περι OTL ο λόγος

οποτε το μονο που κοιταμε ειναι να μην εχουμε καμια ασταθεια του ενισχυτη απο καποια ταλαντωση. [ΗΕΔ] ξερω τι ειναι . το θεμα ειναι με διαφορα χωριτικα φορτια τι κανουμε !! εννοω μη μας γυρισει την αναδραση σε θετικη .

Βεβαια , να μην ταλαντωσει κιολας χαχαχα , αλλα και να ταλαντωσει το προλαβαινεις και το σβηνεις γρηγορα και δεν καιγεται καμια λαμπα , ενω αν ηταν με τρανζιστορ αντε γεια μετα .

Ειδικα το δευτερο , αλλα τι να τα κανεις τα λεφτα αμα δεν εχεις φραγκο !! , για πες λιγα λογια για το σχεδιο , θα εχει καποιες ιδεες απο του Μarotta οπως ειχες πει παλια η κατι τελειως καινουριο .

Απάντηση: Re: περι OTL ο λόγος

""""""""Αυτο ομως που δεν εχω καταλαβει γενικοτερα με τους otl ειναι το εξης. Εφαρμοζοντας μια πολυ σκληρη αναδραση κατα ποσο εξασφαλισουμε τις λυχνιες . Θελω να πω, οτι αυτη η εντος πολλων εισαγωγικων, παραλληλη αντισταση που διμιουργειται με την αναδραση και ριχνει την αντισταση εξοδου κατα ποσο εξασφαλιζει και τις λυχνιες´;;;; Δηλαδη ενα ζευγαρι 6c33 σε κυκλοτρο ειναι περιπου 20 ωμ .Οταν τους ριξουμε ενα σκασμο αναδραση και ριξουμε την αντισταση στο 1 , η ακομα και στο 0.5 ωμ η λυχνια ζοριζεται λιγοτερο;;;;;; Εννοειται στο ερωτημα μου οτι θεματα ταλαντωσης δεν θα υπαρχουν. """"""""

Ευλογη ερωτηση !! , Oταν πεσει η αντισταση εξοδου ( ειτε με την αναδραση φυσικα η και με την πιο σκληρη πολωση η και με τα δυο μαζι ) τοτε σιγουρα οι λυχνιες δεν ζοριζονται και αυτο συμβαινει διοτι οσο πιο μικρη ειναι η αντισταση εξοδου τοσο η επιδραση της αντι- ΗΕΔ ειναι αμελητεα πανω στις λυχνιες εξοδου .

Όχι σύντροφοι. Η ανάδραση δεν λύνει το πρόβλημα των επικίνδυνα υψηλών ρευμάτων. Απλά μειώνει την παραμόρφωση και αυξάνει το ντάμπινγκ, σε βάρος της ευαισθησίας. Αλλά η φυσική συνεχίζει να ισχύει ακόμη: Για π.χ 30 βατ στα 8 ωμ θέλεις περίπου 2 Α rms ρεύμα. Θα το δώσουν οι λάμπες σου. Εξ´ου και η προσέγγισή μου -συμφωνω με τον kontr, για πιο "ανθρώπινα" φορτία: 30-60 ωμ.

μπροστα 6H30 διαφορικος με πηγη . το ιδιο και στο δευτερο σταδιο . μετα αναλαμβανουν ιδιες λυχνιες αυτη την φορα σε ακολουθο καθοδου 1 για καθε ζευγαρι 6c33!

@ Kωστα αυτο φοβαμαι και εγω. Οκ συμφωνω με την ΗΕΔ που λεει ο Δημητρης , αλλα σε αμμεση κρουση πανω στο φορτιο το ζορι δεν θα ειναι το ιδιο;; πσο μαλλον οταν η εμπεδηση καποια στιγμη μπορει να ειναι εκτος των προσδοκιων μας;;

Re: Απάντηση: Re: περι OTL ο λόγος

Όχι σύντροφοι. Η ανάδραση δεν λύνει το πρόβλημα των επικίνδυνα υψηλών ρευμάτων. Απλά μειώνει την παραμόρφωση και αυξάνει το ντάμπινγκ, σε βάρος της ευαισθησίας. Αλλά η φυσική συνεχίζει να ισχύει ακόμη: Για π.χ 30 βατ στα 8 ωμ θέλεις περίπου 2 Α rms ρεύμα. Θα το δώσουν οι λάμπες σου. Εξ´ου και η προσέγγισή μου -συμφωνω με τον kontr, για πιο "ανθρώπινα" φορτία: 30-60 ωμ.

Αλλο τα βαττ και εαν θα τα δωσουν οι λαμπες η οχι , αυτο εξαρταται απο το ποσες ειναι αυτες οι λαμπες και απο το ρευμα κορυφωσης που μπορει να δωσει η καθε μια , εγω μιλαω για το πως θα αποσβεστει η ταση αντιδρασης που δημιουργειται απο τους κονους των ηχειων που αυτη θα αποσβεστει η θα βραχυκηκλωθει απο την χαμηλη εμπεδηση του ενισχυτη αλλα μαλλον δεν το καταλαβες καλα .

Δημητρη η ερωτηση μου ηταν αν μπορουμε να εχουμε εξασσφαλισμενες τις λυχνιες μας . Μαλιστα αναφερω οτι εχουμε δυο 6c33 σε κυκλοτρο που χωρις αναδραση ειναι περιπου 20ωμ. με την ΗΕΔ οντως δεν θα εχουμε προβλημα. Σε μια αμμεση κρουση πανω στο φορτιο τις εξασσφαλιζουμε;; Πχ τον δικο σου otl τον εχειςζορισει; Εννοω να παιζει στο μαξ της ισχυς του με δυσκολα κομματια !!! Παραδειγμα , μη γελασεις , ειχα γυρισει μια φορα στο σπιτι μου και η γυναικα μου ακουγε Βανδη στο τερμα!!!!!!!!!!!!!! Εκανα τον σταυρο μου που απο το βραδυ ειχα βαλει ολη την αναδραση !!!!!! Να θυμισω οτι το ηχειο μου ειναι 4 ωμ!!

@ K.Tυροβολας .... Mε τα πιο ευκολα φορτια σιγουρα θα εχεις πιο μεγαλη ισχυ , δεν ειπα το αντιθετο , ειδες να το λεω καπου και δεν το ξερω , εξαλου το εχω δει και στο δικο μου ΟΤL , οσο οδηγει φορτιο με μεγαλη αντισταση τοσο πιο δυσκολα κλιπαρει .

Δημητρη η ερωτηση μου ηταν αν μπορουμε να εχουμε εξασσφαλισμενες τις λυχνιες μας . Μαλιστα αναφερω οτι εχουμε δυο 6c33 σε κυκλοτρο που χωρις αναδραση ειναι περιπου 20ωμ. με την ΗΕΔ οντως δεν θα εχουμε προβλημα. Σε μια αμμεση κρουση πανω στο φορτιο τις εξασσφαλιζουμε;; Πχ τον δικο σου otl τον εχειςζορισει; Εννοω να παιζει στο μαξ της ισχυς του με δυσκολα κομματια !!! Παραδειγμα , μη γελασεις , ειχα γυρισει μια φορα στο σπιτι μου και η γυναικα μου ακουγε Βανδη στο τερμα!!!!!!!!!!!!!! Εκανα τον σταυρο μου που απο το βραδυ ειχα βαλει ολη την αναδραση !!!!!! Να θυμισω οτι το ηχειο μου ειναι 4 ωμ!!
Και παλι εαν τις ζωρισεις θα αρχισουν να παραμορφωνουν , το οτι θα ζωριστουν θα ζωριστουν αλλα δεν θα καουν διοτι σε συγκριση με τα τρανζιστορ εχουν πολυ πιο μεγαλη εσωτερικη αντισταση που δεν θα επιτρεψει σε παραπανω ρευμα να περασει απο μεσα τους δλδ αυτη η εσωτερικη τους αντισταση θα τους σωσει απλα θα συνεχισουν να παραμορφωνουν και θα ζωριζονται εαν το παρακανεις τοτε ναι θα τις καψεις , αυτοι ειναι οι νομοι της φυσικης και μην τους παραφραζουμε ! .

η μονη λυση λοιπον ειναι μια προστασια μεσα απο εναν διαιρετη που να περνει μια ταση αναφορας απο τις ανοδους των λυχνιων [που στην ουσια θα τον εχουμε βαθμονομισει σε ρευμα ] που μολις υπερβει αυτη που θα ορισουμε σαν οριο να κλεινει την ανοδικη ταση , και γιατι οχι , ακομα και την εξοδο πανω στο φορτιο!

Εγω θα εκανα το εξης πιο απλο , θα εβαζα 2 VU meter στην προσοψη που θα κλιπερναν δλδ θα πηγαιναν στο κοκκινο ας πουμε στα 60W ενω ο ενισχυτης μου θα ειναι π.χ στα 80W , τι λες ? .

