Περί τρόπου μετάδοσης παλαιών ταινιών

Σε ποια ταινία (και μάλιστα έγχρωμη) έπαιξαν μαζί ο Βουτσάς και η Καρέζη; Το ρωτάω για να δούμε αν ήταν της Φίνος ή άλλης εταιρείας. Πάντως, η Finos Films πριν από 2-3 χρόνια ξεκίνησε ένα project επεξεργασίας, καθαρισμού και ψηφιοποίησης των ταινιών της εκ νέου, στο format που είχαν αρχικά γυριστεί χωρίς μετατροπές ή άλλες παρεμβάσεις. Η διαδικασία ήταν η πιο επαγγελματική που έχω δει ποτέ μου στον τομέα της ψηφιοποίησης. Μέρος της διαδικασίας παρακολούθησε εκστασιασμένος και ο ίδιος ο Κώστας Βουτσάς.

Τρίτη φορά που κάνει πάλι το ίδιο ο ΑΝΤ1, και αλλάζει λίγο την εικόνα σε ελληνική ταινία. Αν και αυτή την φορά ήταν πιο δυσδιάκριτο. Λιγότερο κόψιμο της εικόνας, και λιγότερη θολούρα. Δεν ήταν μεγαλύτερη η διαφορά από την αλλαγή που κάνει μία τηλεόραση με ευρεία εικόνα ή με υπερευρεία εικόνα που κόβει λίγο πάνω κάτω. Έτσι τα ονομάζει η Philips μου, δεν είναι δικοί μου όροι. Αλλά αν έχεις δει τόσες φορές μία ταινία, ξέρεις ακόμα και τα αντικείμενα που υπάρχουν σε ένα πλάνο, και βλέπεις αν κάτι δεν υπάρχει ή αν υπάρχει το μισό.
Πάντως το θέμα είναι ότι με ενοχλεί που ο ΑΝΤ1 επιμένει να επεμβαίνει στον τρόπο προβολής ελληνικών ταινιών.
Και κάτι ακόμα, που δεν αφορά τον ΑΝΤ1 αλλά την εταιρία που είχε κάνει την τηλεοπτική διασκευή. Που είδα ήταν του 2012. Ο τίτλος της ταινίας δεν είναι "Ο μπακαλόγατος". Έτσι έχει επικρατήσει να λέγεται, και έτσι ονόμασε την θεατρική διασκευή που είχε κάνει πριν λίγα χρόνια και ο Φιλιππίδης. Αλλά η κανονική ονομασία της ταινίας είναι 'Της κακομοίρας". Δεν μπορεί μία εταιρία να αλλάζει τον τίτλο μίας ταινίας. Υπάρχουν αρχεία, λίστες, κτλ που δεν μπορεί να αλλάζει κανείς για πλάκα.

Αλλά η κανονική ονομασία της ταινίας είναι 'Της κακομοίρας". Δεν μπορεί μία εταιρία να αλλάζει τον τίτλο μίας ταινίας. Υπάρχουν αρχεία, λίστες, κτλ που δεν μπορεί να αλλάζει κανείς για πλάκα.

Πολύ σωστά, κάτι που έχει γίνει πολλάκις και σε ταινίες της νεώτερης εποχής του ελληνικού κινηματογράφου: Το "Έλα να γυμνωθούμε ντάρλινγκ" έγινε χωρίς λόγο και αιτία "Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ", το "Πέστα βρωμόστομε" έγινε "Πέστα χρυσόστομε", το "Μήτσος ο ρεζίλης" έγινε "Ο γλυκοψεύτης"(!) και άλλα πολλά.

Re: Απάντηση: Περί τρόπου μετάδοσης παλαιών ταινιών

Σε ποια ταινία (και μάλιστα έγχρωμη) έπαιξαν μαζί ο Βουτσάς και η Καρέζη; Το ρωτάω για να δούμε αν ήταν της Φίνος ή άλλης εταιρείας. Πάντως, η Finos Films πριν από 2-3 χρόνια ξεκίνησε ένα project επεξεργασίας, καθαρισμού και ψηφιοποίησης των ταινιών της εκ νέου, στο format που είχαν αρχικά γυριστεί χωρίς μετατροπές ή άλλες παρεμβάσεις. Η διαδικασία ήταν η πιο επαγγελματική που έχω δει ποτέ μου στον τομέα της ψηφιοποίησης. Μέρος της διαδικασίας παρακολούθησε εκστασιασμένος και ο ίδιος ο Κώστας Βουτσάς.
Καρέζη είπα ε....... γράψτε λάθος. Καραγιάννη ηθελα να πω!

