Περίεργη συμπεριφορά HDD...

Ulysses

AVClub Enthusiast
28 June 2008
732
Θεσσαλονίκη
Έχω 3 χρόνια,έναν 3.5" external Seagate (USB2) και εδώ και αρκετό καιρό τον κάνω ασφαλή αποσύνδεση και ενώ μου βγαίνει στον υπολογιστή μήνυμα "Τώρα μπορείτε να αποσυνδέσετε με ασφάλεια τον HDD",βλέπω οτι δεν σβήνει το πράσινο φωτάκι του,το οποίο παλιά έσβηνε.Αν βγάλω το usb από τον πύργο τότε σβήνει.

Επίσης σήμερα που έκαψα cd με αρχεία απο τον HDD,πήγα να κάνω shutdown και μου έλεγε "κλείστε τα προγράμματα που εμποδίζουν τον τερματισμό" και το άφησα και έβγαλε τα ακόλουθα μηνύματα:

Τερματισμός...Task Host Window
Τερματισμός...ipoint exe

Τι είναι αυτά τα μυστήρια,σκουπίδια;

Μήπως επιδιορθώνεται αυτό το θέμα;

1) Στην τηλεόραση που συνδέω τον σκληρό ανοίγει και κλείνει άψογα,όπως παλιά,σε κάθε On/Off της TV.
2) Παρόμοιο θέμα παρατήρησα και σε 2ο Seagate & 3ο WD σκληρό που συνέδεσα στον πύργο μου.
3) Συχνά πάω να ανοίξω το περιεχόμενο του HDD και μου δείχνει λευκά εικονίδια (σαν να μην τα έχει διαβάσει ένα πράμα) και πάνω φορτώνει η πράσινη μπάρα ανάγνωσης αλλά αργεί>10λεπτά.
4) Δεν έχω antivirus και μπαίνω παντού και κατεβάζω τα πάντα (αν παίζει ρόλο...)

1) Το ipoint.exe ειναι μια διεργασια του ποντικιου/πληκτρολογιου της microsoft (IntelliPoint) και δεν πρεπει να σε ανησυχει.

2) Το οτι γενικα υπαρχει μια αργοπορια στον εξωτερικο (ισως και στον εσωτερικο) πιθανον σημαινει οτι χρειαζεται να κανεις και ενα defrag στους δισκους σου.

3) "Κατεβαζω τα παντα ολα" χωρις καμια προστασια, δεν ειναι και οτι καλυτερο. Για δοκιμασε να κατεβασεις το free avast, καθως και το malwarebytes anti-malware. Το malwarebytes free δεν παραμενει resident στη μνημη και δεν κανει conflict με το avast. Τρεξε και τα δυο.

Πιστευω οτι με ενα defrag στους εσωτερικους/εξωτερικους δισκους και ενα σκαναρισμα με τα παραπανω ισως σου λυσει το προβλημα. Αν οχι, συνεχιζεις το ψαξιμο.

edit:
Ενδεχεται βεβαια ο σκληρος σου δισκος να εχει καποια bad sectors ή γενικοτερο προβλημα.
Θα μπορουσες νακανεις καποιο διαγνωστικο ελεγχο για κατεστραμενους τομεις.

Last edited:
Re: Απάντηση: Περίεργη συμπεριφορά HDD...

Από όσα λες Warewolf73,για defragment και bad sectors,συμπαιρένω οτι έχω σαν μόνη επιλογή το να "τσεκάρω" τον HDD.Σύμφωνοι...

Defragment δεν έχω κάνει ποτέ σε κανέναν HDD,ούτε στους εσωτερικούς μου!
Έχω όμως κάνει διαμόρφωση σε όλους παλιότερα.
Επίσης είχα κάνει πριν 1 χρόνο => άδειασμα του HDD (500GB) => διαμόρφωση =>έλεγχο και δεν είχα βρει κάτι (αν θυμάμαι καλά),οπότε ξαναφόρτωσα τα αρχεία,έπαιξε κανονικά και μετά από κάποιο διάστημα,τα ίδια.