το θεμα ειναι να λειτουργει το μηχανημα και χωρις να ειμαστε εμεις εκει να προσεχουμε!! Να ερθει στο τσακιρ κεφι η κορη μου και να μη φοβαμαι!!!!

Aυτο ειναι αλλο θεμα , στα τρανζιστορ υπαρχουν τα κυκλωματα VI limiter αλλα εισαγουν και αυτα παραμορφωσεις , εαν ασχοληθεις μπορει να κανεις κατι αντιστοιχο στο δικο σου OTL .

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: περι OTL ο λόγος

Αλλο τα βαττ και εαν θα τα δωσουν οι λαμπες η οχι , αυτο εξαρταται απο το ποσες ειναι αυτες οι λαμπες και απο το ρευμα κορυφωσης που μπορει να δωσει η καθε μια , εγω μιλαω για το πως θα αποσβεστει η ταση αντιδρασης που δημιουργειται απο τους κονους των ηχειων που αυτη θα αποσβεστει η θα βραχυκηκλωθει απο την χαμηλη εμπεδηση του ενισχυτη αλλα μαλλον δεν το καταλαβες καλα .

Το ίδιο είναι. Ο όρος "βραχυκυκλωθεί από τη χαμηλή εμπεδηση" είναι περιγραφικός-διαισθητικός, δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο, δηλαδή αυτό που υπονοεί, ότι ο ενισχυτής είναι μια πολύ μικρή αντίσταση και άρα το ρεύμα εκφορτίζεται μέσα από αυτόν χωρίς να προκαλεί διαφορές δυναμικού.

Στην πραγματικότητα γίνεται το εξής: Όταν συμβαίνει το φαινόμενο, ο ενισχυτής "βλέπει" ένα έντονα μιγαδικό φορτίο. Αυτό προκαλεί μεγάλη κατανάλωση ρεύματος. Αν έχει αρκετό κέρδος και αντίστοιχα ανάδραση, θα προσαρμόσει την οδήγηση του τελικού σταδίου έτσι ώστε να 'ακολουθήσει' την έξοδο.

Εικονικά δηλαδή συμπεριφέρεται σαν να έχει πολύ μικρή εμπέδηση εξόδου, αφού κρατάει την τάση ακόμα και όταν το φορτίο πέφτει στα τάρταρα.

Το τι θα πάθουν οι λάμπες εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το αν μπορούν να δώσουν το -αυξημένο- ζητούμενο ρεύμα, που όπως σωστά είπες είναι θέμα τύπου και αριθμού.
Αν δεν έχεις ανάδραση -άρα έχεις σταθερό κέρδος- , απλά δεν θα είναι ανάλογη η τάση εξόδου με το χαμηλό φορτίο, δηλ. θα έχεις μπόλικη παραμόρφωση.

Είναι κοινό το φαινόμενο π.χ. στους solid state ενισχυτές: Ακόμα και ένας των 300 ευρώ έχει εμπέδηση εξόδου μερικές δεκάδες μιλιώμ. Αν τον βάλεις στα 2 ωμ ή σε κανένα ηλεκτροστατικό που είναι σκέτος πυκνωτής και πας να σηκώσεις στάθμες, πήρες τα -συνήθως μόνο 2- τραζίστορ εξόδου στο χέρι.

Kωστα καλημερα.
Στο σχεδιο που δουλευω εδω και αρκετο καιρο εχω σκεφτει να περνω μια ταση αναφορας πανω απο μια αντισταση που θα υπαρχει σε καθε 6c33 . Εννοειται οτι ο ενισχυτης θα δουευει εντος των οριων των 6 λυχνιων εξοδου π.χ + - 150 βολτ και με ρευμα ηρεμιας 140-150 ma ανα λυχνια. δηλαδη περιπου 22 βατ θερμικη απωλεια για την καθε λυχνια. Αυτος ο διαιρετης θα ειναι πανω στις ανοδους [βλεπεις κυκλοτρο δεν γινεται αλλιως] παραδειγμα μια 1ωμ για καθε λυχνια [εκει θα μετραμε και το ρευμα ηρεμιας] . Αυτη λοιπον η μικρη ταση ,mv , μολις θα υπερβαινει την τιμη που θα εχουμε ορισει εμεις σαν οριο με το καταλληλο κυκλωμα να οπλιζει ενα ρελε και να κλεινει την ανοδικη ταση . Το ιδο θα συμβαινει αν και εφοσον εχουμε καποιο βραχυκυκλωμα σε καποιοα απο τις λυχνιες εξοδου . Βλεπεις το Κυκλοτρο δεν παιζει και ασχετο με το αν υπαρχει και η γνωστη ασφαλεια στην καθε καθοδο την ζημια δεν αργει να στην κανει!!! Δεν θα υπηρχε θεμα αν μιλαγαμε για το φουτερμαν του Ciuffoli γιατι μπορει να ονομαζεται otl- ocl αλλα το πλην στο ηχειο ειναι μεσο πυκνωτων !!!

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: περι OTL ο λόγος

Στην πραγματικότητα γίνεται το εξής: Όταν συμβαίνει το φαινόμενο, ο ενισχυτής "βλέπει" ένα έντονα μιγαδικό φορτίο. Αυτό προκαλεί μεγάλη κατανάλωση ρεύματος. Αν έχει αρκετό κέρδος και αντίστοιχα ανάδραση, θα προσαρμόσει την οδήγηση του τελικού σταδίου έτσι ώστε να 'ακολουθήσει' την έξοδο.

Εικονικά δηλαδή συμπεριφέρεται σαν να έχει πολύ μικρή εμπέδηση εξόδου, αφού κρατάει την τάση ακόμα και όταν το φορτίο πέφτει στα τάρταρα.

Το τι θα πάθουν οι λάμπες εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το αν μπορούν να δώσουν το -αυξημένο- ζητούμενο ρεύμα, που όπως σωστά είπες είναι θέμα τύπου και αριθμού.
Αν δεν έχεις ανάδραση -άρα έχεις σταθερό κέρδος- , απλά δεν θα είναι ανάλογη η τάση εξόδου με το χαμηλό φορτίο, δηλ. θα έχεις μπόλικη παραμόρφωση.

Είναι κοινό το φαινόμενο π.χ. στους solid state ενισχυτές: Ακόμα και ένας των 300 ευρώ έχει εμπέδηση εξόδου μερικές δεκάδες μιλιώμ. Αν τον βάλεις στα 2 ωμ ή σε κανένα ηλεκτροστατικό που είναι σκέτος πυκνωτής και πας να σηκώσεις στάθμες, πήρες τα -συνήθως μόνο 2- τραζίστορ εξόδου στο χέρι.

Οταν συμβαινει το φαινομενο δλδ αναφερεσε στο φαινομενο που ειπα πριν της αντι-ΗΕΔ σωστα ? και οταν βλεπει ο ενισχυτης αυτο το εντονο μιγαδικο φορτιο , αυτη η ταση συμφωνοι ειναι αυξημενη , αλλα πανω στην μικρη εμπεδηση εξοδου του ενισχυτη δεν θα αποσβεστει πιο γρηγορα , υποψιν οτι ενα μερος αυτης της αντι-ΗΕΔ θα περασει στην λαμπα εξοδου που δεν αγει εκεινη την στιγμη δλδ αυτη που ειναι σε αποκοπη ( αφου μιλαμε για push pull ) και δεν θα περασει τιποτα η σχεδον τιποτα μεσω της αναδρασης λογο παλι της μικρης εμπεδησης του ενισχυτη , αυτο ειναι και το νοημα της αποσβεσης και μην ξεχνας οτι με την γρηγορη αποσβεση ο ενισχυτης δεν δινει ευκαιρια σε αυτη την ταση ( την αντι-ΗΕΔ ) να ειναι μεγαλη αφου ο κωνος επανερχεται στη θεση του πιο γρηγορα αντιθετα με την μεγαλη εμπεδηση και την μη γρηγορη αποσβεση .

Τωρα πως αυτο προκαλει εντονη καταναλωση ρευματος δεν το καταλαβαινω , αφου αυτη η ταση ειναι πολυ πιο μικρη απο την κυριως ΗΕΔ δλδ την ταση και το ρευμα που παραγει ο ενισχυτης για να οδηγησει τα ηχεια , δλδ με λιγα λογια θες να μου πεις οτι ενας ενισχυτης με πολυ κερδος και περισσοτερη αναδραση συνεπως μικρη εμπεδηση εξοδου ειναι πιο επιρεπης , αυτο θα ηταν προτακουστο !!! , εκτος εαν συγχεεις τις δυο αυτες τασεις .

Δημητρη βγαλε εντελως απο το μυαλο σου την ΗΕΔ! Φαντασου μια σταθερη αντισταση που ο ενισχυτης πανω σε αυτη θα ριχνει ολη την ταση εξοδου!! Οταν λοιπον γινεται αυτο δεν θα αυξανει επικινδυνα το ρευμα;; ασχετο με το ποσο αναδραση εχει εφαρμοστει. Ο Κωστας αυτο λεει!