Η "Νύχτα Γάμου" (λογικά) ήταν, από το 1967 και ήταν FINOS.
http://www.cinehellas.com/tainies/1966/nyxtagamou/nyxtagamou.html

Κρατάω μια μικρή επιφύλαξη για τον τίτλο, επειδη δεν παρακολουθώ πολύ Ελληνικές ταινίες, και για ένα μικρό ποσοστό μπορεί να ήταν το "Κορίτσια για φίλημα".

Κάποιος που δεν είδε την συγκεκριμένη "κόπια", ή κάποια αλλη αντίστοιχη ταινία, δεν μπορεί να φανταστεί πόσο τέλεια δουλεια είχε γίνει.
Το περιεργο είναι πως από τότε την έχουν δείξει και άλλα κανάλια την ταινία, αλλά από άλλη κόπια και φυσικά η ποιότητα εικόνας δεν ηταν με τίποτα η ίδια.
Το άλλο περίεργο είναι πως άλλη ταινία τόσο καθαρή δεν έχω πετύχει ξανά σε κανένα καναλι.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί τρόπου μετάδοσης παλαιών ταινιών

Κάποιος που δεν είδε την συγκεκριμένη "κόπια", ή κάποια αλλη αντίστοιχη ταινία, δεν μπορεί να φανταστεί πόσο τέλεια δουλεια είχε γίνει.
Το περιεργο είναι πως από τότε την έχουν δείξει και άλλα κανάλια την ταινία, αλλά από άλλη κόπια και φυσικά η ποιότητα εικόνας δεν ηταν με τίποτα η ίδια.
Το άλλο περίεργο είναι πως άλλη ταινία τόσο καθαρή δεν έχω πετύχει ξανά σε κανένα καναλι.

Μάλλον έχει τύχει να δω κι εγώ αυτή την ταινία στην ΕΤ-1. Είχα μείνει με το στόμα ανοικτό....πραγματικά ! :2thumb22sup:Είχα την αίσθηση ότι ήταν HD και μάλιστα θυμάμαι ότι πάτησα το info για να δω τις πληροφορίες σήματος !
Δε θυμάμαι όμως ποια ταινία ήταν...

Επειδή είμαι fan των ελληνικών ταινιών, η αλήθεια είναι ότι έψαξα να βρω ταινία με Βουτσά και Καρέζη. Και η αλήθεια είναι ότι δεν βρήκα! Μόνο μία. Την ταινία "Η Αθήνα την νύχτα". Αλλά δεν είναι κανονική ταινία. Μία περιπλάνηση στην νυχτερινή Αθήνα της εποχής είναι.
http://90lepta.com/m892.html
Βουτσάς-Καραγιάννη έχουν πάρα πολλές ταινίες. Πιθανότατα αυτή που λέτε είναι ένα από τα μιούζικαλ του Δαλιανίδη, που έκανε πολύ καλές παραγωγές για την εποχή.

Κοίτα, η ταινία που έπαιξαν μαζί οι δυο τους ως κεντρικοί πρωταγωνιστές και ήταν και έγχρωμη και σινεμασκόπ, ήταν ο "Ξυπόλητος πρίγκηψ" που παίχτηκε και πρόσφατα από τον Άλφα.

Έβλεπα πριν απο λίγο την ταινία "Διπλοπενιές" στο Ε tv. Εκτός του ότι έπεσα σε μια απαράδεκτη κόπια που παρενέβαλλε σκηνές από τη σύγχρονη Αθήνα (κι έβλεπες π.χ ένα ταξί μοντέλο του 2000 ή κάτι τύπους στη λαϊκή ντυμένους όσο πιο τρέντι γίνεται ) , ήταν τόσο κακή η κόπια που σε κάποιες σκηνές είχε χρωματικές αλλοιώσεις κι εμφανιζόταν μωβ , κίτρινες και κόκκινες λωρίδες . Ήμαρτον !

Τις έγχρωμες λωρίδες τις έχω δει και εγώ αλλα δεν θυμάμαι αν είναι στην ίδια ταινία. Μήπως ήταν προσπάθεια των τότε κινηματογραφιστών να δώσουν λίγο χρώμα σε μια ασπρόμαυρη ταινία;
Οι μεγαλύτεροι ίσως θυμάστε τις έγχρωμες μεμβράνες που υποτίθεται οτι έδιναν χρώμα στις Α\Μ τηλεοράσεις :flipout:

Και στον ΣΚΑΪ αγαπημένες ελληνικές ταινίες

Σύγχρονος και κλασικός ελληνικός κινηματογράφος από τον Μάρτιο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Δύο φορές την εβδομάδα δημιουργείται μία νέα ζώνη με αγαπημένες ελληνικές ταινίες.

Κάθε Παρασκευή στις 23.15 η τηλεόραση του ΣΚΑΪ θα προβάλλει μία από τις ταινίες του «παλιού» καλού ελληνικού κινηματογράφου που όλοι οι τηλεθεατές αγαπούν να παρακολουθούν.