Τώρα πριν καταλήξω να κάνω defragment που είναι μία διαδικασία επίπονη (πολλές ώρες) και δεν ξέρω αν είναι επίφοβη (μην χαθεί κάποιο αρχείο) θα σε ρωτήσω τα εξής,αν θες απάντησε με αρίθμιση για να με διευκολύνεις:

1) Γενικά,όταν κάνω διαμόρφωση και αδειάζει ο HDD,ταυτόχρονα δεν χρειάζεται defragment γιατί δεν υπάρχουν αρχεία πλέον για να ταξινομηθούν;Η καλό είναι να κάνω και defragment;
2) Πριν κάνω defragment ή τρέξω το "malwarebytes anti-malware" πρέπει να σώσω πουθενά το περιεχόμενο του HDD μην πειραχτεί κάτι;
3) Πως εξηγείς το ότι παρατήρησα το ίδιο θέμα και σε άλλους 2-3 ext. HDD;
4) Εγώ ψιλιάζομαι οτι κάτι κάνει ο πύργος σε όλους τους συνδεόμενους HDD,δεν μπορεί όλοι να χρειάζονται defragment,να έχουν bad sectors κτλ
Επίσης όλοι οι HDD όταν συνδεθούν σε TV ανοίγουν σβήνουν ΑΨΟΓΑ,κάτι που ενισχύει την άποψη μου.
5) ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ! Σε όλους τους σκληρούς εσ & εξ γράφω-σβήνω κάθε μέρα αρκετά αρχεία ταινιών μεγέθους 2-3GB,ίσως το γράψε-σβήσε να αφήνει "σκουπίδια".

------------------------------------------------------------------------------ Ευχαριστώ ! ---------------------------------------------------------------------

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Περίεργη συμπεριφορά HDD...

Από όσα λες Warewolf73,για defragment και bad sectors,συμπαιρένω οτι έχω σαν μόνη επιλογή το να "τσεκάρω" τον HDD.Σύμφωνοι...

Defragment δεν έχω κάνει ποτέ σε κανέναν HDD,ούτε στους εσωτερικούς μου!
Έχω όμως κάνει διαμόρφωση σε όλους παλιότερα.
Επίσης είχα κάνει πριν 1 χρόνο => άδειασμα του HDD (500GB) => διαμόρφωση =>έλεγχο και δεν είχα βρει κάτι (αν θυμάμαι καλά),οπότε ξαναφόρτωσα τα αρχεία,έπαιξε κανονικά και μετά από κάποιο διάστημα,τα ίδια.

Τώρα πριν καταλήξω να κάνω defragment που είναι μία διαδικασία επίπονη (πολλές ώρες) και δεν ξέρω αν είναι επίφοβη (μην χαθεί κάποιο αρχείο) θα σε ρωτήσω τα εξής,αν θες απάντησε με αρίθμιση για να με διευκολύνεις:

1) Γενικά,όταν κάνω διαμόρφωση και αδειάζει ο HDD,ταυτόχρονα δεν χρειάζεται defragment γιατί δεν υπάρχουν αρχεία πλέον για να ταξινομηθούν;Η καλό είναι να κάνω και defragment;
2) Πριν κάνω defragment ή τρέξω το "malwarebytes anti-malware" πρέπει να σώσω πουθενά το περιεχόμενο του HDD μην πειραχτεί κάτι;
3) Πως εξηγείς το ότι παρατήρησα το ίδιο θέμα και σε άλλους 2-3 ext. HDD;
4) Εγώ ψιλιάζομαι οτι κάτι κάνει ο πύργος σε όλους τους συνδεόμενους HDD,δεν μπορεί όλοι να χρειάζονται defragment,να έχουν bad sectors κτλ
Επίσης όλοι οι HDD όταν συνδεθούν σε TV ανοίγουν σβήνουν ΑΨΟΓΑ,κάτι που ενισχύει την άποψη μου.
5) ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ! Σε όλους τους σκληρούς εσ & εξ γράφω-σβήνω κάθε μέρα αρκετά αρχεία ταινιών μεγέθους 2-3GB,ίσως το γράψε-σβήσε να αφήνει "σκουπίδια".

------------------------------------------------------------------------------ Ευχαριστώ ! ---------------------------------------------------------------------

1)
To defrag το κανουμε στο δισκο που εχει αρχεια, αν υπαρχει προθεση format δεν υπαρχει νοημα για defrag πριν το format. Ομως οταν ξανα βαλεις αρχεια στο δισκο (υστερα απο format) χρειαζεται. Στον εσωτερικο σου δισκο ειδικα που περιεχει αρχεια συστηματος το defrag ειναι απαραιτητο, θα αυξηθουν οι επιδοσεις, αναλογως του ποσοστου των κατακερματισμενων αρχειων.

