Περί τρόπου μετάδοσης παλαιών ταινιών

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,394
Θεσσαλονίκη
Ο Άλφα μεταδίδει τώρα την «Χαρτοπαίχτρα» του 1964 σε 16:9 χωρίς παραμόρφωση. Να υποθέσω ότι έκοψαν λίγο από τα οριζόντια άκρα;
Μα γιατί σε άλλες χώρες αλλάζει η αναλογίας εικόνας του σήματος και στην Ελλάδα κάνουμε μπακαλίστικα κόλπα;

Last edited:
Μάλλον κράτησαν το 1,85:1. Παραμόρφωση δεν βλέπω αλλα έχει μπάρες πάνω-κάτω (η διαφορά 1,85:1-1,78:1 υποθέτω).

Last edited by a moderator:
Λόγω άλλων ρυθμίσεων στον δέκτη, σε εμένα δεν είχε μπάρες, αλλά είχε παραμόρφωση. Και μάλιστα στον οριζόντιο άξονα. Μου δείχνει την εικόνα στενόμακρη. Σκέψου πως θα είναι σε CRT τηλεόραση. Η εικόνα είναι ακόμα μεγαλύτερη από 16:9, μάλλον αυτό από λέει ο Kostas_y για 1,85:1. Υπάρχει μία κόπια αυτής της ταινίας με αυτή την αναλογία οθόνης. Την είχε δείξει πέρυσι και το Star. Την έχω βρει και στο internet, και αν βάλεις ένα πλάνο της δίπλα στο ίδιο πλάνο από μία άλλη κόπια με την γνωστή 4:3 εικόνα, βλέπεις ότι μεγάλο μέρος της εικόνας δεξιά-αριστερά έχει κοπεί για να γίνει 4:3. Οι προηγούμενοι από εμάς που είχαν δει τις ταινίες στον κινηματογράφο είχαν δει περισσότερη εικόνα από εμάς.
Και με την ευκαιρία να αναφέρω μία εγκληματική κόπια της ταινίας "Ο Εμίρης Και Ο Κακομοίρης" που είχε δείξει πριν μερικές μέρες η ΔΤ. Ναι είμαι fan των ελληνικών ταινιών. Προς το τέλος της ταινίας ο Παράβας αναφέρει σκηνή με σκηνοθεσία δική του και τεχνολογία tehnicolor. Και βρήκαν ευκαιρία αυτοί που είχαν διασκευάσει την κόπια για κάνουν την ταινία έγχρωμη από ασπρόμαυρη (με βάψιμο στον υπολογιστή φυσικά) και με προσθήκη άσχετων σκηνών από άλλες ταινίες. Είδα σκηνή με τον Ηλιόπουλο, και μία ντισκομπάλα!!! Μάλλον από την ίδια ταινία αλλά φανερά της δεκαετίας του 80. Σταμάτησα αμέσως και πήγα στο internet για να δω το αυθεντικό τέλος της ταινίας.
Και σε άλλες ταινίες έχω δει ανάλογες παρεμβάσεις με προσθήκη άσχετων σκηνών από άλλες ταινίες. Κάποια εταιρία τηλεοπτικών διασκευών έχει την φαεινή ιδέα να παρεμβαίνει στις ταινίες και να βάζει την δική της πινελιά. Προτείνω στα κανάλια να καταστρέψουν αυτά τα εκτρώματα και να παίρνουν μεν κόπιες με βελτιώσεις σε εικόνα και ήχο, αλλά χωρίς καμία παρέμβαση στην ροή της ταινίας.

Ήταν έγχρωμοι οι υπότιτλοι στην αρχή και η τελευταία σκηνή, όπου είχε νομίζω και χορευτικό και τραγούδι. Μου έδωσε αρχικά την εντύπωση ότι έκαναν για λόγους οικονομίας μόνο το τέλος του έργου σε tehnicolor για να εντυπωσιάσουν. Πάντως πετυχημένο, αν δεν το ανέφερες δεν θα έλεγα ότι είναι από υπολογιστή το χρώμα. Μόνο σε χρωματική παρέμβαση συμφωνώ κι εγώ, οχι στις παρεμβάλλουσες σκηνές από νεώτερα πλάνα.
Δεν ξέρω αν βλέπαμε την ίδια κόπια tolias η αν παίχτηκε σε άλλο κανάλι η πιο παλιά. Το ασπρόμαυρο φιλμ πάντως είχε χάλια ήχο (με ηχώ) και εικόνα, γυρίστηκε στην Παρνηθα προφανώς και βασικά χωρις στούντιο

Όσον αφορά την χαρτοπαίχτρα, είναι δυνατόν ταινίες του '60 να γυρίζονταν σε ευρεία οθόνη; Τα φιλμ και οι τότε προβολές στους κινηματογράφους δεν ήταν σε 4:3; Πάντως, η χθεσινή κόπια της ταινίας ήταν εξαιρετική, με πολύ καλή εικόνα, και ό,τι καλύτερο γινόταν σε θέμα ήχου.

To συγκεκριμένο και μερικά άλλα ήταν wide. 20 χρόνια πριν είχε αρχίσει η χρήση του στις ΗΠΑ.

Ήταν έγχρωμοι οι υπότιτλοι στην αρχή και η τελευταία σκηνή, όπου είχε νομίζω και χορευτικό και τραγούδι. Μου έδωσε αρχικά την εντύπωση ότι έκαναν για λόγους οικονομίας μόνο το τέλος του έργου σε tehnicolor για να εντυπωσιάσουν. Πάντως πετυχημένο, αν δεν το ανέφερες δεν θα έλεγα ότι είναι από υπολογιστή το χρώμα. Μόνο σε χρωματική παρέμβαση συμφωνώ κι εγώ, οχι στις παρεμβάλλουσες σκηνές από νεώτερα πλάνα.
Δεν ξέρω αν βλέπαμε την ίδια κόπια tolias η αν παίχτηκε σε άλλο κανάλι η πιο παλιά. Το ασπρόμαυρο φιλμ πάντως είχε χάλια ήχο (με ηχώ) και εικόνα, γυρίστηκε στην Παρνηθα προφανώς και βασικά χωρις στούντιο
Μία είναι η σκηνή. Βρήκα την ταινία στο internet και την κατέβασα. Είχα γράψει και την σκηνή από την κόπια που πρόβαλε η ΔΤ. Γιατί ήθελα για λόγους αρχείου να έχω το χορευτικό που έχει η σκηνή, γιατί για την εποχή του ήταν αρκετά προχωρημένο χορευτικό. Και μετά έκατσα και σύγκρινα τις δύο σκηνές. Η μία σαν εγγραφή και η άλλη σαν αρχείο βίντεο. Είναι η ίδια ακριβώς σκηνή, με τα ίδια λόγια, κινήσεις, και γκριμάτσες. Ακόμα και τα "σκρατς" (αν υπάρχει αυτός ο όρος στις ταινίες αφού είναι όρος της μουσικής και των βινυλίων) ήταν τα ίδια. Σημάδια στο φιλμ, γραμμές κτλ. Και αυτά φαίνονται μόνο σε αυτή την σκηνή γιατί ήταν εξωτερική σκηνή και χρησιμοποιήθηκε άλλης ποιότητας φιλμ. Όλα ήταν ίδια εκτός από τα πρόσθετα πλάνα και το χρώμα. Η ταινία είναι ασπρόμαυρη και λογικά αυτή η σκηνή είχε χρωματιστεί από την εταιρία που έκανε την τελευταία τηλεοπτική διασκευή. Όταν πρωτοεμφανίστηκε αυτή η πρακτική την δεκαετία του 80 είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις γιατί τα χρώματα ήταν αφύσικα και μάλιστα οι διασκευαστές διάλεγαν ότι χρώματα ήθελαν. Όταν ο Μπόγκαρτ εμφανίστηκε με κίτρινο κουστούμι στην Καζαμπλάνκα, ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες τότε (με τα πολύ λιγότερα μέσα που υπήρχαν τότε) και η τεχνική αυτή δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε. Είχα πολλά χρόνια να δω βαμμένη ταινία. Πρέπει να γίνονται βελτιώσεις στην ευκρίνεια της εικόνας και του ήχου, αλλά όχι βάψιμο και προσθήκη σκηνών. Αν μπορούν ας βελτιώσουν τον ήχο στην ταινία "Οι γαμπροί της Ευτυχίας" που έχει απίστευτες ατάκες Αυλωνίτη-Βασιλειάδου, αλλά με δυσκολία ακούς τι λένε. Αλλά όχι βάψιμο ασπρόμαυρης τανίας ή πρόσθετες σκηνές.