Κάθε Κυριακή στις 23.00 ο ΣΚΑΪ θα προβάλλει μία ταινία του νέου ελληνικού κινηματογράφου.

Η πρεμιέρα αυτής της ζώνης θα ξεκινήσει από την Κυριακή 2 Μαρτίου με την ταινία «Ριζότο» της Όλγας Μαλέα με τους Δήμητρα Ματσούκα, Κλέωνα Γρηγοριάδη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Άννα Μάσχα, κ.α

Και την Παρασκευή 7 Μαρτίου θα προβληθεί η ρομαντική δραματική ελληνική ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι» με την Έλενα Ναθαναήλ και τον Λάκη Κομνηνό, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη.

Για τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί ακόμη οι ταινίες «Ροζ ολοταχώς» με τους Χάρη Ρώμα, Φίλιππο Σοφιανό, Ναταλία Δραγούμη,κ.α , «Αναζήτηση» με την Έλενα Ναθαναήλ, «Safe sex» των Ρέππα-Παπαθανασίου, «Το αγκίστρι» του Ερρίκου Ανδρέου, «Λουκουμάδες με μέλι» της Όλγας Μαλέα με τους: Χρήστο Λούλη, Φαίη Ξυλά, Παύλο Χαϊκάλη, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρη Πιατά κ.α

Ο ελληνικός κινηματογράφος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

http://allistv.blogspot.gr/2014/02/blog-post_2932.html

Απάντηση: Re: Περί τρόπου μετάδοσης παλαιών ταινιών

Οι μεγαλύτεροι ίσως θυμάστε τις έγχρωμες μεμβράνες που υποτίθεται οτι έδιναν χρώμα στις Α\Μ τηλεοράσεις :flipout:
Χα-χα, όχι μόνο στις τηλεοράσεις, αλλά πολλοί πλανόδιοι κινηματογραφιστές πρόβαλλαν Α/Μ ταινίες σε... χρωματιστό φόντο! Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί, είχε έρθει ο "σινεμάς" στο χωριό μου με μια ταινία του Βέγγου, όπου στην αφίσα αντί να λέει "έγχρωμον" έλεγε "χρωματιστόν"!
(Εμμ, Κώστα, τι εννοείς "οι μεγαλύτεροι";)

Κάπου στα μέσα-τέλη της δεκαετίας 70 και λίγο πριν έρθει το έγχρωμο. Θυμάμαι ένα πάνελ πλαστικό που έμπαινε κι εφάρμοζε μπροστά -σαν γυαλί ηλίου- στην τηλεόραση. Είχε διαφορετικά χρώματα με αποτέλεσμα να βλέπειις σε οριζόντιες ζώνες τα πόδια κόκκινο τη μέση πράσινο, το κεφάλι μπλέ. χεχε! Μια ψευδαίσθηση έγχρωμης τηλεόρασης.

Α! μπορεί να μην έφταναν τα πόδια μου στο πάτωμα αλλά πρόλαβα σε "σφαιριστήρια" (με τραβούσε ο αδελφός μαζί του) Α/Μ ηλεκτρονικά με την μεμβράνη αυτή. Έπαιζες Φοίνικα και τέτοια. Πολύ εφέ!

Αυτές οι παλιές καλές ελληνικές ταινίες, ειδικά οι έγχρωμες που προβάλλονταν στους κινηματογράφους σχεδόν σε 16:9, και μετατράπηκαν σε 4:3 για να παίξουν στην τηλεόραση κόβοντας και κομμάτι από τα πλαϊνά, πόσο δύσκολο είναι να ξαναβρεθεί το παλιό τους μέγεθος για να τις χαρούμε κι εμείς σε όλους τους το μεγαλείο και όχι τραβηγμένες; Και απευθύνομαι στις μεγάλες κινηματογραφικές εταιρείες που τις πουλάνε στα κανάλια για προβολή.

Αυτό είναι ευχάριστο, μια ταινία όμως που είδα χθες στον Αλφα "Oι θαλασσιές οι χάντρες" (από τις ιστορικότερες ταινίες) ήταν σε 4:3.

Την είδα και γω την ταινία "Oι θαλασσιές οι χάντρες" και μου έκανε εντύπωση η ποιότητα των χρωμάτων!!!! Είχε υποστεί επεξεργασία; Ξέρει κάποιος;

Aκριβώς την ίδια εντύπωση είχα κι εγώ, πολύ καλά και ζωντανά χρώματα και ήχος εξαιρετικός για παλιά ταινία. Αλλά οι διαστάσεις του έργου 4:3, προφανώς όλη η επεξεργασία αφορούσε τις παλιές διαστάσεις οθόνης. Πολλές ταινίες στο τελευταίο διάστημα παίζονται με πολύ καλές επιδόσεις χρωμάτων ειδικά σε ψηφιακές τηλεοράσεις.