Περί .mkv

nikosmelt

AVClub Addicted Member
19 March 2007
2,078
Κατερίνη, Ελλάδα
Δοκίμασα κάποιες ταινίες σε mkv ριπαρισμένες σε ανάλυση 960*528 με ήχο AAC και υπότιτλους ενσωματωμένους (στην περιγραφή του αρχείου αναφέρονται ως ASS). Ερώτηση 1η: η κωδικοποίηση αυτή (κυρίως του ήχου) αξίζει ή να προτιμήσω την 1280*528 και -κυρίως- ton DD ήχο? Ερώτηση 2η: Οι ενσωματωμένοι υπότιτλοι βγαίνουν και αν ναι πώς? Έχω εγκατεστημένο το haali media splitter γαι τα mkv. Thanks a lot!

Αν συμβαίνει να έχουν τα αρχεία 1280Χ960 & DD αισθητά μεγαλύτερο bitrate σε είκονα & ήχο κράτα αυτά.

Θεωρητικά το πρότυπο συμπίεσης ήχου AAC είναι ανώτερο απο το DD. Χρειάζεται μικρότερο bitrate για να δώσει ίδια ποιότητα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι γενικά πρέπει κάποιος να προτιμάει τα AAC αρχεία εναντι των DD. Παίζει ρόλο η εφαρμογή (πρόγραμμα) με την οποία έγινε η συμπίεση, φυσικά το Bitrate, αλλά κυρίως ποιάς γενιάς encoding είναι.

Απο προγράμματα AAC συνήθως χρησιμοποιείται ο nero aac encoder που είναι πολύ καλός, μερικές φορές ο CT (επίσης πολύ καλός, περιλαμβάνεται στο winamp), αλλά επίσης μερικές φορές ο open source Faac ο οποίος υστερεί.
Απο bitrate θεωρητικά και σύμφωνα με διάφορα που γράφονται στο web 384bps aac είναι ισοδύναμο με 448 DD..... ΑΛΛΑ ....
επειδή δεν κυκλοφορεί πρωτότυπο κλίπ-ταινία κλπ σε κωδικοποίηση aac (όλες είναι σε DD, DTS ....) είναι σίγουρο οτι αυτό που φθάνει σε μας σαν aac είναι δεύτερης γενιάς συμπίεση (transcoding). Ενώ το DD έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι αυτούσιο αυτο που υπήρχε στο πρωτότυπο.

Βέβαια παίζει και το ενδεχόμενο το πρωτότυπο να ήταν κάποιο μή απωλεστικό φορμάτ (pcm, True HD, DTS HD MA ...) ή απωλεστικό μεν αλλά πολύ καλής ποιότητας-μεγάλου bitrate ([email protected], [email protected]). Τότε ισχύει η θεωρητική υπεροχή του aac και ακόμη περισσότερο διότι οι encoders DD που κυκλοφορούν δεν είναι στα ίδια επίπεδα ποιότητας με τους επαγγελματικούς της Dolby.

To μεγάλο προσόν πάντως του DD είναι η συμβατότητα με όλους τους πολυκάναλους ενισχυτές. Με ενα SPDIF καλώδιο καθάρισες. Ενώ το aac πρέπει να το στείλεις αποκωδικοποιημένο.

To μεγάλο προσόν πάντως του DD είναι η συμβατότητα με όλους τους πολυκάναλους ενισχυτές. Με ενα SPDIF καλώδιο καθάρισες. Ενώ το aac πρέπει να το στείλεις αποκωδικοποιημένο.

Το οποίο ΔΕΝ ειναι προβλημα αν προβαλεις απο HTPC, μιας και κανει μονο του την αποκωδικοποιηση και στον ενισχυτή στέλνει σήμα PCM (αποκωδικοποιημένο)!

Υ.Γ. Επισης το πολυ καλό εργαλείο AC3 Filter, κανει εξαιρετικη δουλεια, και αποκωδικοποιει το σημα ΠΡΙΝ το στειλει στον ενισχυτή!

Το οποίο ΔΕΝ ειναι προβλημα αν προβαλεις απο HTPC, μιας και κανει μονο του την αποκωδικοποιηση και στον ενισχυτή στέλνει σήμα PCM (αποκωδικοποιημένο)!

Υ.Γ. Επισης το πολυ καλό εργαλείο AC3 Filter, κανει εξαιρετικη δουλεια, και αποκωδικοποιει το σημα ΠΡΙΝ το στειλει στον ενισχυτή!

Με πρόλαβες! Μόλις θα ρωτούσα για την αποκωδικοποίηση του aac. Από htpc τα παίζω, οπότε φαντάζομαι δε θα έχω πρόβλημα. Η εικόνα πάντως, με σύγκριση σε 40αρα σονυ δύο ίδιων αρχείων με αναλύσεις 1280*524 και 960*524, ριπαρισμένες και οι 2 με το mkvmerge2.10 με codec h264 mpeg4-avc, δεν έχουν καμιά απολύτως διαφορά, στα δικά μου μάτια πάντα.

Μια στιγμή ρε παίδες. Μιλάμε για 5,1 ήχο νομίζω. Γιατί εγώ αυτό είχα στο μυαλό μου.

Αρα πως στέλνεις 5,1 PCM από SPDIF ??. Δεν γίνεται. Θέλεις HDMI. Αλλιώς το αποκωδικοποιημένο σήμα μόνο ως αναλογικό μπορείς να το στείλεις με 3 ζευγάρια καλώδια.
Εδω εντοπίζω την ευκολία χρήσης του DD. Γλυτώνεις το καλωδιομάνι ακόμα και με αρχαίο εξοπλισμό.

Μια στιγμή ρε παίδες. Μιλάμε για 5,1 ήχο νομίζω. Γιατί εγώ αυτό είχα στο μυαλό μου.

Αρα πως στέλνεις 5,1 PCM από SPDIF ??. Δεν γίνεται. Θέλεις HDMI. Αλλιώς το αποκωδικοποιημένο σήμα μόνο ως αναλογικό μπορείς να το στείλεις με 3 ζευγάρια καλώδια.
Εδω εντοπίζω την ευκολία χρήσης του DD. Γλυτώνεις το καλωδιομάνι ακόμα και με αρχαίο εξοπλισμό.

Θα το διαπιστώσω αργότερα, τώρα πάω για ύπνο!! Πάντως έχω μόνο την επιλογή του spdif (ο ενισχυτής δεν έχει αναλογικές εισόδους) οπότε φίλε Ηλία μάλλον θα χρειαστεί να ψάχνω αρχεία κωδικοποιημένα με dd ή dts. Ευχαριστώ και πάλι.

Τελικά πέρασα 5κάναλο ήχο μέσω spdif, με χρήση του ac3 στον kmplayer. Στον ενισχυτή εμφανίστηκε η ένδειξη DD, άρα υποθέτω ότι το ac3 κάνει μετατροπή του aac se dd και το στέλνει κανονικά μέσω οπτικής ίνας. Ο ήχος πολύ καλός, στα δικά μου αυτιά πάντα.