Περί photoshop, πλήρες πρόγραμμα επεξεργασίας... όλες οι εκδόσεις

Απάντηση: Shadows/Highlights στο Photoshop

Πώς βελτιώνεται η κατάσταση;

Εγώ βρήκα την εξής λύση:

Σώζουμε τη φωτο με υποέκθεση. Από το Photoshop πηγαίνουμε στο Image?Adjustments>Shadow/Highlights

Εκεί βάζουμε +5% στο amount των highlights και +35-45% στο amount των shadows. Το τελικό αποτέλεσμα δεν μου φαίνεται ψεύτικο, αλλά πολύ καλύτερο από το αρχικό.

attachment.php

Αυτή η φωτογραφία με αυτές τις ρυθμίσεις.

Τώρα για τη μέρα πρέπει να δώσουμε πολύ πιο συντηρητικά νούμερα (π.χ. 5-10%, ειδικά στα shadows).

Re: Shadows/Highlights στο Photoshop

Επίσης μπορούμε να πάρουμε τις δύο διαφορετικές εκδοχές στο Photoshop να τις βάλουμε σε διαφορετικά layer και με μία μάσκα να συνδιάσουμε τα καλύτερα σημεία απο την κάθε μία.
Εγώ συνήθως το κάνω έτσι.
Δημιουργώ απο το RAW δύο (αν το έυρος είναι μεγάλο μπορεί και τρεις) εκδοχες της φωτογραφίας που με ενδιαφέρει.
Στην μία υποφωτίζω (με το sensitivity στο Pentax Photo Laboratory και όχι τα curves) ώστε να έχω λεπτομέρεια στα φωτεινά. Στην άλλη κρατώντας τις ίδιες ρυθμίσεις σε WB κλπ μετατρέπω στο κανονικό ή λιγο υπερφωτισμένο ώστε να δείξουν οι λεπτομέρεις στα σκοτεινά.
Σε καμία περίπτωση δεν το κάνω σε υπερβολικό βαθμό, το πολύ 2 στόπ ώστε να μοιάζει φυσικό το αποτέλεσμα.

Μετά στο Photoshop ανοίγω και τις δύο εικόνες. Επιλέγω την μία και την κάνω layer άλλη. Δλδ ctrl+A επιλογή όλης της εικόνας, ctrl+C για το Copy, και πατάμε στην άλλη εικόνα και Ctrl+V για το paste.

Τώρα έχω δύο layers απο τις εικόνες μας. Κάνω μετά μία μάσκα και με το πινελάκι μου διαλέγω τα σημεία κάθε εικόνας που θέλω.

ΠΑράδειγμα η παρακάτω φωτογραφία. Το έκανα με πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των δύο εκδοχών, σχεδον 1 στοπ. Δυστηχώς δεν έχω κρατήσει τα αρχικά παρα μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Θα ανεβάσω καλύτερο παράδειγμα στο μέλλον.
Κανονικά για να διακρίνουμε την λεπτομέρεια στο δεξί μέρος (αυτός γοητευτικός νεαρός που πίνει σοκολάτα... -bye--bye--bye-) θα χανόταν το όμορφο χρώμα της λίμνης και του ουρανόυ την ώρα που νύχτωνε. Τώσα μπορώ να θαυμάζω και τα δύο!!! χεχε
2977612553_11e8e6ae11_b.jpg

Αυτος ειναι ο μονος σωστος τροπος να παρουμε το αποτελεσμα που ποθουμε.
Αυτος και αν φωτισουμε φυσικα που δεδομενης της ερασιτεχνικης μας φυσης δεν ειναι παντα ευκολο.

Ναι μεν ειναι χρονοβορο αλλα το αποτελεσμα θα δικαιωσει αυτους που πραγματικα ενδιαφερονται για το συνολο της φωτογραφικης τους εικονας.

οποτε μπορεσεις Αλεξη βαλε ενα παραδειγμα με τις 2 ληψεις και το αποτελεσμα.

Μπραβο και για το κουραγιο σου.

Τη λειτουργία highlights recovery του μετατροπέα, δεν τη χρησιμοποιείτε? Εγώ εκείνη χρησιμοποιώ για τέτοιες δουλειές.

Στο φρη raw therapy υπάρχουν και highlights recovery με δύο εάν θυμάμαι καλά μεθόδους, και καλή λειτουργία shadows/highlights, όπου επιλέγεις ένταση αποτελέσματος και έκταση περιοχής επέμβασης (καλό το τελευταίο) και μερικά ακόμη που τώρα μου διαφεύγουν. Η 40D έχει αρκετά στοπ εύρος (πρέπει να είναι και πάνω από την 50D, ακόμη και στο jpeg δίνει 9.1 στοπ, με μεγάλη έκταση στις σκιές λόγω μετατροπής 14bit), δεν χρειάζομαι παραπάνω κόλπα, νομίζω.

Last edited:
Απάντηση: Re: Shadows/Highlights στο Photoshop

Επίσης μπορούμε να πάρουμε τις δύο διαφορετικές εκδοχές στο Photoshop να τις βάλουμε σε διαφορετικά layer και με μία μάσκα να συνδιάσουμε τα καλύτερα σημεία απο την κάθε μία.
Εγώ συνήθως το κάνω έτσι.
Δημιουργώ απο το RAW δύο (αν το έυρος είναι μεγάλο μπορεί και τρεις) εκδοχες της φωτογραφίας που με ενδιαφέρει.
Στην μία υποφωτίζω (με το sensitivity στο Pentax Photo Laboratory και όχι τα curves) ώστε να έχω λεπτομέρεια στα φωτεινά. Στην άλλη κρατώντας τις ίδιες ρυθμίσεις σε WB κλπ μετατρέπω στο κανονικό ή λιγο υπερφωτισμένο ώστε να δείξουν οι λεπτομέρεις στα σκοτεινά.
Σε καμία περίπτωση δεν το κάνω σε υπερβολικό βαθμό, το πολύ 2 στόπ ώστε να μοιάζει φυσικό το αποτέλεσμα.

Μετά στο Photoshop ανοίγω και τις δύο εικόνες. Επιλέγω την μία και την κάνω layer άλλη. Δλδ ctrl+A επιλογή όλης της εικόνας, ctrl+C για το Copy, και πατάμε στην άλλη εικόνα και Ctrl+V για το paste.

Τώρα έχω δύο layers απο τις εικόνες μας. Κάνω μετά μία μάσκα και με το πινελάκι μου διαλέγω τα σημεία κάθε εικόνας που θέλω.

ΠΑράδειγμα η παρακάτω φωτογραφία. Το έκανα με πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των δύο εκδοχών, σχεδον 1 στοπ. Δυστηχώς δεν έχω κρατήσει τα αρχικά παρα μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Θα ανεβάσω καλύτερο παράδειγμα στο μέλλον.
Κανονικά για να διακρίνουμε την λεπτομέρεια στο δεξί μέρος (αυτός γοητευτικός νεαρός που πίνει σοκολάτα... -bye--bye--bye-) θα χανόταν το όμορφο χρώμα της λίμνης και του ουρανόυ την ώρα που νύχτωνε. Τώσα μπορώ να θαυμάζω και τα δύο!!! χεχε

Μπράβο ρε Άλεξ!:SFGSFGSF:

Τη λειτουργία highlights recovery του μετατροπέα, δεν τη χρησιμοποιείτε? Εγώ εκείνη χρησιμοποιώ για τέτοιες δουλειές.

Στο φρη raw therapy υπάρχουν και highlights recovery με δύο εάν θυμάμαι καλά μεθόδους, και καλή λειτουργία shadows/highlights, όπου επιλέγεις ένταση αποτελέσματος και έκταση περιοχής επέμβασης (καλό το τελευταίο) και μερικά ακόμη που τώρα μου διαφεύγουν. Η 40D έχει αρκετά στοπ εύρος (πρέπει να είναι και πάνω από την 50D, ακόμη και στο jpeg δίνει 9.1 στοπ, με μεγάλη έκταση στις σκιές λόγω μετατροπής 14bit), δεν χρειάζομαι παραπάνω κόλπα, νομίζω.

Το highlights recovery σημαίνει οτι θα φωτιστούν όλα περισσότερο για να "πάρεις πίσω" περιοχές κοντά στο τελείως φωτεινό που έδωσαν πληροφορία αλλά λίγη. Αν το έχω καταλάβει καλά δλδ.

Στο παράδειγμα του Βλάσση και το δικό μου, δεν θέλουμε να φωτίσουμε ολόκληρη την φωτογραφία. Μόνο κάποια σημεία της. Είναι σαν να χρησιμοποιείς το dogde/burn αλλα χωρίς να χάνεις πληροφορία.

Δλδ στην δικιά μου, δεν είναι οτι για να φαίνεται το δεξί μέρος το αρίστερό θα "καιγόταν" αλλα θα γινόταν τόσο φωτεινό που θα χανόταν η αίσθηση οτι είναι βράδυ (και θα γινόταν υπερβολικά ορατός ο θόρυβος απο το πουσαρισμένο 1600iso).

To rawtherapee το έβαλα στην αρχή και μου άρεσε πολύ. Μετά όμως έφαγε ένα σκάλωμα και κράσαρε συνέχεια.Το έβγαλα και το ξανάβαλα αλλα τζίφος. Μετά κατεβάσα την νέα εκδοχή του Pentax Photo Laboratory που δεν έχει και πάρα πολλές επιλογές αλλα νομίζω οτι κάνει καλή δουλεια

Last edited:

Καμία σχέση, το recovery σώζει αυτά που φαίνονται "καμμένα" εάν δεν έχει κλιπαριστεί η πληροφορία εννοείται, δίχως να υποφωτίζει (φαντάζομαι αυτό εννοούσες κι ας έγραψες το αντίθετο), τουλάχιστον όχι σοβαρά, ολόκληρο το καρέ. Με συνδιασμό recovery/exposure μπορούμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παράδειγμα:
στην παρακάτω φωτογραφία οι προβολείς "έκαιγαν" (έτσι φαινόταν, γιατί η μηχανή συνέλαβε αρκετή πληροφορία που προσπάθησα να βγάλω στην επιφάνεια) μεγάλη περιοχή τριγύρω τους, με το recovery το κάψιμο περιορίστηκε σε πολύ μικρή περιοχή, όπου φυσικά η μηχανή έχει κλιπάρει (λογικό, προβολέας μερικών κιλοβάτ και τριγύρω σούρουπο), και αποκαλύφθηκαν καλύτερα οι ακτίνες ("αστέρι") λόγω του κλειστού διαφράγματος.

attachment.php

Αυτό εννοω οτι αυτό είναι μόνο για κλιπαρισμένες περιοχές. Δεν έχει χρήση όμως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κανονικά πληροφορία και στις δύο περιοχες της καμπύλης, αλλα προκειμένου να φαίνεται ξεκάθαρα η μία περιοχή θα πρέπει να "θυσιάσουμε" την άλλη. Είναι σαν έαν ψηφιακό fill flash.
Δυστηχώς το PC εδώ είναι παλιο και δεν σηκώνει Raw και Photoshop να ανεβάσω παραδείγματα για να το σου δείξω τί εννοω. Το απόγευμα που θα έρθουν τα laptop στο σπίτι θα κανω ένα και θα το ανεβάσω.

Α, αυτό που λες με curves και μετά levels το κάνω. Συμπιέζω ουσιαστικά το εύρος. Σίγουρα μπορεί να γίνει καλύτερα φαντάζομαι, με tone mapping.

Sorry για την παρέμβαση όμως αντιμετωπίζω το εξης προβλημα και σκεφτηκα οτι ίσως θα μπορούσα να πάρω κάποιο hint απο εσας... Στη συγκεκριμένη φωτο ο ήλιος μέσα απο τα σύννεφα δείχνει "ψευτικος" και χωρίς ευκρίνεια. Παρα το οτι διορθωσα κάπως τα υποτινισμένα βράχια δεν κατάφερα να αναδείξω τα σύννεφα και τον ήλιο μεσα απο αυτά. ΜΠορείτε να σκεφτειτε κάτι για να βελτιωθεί η εικόνα?

Attachments

• IMG_2422.jpg
    IMG_2422.jpg
    77.4 KB · Views: 63

Sorry για την παρέμβαση όμως αντιμετωπίζω το εξης προβλημα και σκεφτηκα οτι ίσως θα μπορούσα να πάρω κάποιο hint απο εσας... Στη συγκεκριμένη φωτο ο ήλιος μέσα απο τα σύννεφα δείχνει "ψευτικος" και χωρίς ευκρίνεια. Παρα το οτι διορθωσα κάπως τα υποτινισμένα βράχια δεν κατάφερα να αναδείξω τα σύννεφα και τον ήλιο μεσα απο αυτά. ΜΠορείτε να σκεφτειτε κάτι για να βελτιωθεί η εικόνα?

Δοκίμασε να μασκάρεις τον ουρανο με τα σύννεφα και μετά
παίξε με τα levels.

Απάντηση: Shadows/Highlights στο Photoshop

Δέν είναι ούτε παράξενο ούτε σπάνιο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η διαφορά δυναμικού εύρους στις σκηνές που περιλαμβάνεται ό ήλιος είναι τόσο μεγάλη που κανένας αισθητήρας και κανένα φίλμ δεν μπορούν να καταγράψουν.
Εξαιρούνται απογευματινές λήψεις όπου η ένταση του ηλιακού φωτός έχει μειωθεί δραματικά ή νωρίς το πρωί.
Στην συγκεκριμένη φωτογραφία του φίλου spycon69 πιστεύω πώς δεν υπάρχει καθόλου πληροφορία στο σημείο αυτό

Πολύ δύσκολο να γράψει καλά η σκηνή. Θα ήθελε πολλαπλές λήψεις (τουλάχιστον 3 στοπ διαφορά οι ακραίες) ή/και χρήση ντεγκραντέ nd.

ΞΕΦΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟ PHOTOSHOP

θα ηθελα την βοηθεια οποιου γνωριζει στο προβλημα που αντιμετωπιζω .
Βγαζω φωτογραφιες αντικειμενων για το site η για να φτιαξω καοιο εντυπο , επιλεγω φοντο αναλογα με τα χρωμα του αντικειμενου ετσι ωστε να εχω αντιθεση και με το magic tool να ειναι ευκολο το ξεφονταρισμα .
Παραθετω ενα παραδειγμα του προβληματος στη παρακατω διευθυνση
http://www.odontiatrika.gr/untitled-1.html
Οπως μπορειτε να δειτε οταν γινει το ξεφονραρισμα μενει στο περιγραμμα και σε αρκετα μεγαλη εκταση μια αποχρωση του φοντου . Θα ηθελα την
γνωμη σας πως θα μπορουσα να αποφυγω αυτο το φαινομενο .

Απάντηση: ΞΕΦΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟ PHOTOSHOP

θα ηθελα την βοηθεια οποιου γνωριζει στο προβλημα που αντιμετωπιζω .
Βγαζω φωτογραφιες αντικειμενων για το site η για να φτιαξω καοιο εντυπο , επιλεγω φοντο αναλογα με τα χρωμα του αντικειμενου ετσι ωστε να εχω αντιθεση και με το magic tool να ειναι ευκολο το ξεφονταρισμα .
Παραθετω ενα παραδειγμα του προβληματος στη παρακατω διευθυνση
http://www.odontiatrika.gr/untitled-1.html
Οπως μπορειτε να δειτε οταν γινει το ξεφονραρισμα μενει στο περιγραμμα και σε αρκετα μεγαλη εκταση μια αποχρωση του φοντου . Θα ηθελα την
γνωμη σας πως θα μπορουσα να αποφυγω αυτο το φαινομενο .

Εύκολο. Να χρησιμοποιήσεις ένα ουδέτερο φόντο, γκρί καλύτερα.
Ενίοτε λευκό ή μαύρο ανάλογα με το προϊον. Το magic wand δεν είναι το ιδανικό εργαλείο, καλύτερη είναι η πένα.

Υ.Γ Ανέβασε αν θές το πόστ στην κατηγορία post processing.

Εύκολο. Να χρησιμοποιήσεις ένα ουδέτερο φόντο, γκρί καλύτερα.
Ενίοτε λευκό ή μαύρο ανάλογα με το προϊον. Το magic wand δεν είναι το ιδανικό εργαλείο, καλύτερη είναι η πένα.

Υ.Γ Ανέβασε αν θές το πόστ στην κατηγορία post processing.

Σε ευχαριστω πολυ Βilly το προβλημα ομως ειναι οτι με την πενα (την οποια δεν γνωριζω και καλα ) οταν εχεις να φτιαξεις 300 φωτο θελεις αρκετο χρoνο συν του οτι πολλα αντικειμενα ειναι περιπλοκλα .
Δεν γνωριζω πως μπορω να το μεταφερω ποστ αν μπορεις και δεν σου κανει κοπο μπορεις να το κανεις εσυ ?

Θα μεταφερθεί σύντομα.
Σε καταλαβαίνω απόλυτα, γι αυτό δοκίμασε γκρί φόντο,ίσως σε διευκολύνει καλύτερα

βγάλε και τα συρματοπλέγματα κάτω αριστερά..