2)
Αν το antivirus πειραξει κατι, αυτο θα ειναι καποιο εκτελεσιμο μολυσμενο αρχειο (π.χ. crack κλπ) Δεν εχει να κανει η ιστορια με την ταχυτητα δισκου , αλλα με την προστασια σου γενικοτερα. Οποτε το να μεταφερεις (backup) αλλου καποιο εκτελεσιμο αρχειο, αν εχει ιο, , κανεις backup του ιου. Δεν μιλω για αρχεια ηχου, ταινιων κλπ

3)
Το οτι τους κανεις "αφαλη καταργηση" δεν σημαινει οτι παυουν να τροφοδοτουνται απο τη usb (αν υποθεσω οτι δεν εχουν εξτρα τροφοδοτικο)
Εμενα για παραδειγμα, ενας εξωτερικος με ξεχωριστο τροφοδοτικο σβηνει το λαμπακι του οταν κανω shutdown το pc, αλλα αν βγαλω/βαλω παλι το καλωδιο usb, ξανα αναβει το λαμπακι του, γιατι η θυρα usb συνεχιζει να δινει ρευμα και με κλειστο το Pc και για καποιο λογο ο σκληρος ξανα παιρνει μπρος.

4)
Ισως να εχει να κανει και με καποιες ρυθμισεις παροχης ενεργειας των windows. (το λαμπακι που παραμενει ανοιχτο) Οπως και να εχει ομως, η καθυστερηση οταν κανεις explore στον δισκο (ανεφερες καποιο δεκαλεπτο) ισως ειναι αιτια καποιου ιου, ή κατεστραμενων sectors.

5)
Προφανως μιλας για αρχεια ηχου, εικονας κλπ. Οποτε οχι σκουπιδια δεν μενουν. Ετσι κι αλλιως, στην ουσια δεν διαγραφονται πραγματικα. Απλα "θεωρουνται" σβησμενα ωστε να γραφεται ο δισκος ξανα με νεα δεδομενα στην ιδια θεση που θεωρειται αδεια.

Το οτι ολοι σου οι εξωτερικοι δισκοι αργουν παρα πολυ να προσπελαστουν, (ενω δεν γινεται στην tv οπως λες) ισως εχει να κανει με καποια διεργασια που καθυστερει το pc, ή καποιο ιο. Κανε καλου κακου εναν ελεγχο στο pc σου, σε ολους τους σκληρους εκτος απο τον C:.

Οσον αφορα το λαμπακι που δεν σβηνει,ισως ειναι θεμα παροχης ενεργειας των win, ισως καποιο προβλημα ελεγχου των win στις usb θυρες κλπ. Για αυτο σου ειπα να ξεκινησεις απο τα βασικα. (defrag στον C, και ελεγχο ιων)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περίεργη συμπεριφορά HDD...

Λοιπόν,

όσο αφορά τον Seagate HDD που υποτίθεται οτι υπολειτουργεί...

μόλις έτρεξα το malwarebytes => γρήγορη σαρωση => δε βρέθηκε απειλή ιού.
έτρεξα το antivast = γρήγορη σάρωση => δεν βρέθηκε ιός.

Δοκίμασα να τον κάνω και defragment και ξεκίνησε μία διαδικασία μέχρι το 20% έκανε 2 ώρες και το υπόλοιπο 80% σε 10 λεπτά,ενώ δεξιά μου έβγαζε μήνυμα "Πρόσβαση 1 - συνένωση"...
Defragment δεν ήταν αυτό που έκανα;Σε άλλα windows μου έδειχνε κουτάκια να χτίζουν ένα κύβο...

Πήγα να κλείσω με ασφαλή αποσύνδεση τον HDD και μου έβγαλε μήνυμα "μπορεί να αποσυνδεθεί" αλλά πάλι δεν έσβησε το πράσινο φωτάκι του.Παλιά έσβηνε.Έβγαλα το USB και έσβησε.
Βέβαια δεν μου έβγαλε μήνυμα "ο δίσκος χρησιμοποιείται,κλείστε τα προγράμματα που τον χρησιμοποιούν"...
Θα δω πως θα συμπεριφέρεται απο εδώ και στο εξής...

1) Τα προγράμματα να τα σβήσω;Ετσι κι αλλιώς μου λέγαν οτι έχω 1 μήνα δοκιμαστικής χρήσης κτλ...

2) Οιεσωτερικοί του πύργου μετά την ανάλυση μου έβγαλαν C=1% ανασυγκρότηση και D,F=0%,άρα χρειάζεται ο C;

Last edited:
Φιλε Ulisses να σου ξεμπερδεψω καποια πραγματακια. Οι σκληροι δισκοι, εχουν μια ενσωματωμενη μνημη, τη λεγομενη cache η οποια τους βοηθα να λειτουργουν λιγο ταχυτερα υπο προυποθεσεις. Ουσιαστικα ειναι μια buffer μνημη.
Οταν λοιπον βγαλουμε αποτομα εναν εξωτερικο σκληρο δισκο απο τη usb (ή το ρευμα) ενδεχεται καποια δεδομενα να μην εχουν γραφτει ή παρθει απο τον δισκο γιατι για καποιο λογο εχουν παραμεινει σε αυτη την προσωρινη μνημη του δισκου. Αυτο λοιπον κανει η ασφαλης καταργηση του δισκου. Βεβαιωνει οτι θα γραφτουν τα οποια δεδομενα εχουν (ισως) παραμεινει στην cache πριν την απενεργοποιηση του δισκου.

Ομως με την ελευση των win 7, αυτα εξ'ορισμου πηγαινουν και απενεργοποιουν την cache μνημη των εξωτερικων μοναδων. (disable Write Cache Buffer Flushing)
Αυτο μπορεις να το διαπιστωσεις και μονος σου πηγαινοντας στη μοναδα δισκου που δε ενδιαφερει με δεξι κλικ κοιτας τις ιδιοτητες/υλικο και υστερα κοιτας την καρτελα πολιτικες .
Θα δεις και μονος σου οτι η μνημη cache ειναι ενεργοποιημενη για τους εσωτερικους και απενεργοποιημενη για τους εξωτερικους. Αυτο σημαινει οτι για στικακια και εξωτερικους σκληρους, δεν χρειαζεται πλεον να κανεις ασφαλη καταργηση υλικου με τα win 7.
Εκτος κι αν χειροκινητα ξανα ενεργοποιησεις την μνημη cache του δισκου.

Οποτε, ασφαλη καταργηση εξωτερικων μοναδων δεν χρειαζεται να κανεις ουδεποτε στα win7.

http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/w7itproperf/thread/282ea0fc-fba7-4474-83d5-f9bbce0e52ea/

Παμε τωρα στα της λειτουργιας του δισκου. Μπορει το λαμπακι με ή χωρις ασφαλη καταργηση να παραμενει αναμμενο οπως λες, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ο δισκος εργαζεται συνεχως (εκτος κι αν καποια διεργασια τον χρησιμοποιει)
Οι σκληροι δισκοι υστερα απο καποιο χρονικο διαστημα καποιων λεπτων, αν δεν χρησιμοποιουνται, παρκαρουν τις κεφαλες τους.
Μαλιστα για τους Green (ισως και blue) της WD εχει γραφτει οτι τις παρκαρουν εκνευριστικα γρηγορα (8 sec) με αποτελεσμα να καταπονειται μακροχρονια ο σκληρος.
Λιγο διαφορετικο το θεμα παρκαρισματος με τους green, αλλα αν σε ενδιαφερει, κοιτας εδω:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/106177-%CE%9A%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%84%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%95%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-WD-AV-GP-%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7?p=1056746995&viewfull=1#post1056746995

Κατα τα αλλα μην αγχωνεσαι. Το μονο που χρειαζεσαι, ειναι ενα utility οπου να ελεγχεις το S.M.A.R.T. των σκληρων δισκων για σφαλματα, bad sectors, κλπ, ωστε να εισαι παντα "ετοιμοπολεμος" για καποιο αμεσο backup σε περιπτωση οπου καποιος σκληρος αρχιζει να χαλάει.
-bye-

Πολύ ωραία...ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες,κάθομαι κάθε φορά και ταλαιπωρούμαι...έσβησε/δεν έσβησε...

Ενα απο τα καλύτερα utilities για monitoring της κατάστασης των σκληρών δίσκων είναι το Hard Disk Sentinel από εδώ http://www.hdsentinel.com/

Αν θυμάμαι καλά η δοκιμαστική έκδοση έχει τις πλήρης δυνατότητες του προγράμματος.

Δοκίμασε και δες την κατάσταση των σκληρών σου.