Περί "συμμετοχικής δημοκρατίας" στο avclub

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Από την ημέρα που «σηκώθηκε» ξανά στον ιντερνετικό αέρα το avclub , εδώ και ένα χρόνο , ακούω , όπως και όλοι μας επαγγελίες περί «συμμετοχικής δημοκρατίας» . «Το avclub ανήκει σε όλα τα μέλη του» είναι η φράση που κατά κόρον χρησιμοποιήθηκε από την προσωρινή διαχείριση , ειπώθηκε , γράφηκε , αναλύθηκε , συζητήθηκε και αμφισβητήθηκε όσο δεν παίρνει άλλο .

Οσοι επαγγέλθησαν και υπεσχέθησαν την «συμμετοχική δημοκρατία» ήρθε η ώρα να φανεί πόσο συνεπείς είναι . Όμως ταυτόχρονα ήρθε και η ώρα να αποδειχθεί και στην πράξη αυτό που εξ ορισμού είναι γνωστό , ότι στην συμμετοχική δημοκρατία , αυτός που έχει δικαιώματα , έχει και υποχρεώσεις .

Εάν λοιπόν δεν γραφτούμε όλοι στο σωματείο , από αύριο , από βδομάδα , εν πάση περιπτώσει μόλις διανεμηθεί το καταστατικό στα μέλη του , θα αποδειχθεί πως δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμμία πραγματική πρόθεση συμμετοχής και όλα ήταν λόγια του αέρα , διαφωνία για την διαφωνία . Αν δεν βρεθούν 200 , 300 ή και 500 ακόμα καλύτερα αιτήσεις συμμετοχής , αν από αύριο ή έστω την επόμενη εβδομάδα υπάρξουν αντ’ αυτών 5 ή 10 ή και 20 αιτήσεις , αυτό θα είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αφήνουμε το σωματείο και το φόρουμ να το διαχειρίζονται «εν λευκώ» αυτοί με τους οποίους έχουμε κατά καιρούς κονταροχτυπηθεί για τις διαγραφές μηνυμάτων, για το κλείδωμα θεμάτων κ.ο.κ. Χρησιμοποιώ επίτηδες τον πληθυντικό για όλες τις πλευρές. Δεν έχω πρόθεση να εξαιρέσω κανέναν ένθεν κακείθεν .

Αν τώρα δείξουμε αδιαφορία , αν τώρα δεν δραστηριοποιηθούμε, δεν θα νομιμοποιούμαστε αύριο να μιλήσουμε , δεν θα νομιμοποιούμαστε να ασκήσουμε κριτική σε κανέναν . ΔΙΟΤΙ θα έχουμε σιωπηρά παραιτηθεί από οποιοδήποτε δικαίωμα παρέμβασης και συμμετοχής . Και δίχως συμμετοχή , η «συμμετοχική δημοκρατία» θα παραμείνει μια ακόμα μεγάλη πομφόλυγα και οι διαφωνούντες θα είναι γραφικοί .

Ως πρώτο βήμα λοιπόν η άποψη μου είναι πως πρέπει να γραφτούμε όλοι στο σωματείο . Να συμμετάσχουμε . Nα δούμε την λειτουργία αυτού του πράγματος από μέσα . Ενδεχομένως να αλλάξουμε απόψεις . Ενδεχομένως όχι . Αλλά πρέπει να δοκιμάσουμε . Το οφείλουμε κυρίως στους εαυτούς μας για τον χρόνο που αφιερώσαμε εδώ μέσα , για τους φίλους που κάναμε , για τα όσα μάθαμε

Υ.Γ. Στην πίτα δεν θα παρευρεθώ γιατί έχω υποχρεώσεις που δεν επιδέχοντο αναβολής . Ομως εκεί θα είναι πολλοί φίλοι μου . Με κάποιο τρόπο θα είμαι κι εγώ εκεί μαζί τους .

Aν γραφτουν πχ 500 ατομα στο σωματειο, οπως λες, τι θα αλλαζε, επι της ουσιας, στο θεμα με τον προσφατο χαμο? Μηπως θεωρεις πως ειναι αποτελεσματικοτερο το να διαχειριζονται 500 ατομα μια καλη ή κακη κριση ενος διαχειριστη?

Αποψη μου ειναι πως το φορουμ δεν ανήκει στα μελη του. Απλως, οι ποιοτητα των μελων του το χαρακτηριζει. Μια σοβαρη διαχειριστικη ομαδα ουσιαστικα διαλεγει τα μελη του φορουμ, υπο την εννοια που ενας ραδιοσταθμος διαλεγει τους ακροατες του. Ετσι, τα μελη εχουν δικαίωμα να συμμετεχουν οπου θελουν και αν θελουν.

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Περί "συμμετοχικής δημοκρατίας" στο avclub

Τι πάει να πει "ανήκει" ?

Ευχαριστώ

Σημαινει πως ανηκει σε αυτους που το εστησαν και οχι σε αυτους που συμμετεχουν. Οποιος θελει ας φτιαξει δικο του ή ας προτείνει στον επικεφαλη του φορουμ να του το πουλησει, ενδεχομενως. Ο Rock FM καποτε επαιζε ροκ και τον ακουγα. Οταν σταματησε να παιζει ροκ, τι επρεπε να κανω? Να τους ζαλισω στα τηλεφωνηματα? Δικαιωμα τους ηταν να αλλαξουν το σταθμο και εμενα δικαωμα μου να μην τους ακουω πλεον.

Εγω προσωπικα μιλώντας θεωρώ όλες αυτές τις τυπικότητες περί σωματείων, νομικών προσώπων κλπ, υπεύθυνες για την κρίση που περνάει σήμεα το φόρουμ.

Το φόρουμ δεν είναι εταιρία, δεν είναι τίποτα τετοιο. Ειναι μια παρεα ανθρωπων που ενωνουν το μερακι τους και το παθος τους για το σπορ που μας αρεσει, με αποτελεσμα να γινεται δημιουργικος διαλογος, που πλουτιζει τις δικες μας γνωσεις, και βγαζει και απο την απογνωση ανρθωπους αρχαριους με το σπορ, που το συμβουλευονται καθημερινα.

Ετσι ξεκινησε αλλωστε το avforum σαν μια προσπαθεια μερικων φιλων σ'ενα καταστημα και εγινε το φαινομενο που ειχε γινει, πριν κλεισει. Τωρα το avclub με ολες αυτες τις τυπικοτητες αποκτα εναν παράξενα επισημο, για τα δικα μου γουστα χαρακτηρα, μια επισημοτητα που βλεπω καθημερινα με θεματα να σβηνονται, με συστασεις συνεχεια σε καθε κουβεντα περι αντιγραφων ασφαλειας, περι χαρακτηρισμων καταστασεων κλπ κλπ κλπ.

Προσωπικα (και θα το λεω συνεχεια το "προσωπικα"), προτιμω τη λειτουργια του φορουμ σαν μια ηλεκτρονικη παρεα ανταλλαγης αποψεων.
Δεν θα ειχα καμια αντίρρηση να συνεισφέρουμε όλοι έστω και ελαχιστα οικονομικά για τις αναγκες διατήρησης του, αλλά δεν με εκφραζουν τετοιες τυπικοτητες, οποτε προς στιγμην παντα, δε διατιθεμαι να γραφτω στο σωματείο αυτο...

Πιθανότατα ο φίλος παραπανω να εχει δικιο. Πιθανοτατα το avclub να ανήκει στη διαχειριστικη ομαδα, αλλωστε τεραστιος ντορος ειχε γινει οταν εκλεισε το avforum με κεντρικο αξονα αυτο το θεμα, ότι δηλαδη εκλεινε μια ολοκληρη εποχη και ανοιγε μια νεα απο πολυ λίγους ανθρωπους. Εν τοιάυτη περιπτώσει, αν οντως αυτό αξιώνουν οι διαχειριστες, και αν δεν αντιδρασουν με ενδιαφερον στη γενικοτερη κατακραυγη των τελευταιων ημερων, θα το παρω αποφαση οτι αυτη η παρεα δεν ειναι αυτο που με εκφραζει, και θα ακολουθησω τη λυση που προτεινε ο ιδιος φιλος παραπανω και θα απεχω.

Last edited:

Εγω προσωπικα μιλώντας θεωρώ όλες αυτές τις τυπικότητες περί σωματείων, νομικών προσώπων κλπ, υπεύθυνες για την κρίση που περνάει σήμεα το φόρουμ.

Το φόρουμ δεν είναι εταιρία, δεν είναι τίποτα τετοιο. Ειναι μια παρεα ανθρωπων που ενωνουν το μερακι τους και το παθος τους για το σπορ που μας αρεσει, με αποτελεσμα να γινεται δημιουργικος διαλογος, που πλουτιζει τις δικες μας γνωσεις, και βγαζει και απο την απογνωση ανρθωπους αρχαριους με το σπορ, που το συμβουλευονται καθημερινα.

Ετσι ξεκινησε αλλωστε το avforum σαν μια προσπαθεια μερικων φιλων σ'ενα καταστημα και εγινε το φαινομενο που ειχε γινει, πριν κλεισει. Τωρα το avclub με ολες αυτες τις τυπικοτητες αποκτα εναν παράξενα επισημο, για τα δικα μου γουστα χαρακτηρα, μια επισημοτητα που βλεπω καθημερινα με θεματα να σβηνονται, με συστασεις συνεχεια σε καθε κουβεντα περι αντιγραφων ασφαλειας, περι χαρακτηρισμων καταστασεων κλπ κλπ κλπ.

Προσωπικα (και θα το λεω συνεχεια το "προσωπικα"), προτιμω τη λειτουργια του φορουμ σαν μια ηλεκτρονικη παρεα ανταλλαγης αποψεων.
Δεν θα ειχα καμια αντίρρηση να συνεισφέρουμε όλοι έστω και ελαχιστα οικονομικά για τις αναγκες διατήρησης του, αλλά δεν με εκφραζουν τετοιες τυπικοτητες, οποτε προς στιγμην παντα, δε διατιθεμαι να γραφτω στο σωματείο αυτο...

+1

Πιθανότατα ο φίλος παραπανω να εχει δικιο. Πιθανοτατα το avclub να ανήκει στη διαχειριστικη ομαδα, αλλωστε τεραστιος ντορος ειχε γινει οταν εκλεισε το avforum με κεντρικο αξονα αυτο το θεμα, ότι δηλαδη εκλεινε μια ολοκληρη εποχη και ανοιγε μια νεα απο πολυ λίγους ανθρωπους. Εν τοιάυτη περιπτώσει, αν οντως αυτό αξιώνουν οι διαχειριστες, και αν δεν αντιδρασουν με ενδιαφερον στη γενικοτερη κατακραυγη των τελευταιων ημερων, θα το παρω αποφαση οτι αυτη η παρεα δεν ειναι αυτο που με εκφραζει, και θα ακολουθησω τη λυση που προτεινε ο ιδιος φιλος παραπανω και θα απεχω.

Δεν προτεινα την αποχη. Αυτο που εχω χιλιογραψει εδω μεσα ειναι το οτι το καθε φορουμ (ή ΜΜΕ) δεν ειναι υποχρεωμενο να με εχει μονιμως και πληρως ικανοποιημενο.

Aν γραφτουν πχ 500 ατομα στο σωματειο, οπως λες, τι θα αλλαζε, επι της ουσιας, στο θεμα με τον προσφατο χαμο? Μηπως θεωρεις πως ειναι αποτελεσματικοτερο το να διαχειριζονται 500 ατομα μια καλη ή κακη κριση ενος διαχειριστη?

Αποψη μου ειναι πως το φορουμ δεν ανοικει στα μελη του. Απλως, οι ποιοτητα των μελων του το χαρακτηριζει. Μια σοβαρη διαχειριστικη ομαδα ουσιαστικα διαλεγει τα μελη του φορουμ, υπο την εννοια που ενας ραδιοσταθμος διαλεγει τους ακροατες του. Ετσι, τα μελη εχουν δικαίωμα να συμμετεχουν οπου θελουν και αν θελουν.

Πέτρο δές στον Αστικό Κώδικα τα περί Συστάσεως Σωματείου και τού ρόλου και τής ισχύος τής Γενικής του Συνελεύσεως και θά καταλάβεις πολλά πράγματα..

Πέτρο δές στον Αστικό Κώδικα τα περί Συστάσεως Σωματείου και τού ρόλου και τής ισχύος τής Γενικής του Συνελεύσεως και θά καταλάβεις πολλά πράγματα..

Πανω-κατω γνωριζω μερικα πραγματα.

υ.γ. ας διορθώσει καποιος διαχειριστης την ορθογραφία του "ανοικει"!!! Μου τη σπαει να το βλεπω!!!:flipout:

Last edited:
Αν και σεβομαι το σκεπτικο του Δημητρη Ν. και μπορω να πω οτι σε βαζουν σε σκεψη μερικα απο τα γραφομενα εγω (προσωπικη μου γνωμη ) θεωρω την λειτουργια ενος φορουμ ετσι ανεφικτη.

Το φορουμ εχει καλως η κακως 7000 μελη...ειναι εφικτο να εγγραφουν ολοι στο σωματειο ? Και τι θα αλλαζαν τα 500 ατομα ? Δηλαδη σε μια κριση θα επαιρναν ολοι μαζι την αποφαση και θα εκπροσωπουσαν καλυτερα την γνωμη των πολλων ?

Και γιατι θα πρεπει για να γινει αυτο να γραφτουν ολοι επισημα στο σωματειο και να μην ψηφισει εδω ο κοσμος ιντερνικα μια ομαδα ανθρωπων κοινης αποδοχης (περα των διαχειριστων ) που θα αναλαβει αυτο το ρολο ? Το ιδιο δεν θα ηταν ?

Αυτες οι επισημοτητες και οι τυπικοτητες εμενα προσωπικα δεν με εκφραζουν καθολου και δεν θα εγγραφομουν σε κανενα σωματειο , κανενος σαιτ.

Και φυσικα ενα μεγαλο ερωτημα που τιθεται για μενα παντα ειναι αυτο :H λειτουργια των απανταχου φορουμ βασιστηκε στην ελευθερια της εκφρασης μεσω της ανωνυμιας μιας ελευθερια που δυστυχως δεν μπορουσες παντα να την εχεις στην πραγματικη σου ζωη για λογους που ολοι καταλαβαινουμε.

Μια ανωνυμια , και μια ελευθερια που κινδυνευεις να την χασεις με αυτο τον τροπο. Δεν υποστηριζω οτι πρεπει να μπαινεις σαν τον κλεφτη σε ενα σαιτ , να χυδαιολογεις εναντιων των παντων βασιζομενος στην ανωνυμια αλλα κακα τα ψεμματα , εκει βασιστηκε ολη η φιλοσοφια των φορουμ-blogs σε ολο τον κοσμο . Και νομιζω οτι το θεμα δεν ειναι και πολυ απλο...

Και τι θα γινει με αυτους που δεν θελουν η δεν μπορουν να εγγραφουν στο σωματειο ? Θα εχουν λιγοτερα δικαιωματα εναντι των αλλων ?

Για μενα πρωτογνωρα πραγματα οσο καιρο θυμαμαι να μπαινω στο ιντερνετ αυτα με τα σωματεια...

Τεσπα επιφυλασσομαι μεχρι να δω (και απο περιεργεια ) το καταστατικο (αν το δειξουν σε ολους ) και μετα να εχω μια πιο πληρη εικονα.

Αλλα μου φαινονται πολυπλοκα πραγματα αυτα και περναμε σε μια νεα εποχη...

Μακαρι ολα να λειτουργησουν για το καλο του φορουμ ,σας το ευχομαι ολοψυχα.

Αποψη μου ειναι πως το φορουμ δεν ανοικει στα μελη του. Απλως, οι ποιοτητα των μελων του το χαρακτηριζει. Μια σοβαρη διαχειριστικη ομαδα ουσιαστικα διαλεγει τα μελη του φορουμ, υπο την εννοια που ενας ραδιοσταθμος διαλεγει τους ακροατες του. Ετσι, τα μελη εχουν δικαίωμα να συμμετεχουν οπου θελουν και αν θελουν.

Εξαρτάται απο το είδος τού φόρουμ...
Φόρουμ με ´ιδιοκτησιακό καθεστώς´ή όπως αυτό που προαναγγέλθηκε στην ιδρυτική του διακήρυξη??
H επιλογή τών μελών δεν είναι μονόπλευρη από την Δ.Ο.
Οπως και ένας ραδιοσταθμός δέν μπορεί να σού κλείσει τήν πόρτα..
Η ποιότητα και το είδος τών προγραμμάτων του είναι αυτό πού θα με οδηγήσει στο να γίνω ή να μήν γίνω ακροατής του..
Οσο γιά τήν ποιότητα τών μελών που χαρακτηρίζει ένα φόρουμ(παρότι ένας διαδικτυακός χώρος δεν ειναι Καθεδρικός Ναός)συμφωνώ εν μέρει...
Αλλο τόσο τον χώρο τον χαρακτηρίζει και η ποιότητα τής Δ.Ο.

Εγώ, τελικά, συμφωνώ με τον Ντοκ. Αν θέλουμε να ακουστούν περαιτέρω οι απόψεις μας και οι προτάσεις μας δεν βλέπω γιατί δεν μπορούμε να είμαστε απλά μέλη στο σωματείο, όπως είμαστε και εδώ.

Δεν είμαι υπέρ της ανωνυμίας. Θεωρώ βαρύνουσας σημασίας να γράφει κανείς επώνυμα.

Το θεωρείτε όλοι σας δεδομένο ότι θα γίνετε δεκτοί σαν μέλη στο Σωματείο;
Αυτή η ολιγωρία να αναρτηθεί το καταστατικό δεν σας πονηρεύει καθόλου;

Ντροπή Κώστα.:grandpa::grandpa:
Μπορεί να υπάρχει τροποποίηση,που να λεει ότι η γενική συνέλευση τού σωματείου,θα ασχολείται μέ τον καλλωπισμό εσωτερικών χώρων..:HTEHEH56:

Εχεις και εσύ κάτι απορίες βρέ παιδάκι μου...

Κώστα δεν τίθεται θέμα αποδοχής από το σωματείο. Οποιοσδήποτε θέλει, υποτίθεται ότι μπορεί να γίνει μέλος. Όπως και το Avclub.

Για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της δημοσίευσης του καταστατικού, είναι προφανές ότι αποσιωπείται γιατί θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Re: Απάντηση: Περί "συμμετοχικής δημοκρατίας" στο avclub

δεν τίθεται θέμα αποδοχής από το σωματείο. Οποιοσδήποτε θέλει, υποτίθεται ότι μπορεί να γίνει μέλος.

έτσι λές εσύ
Εγώ πιστεύω πως πέφτει μαγείρεμα...

Γιατί δεν λένε τίποτα όσο κι αν φωνάζουν όλα τα μέλη;

Το θεωρείτε όλοι σας δεδομένο ότι θα γίνετε δεκτοί σαν μέλη στο Σωματείο;
Αυτή η ολιγωρία να αναρτηθεί το καταστατικό δεν σας πονηρεύει καθόλου;

- Οχι, καθολου. Ισα ισα, περιμενω πολυ "δουλεμενους" ορους για τη συμμετοχη.

- Αρκετα !

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί "συμμετοχικής δημοκρατίας" στο avclub

έτσι λές εσύ
Εγώ πιστεύω πως πέφτει μαγείρεμα...

Γιατί δεν λένε τίποτα όσο κι αν φωνάζουν όλα τα μέλη;

Ομερτα.....

(εκτος κι αν εχεις προσβαση με τηλεφωνα και πμ)

Re: Απάντηση: Περί "συμμετοχικής δημοκρατίας" στο avclub

Εγώ, τελικά, συμφωνώ με τον Ντοκ. Αν θέλουμε να ακουστούν περαιτέρω οι απόψεις μας και οι προτάσεις μας δεν βλέπω γιατί δεν μπορούμε να είμαστε απλά μέλη στο σωματείο, όπως είμαστε και εδώ.

Δεν είμαι υπέρ της ανωνυμίας. Θεωρώ βαρύνουσας σημασίας να γράφει κανείς επώνυμα.

Εξαρταται απο το ειδους του φορουμ και κυριως το αντικειμενο του.

ΠΧ αυτο στην μουσικη κατηγορια ισως να ηταν ευεργετικο , αλλα σε μια αλλη κατηγορια οπως η καφε ?

Πιστευεις οτι αν ζηταγες απο τον κοσμο ως απαραιτητη προυποθεση για την συμμετοχη του την διαθεση των στοιχειων του να ειχες ανταποκριση ?

Δεν εχει σημασια αυτο ομως..σημασια εχει τη δυναμη θα ειχαν και ποσο θα μπορουσαν να επηρεασουν θετικα (γιατι αυτο ειναι το ζητουμενο )καταστασεις αυτα τα 500 ατομα πχ και με ποιο τροπο θα το πετυχαιναν αυτο...

Και το ερωτημα μου για το τι δικαιωματα θα ειχαν πια οι εγγραφεντες και μη ισχυει.Αν αυριο εγω διαφωνησω με καποιον και γυρισει και μου πει...ακου να δεις αν θελεις να πεις την γνωμη σου να το κανεις επωνυμα οπως το κανω εγω που γραφτηκα στο σωματειο..εγω τι πρεπει να πω ?

Τεσπα , δεν γνωριζω την ιστορια με το σωματειο , δεν γνωριζω την αναγκη που οδηγησε στην σκεψη για ιδρυση του ,δεν γνωριζω τις γνωμες των αλλων μελων , δεν γνωριζω το καταστατικο του ..οποτε δεν μπορω καν να κανω εστω μια σκεψη αν αυτο θα ωφελουσε ουσιαστικα το φορουμ η οχι..

Οποτε αυτα που εγραψα ειναι απλοικες πρωτες αποριες καποιου που ακουει για πρωτη φορα ας πουμε για το περιβοητο σωματειο.

Και απαντω στο ποστ σου , επειδη ανεφερες την ανωνυμια , σαν συνεχεια του προηγουμενου δικου μου ποστ...οχι για κανενα αλλο λογο.

Προς το παρον (και προ της συμμετοχης στο σωματειο ) το μονο εργαλειο πιεσης σε καταστασεις που ο κοσμος θεωρει απαραδεκτες ειναι η ιδια η δυναμη του κοσμου-μελων και η εκφρασης δημοσιως της δυσαρεσκεια του.Μαζικα....γιατι τη δυσαρεσκεια -ενσταση του ενος ευκολα την καταπνιγεις...