Περί θερμοκρασίας σκληρών δίσκων

nikosmelt

AVClub Addicted Member
19 March 2007
2,070
Κατερίνη, Ελλάδα
Έχω αυτό http://thermaltakeusa.com/Product.aspx?S=1163&ID=1497#Tab0 το κουτί, στο οποίο έχω 3 σκληρούς δίσκους και ένα ανεμιστηράκι στον ένα τον σκληρό, οπότε όλες οι θέσεις εκεί είναι πιασμένες. Το κουτί έχει ανεμιστήρα στο πίσω μέρος και στα πλάγια και προαιρετικά μπορείς να βάλεις 120αρι ανεμιστήρα και στο μπροστινό μέρος, ο οποίος θα είναι ακριβώς μπροστά από τους σκληρούς δίσκους. Με δεδομένο ότι έχω συνέχεια αυτές τις μέρες θερμοκρασίες 40-44 βαθμούς στους σκληρούς, πιστεύετε ότι αξίζει η τοποθέτηση ενός μπροστινού ανεμιστήρα στο κουτί, ως προς την μείωση της θερμοκρασίας, ή απλά θα αυξηθεί ο θόρυβος;

Έχω αυτό το "κλουβί" της Tt με 2 σκληρούς μέσα. Κατεβάζει σίγουρα 6-8 βαθμούς τη θερμοκρασία των δίσκων.

Αν ψάξεις θα βρεις σιωπηλό 12αρη ανεμιστήρα. Όσο ανεβαίνει το μέγεθος τόσο λιγότερο ενοχλητικός είναι ο ήχος που βγάζουν.

Γενικα στο κουτι χρειαζεται ενας μπροστινος ανεμιστηρας για να βαζει αερα ενω ο πισω ανεμιστηρας βγαζει και υπαρχει σωστη κυκλοφορια.

Τωρα για τους σκληρους δισκους αν εισαι κατω απο 50C δεν εχεις προβλημα. Στο παλιο μου κουτι 2Χ3 σκληροι με εναν 80μμ ανεμιστηρα στην καθε τριαδα (περιπου σαν αυτο που είπε ο Κωστας παραπανω) και η θερμοκρασια τους δεν ανεβαινε ποτε πανω απο 38C. Στο καινουριο είναι κοντα στους 45C με 120μμ ανεμιστηρα... Πρεπει να δοκιμασεις και να δεις τα αποτελεσματα εαν δηλ ψυχονται ικανοποιητικα οι σκληροι εισαι μια χαρα.

Αν δεν ψυχονται αρκετα με καποιον ανεμιστηρα (μεχρι 40 βαθμους) εχε υποψη σου ότι ο ζεστος αερας απο τους σκληρους πιθανον να σου επηρεαζει και τα υπολοιπα εξαρτηματα οποτε καλυτερα χωρις ανεμιστηρα...

Last edited:
Ο ανεμιστήρας εγκαταστάθηκε χτες (είναι αυτός http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.808855 και αγοράστηκε λόγω τιμής και λόγω των πολύ καλών κριτικών που διάβασα). Δουλεύει σταθερά στις 1300~ στροφές, είναι αθόρυβος, αλλά τελικά, χωρίς να ξέρω αν φταίει ο συγκεκριμένος ή όχι, η διαφορά που βλέπω είναι μικρή, γυρώ στους 2-3 βαθμούς ανά σκληρό. Δεν επηρεάζει κάποιο άλλο εξάρτημα πάντως, οι υπόλοιπες θερμοκρασίες είναι σταθερές.

1. Οι δισκοι αν δεν ειναι ο ενας επανω στον αλλο (οχι κυριολεκτικα αλλά στις θεσεις τους) αλλά με μια θεση κενη αναμεσα τους τοτε δεν χρειαζεται ανεμιστηρας, εκτος και αν ο Η/Υ λειτουργει σε δωματιο με υψηλη θερμοκρασια (ανευ κλιματισμου).
Βεβαια οσο πιο πολλοι τοσο χειροτερα. Τα πραγματα ειναι καλυτερα σε συστημα μεχρι 2 δισκων, με μεγαλο κενο αναμεσα τους χωρις ομως να βρισκονται οι δισκοι κοντα στα τοιχωματα, πανω και κατω, του κουτιου. Ωστε να αεριζονται και απο τις δυο πλευρες.

2. Ο (μπροστινος) ανεμιστηρας δισκων δεν θα βοηθησει *καθολου τα υπολοιπα εξαρτηματα μιας και ο αερας που στελνει προς τα πισω ειναι ζεστος.
Μονο αν το κουτι εχει θεση για πλαϊνο (ή αλλη διαταξη) ανεμιστηρα δισκων που στελνει τον αερα κατευθειαν εξω.

*αλλες φορες μαλιστα τα επιβαρυνει ή αλλες τα βοηθαει ελαχιστα. Αλλά εχει να κανει με την διαταξη του κουτιου, τις ψυκτρες που χρησιμοποιεις και τους ανεμιστηρες. Οποτε δεν ειναι κατι στανταρ και ετσι σαν γενικευση θεωρουμε οτι δεν βοηθαει.

3. Η καλυτερη μεθοδος για να δεις αν υπαρχει υπερθερμανση καποιου δισκου ειναι δια της αφης (ή καλυτερα με θερμομετρο υπερυθρων αλλά αν δεν εχεις και η αφη καλη ειναι).
Τα "διαγνωστικα" προγραμματα πολλες φορες δειχνουν οτι θελουν.
Ενας δισκος που τον αισθανεσαι λιγακι ζεστο ειναι ενταξει. Μιας και ειναι ελαχιστα πανω απο την θερμοκρασια σωματος (τα ακρα ετσι και αλλιως ειναι πιο κρυα και αισθανεσαι ακομα και τους 40 βαθμους σαν κατι ζεστο).

Τις πληροφορίες για τη θερμοκρασία τις λαμβάνει, φαντάζομαι, από το smart των σκληρών, οπότε δεν ξέρω όντως αν είναι τόσο, απλώς είναι σταθερά σε τέτοιες θερμοκρασίες τον τελευταίο καιρό, ενώ μέχρι πρότινος παίζανε κοντά στους 36-39 βαθμούς. Στην αφή είναι πολύ ζεστοί. Το κουτί έχει 4 θέσεις σκληρών, ξεκινώντας από κάτω, στην 1η και 2η είναι σκληρός, στην 3η ανεμιστηράκι σκληρού και στην 4η σκληρός, ο οποίος και ψύχεται από το ανεμιστηράκι (είναι της σειράς black caviar της WD και ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες, εξού και το ανεμιστηράκι). Το δωμάτιο είναι άνευ κλιματισμού, με μέση θερμοκρασία τους 29-30 βαθμούς.

40 με 41 βαθμούς είναι καλά για δίσκους που λειτουργούν 24/24;
Ποια είναι η "φυσιολογική" θερμοκρασία που πρέπει να έχει ένας δίσκος για την καλή λειτουργία του;

Εαν δειχνει σωστα τις θερμοκρασιες 40 με 41 βαθμους ειναι καλα.
Πολλες φορες ομως δεν δειχνει σωστα. Παραδειγμα δυο δισκοι με αισθητη διαφορά σε θερμοκρασια να αναφερουν την ιδια θερμοκρασια.

nikosmelt
Αν με απασχολουσε η θερμοκρασια των δισκων τοτε στην θεση σου θα εβαζα τους δισκους στην θεση 1 και 3, θα εβγαζα το ανεμιστηρακι αν εκανε φασαρια αλλιως οχι, και τον τριτο σκληρο θα τον εβαζα με ανταπτορα απο 5" σε 3.5" στην 2η θεση για οπτικο μεσο. Και το οπτικο θα το εβαζα στην 4η.
Ετσι θα αεριζοταν και απο πανω, και απο κατω αλλά και οι αλλοι δυο δεν θα ειχαν προβλημα.

Απο ενα παλιο IBM υπολογιστη εχω εναν τετοιο ανταπτορα ο οποιος μαλιστα διαθετει και γριλιες ωστε να αφηνει να περασει αερας ψυχοντας ακομα περισσοτερο τον σκληρο.
Βασιζομενο στους δυο ανεμιστηρες εξοδου του κουτιου (ενας κουτιου, ενας τροφοδοτικου).

Εαν δειχνει σωστα τις θερμοκρασιες 40 με 41 βαθμους ειναι καλα.
Πολλες φορες ομως δεν δειχνει σωστα. Παραδειγμα δυο δισκοι με αισθητη διαφορά σε θερμοκρασια να αναφερουν την ιδια θερμοκρασια.

nikosmelt
Αν με απασχολουσε η θερμοκρασια των δισκων τοτε στην θεση σου θα εβαζα τους δισκους στην θεση 1 και 3, θα εβγαζα το ανεμιστηρακι αν εκανε φασαρια αλλιως οχι, και τον τριτο σκληρο θα τον εβαζα με ανταπτορα απο 5" σε 3.5" στην 2η θεση για οπτικο μεσο. Και το οπτικο θα το εβαζα στην 4η.
Ετσι θα αεριζοταν και απο πανω, και απο κατω αλλά και οι αλλοι δυο δεν θα ειχαν προβλημα.

Απο ενα παλιο IBM υπολογιστη εχω εναν τετοιο ανταπτορα ο οποιος μαλιστα διαθετει και γριλιες ωστε να αφηνει να περασει αερας ψυχοντας ακομα περισσοτερο τον σκληρο.
Βασιζομενο στους δυο ανεμιστηρες εξοδου του κουτιου (ενας κουτιου, ενας τροφοδοτικου).

You got a point..Δεν είχα σκεφτεί την περίπτωση αντάπτορα για τοποθέτηση σε 5αρα θέση. Θα το τσεκάρω.

You got a point..Δεν είχα σκεφτεί την περίπτωση αντάπτορα για τοποθέτηση σε 5αρα θέση. Θα το τσεκάρω.

Είχα και ένα ανταπτορα για θέση 5,25" με γρίλιες και δύο ανεμιστηράκια, της CoolerMαster νομίζω. Δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο το τωρινό Thermaltake