο: Q Acoustics 2000Ci (http://www.qacoustics.co.uk/2000ci-centre-speakers.htm)
Subwoofer: Q Acoustics 3070S (http://www.qacoustics.co.uk/3070s-subwoofer-speakers.htm)
Surround δεν έχω (ίσως αργότερα)

Και φυσικά το γνωστό θέμα του setup των ηχείων..

Καταρχήν ελπίζω να έχω συνδέσει σωστά το sub (μου έδωσαν καλώδιο από το κατάστημα). Από τον ενισχυτή φεύγει ένα καλώδιο και καταλήγει σε 2 στο subwoofer.
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις που έχει από πίσω το sub έχω βάλει:
Level Control στη μέση.
Crossover Control: A/V
Phase Invert: 0 (μηδέν, έτσι λέει το manual)

Έκανα το Audyssey αλλά δεν με ικανοποιούσε σαν απόδοση στο subwoffer. Δεν ξέρω κι όλας πως πρέπει να παίζει ένα subwoofer σε τέτοιο σύστημα (μέχρι τώρα είχα 2.1 χωρίς ενισχυτή).

Έκανα 2 setup λοιπόν:

Στο 1ο με δηλωμένα ως Large τα Left-Right, Large ή Small το κεντρικό και όλα τα άλλα default (tone 0db, αποστάσεις ~3m, crossover 80Hz), LFE ή LFE+Main.
Εδώ ακούω πολύ μπάσο. Προφανώς κάτι σαν double bass που διάβασα.

Στο 2ο με δηλωμένα ως Small τα Left-Right, Small το κεντρικό (δεν με αφήνει άλλη επιλογή έτσι και αλλιώς) και όλα τα άλλα default ακούγεται μεν μπάσο αλλά δε νιώθω πολύ ικανοποιημένος. Πολλές φορές ακούω ένα πολύ χαμηλό βαθύ ήχο, κάτι σαν ροχαλητό θα το έλεγα.

Τι έχω κάνει λάθος στο setup; Επίσης στο test tone που κάνω κάθε ηχείο, το sub ακούγεται ελάχιστα και αυτό αν το πάω κοντά στα 12db κατά τη διάρκεια του test. Βέβαια στο Audyssey setup ακουγόταν σαν ήχος όταν έπαιζε για να το σετάρει ή στο test των ηχείων.

Κάθε γνώμη δεκτή. Ευχαριστώ.

Τι εννοείς καταλήγει σε 2 στο υπογούφερ; Κανονικά πρέπει να καταλήγει στην είσοδο LFE. Οι ρυθμίσεις που έχεις κάνει είναι σωστές. Δοκίμασε κάτι που κάνω εγώ, βάλε την ένταση απ το υπογούφερ στο 3, κάνε την αυτόματη ισοστάθμιση και μετά απ τα αποτελέσματα που θα σου βγάλει και τα αποθηκεύσεις γύρνα την ένταση του υπογούφερ στο 5 κι άστο εκεί. Μ αυτό το κόλπο όταν ακούς σε χαμηλές και μεσαίες εντάσεις θα σε ικανοποιεί απόλυτα το υπογούφερ, απλά αν πρόκειται να φτάσεις πολύ ψηλά τη γενική ένταση απ το ενισχυτή, φρόντισε την ένταση απ το υπογούφερ να την βάλεις πάλι στο 3 για να μην υπεροδηγηθεί και το ζορίσεις.
Επίσης μετά την ισοστάθμιση στο μενού του Audyssey έχει να διαλέξεις ανάμεσα σε Aydyssey ή Audyssey flat, από κάτω γράφει νομίζω Dynamiq EQ, αυτό βάλτο στο on, το reference level άστο στο 0 κι από κάτω έχει το Dynamic volume, αυτό είναι η πιο σημαντική ρύθμιση, μετά από πειραματισμό όσον αφορά διαλόγους αλλά και χαμηλές στο light μου έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα, δοκίμασέ το.

Σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου καταρχήν!

Για το καλώδιο του subwoofer εννοώ κάτι τέτοιο (το βάζω σε spoiler γιατί είναι μεγάλη η εικόνα)
Supra_Y-Link_Subwoofer_Cable.jpg
Από ότι διάβασα δεν είναι λάθος, ίσως δίνει έως +3db στο woofer. Από το κατάστημα που πήρα το woofer μου το έδωσαν.

Έκανα τις ρυθμίσεις στο menu του Audyssey και πλέον ακούω μεγαλύτερη ένταση στο ίδιο volume. Δηλαδή στο 60 το έχω συνήθως, με τις ρυθμίσεις αυτές το πολύ 50, μετά ακουγόταν πιο δυνατά όλο το σύστημα των ηχείων. Δεν είναι κακό απλά δεν ξέρω αν είναι σωστό.

Το αδύναμο σαν φύσημα ήχο όμως συνέχισα να το ακούω (είναι ενοχλητικός γιατί ακούγεται σχεδόν συνέχεια).

Έκανα πειράματα και πείραξα το LPF of LFE και από 120Hz το έβαλα 100Hz ή/και 80Hz και δεν ακουγόταν το φύσημα ιδιαίτερα. Δεν ξέρω αν έκανα καλά. Πειραματίζομαι ακόμη.

Κάθε γνώμη πάλι δεκτή :)

Για το καλώδιο δεν έχω την περαιτέρω γνώση, όμως πιστεύω ότι ήθελες 1 rca σε 1 rca, κανονικό δηλαδή ψηφιακό καλώδιο γιατί και το υπογούφερ σου άμα δεις από πίσω γράφει συγκεκριμένα στην πάνω μπόρνη σύνδεσης LFE, έτσι δεν είναι; Τέλος πάντων σ αυτό περίμενε ν απαντήσει κάποιος που το ξέρει καλύτερα αν και δύσκολο μου φαίνεται ο καταστηματάρχης να στο δίνει χωρίς να το ξέρει.
Στις ρυθμίσεις τώρα, αν πας με το γράμμα του νόμου όσον αφορά την ισοστάθμιση, το Audyssey λέει ότι μπορείς να πας μέχρι το 0 του ενισχυτή (80 αν χρησιμοποιείς την κλίμακα 0-98) και σ αυτή την ένταση ακούς σε στάθμη αναφοράς, δηλαδή κινηματογραφικής αίθουσας χωρίς φόβο να υπεροδηγηθεί κάποιο ηχείο (το Audyssey το λέει το τονίζω αυτό όχι εγώ). Ο ήχος σαν φύσημα που λες, έχεις καταλάβει από ποιο ή ποια ηχεία έρχεται; Μήπως είναι απ το υπογούφερ κι όντως δεν είναι σωστά το καλώδιο; Α και κάτι σημαντικό για το φύσημα μήπως είναι αυτό, μη το περνάς πολύ κοντά στα καλώδια των ηχείων, μου το κανε και μένα, δοκίμασε να τα απομακρύνεις και αν τα έχεις μέσα σε κανάλι βγάλτο και άστο εκτός όπως έχω κάνει κι εγώ.

Σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου καταρχήν!

Για το καλώδιο του subwoofer εννοώ κάτι τέτοιο (το βάζω σε spoiler γιατί είναι μεγάλη η εικόνα)
Supra_Y-Link_Subwoofer_Cable.jpg
Από ότι διάβασα δεν είναι λάθος, ίσως δίνει έως +3db στο woofer. Από το κατάστημα που πήρα το woofer μου το έδωσαν.

Έκανα τις ρυθμίσεις στο menu του Audyssey και πλέον ακούω μεγαλύτερη ένταση στο ίδιο volume. Δηλαδή στο 60 το έχω συνήθως, με τις ρυθμίσεις αυτές το πολύ 50, μετά ακουγόταν πιο δυνατά όλο το σύστημα των ηχείων. Δεν είναι κακό απλά δεν ξέρω αν είναι σωστό.

Το αδύναμο σαν φύσημα ήχο όμως συνέχισα να το ακούω (είναι ενοχλητικός γιατί ακούγεται σχεδόν συνέχεια).

Έκανα πειράματα και πείραξα το LPF of LFE και από 120Hz το έβαλα 100Hz ή/και 80Hz και δεν ακουγόταν το φύσημα ιδιαίτερα. Δεν ξέρω αν έκανα καλά. Πειραματίζομαι ακόμη.

Κάθε γνώμη πάλι δεκτή :)

Δεν ξέρω πώς το εννοείς και που ακούς το φύσημα, άλλα αυτό το καλώδιο δεν προσφέρει τίποτα και πιθανότατα σου κάνει και ζημιά, και πολύ καλά θα κάνεις να χρησιμοποιήσεις μόνο το ένα βύσμα στο sub στην υποδοχή L η ένα άλλο κανονικό καλώδιο. Τα υπόλοιπα στοιχειώδη φαντάζομαι τα ξέρεις phase στο 0 volume στο μέσο και cross στο μέγιστο, δηλαδή στο AV. Ακόλουθος τρέχεις το το Audyssey.
Τα ηχεία σου είναι όλα μεγάλα το sub σε κανονικούς ρυθμούς δεν πρέπει να το ακούς, σε σημείο που να διερωτάστε αν παίζει. Φυσικά δεν πήγαν χαμένα τα λεφτά αφού σε διάφορα effect, και εκρήξεις σεισμούς κλπ το sub πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία του όχι τόσο να το ακούς άλλα να το νιώθεις.

Έκανα (επιτέλους) το Audyssey setup χθες σύμφωνα με τις on screen οδηγίες και τις δικές σας.
Μου ρύθμισε Large τα 2 Front. Έβαλα και τις ρυθμίσεις που πρότεινε ο φίλος KROMPOTIS ("Dynamiq EQ, αυτό βάλτο στο on, το reference level άστο στο 0 κι από κάτω έχει το Dynamic volume, αυτό είναι η πιο σημαντική ρύθμιση, μετά από πειραματισμό όσον αφορά διαλόγους αλλά και χαμηλές στο light") και τώρα συμβαίνει το εξής:

έχω γενικά λίγο μεγαλύτερη ένταση στη μουσική/διαλόγους (σε σχέση με πριν στο ίδιο volume), ακούω περισσότερο μπάσο και νιώθω (όπως είπε και ο φίλος Αντώνης-Κ) περισσότερο μπάσο. Ελπίζω να είναι εντάξει το setup. Όσον αφορά το καλώδιο του subwoofer, το κατάστημα μου το έδωσε αφού συμβουλεύτηκε και το manual. Η αλήθεια είναι πως πριν γράψω εδώ, δοκίμασα το καλώδιο της αδελφής μου που είναι μονό rca-μονό rca (με Y adaptor μετά που βγάζει 2 γιατί και στο δικό τους subwoofer έτσι τους το έχουν συνδέσει) και είχα το ίδιο αποτέλεσμα με το δικό μου καλώδιο. Δεν άκουγα κάτι διαφορετικό εννοώ. Θα ξαναδοκιμάσω όμως για λίγες μέρες (έχουν 1 spare).

Αυτό το φύσημα που λέω ότι ακούω ακούγεται σε μικρή ένταση και υποθέτω είναι πολύ χαμηλή συχνότητα. Δηλαδή όταν ακούγεται το μπάσο, όπως "σβήνει" ακούγεται στο τέλος πολύ χαμηλά αυτό το "φύσημα". Τώρα το ακούω αλλά ελάχιστα.

Κάτι τελευταίο: στη μουσική τι προτείνετε; PLII Music, Multichannel ή Stero;

Ευχαριστώ και πάλι.

Αυτο ειναι θεμα καθαρα δικης σου προτιμησης μετα απο πειραματισμο. Προσωπικα εμενα μ αρεσει στο stereo στο Audyssey flat, μου ακουγεται πιο ανοιχτος ηχος με ογκωδες αλλα σφιχτο μπασο, απο κει και περα οπως σου ειπα δοκιμαζεις κι αποφασιζεις. Μπορει να χεις κοσμο και να θες να γεμισει καλυτερα ο χωρος, βαλτο στο multi channel. Μπορει να βαλεις μια ζωντανη συναυλια, βαλτο στο prologic II music.

Όσον αφορά το καλώδιο του subwoofer, το κατάστημα μου το έδωσε αφού συμβουλεύτηκε και το manual. Η αλήθεια είναι πως πριν γράψω εδώ, δοκίμασα το καλώδιο της αδελφής μου που είναι μονό rca-μονό rca (με Y adaptor μετά που βγάζει 2 γιατί και στο δικό τους subwoofer έτσι τους το έχουν συνδέσει) και είχα το ίδιο αποτέλεσμα με το δικό μου καλώδιο. Δεν άκουγα κάτι διαφορετικό εννοώ. Θα ξαναδοκιμάσω όμως για λίγες μέρες (έχουν 1 spare).

Αυτό το φύσημα που λέω ότι ακούω ακούγεται σε μικρή ένταση και υποθέτω είναι πολύ χαμηλή συχνότητα. Δηλαδή όταν ακούγεται το μπάσο, όπως "σβήνει" ακούγεται στο τέλος πολύ χαμηλά αυτό το "φύσημα". Τώρα το ακούω αλλά ελάχιστα.

Δεν υπάρχει περίπτωση το manual να λέει χρησιμοποιείστε Y adaptor καλώδιο για +3db περισσότερο. Στην πράξη τα +3db έρχονται όταν γίνεται σύνδεση 2 ανεξάρτητων εξόδων σε 2 ανεξάρτητες εισόδους. Ο σκοπός των 2 εξόδων στον ενισχυτή είναι σε περίπτωση που χρησιμοποιείς 2 sub και οι 2 είσοδοι στο sub είναι σε περίπτωση που χρησιμοποιείς το pre-out σε ένα στερεοφωνικό ενισχυτή. Το Y adaptor καλώδιο, εκτός του ότι στην πράξη πιθανότατα δεν θα σου δώσει τα περισσότερα 3db θα παραμορφώσει τον ήχο, και θα σου δώσει τον βόμβο που πιθανότατα ακούς.