Οκ για να δουμε.
Σε PP για να ειναι σε ταξη Α πρεπει το ρευμα ηρεμιας να ειναι (τουλαχιστον) το μισο του ρευματος κορυφης.Σε SE πρεπει πρεπει να ειναι ισα.
Εστω εχουμε μεγιστη εξοδο 8βολτ κορυφης σε 8ωμ φορτιο.
Το ρευμα στο φορτιο ειναι 1Α. Αρα η ισχυς ειναι 8βαττ.
Για να ειναι και τα 8βαττ σε ταξη Α το ρευμα ηρεμιας πρεπει να ειναι 0,5Α
Σε φορτιο 4ωμ (ρευμα ηρεμιας ιδιο, ταση εξοδου ιδια) το ρευμα φορτιου θα ειναι διπλασιο.
Θεωρητικα ο ενισχυτης μπορει να δωση στο φορτιο 16βαττ.
Ομως μολις το ρευμα φορτιου περασει το διπλασιο του ρευματος ηρεμιας, τοτε τα 8 πρωτα βαττ θα ειναι σε ταξη Α.
Συμφωνουμε?
ref: https://passlabs.com/press/leaving-class
Κι εγώ αυτή την σκέψη είχα κάνει, αλλά τελικά είναι λογικό να πέφτουν τα watt, μιας και για δεδομένο ρεύμα bias (το οποίο είναι ανεξάρτητο του φορτίου), στα 4Ω θα αποδίδεται η μισή τάση, άρα και τα μισά watt.
Καλά τα λες Μανολη. Μια διευκρίνιση, ότι, διατηρεί την τάξη Α για μικρά ρεύματα εξόδου και όχι τάση. Αν βάλεις ένα ενισχυτή με ρεύμα πόλωσης 100mA σε 8Ω σε ταξη Α θα σου βγάλει 40mW ,όμως, στα 600Ω φορτίο θα βγάλει 3W.Ωραία αφού μεταφέραμε ότι ήταν σχετικό, ας συνοψίσουμε μερικά πράγματα για να βοηθήσουμε τη μεταξύ μας κουβέντα.
Δεκτές οι όποιες διαφωνίες ή επεξηγήσεις.
Πολλές φορές μπερδευόμαστε με την τάξη Α και το πως λειτουργεί, ίσως γιατί έχουμε στο μυαλό μας μόνο τους SE ενισχυτές οι οποίοι είναι υποχρεωτικά σε τάξη Α.
Θα ξεκινήσω ανάστροφα αυτά που θέλω να πω για την τάξη Α, θα εξηγήσω όπως σωστά είπε το μέλος saganakis για την τάξη Β.
Στην τάξη Β έχεις δύο ημιαγωγά που το καθένα σηκώνει το φορτίο της κάθε ημιπεριόδου του σήματος, έτσι το ένα άγει μόνο μη μία ημιπερίοδο (θετική τροφοδοσία) και με που την ολοκληρώνει άγει την λοιπή ημιπερίοδο το άλλο ημιαγωγό (αρνητική τροφοδοσία). Στη διασταύρωσή τους υπάρχει ένα θέμα πότε παραδίδει το ένα στο άλλο τη σκυτάλη, για αυτό και η τάξη Β είναι επιρρεπής στο φαινόμενο "παρμόρφωση διασταύρωσης".
Αυτή η λειτουργία των δύο ημιπεριόδων είναι αυτό που λέμε push-pull.
Για να λυθεί το πρόβλημα "παρμόρφωση διασταύρωσης" είτε θα χρησιμοποιήσεις τάξη ΑΒ είτε Α.
Η ΑΒ λειτουργεί σαν τη Β ως προς τη λειτουργία των ημιαγωγών αλλά στη διασταύρωση των ημιπεριόδων του σήματος δεν σταματά το ένα και παραδίδει στο άλλο αλλά για κάποιο χρονικό διάστημα συνεχίζουν μαζί και προς τα πάνω και προς τα κάτω, καταργώντας έτσι την παρμόρφωση διασταύρωσης.
Αυτή η παράλληλη λειτουργία των δύο τρανζίστορ ισούται με το ρεύμα ηρεμίας και για αυτό λέμε ότι στην τάξη ΑΒ, όσο περισσότερο ρεύμα ηρεμίας δώσεις τόσο περισσότερο θα λειτουργήσει σε τάξη Α ο ενισχυτής...
Είναι αυτό που λένε άλλοι ότι ένας push-pull AB λειτουργεί υποχρεωτικά και σε τάξη Α για μικρό πλάτος σήματος.
Στην τάξη Α έχουμε πλήρη λειτουργία των τρανζίστορ εξόδου σε όλη την περίοδο του σήματος, δεν έχει σημασία εάν το σχέδιο μας είναι push-pull ή Single Ended. Ο SE έχει απλά ένα τρανζίστορ που εκτελεί όλη την περίοδο, ο Push-pull έχει δύο που λειτουργούν και τα δύο συνεχώς.
Ένα άλλο θέμα που μπερδεύει είναι το πόσο τάξη Α έχουμε σε έναν ενισχυτή που ο κατασκευαστής θέλει να κρύψει την αλήθεια και να μιλά μόνο για εκεί που το συμφέρει. Παράδειγμα αυτό που αναφέρθηκε ότι τι κάνει ένας ενισχυτής τάξης Α στα 8ωμ και τι στα 4.
Τέλος υπάρχουν και εκείνοι οι ενισχυτές που λέγονται strong biased class A, με λίγα λόγια ενισχυτές βαθιάς πόλωσης τάξης Α που σε κάποια βατ είναι σε καθαρή τάξη Α, σε κάποια άλλα ΑΒ ή αναλόγως του φορτίου.
Αυτό έχει να κάνει τόσο με το τροφοδοτικό του ενισχυτή αλλά και τη σχεδίαση και ειλικρινά θέλει βαθιές γνώσεις που προσωπικά δεν τις έχω.
Επίσης όταν μετράμε έναν ενισχυτή για να καταλάβουμε πως συμπεριφέρεται, πάντα τον έχουμε συνδεδεμένο με ένα τεχνητό φορτίο και πάνω σε αυτό αναφερόμαστε, χωρίς φορτίο δεν μιλάμε για ρεύμα ηρεμίας παρά μόνο για dc-offset.
Μπορείς να αναλύσεις με ποιό τρόπο υπολόγισες το 1,77Α ως ρεύμα ηρεμίας και τις τάσεις τροφοδοσίας που αναφέρεις?
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.