Οι περισσότερες μετρήσεις γίνονται σε με σταθερό ωμικό φορτίο και τιμές αναφοράς. Όταν ο ενισχυτής έχει συνδεδεμένα ηχεία και 'βλέπει' σύνθετο ωμικό φορτίο τότε τα πράγματα αλλάζουν. Οι πιο όχι και τόσο αξιόπιστες μετρήσεις είναι αυτές που αναφέρουν την ισχύ στο 1khz με σταθερό ωμικό φορτίο κάτι που ο ενισχυτής δεν θα κληθεί σχεδόν ποτέ να παίξει. Και πάλι αν αναφέρεται η ονομαστική ισχύς σε μέτρηση με σταθερό ωμικό φορτίο σε όλο το φάσμα 20hz - 20khz δεν μας λέει κάτι... Μας ενδιαφέρει πάντοτε η ικανότητα διπλασιασμού της ισχύος σε όλο το φάσμα στα 4 ωμ και κάποιες φορές και στα δύο. Λέω κάποιες φορές γιατί στην πραγματικότητα υπάρχουν κάποιες βασικές παράμετροι που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψην μας όπως.
Η ευαισθησία του ηχεία ( η ικανότητα απόδοσης περισσίτερου ή λιγότερου έργου σε σχέση με την προσλαμβάνουσα ισχύ που την μαθαίνουμε από τα specs του ηχείου και μας δίνεται με μλια τιμή X db στα Χ ωμ που είναι η μέση αντίσταση του ηχείου)
Η πολυπλοκότητα του ηχείου. ( πολλοί ή λίγοι οδηγοί, σλυνθετο κροσόβερ ή απλό με απότομες κλίσεις ή πιο ομαλές, φάση κλπ) σε σχέση με το παραπάνω
Χώρος (από τα πιο βασικά) μεγάλος ή μικρός με ανάλογες απαιτήσεις σε ισχύ.
Αποθέματα- τροφοδοσία ενισχυτή ( μέγεθος τροφοδοτικού και χωρητικλοτητα πυκνοτών μας μαρτυρούν τις πραγματικές ικανότητες σταθερής και απρόσκοπτης παροχής ισχύος ανά πάσα στιγμή.
Τοπολογία σε σχέση με το παραπάνω
Και τέλος μουσικές προτημίσεις.
Υπάρχουβ ενισχυτές με μικρή ονομαστική ισχύ που όμως έχουν τέτοια ισχυρλη τροφοδοσία που παίζουν - οδηγούν καλύτερα από κάποιους άλλους με μεγαλύτερη ονομαστική ισχύ πάντα βέβαια σε σχέση και με το X ηχείο.
Συγνώμη αν κούρασα. Απλά ήθελα να τονίσω ότι απλά μια μέτρηση που διαβάζουμε δεν αρκεί για να μας κατατοπίσει απόλυτα.
Συγνώμη και για τυχόν λάθη καθώς γράφω από κινητό.