Περίεργη οριζόντια γραμμή

Μανωλάς Βλάσης

AVClub Enthusiast
19 June 2006
800
Φίλοι, καλημέρα!

Σήμερα σύνδεσα την πλάσμα μου Samsung PS42Q96HD με το παλιό καλό (αναλογικό) DVD Philips 963SA με καλώδιο component. H εικόνα απλώς άπαιχτη, αλλά στο κάτω μέρος της οθόνης και σε όλο το πλάτος της (σε απόσταση 5 εκατοστών από το κάτω πλαίσιο) εμφανίζεται μια οριζόντια μαύρη γραμμή, η οποία σε σκοτεινά πλάνα χάνεται μεν, αλλά σε δύο σημεία (αριστερά και δεξιά) παρουσιάζονται δύο μικρά τμήματά της λευκά. Εμφανίζεται σε όλα τα φορμά εικόνας (αυτ. ευρεία, 16:9, wide zoom), εκτός από το "Μεγέθυνση", όπου είτε εξαφανίζεται (με παραμόρφωση της εικόνας) είτε παραμένει κάτω κάτω. Δεν ξέρω αν είναι θέμα aspect ratio ή φταίει το καλώδιο. Το λέω αυτό γιατί μέχρι χθες που είχα συνδέσει το DVD με την τηλεόραση μέσω scart κανένα τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρχε. Περιττό να πω ότι σε τηλεοπτικό σήμα (επίγειο ή δορυφορικό) δεν υφίσταται τέτοιο πρόβλημα.
Έχει κανείς ιδέα περί τίνος πρόκειται ή αν υπάρχει κάποια λύση; Μήπως υπάρχει κάποιο conflict ανάμεσα στα aspect ratios του DVD και της τηλεόρασης;
Στη διάθεσή σας για κάθε ερώτηση.

Ευχαριστώ!

Re: Απάντηση: Περίεργη οριζόντια γραμμή

μαλον για καλωδιο η για προβλημα του Philips 963SA το κοβω .......

Ευάγγελε, κατά 99,99% φταίει το καλώδιο κι όχι το DVD, γιατί το player αυτό το είχα συνδέσει παλαιότερα με τον βιντεοπροβολέα μου μέσω component και πάλι, αλλά δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Οπότε σκέφτομαι να επιστρέψω το καλώδιο που αγόρασα τώρα και θα ζητήσω να μου το αντικαταστήσουν.

Γεια χαρά!

Τελικά το ελάττωμα είναι, δυστυχώς, της τηλεόρασης. Αντικατέστησα το καλώδιο component με άλλο, αλλά και πάλι εμφανίστηκε το ίδιο πρόβλημα. Όταν συνδέω το player με την τηλεόραση μέσω scart, κανένα πρόβλημα. Παλαιότερα, που είχα συνδέσει το ίδιο player με τον βιντεοπροβολέα μέσω component, και πάλι κανένα πρόβλημα. Οπότε νομίζω πως το συμπέρασμα είναι προφανές: Η είσοδος component της τηλεόρασης είναι ελαττωματική. Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι φταίει κάτι άλλο. Τι λέτε και σεις, ρε παιδιά;

Σκέφτομαι να μη ζητήσω επισκευή ή αντικατάσταση, γιατί μόλις τώρα την "έστρωσα" και από την ποιότητα της εικόνας της είμαι ενθουσιασμένος. Όχι πάλι "στρωσίματα" και αναμονές! Άλλωστε, σύντομα το DVD αυτό θα αντικατασταθεί από άλλο με έξοδο HDMI (και ελπίζω η αντίστοιχη είσοδος της τηλεόρασης να μην έχει κι αυτή πρόβλημα, γιατί τότε...). Δεν συμφωνείτε κι εσείς, παίδες, με αυτή τη σκέψη μου;

Πάρτε μια ιδέα στη φωτό για το πώς φαίνεται αυτή η οριζόντια γραμμή στο κάτω μέρος της οθόνης.

Attachments

• 2007_12070001.JPG
    2007_12070001.JPG
    67.9 KB · Views: 48
εαν μπορουσες να βρεις καποιο αλλο DVD player και να δοκιμασεις?

η γραμμη ειναι στο υψος των υποτιτλων ετσι δεν ειναι?

Re: Απάντηση: Περίεργη οριζόντια γραμμή

εαν μπορουσες να βρεις καποιο αλλο DVD player και να δοκιμασεις?

η γραμμη ειναι στο υψος των υποτιτλων ετσι δεν ειναι?

Ναι, η γραμμή είναι στο ύψος των υποτίτλων, αλλά, τώρα που το λες, δεν θυμάμαι αν είχα ενεργοποιήσει τους υποτίτλους στα δισκάκια που έβαζα (μάλλον όχι). Λες το πρόβλημα να έχει σχέση με τους υποτίτλους; Πάντως, με το scart που ξαναδοκίμασα είχα σαφώς κατώτερη εικόνα αλλά κανένα απολύτως τέτοιο πρόβλημα.
Όσο για καινούριο DVD Player, ναι, σύντομα θα το έχω (εννοείται με έξοδο HDMI αλλά και component, οπότε θα το δοκιμάσω και με τις δύο εξόδους).

Σε ευχαριστώ, akren!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περίεργη οριζόντια γραμμή

Ναι, η γραμμή είναι στο ύψος των υποτίτλων, αλλά, τώρα που το λες, δεν θυμάμαι αν είχα ενεργοποιήσει τους υποτίτλους στα δισκάκια που έβαζα (μάλλον όχι). Λες το πρόβλημα να έχει σχέση με τους υποτίτλους; Πάντως, με το scart που ξαναδοκίμασα είχα σαφώς κατώτερη εικόνα αλλά κανένα απολύτως τέτοιο πρόβλημα.
Όσο για καινούριο DVD Player, ναι, σύντομα θα το έχω (εννοείται με έξοδο HDMI αλλά και component, οπότε θα το δοκιμάσω και με τις δύο εξόδους).

Σε ευχαριστώ, akren!

ειχα αντιμετωπισει τετοιο προβλημα παλαιοτερα.
ελπιζω και σε σενα να φταιει το 963.
οσο αναφορα το scart,ειναι αχρηστο πια για θεαση ταινιων.