Οι εξής ταινίες της Finos Films είχαν γυριστεί εξαρχής σε σύστημα cinemascope (ή εν πάσει περιπτώσει, widescreen):

1) Η χαρτοπαίχτρα
2) Οι κληρονόμοι
3) Κάτι να καίει
4) Κορίτσια για φίλημα
5) Ραντεβού στον αέρα
6) Ξυπόλητος πρίγκηψ

(Μπορεί να είναι κι άλλες που μου διαφεύγουν)

Last edited:
Πρέπει να υπάρχουν και άλλες ταινίες. Σε πολλές ελληνικές ταινίες βλέπουμε να μιλάνε (έστω για λίγα δευτερόλεπτα) δύο άτομα και στην οθόνη να φαίνεται μόνο το ένα. Το άλλο μάλλον κόπηκε κατά την μετατροπή. Σε μερικές βήτα διαλογής ελληνικές ταινίες ακόμα και οι τίτλοι της αρχής δεν φαίνονται ολόκληροι και μερικές φορές μερικά γράμματα λείπουν. Εκεί μάλλον η μετατροπή έγινε τελείως στο πόδι.

Re: Απάντηση: Περί τρόπου μετάδοσης παλαιών ταινιών

Όσον αφορά την χαρτοπαίχτρα, είναι δυνατόν ταινίες του '60 να γυρίζονταν σε ευρεία οθόνη; Τα φιλμ και οι τότε προβολές στους κινηματογράφους δεν ήταν σε 4:3; Πάντως, η χθεσινή κόπια της ταινίας ήταν εξαιρετική, με πολύ καλή εικόνα, και ό,τι καλύτερο γινόταν σε θέμα ήχου.

Δεν μου κάνει εντύπωση να είχαν γυριστεί πολλές ελληνικές ταινίες την δεκαετία του '60 σε wide, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως την συγκεκριμένη δεκαετία στο Hollywood ήταν μόδα όχι απλά το 1.85:1 wide αλλά και ακόμα πιο wide CinemaScope 2.40:1 ακόμα και το cinerama. Ακόμα και στην Σοβιετική Ένωση τότε είχαν κάτι αντίστοιχο το Kinopanorama χαρακτηριστικό της τότε τάσης για υπέρ-ευρεία φορματ.

Μπορεί να ήταν "της μόδας" στο εξωτερικό αλλα ο εξοπλισμός ήταν πανάκριβος για τους Έλληνες κινηματογραφιστές. Για τον ίδιο λόγο αργήσαμε να δούμε χρώμα στις ταινίες μας.

Έβλεπα χθες το "Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα" ....μα καλά είναι σοβαροί τεχνικοί αυτοί ??? Η θολούρα είχε ξεπεράσει κάθε όριο το δε cropping ήταν τόσο απαράδεκτο που στις μισές σκηνές τα μαλλιά της Κοντού δε φαινόταν

Ειναι η νεα "μοδα"...

"Ψηφιακη επεξεργασια για ευρεια οθονη", που οι φωστηρες το εξελαβαν ως zoom & crop του 4:3 αυθεντικου καδρου.

Και πολλές απ' αυτές τις ταινίες ήταν 1,85:1. Τη μετέτρεψαν σε 4:3 με crop και στη νέα cropιαρισμένη εικόνα τη ξανακάνουν crop για να γίνει 16:9!!!

O Alpha παντως μεταδιδει τα μιουζικαλ της Φινος Φιλμ στο αυθεντικο 2.20:1

Εκει εχει γινει σοβαρη δουλεια στο καινουριο τελεσινε, και οχι σφαξιμο οπως σε ταινιες αλλων εταιριων.

Έβλεπα χθες το "Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα" ....μα καλά είναι σοβαροί τεχνικοί αυτοί ??? Η θολούρα είχε ξεπεράσει κάθε όριο το δε cropping ήταν τόσο απαράδεκτο που στις μισές σκηνές τα μαλλιά της Κοντού δε φαινόταν

Καλώς μετατοπίστηκε στο συγκεκριμένο τόπικ,εγώ πάντως το έγραψα για να...κράξω τους φωστήρες του ΑΝΤ1 :angel:

Re: Απάντηση: Περί τρόπου μετάδοσης παλαιών ταινιών

Καλώς μετατοπίστηκε στο συγκεκριμένο τόπικ,εγώ πάντως το έγραψα για να...κράξω τους φωστήρες του ΑΝΤ1 :angel:

Δεν είναι πρόβλημα μόνο του συγκεκριμένου καναλιού

Καταλαβαίνω την ανάγκη σου να τους κράξεις και είμαι σίγουρος οτι θα σου δοθούν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον :)

Σίγουρα. Πάντως εγώ μόνο στον ΑΝΤ1 το έχω δει. Δύο φορές μάλιστα, που σημαίνει ότι πάνε να το κάνουν στάνταρ.
Νομίζω ότι προσπαθούν να κάνουν μία ταινία που έχει εικόνα 4:3 να φαίνεται σε οθόνη 16:9 χωρίς μαύρες μπάρες δεξιά αριστερά, και χωρίς την παραμόρφωση που έχει η προβολή 4:3 σε 16:9. Που οι φιγούρες γίνονται κοντόχοντροι. Και για να αποφύγουν το να φαίνεται ένας άνθρωπος κοντόχοντρος κάνουν την μετατροπή. Που όπως λέει και ο arva παίρνουν μία εικόνα που πολλές φορές ήταν 1,85:1 ή 2,20:1 αλλά έχει κοπεί ένα κομμάτι δεξιά αριστερά για να γίνει 4:3. Και τώρα την ζουμάρουν και κόβουν πάλι ένα κομμάτι στο κέντρο, κόβοντας πάλι κομμάτι δεξιά αριστερά ώστε να μην γίνονται οι άνθρωποι κοντόχοντροι. Και έχουμε τελικά τρομερή θολούρα από το ζουμάρισμα, και εικόνα που είναι σχεδόν η μισή από την αρχική που είχε γυριστεί η ταινία. Πολύ κακή ιδέα, και αν το κάνουν μόνο στον ΑΝΤ1 θέλουν τρομερό κράξιμο μήπως αλλάξουν γνώμη. Πάντως η κουβέντα που είχε γίνει για την σύνδεση με Skype στον Παπαδάκη έπιασε τόπο. Την επόμενη μέρα ξαναέκαναν την ίδια σύνδεση με Κεφαλλονιά, αλλά είχαν αφαιρέσει το σηματάκι Skype που φαινόταν την πρώτη μέρα. Ελπίζω να διαβάζουν και σήμερα και να σταματήσουν την πολύ κακή ιδέα που είχαν στις ταινίες.

Είχα δει πριν 1+ χρόνο στην ΕΤ1, ταινία έγχρωμη με τον Βουτσά και την Καρέζη, λογικά ήταν της FINOS.
Η εικόνα της ήταν ότι καλύτερο έχω δει ποτέ σε Ελληνική ταινία.
Ήταν απίστευτα καθαρή, χωρίς ίχνος "θορύβου", χωρίς το παραμικρό θόλωμα, χωρίς γραμμές λόγω παλαιότητας κλπ.
Τέτοια καθαρή εικόνα σε Ελληνική ταινία δεν εχω ξαναδεί, ποτέ μου. Δεν ξέρω τι παίζει με αυτό.

Last edited: