Περί Streamer ο λόγος

Sonorus

Super Moderator
Staff member
28 August 2010
9,078
Θεσσαλονίκη
Τα Steamer έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ηχητικής αλυσίδας και κερδίσουν συνεχώς έδαφος.

Υπάρχουν δεκάδες (μη πω εκατοντάδες) επιλογές από σχετικά προσιτά μέχρι πανάκριβα High end. Με ή χωρίς ενσωματωμένο DAC.

Αν και υπάρχουν ήδη δύο νήματα, είναι σχετικά εξειδικευμένα και αφορούν τις συσκευές της Eversolo.

Ανοίγει λοιπόν αυτό το νήμα ώστε να γίνει εδώ μια ευρύτερη συζήτηση για streamer όλων των τύπων και εταιριών.

Γράψτε ελεύθερα αρκεί να είστε εντός θέματος.

Καλημέρα .Εγω συνεχίσω εδω και 15 σχεδον σχεδόν χρόνια με την καλύτερη αγορά μου στο audio ever. Logitech Squeezebox Toutch. Με εξωτερικό USB dac βέβαια

Στάλθηκε από το CPH2581 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Καλημέρα .Εγω συνεχίσω εδω και 15 σχεδον σχεδόν χρόνια με την καλύτερη αγορά μου στο audio ever. Logitech Squeezebox Toutch. Με εξωτερικό USB dac βέβαια

Στάλθηκε από το CPH2581 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
και εγώ για καμιά 10εατία με logitech και πλεον έχω πάει σε WiiM που υποστηρίζει και το Lyrion Music Server

Εγώ μάλλον μετάνιωσα που έδωσα το node nano . Με έπιασε μανία να πάρω cd player και τελικά πήρα πάλι streamer γιατί δε το τόλμησα . Ήταν πραγματικά πάρα πολύ ποιοτικό και ως dac και ως transport. Αρρώστια είναι αυτή η μόνιμη αναζήτησή

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να αγοράσω ένα dedicated streamer καθώς όταν θέλω να ακούσω κάτι online προτιμώ την επιλογή ενός laptop σε συνδυασμό με καλής ποιότητας USB DAC. Ισως η αγορά ενός streamer να είναι μια πιο κομψή επιλογή καθώς δένει και αισθητικά με τα υπόλοιπα μηχανήματα του ηχοσυστήματος. Ετσι και αλλοιώς οι περισσότεροι πάροχοι streaming δεν φημίζονται για την υψηλή ποιότητα ήχου. Είναι όμως επαρκής (κατά τη γνώμη μου) δεδομένης της ευκολίας που προσφέρουν στην αναζήτηση και άμεση ακρόαση του κομματιού ή της θεματικής ενότητας που επιλέγεις να ακούσεις κάθε στιγμή.

Θα επισκεφτώ πάντως τη φετεινή έκθεση Εικόνα και Ηχος για να δω από κοντά τι κυκλοφορεί στην αγορά από streamers.

CD μέσω Streamer
@steadyshot
Μα τι εμποδίζει ένα Streamer να υπάρχει και CD Player;
Δεν καταλαβαίνω...
Το διαθέσιμο budget 😂 αλλά και ο χώρος στο έπιπλο …
Υπάρχουν και μικρά CD player

Πολύ καλή η πρόταση απο την άποψη ποιότητας και χώρου αλλά και ακριβή.
Υποθέτω ότι για να θέλει CD Player ο ενδιαφερόμενος θα έχει εκτεταμένη συλλογή από CD που είναι φυσικό να θέλει να τα ακούει.
Υπάρχουν όμως δύο τρόποι να ακούει τα CD του χρησιμοποιώντας το Streamer, χωρίς να είναι συνδεμένο κάποιο αυτόνομο CD Player με το στερεοφωνικό του.
1ος τρόπος. Φαντάζομαι, ήδη τον έχετε μαντέψει. Να μετατρέψει τα CD του σε άϋλα, να τα μεταφέρει σε ένα ή περισσότερους σκληρούς δίσκους εντός του δικτύου, όπου είναι συνδεμένο το Streamer και να τ' ακούει από εκεί. Αυτός είναι πια ο συνηθισμένος τρόπος που ακολουθούμε οι περισσότεροι. Αλλά υπάρχει και δεύτερος.
2ος τρόπος. Υπάρχει η δυνατότητα να ακούει μέσω του Streamer τα ίδια τα CD, χωρίς να αγοράσει και συνδέσει πάνω στο σύστημα του χωριστό, αυτοτελές CD Player. Πως; Πολύ απλά.
Όλοι έχουμε κάποιο υπολογιστή ή/και Laptop. Φροντίζουμε να είναι εφοδιασμένο με εσωτερικό ή εξωτερικό drive CD/DVD/Blu-Ray ROM. Αν δεν έχει το κόστος αγοράς του είναι ασήμαντο.
Στη συνέχεια βάζουμε το CD να παίξει από τον υπολογιστή και το ακούμε από το Foobar ή άλλη παρόμοια εφαρμογή. Ρυθμίζουμε το Foobar να στέλνει την αναπαραγωγή μεσω του δικτύου (ενσύρματου ή ασύρματου) στο Streamer.
Και... Αυτό ήταν!
Ακούμε σαν να είχαμε συνδέσει ψηφιακά ένα CD Player πάνω στο σύστημα μας. Η ποιότητα θα είναι πάρα πολύ καλή. Πόση; Όση επιτρέπει και δίνει το ίδιο το Streamer/DAC μας!

Επιφυλάσσομαι σε άλλο νήμα να δείξω πως γίνεται η ρύθμιση του Foobar, ώστε να κάνει αναπαραγωγή από το δίκτυο.

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να αγοράσω ένα dedicated streamer καθώς όταν θέλω να ακούσω κάτι online προτιμώ την επιλογή ενός laptop σε συνδυασμό με καλής ποιότητας USB DAC. Ισως η αγορά ενός streamer να είναι μια πιο κομψή επιλογή καθώς δένει και αισθητικά με τα υπόλοιπα μηχανήματα του ηχοσυστήματος. Ετσι και αλλοιώς οι περισσότεροι πάροχοι streaming δεν φημίζονται για την υψηλή ποιότητα ήχου. Είναι όμως επαρκής (κατά τη γνώμη μου) δεδομένης της ευκολίας που προσφέρουν στην αναζήτηση και άμεση ακρόαση του κομματιού ή της θεματικής ενότητας που επιλέγεις να ακούσεις κάθε στιγμή.

Θα επισκεφτώ πάντως τη φετεινή έκθεση Εικόνα και Ηχος για να δω από κοντά τι κυκλοφορεί στην αγορά από streamers.
Τελικά η ποιότητα ήχου (εφόσον ακούς το ίδιο remaster) είναι σχεδόν ίδια (διαφορές ανάξιες ενασχόλησης) μεταξύ Spotify lossless, Tidal, Qobuz και CD player. Φανταστικά streamer βρίσκεις έως 400 ευρώ (WiiM Ultra, Cambridge Audio κ.λ.π). Με το streamer η βασική διαφορά είναι ότι δεν χρειάζεται να ανοίξεις υπολογιστή για να ακούσεις μουσική ούτε να σέρνεις καλ'ωδια από το laptop/desktop προς το dac. Οι δυνατότητες δε ενός streamer δεν υπάρχουν καν σε υπολογιστή π.χ έξοδος subwoofer, έξοδος ακουστικών κ.λ.π

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
CD μέσω Streamer

Πολύ καλή η πρόταση απο την άποψη ποιότητας και χώρου αλλά και ακριβή.
Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι μόνο ένα παράδειγμα, η Shanling έχει ολόκληρη γκάμα απο CD-Players, Transport κλπ σε αυτο το μέγεθος, κάποια με κόστος κάτω των 300 ευρώ.

Ανέβασα το συγκεκριμένο γιατί έχει ένα πολύ σπάνιο χαρακτηριστικό, που δεν το έχω δει πουθενά αλλού. Μπορείτε να το βρείτε;

hint:Είναι στην πίσω όψη...

Ανέβασα το συγκεκριμένο γιατί έχει ένα πολύ σπάνιο χαρακτηριστικό, που δεν το έχω δει πουθενά αλλού. Μπορείτε να το βρείτε;

hint:Είναι στην πίσω όψη...
Το CD Player της Shanling ET3 έχει κάθε είδους πιθανή και απίθανη ψηφιακή έξοδο. Αλλά εσύ υπονοείς την I²S.
Σωστά; 😉

Υ.Γ. Ξεχνάς ότι είμαι κάτοχος του αδελφού DAC της Shanling EH3, το οποίο είναι φτιαγμένο να λειτουργεί με το ταίρι του που είναι το ET3; 😄

Να υποθέσω ότι είναι συνδυασμός CD player και streamer ;
Ως ένα βαθμό είναι (αμφότερα τα αδελφά μηχανήματα Shanling EH3 DAC κσι Shanling ET3 CD Transport). Αλλά για λόγους που μόνο η Shanling γνωρίζει το Software σ' αυτό τον τομέα (του streaming) είναι δύσχρηστο. Πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε κάμποσο καιρό ακόμα για αναβαθμίσεις στο Firmware.
Ενώ από την άλλη πλευρά το Hardware και η υλοποίηση είναι σε κορυφαία επίπεδα. Γι' αυτό το λόγο προτίμησα, ως κάτοχος του εξαιρετικού Shanling EH3 DAC, να το συνοδέψω με το πολύ καλό Streamer της Cambridge MXN10, το οποίο χρησιμοποιώ ως ψηφιακό Transport με το DAC και η ευκολία στη χρήση του είναι απλά παιχνιδάκι.

Σημειώνω ότι το DAC το έχω συνδεμένο και με τον υπολογιστή. Δεν τον απαρνιέμαι με τίποτα! Και ναι, ο υπολογιστής είναι επίσης συνδεμένος με το δίκτυο. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που βολεύει η ακρόαση με κλειστό τον υπολογιστή και με έλεγχο της πηγής και του περιεχομένου από το κινητό.

Με λίγα λόγια παίρνω τα καλύτερα στοιχεία και από τους δύο κόσμους.

Όσον αφορά την ποιότητα πολύ σωστά γράφει πιο πάνω ο φίλος μας  Music matters... ότι οι διαφορές είναι επουσιώδεις.
Όσο για τις συνδρομητικές πλατφόρμες, ως πρόσφατο μέλος του Tidal, δηλώνω πολύ ικανοποιημένος.

• Like
Reactions: AUDIOINSPECTOR
Ως ένα βαθμό είναι (αμφότερα τα αδελφά μηχανήματα Shanling EH3 DAC κσι Shanling ET3 CD Transport). Αλλά για λόγους που μόνο η Shanling γνωρίζει το Software σ' αυτό τον τομέα (του streaming) είναι δύσχρηστο. Πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε κάμποσο καιρό ακόμα για αναβαθμίσεις στο Firmware.
Ενώ από την άλλη πλευρά το Hardware και η υλοποίηση είναι σε κορυφαία επίπεδα. Γι' αυτό το λόγο προτίμησα, ως κάτοχος του εξαιρετικού Shanling EH3 DAC, να το συνοδέψω με το πολύ καλό Streamer της Cambridge MXN10, το οποίο χρησιμοποιώ ως ψηφιακό Transport με το DAC και η ευκολία στη χρήση του είναι απλά παιχνιδάκι.

Σημειώνω ότι το DAC το έχω συνδεμένο και με τον υπολογιστή. Δεν τον απαρνιέμαι με τίποτα! Και ναι, ο υπολογιστής είναι επίσης συνδεμένος με το δίκτυο. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που βολεύει η ακρόαση με κλειστό τον υπολογιστή και με έλεγχο της πηγής και του περιεχομένου από το κινητό.

Με λίγα λόγια παίρνω τα καλύτερα στοιχεία και από τους δύο κόσμους.

Όσον αφορά την ποιότητα πολύ σωστά γράφει πιο πάνω ο φίλος μας  Music matters... ότι οι διαφορές είναι επουσιώδεις.
Όσο για τις συνδρομητικές πλατφόρμες, ως πρόσφατο μέλος του Tidal, δηλώνω πολύ ικανοποιημένος.

Οπως προανέφερα σε γενικές γραμμές η ποιότητα στις υπηρεσίες streaming μουσικής είναι από ικανοποιητική έως πολύ καλή και ο λόγος που υπάρχουν είναι η ευκολία πρόσβασης στο να επιλέγεις εύκολα και γρήγορα τη μουσική που θέλεις να ακούσεις τη δεδομένη στιγμή. Δεν θα κάτσω ποτέ να ψάξω αν η έκδοση του Dark Side of the Moon της Mobile Fidelity ακούγεται καλύτερα από την εκδοχή του Spotify ή του Tidal.

Εγώ έχω μια συνδρομή free στο Spotify που την δημιούργησα πριν από 4 χρόνια και για λόγους που δεν γνωρίζω έχω πλήρη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες και χωρίς διαφημίσεις. Αυτό ισχύει μόνο όταν χρησιμοποιώ την υπηρεσία από το laptop και την LG Oled TV. Από το κινητό δεν δουλεύει και έχω περιορισμένη πρόσβαση. Πιστεύω ότι o περιορισμός αυτός θα υφίσταται και στα streamer.

Τα shanling ως προς τον μηχανισμό του cd player είναι ανθεκτικά στη διάρκεια του χρόνου ; Αντέχουν δηλαδή να λειτουργούν 20 χρόνια απροβλημάτιστα ; Το έχετε ψάξει ;

Τα shanling ως προς τον μηχανισμό του cd player είναι ανθεκτικά στη διάρκεια του χρόνου ; Αντέχουν δηλαδή να λειτουργούν 20 χρόνια απροβλημάτιστα ; Το έχετε ψάξει ;

Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα. Η παραγωγή εδώ και χρόνια των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων είναι πλήρως αυτοματοποιημένη από συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής κυρίως στη Κίνα. Η αστοχία υλικού είναι δευτερεύουσας σημασίας πλέον για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και αυτό έχει αντίκτυπο και στη προβλεπόμενη διάρκεια ζωής των τελικών προϊόντων.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis