Περί υπερύθρων.....?

NNOW

AVClub Addicted Member
3 July 2006
1,354
Θεσσαλονίκη
Καλημέρα.
Για δώστε μου τα φώτα σας με εμπειρίες πάνω στο υπέρυθρο.

Σε τι χρόνους θα πρέπει να κυμανθώ για να περνάει το φίλτρο της 30d μαζί με το ir μπροστά??
Στα πόσα nm φίλτρο να προτιμήσω?? (700-900)
Που θα βρώ φθηνό φίλτρο για πειραματισμούς εκτός ebay?? (77mm)
Αξίζει το αποτέλεσμα?? (στο μυαλό μου έχω φύλλα άσπρα και κυπαρίσσια σαν χιονισμένα) .

Το φτηνότερο φίλτρο για υπέρυθρες είναι ένα κομμάτι καμένο φιλμ!

Θέλει συνήθως πειραματισμό μιας και οι ενδείξεις των φωτομέτρων δεν είναι πάντα αξιόπιστες μέσα από ένα τέτοιο φίλτρο.
Οι χρόνοι πέφτουν αρκετά οπότε χρειάζεται τρίποδο. Τα χρώματα γίνονται τουλάχιστον παράξενα, οπότε μάλλον θα χρειαστεί επεξεργασία στο photoshop ώστε να βγει το διαφορετικό που αναζητάς. Ή την μετατρέπεις σε ασπρόμαυρη, ρυθμίζοντας και πάλι ανάλογα τα χρωματικά κανάλια.

Το φίλτρο των 700 nm είναι κατά κάποιο τρόπο πιό σκοτεινό αφήνοντας λιγότερο από το φάσμα του φωτός να περάσει, συγκριτικά με αυτό των 900 nm.

Και δεν είμαι και σίγουρος ποιοί φακοί είναι κατάλληλοι για τέτοια χρήση. Κάποιοι κόβουν τελείως το υπέρυθρο με εσωτερικές χρωματικές επιστρώσεις τους. Δοκίμασε με τον φτηνότερο που έχεις που λογικά θα έχει και τις λιγότερες επιστρώσεις στα στοιχεία του, ή με όποιον δεν βλέπεις να έχει πολλά "χρωματιστά" κρύσταλα εντός του.

@NNOW Εαν είσαι Αθήνα μπορώ να σου δανείσω το δικό μου. Είναι 77mm το πήρα για τον sigma 10-20mm.

Κανονικά δεν θέλει να αφαιρέσει κανείς το IR της μηχανής του? Λέτε να αξιοποιήσω έτσι την ημιπαροπλισμένη 350D μου?

Για IR φωτογραφία η καλή απόδοση μπορεί να έρθει από τους πιο αναπάντεχους και ενδεχομένως ταπεινούς φακούς. Συμβουλεύομαι συχνά μία σελίδα αξιολόγησης φακών Nikon όπου μεταξύ άλλων αξιολογείται και η απόδοση κάθε φακού σε IR. Το πιο συχνό πρόβλημα από ό,τι καταλαβαίνω, είναι τα hot spots. Οι περισσότεροι σύγχρονοι φακοί δυστυχώς παρουσιάζουν. Με τους παλιούς αντιθέτως, παίζουν αρκετοί καλά, από όσα διαβάζω...

ενας τομεας που η Sigma μας εκανε τη ζωη ευκολη.....

απλα βγαζουμε το IR φιλτρο πισω απο το φακο και τραβαμε αγνο παρθενο υπερυθρο!!!

Γιαννη με ακους ?

Αν αρνούνται να συνεργαστούν οι φακοί μας, τότε αν μπορούμε κάνουμε μια δοκιμή με pinhole (και το IR φίλτρο φυσικά!) να δούμε μήπως και φταίει το σώμα!

Οι manual Nikkor καθώς και κάποιοι άλλοι φακοί είχαν την κόκκινη ένδειξη R δίπλα στο ενδεικτικό εστίασης καθώς το σημείο αυτό ειναι διαφορετικό στο υπέρυθρο. Νετάρεις δηλαδή κανονικά και μετά στρέφεις ελαφρά το δακτυλίδι στο R

@NNOW Εαν είσαι Αθήνα μπορώ να σου δανείσω το δικό μου. Είναι 77mm το πήρα για τον sigma 10-20mm.

Δυστυχώς είμαι Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ πάντως.
Στον 10-20 αποτυπώνεται καλά το υπέρυθρο??

Μια πολύ γρήγορη δοκιμή που έκανα δεν με άφησε ικανοποιημένο. Βέβαια τράβηξα με f4 οπου ως γνωστόν δεν ειναι και πολύ οξύς ο φακός και έδωσε και εντονο βινιετάρισμα. Δυτυχώς δεν εχω βρει ακόμη τον χρόνο για περισσότερη δοκιμή :frown: