Περί θέρμανσης, φυσικού αερίου, κλιματισμού, αντλιών θερμότητας κλπ

όποιος βάζει υγραέριο να ρωτήσει τιμή γιατί έχει απο τις χαμηλότερες τιμές φέτος
μόλις γέμισα με 0,81 με φπα τιμή λίτρου

βέβαια η τιμή διυλιστηρίου ήδη τσίμπησε σήμερα οπότε όποιος χρειάζεται ας το κοιτάξει
(και η βενζίνη θα ανέβει)

στο αυτοκινητο εννοεις ?

Πρίν λίγες ημέρες έβλεπα στο youtube μια συζήτηση για το net-metering.
Σε γενικές γραμμές ανέφεραν το ίδιο, αξίζει να επενδύσεις αλλά θέλει πολύ καλό ψάξιμο η συμφωνία που θα κάνεις (με τι όρους θα πουλάς το ρεύμα) και ποιά «σειρά» θα έχεις ως προμηθευτής (αν είσαι έκτος ή έβδομος κ.λ.π.), πράγμα που έχει άμεση σχέση με την τοποθεσία που βρίσκεσαι.
Γενικά συμφέρει αλλά θέλει πολύ καλό ψάξιμο.
Και δυστυχώς δεν είναι για όλους. Για παράδειγμα όσοι μένουν σε πολυκατοικία λίγο πολύ μένουν έξω από το χορό καθώς πρέπει να παρακαμφθούν πολλά εμπόδια (κανονισμοί πολυκατοικίας, αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές δεσμεύσεις κ.λ.π.).
Αυτά κατάλαβα από την εκπομπή που παρακολούθησα.

Για τους αυτοματισμούς τι εννοείς;
Κάποια πηγή να διαβάσουμε;

Στο νετ-μετερινγκ δεν πουλάς.
Τους συμφέρει ΟΛΟΥΣ. Αυτό που αλλάζει είναι πότε θα γίνει απόσβεση.
Με τιμές 2019 στο ρεύμα και κατανάλωση ~5500kwh/έτος θα έκανα απόσβεση στα 9 χρόνια για το κόστος εγκατάστασης που μου δίνουν με τις ιδιαιτερότητες του χώρου μου.
Τώρα κάνω πολύ νωρίτερα και αν βγάλουν ΕΣΠΑ μπορεί και στα <<5 χρόνια.
Είναι απο τις πιο συμφέρουσες επενδύσεις αυτή την εποχή. Ειδικά για επιχειρήσεις.
Σε τουριστική επιχείρηση με 20 διαμερίσματα, πισίνα, βιολογικό κλπ μιλάμε για >€15.000/έτος κέρδος.

Για τους αυτοματισμούς δεν έχω κάτι έτοιμο.
Η λογική είναι να ανοίγουν καταναλώσεις όταν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη.

στο αυτοκινητο εννοεις ?

Εγώ γέμισα για θέρμανση.
Μετά βάση τιμών διυλιστηρίου ανεβαίνει και η βενζίνη και το υγραέριο κίνησης αυτές τις μέρες.

Λάθος διατύπωση.
Δεν εννοούσα οτι δεν συμφέρει αλλά οτι στις πολυκατοικίες πιθανόν να υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Για παράδειγμα να στραβώσει ο Χ ιδιοκτήτης και να μην θέλει με τίποτα να γίνει εγκατάσταση στην ταράτσα. Εμπόδιο που δεν υφίσταται στις μονοκατοικίες ή σε όποιον έχει μερικά μέτρα κήπου.

• Like
Reactions: teodor_ch
μια παρατηρηση σχετικα εμ την χρηση σομπας κηροζινης και υγραεριου.
Ναι μεν κανουν τελεια καυση, αλλα αυτο σημαινει παραγωγη υδρατμων. Αποτελεσμα να ανεβαινει η υγρασια του χωρου.

το εμαθα απο το γεγονος οτι στο διαμερισμα ππου εχω ενοικιαστει αρχισαν να βγαινουν υγρασιες και μουχλα σε κουφα σημεια.
μεχρι και τοιχοι που ειχαν περαστει με υδροχρωμα κατω απο το πλαστικο αρχισαν να φουσκωνουν!

Σταματησαν οταν αρχισε να χρησιμοποιει αφυγραντηρα

μια παρατηρηση σχετικα εμ την χρηση σομπας κηροζινης και υγραεριου.
Ναι μεν κανουν τελεια καυση, αλλα αυτο σημαινει παραγωγη υδρατμων. Αποτελεσμα να ανεβαινει η υγρασια του χωρου.

το εμαθα απο το γεγονος οτι στο διαμερισμα ππου εχω ενοικιαστει αρχισαν να βγαινουν υγρασιες και μουχλα σε κουφα σημεια.
μεχρι και τοιχοι που ειχαν περαστει με υδροχρωμα κατω απο το πλαστικο αρχισαν να φουσκωνουν!

Σταματησαν οταν αρχισε να χρησιμοποιει αφυγραντηρα
Δεν υσχιουν τα παραπανω..
Στα 10 χρονια χρησιμοποιησης της σομπα υγραεριου ,στο σπιτι μου και σε αλλα 2-3 που ξερω οτι εχουν σομπα και τα βαφω, ουδεποτε δεν εχει παρουσιαστει σε κανενα σημειο του σπιτιου(εκτος απο το μπανιο που δεν εχει σωστα αερισμο)υδρωμα σε τοιχιο η αναπτυξει υγρατμων...
Αλλο πραγμα η υγρασια και αλλο η μουχλα....Η υγρασια ειναι εξωτερικη κατα πασα πιθανοτητα και οφειλεται σε διαρροη και η μουχλα δημιουργηται μονο εσωτερικα και απο τα κενα αερος,οπως σωστα αναφερεις, και απο την υπερβολικη χρηση σε υψηλες τιμες της σομπας η του A/C οι οποιες σε ορισμενες περιπτψσεις δεν ενδυκνιονται ως σωστες...
Το πλαστικο χρωμα ουτως αλλιως φουσκωνει εαν εχει απο κατω υδροχρωμα εαν δεν γινει πρωτα σωστα η επεξεργασια για να περαστει και δεν σχετιζεται τοσο με την σομπα..ειναι σπανιο ως απιθανο φαινομενο...
Στο λεω τα παραπανω γιατι εδω και 10 χρωμα εχω μπει σε δεκαδες σπιτια και οι αιτιες ορισμενων καταστασεων ειναι συγκεκριμενες εχοντας την αναλογη εμπειρια...

• Like
Reactions: nickolas
Φέτος έχουμε πρόβλημα στην πολυκατοικία, δεν συνενονούμαστε οι ιδιοκτήτες, οπότε δεν θα ανάψουμε το καλοριφέρ.
Δεν έχει νόημα να βάλω αντλία θερμότητας, αφού πρόκειται να μετακομίσω μέσα στα επόμενα 5–6 χρόνια.

Ο ψυκτικός που μιλάω στη δουλειά, λέει για θέρμανση μόνο daikin.
Το θέμα είναι το οτι 1500+ για ενα 18ρι χωρίς εγκατάσταση μου φαίνονται πολλά.

Έχει κανείς να προτείνει κάποιο δοκιμασμένο 18ρι για θέρμανση?

Φέτος έχουμε πρόβλημα στην πολυκατοικία, δεν συνενονούμαστε οι ιδιοκτήτες, οπότε δεν θα ανάψουμε το καλοριφέρ.
Δεν έχει νόημα να βάλω αντλία θερμότητας, αφού πρόκειται να μετακομίσω μέσα στα επόμενα 5–6 χρόνια.

Ο ψυκτικός που μιλάω στη δουλειά, λέει για θέρμανση μόνο daikin.
Το θέμα είναι το οτι 1500+ για ενα 18ρι χωρίς εγκατάσταση μου φαίνονται πολλά.

Έχει κανείς να προτείνει κάποιο δοκιμασμένο 18ρι για θέρμανση?
Αν και δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο βάσει προσωπικής εμπειρίας να προτείνω, θα έλεγα τα εξής: Πρώτον να κοιτάξεις επιλογές με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο COP (για το COP δες εδώ ενδεικτικά: https://www.daikin.eu/en_us/faq/what-is-meant-by-the-terms-cop-and-eer-.html )
Δεύτερον, να κοιτάξεις σε εταιρείες με παράδοση στο χώρο (η Daikin σαφώς και συγκαταλέγεται ανάμεσά τους αλλά σίγουρα δεν παίζει μόνη). Τέτοιες εταιρείες εκτός της Daikin είναι οι: Mitsubishi (είτε η Heavy Industries είτε η Εlectric), Toshiba, Fujitsu, Panasonic. Σε επόμενο σκαλί θα έβαζα εταιρείες όπως οι Midea, Haier, Gree, Inventor, Toyotomi και ακόμα πιο κάτω τις TCL,, AUX.

• Like
Reactions: KOSSTV
Το θέμα είναι ότι βλέπω αρκετά που γράφουν στο φυλλάδιο ή στο site τους ότι πληρούν
τις προδιαγραφές αλλά μετά διαβάζω στα reviews ότι σε πραγματικές συνθήκες δεν τα πάνε καλά, για αυτό ρωτάω αν κάποιος έχει πραγματική εμπειρία από air-condition για ζέστη.

Το θέμα είναι ότι βλέπω αρκετά που γράφουν στο φυλλάδιο ή στο site τους ότι πληρούν
τις προδιαγραφές αλλά μετά διαβάζω στα reviews ότι σε πραγματικές συνθήκες δεν τα πάνε καλά, για αυτό ρωτάω αν κάποιος έχει πραγματική εμπειρία από air-condition για ζέστη.
Ρώτα εδώ

To 2010 που έχτισα το σπίτι μου στο Λαγονήσι,για να αποφύγω το κρέμασμα κλιματιστικών στα μπαλκόνια και τους τοίχους,αποφάσισα να βάλω κεντρικό σύστημα VRV θέρμανσης και ψύξης της Daikin (14.800€) αφού υποτίθεται ότι ήταν μακράν τα καλύτερα.
Tο κόστος τους ήταν τουλάχιστον 50% ακριβότερο από το αμέσως επόμενο.
Από την 1η ημέρα που μπήκα στο σπίτι και σταδιακά στο πέρασμα του χρόνου παρουσίαζαν συνέχεια διάφορα προβλήματα.
Μία δεν λειτουργούσε η ψύξη,μία καιγόταν ο εξωτερικός ανεμιστήρας,μία το κομπρεσέρ,μία η πλακέτα.
Η αγορά και εγκατάσταση είχε γίνει από εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της Daikin.
Όταν το 2018 χάλασε και η 2η κεντρική μονάδα,έστειλα email στην Daikin παραπονούμενος.
Στα @@ τους...Καμία απάντηση.
Αναγκάστηκα να στείλω email στην Daikin Japan και εκείνοι το προώθησαν στην Daikin Europe.
Μετά από αυτό,με επισκέφθηκε τεχνικό κλιμάκιο από 2 τεχνικούς οι οποίοι επιθεώρησαν το σπίτι.
Kατά τον έλεγχό τους μου είπαν ότι έφταιγε η εγκατάσταση.
Λίγες ημέρες αργότερα,έστειλαν το πόρισμα καταλήγοντας στο:"Όπως αναφέρει και η τεχνική έκθεση δεν μπορεί να γίνει ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων για την αιτία των αστοχιών."
Όλα αυτά το 2021 και έχοντας αλλάξα το τρόπο ψύξης/θέρμανσης με τα κλασικά A/C από το 2018.
12άρια AUX στις κρεβατοκάμαρες και 24άρι TESLA στο σαλόνι,τα οποία εδώ και 6 χρόνια δουλεύουν απροβλημάτιστα.
Συμπέρασμα.
Πριν αποφασίσετε να δώσετε ένα σκασμό λεφτά για την "φίρμα¨,να κοιτάξετε ποιός θα σας κάνει την εγκατάστασή του.

To 2010 που έχτισα το σπίτι μου στο Λαγονήσι,για να αποφύγω το κρέμασμα κλιματιστικών στα μπαλκόνια και τους τοίχους,αποφάσισα να βάλω κεντρικό σύστημα VRV θέρμανσης και ψύξης της Daikin (14.800€) αφού υποτίθεται ότι ήταν μακράν τα καλύτερα.
Tο κόστος τους ήταν τουλάχιστον 50% ακριβότερο από το αμέσως επόμενο.
Από την 1η ημέρα που μπήκα στο σπίτι και σταδιακά στο πέρασμα του χρόνου παρουσίαζαν συνέχεια διάφορα προβλήματα.
Μία δεν λειτουργούσε η ψύξη,μία καιγόταν ο εξωτερικός ανεμιστήρας,μία το κομπρεσέρ,μία η πλακέτα.
Η αγορά και εγκατάσταση είχε γίνει από εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της Daikin.
Όταν το 2018 χάλασε και η 2η κεντρική μονάδα,έστειλα email στην Daikin παραπονούμενος.
Στα @@ τους...Καμία απάντηση.
Αναγκάστηκα να στείλω email στην Daikin Japan και εκείνοι το προώθησαν στην Daikin Europe.
Μετά από αυτό,με επισκέφθηκε τεχνικό κλιμάκιο από 2 τεχνικούς οι οποίοι επιθεώρησαν το σπίτι.
Kατά τον έλεγχό τους μου είπαν ότι έφταιγε η εγκατάσταση.
Λίγες ημέρες αργότερα,έστειλαν το πόρισμα καταλήγοντας στο:"Όπως αναφέρει και η τεχνική έκθεση δεν μπορεί να γίνει ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων για την αιτία των αστοχιών."
Όλα αυτά το 2021 και έχοντας αλλάξα το τρόπο ψύξης/θέρμανσης με τα κλασικά A/C από το 2018.
12άρια AUX στις κρεβατοκάμαρες και 24άρι TESLA στο σαλόνι,τα οποία εδώ και 6 χρόνια δουλεύουν απροβλημάτιστα.
Συμπέρασμα.
Πριν αποφασίσετε να δώσετε ένα σκασμό λεφτά για την "φίρμα¨,να κοιτάξετε ποιός θα σας κάνει την εγκατάστασή του.
Σωστή η τελική σου παρατήρηση, ωστόσο, εφόσον στην περίπτωσή σου η αρχική εγκατάσταση είχε γίνει από εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της Daikin (κι όχι φερ' ειπείν από κάποιο τυχαίο "μάστορα"), θεωρώ ότι έπρεπε η εταιρεία να αναλάβει τις ευθύνες της (πέρα από τη διαπίστωση ότι "έφταιγε η εγκατάσταση").
Δηλαδή αν δεχτούμε ότι ο επίσημος συνεργάτης τους έκανε "πατάτα", το γεγονός αυτό εν τέλει πέρασε στα ψιλά;

Σωστή η τελική σου παρατήρηση, ωστόσο, εφόσον στην περίπτωσή σου η αρχική εγκατάσταση είχε γίνει από εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της Daikin (κι όχι φερ' ειπείν από κάποιο τυχαίο "μάστορα"), θεωρώ ότι έπρεπε η εταιρεία να αναλάβει τις ευθύνες της (πέρα από τη διαπίστωση ότι "έφταιγε η εγκατάσταση").
Δηλαδή αν δεχτούμε ότι ο επίσημος συνεργάτης τους έκανε "πατάτα", το γεγονός αυτό εν τέλει πέρασε στα ψιλά;
Ακριβως επειδη η εγκατασταση έγινε απο εξουσιοδοτημένο εγκαταστάτη,γραπτώς ανέφεραν "δεν μπορει να γινει ασφαλης εξαγωγή...".

Last edited: