Περιεργο προβλημα με 4850 οταν παιζει Bluray, καμια ιδεα?

Blinky

AVClub Enthusiast
2 October 2006
820
Το προηγουμενο Σαββατο πηρα μια sapphire 4850 512mb, αυτην με το dual slot cooler.
τη βαζω στο μηχανημα, το οποιο δεν παιζει πρακτικα παιχνιδια, αλλα 90% ειναι HTPC, και βλεποντας μια ταινια Bluray ξαφνικα μαυριζει η οθονη, δειχνει μετα κατι σαν "χιονια" , ασπρους κοκκους σαν static, και μετα κανει reset το μηχανημα...(οχι gpu recover δηλαδη, ολο το μηχανημα).
Αρχισα να ψαχνω αποδω και αποκει, επειδη παλια ειχα παρατηρησει προβλημα με μια 3850 οταν εδειχνε σε 2 οθονες ταυτοχρονα, καταργω την δευτερη οθονη...παω να δω ταινια, παλι τα ιδια, αλλα σε τυχαιο χρονικο διαστημα.

Τελικα κανω format και βαζω vista32 μηπως οι drivers για 64 ειχαν κανα bug...
Βλεπω αρκετη ωρα bluray και χαιρομαι....αλλα μετα απο κανα τριωρο παλι το κανει...
Σκεφτηκα το θεμα θερμοκρασιας, αλλα δεν ηταν λογικο γιατι δεν ανεβαζει οταν παιζει video...παρολαυτα την τεσταρω με furmark και βρεθηκε προβλημα...ανοιγω το πλαινο και το αφηνο ετσι, η θερμοκρασια σε load πεφτει 20 βαθμους, βλεπω και 2 ταινιες και χαιρομαι παλι οτι λυθηκε.
Αλλα μετα παλι το ιδιο...δοκιμασα να απενεργοποιησω και το gpu acceleration απο το προγραμμα (μιας και ο επεξεργαστης ειναι επαρκης για την αναπαραγωγη) για να μη κανει πολλα πραγματα η καρτα, αλλα δεν αλλαξε κατι.

Εν ολιγοις, βλεποντας bluray, τυχαια, μπορει σε 10 λεπτα μπορει σε 3 ωρες κανει αυτο που λεω παραπανω (μαυρη οθονη->χιονια->reset....και σπανιοτερα απλα κολαει εκει χωρις να πιανει τιποτα και αναγκαζομαι να κανω μονος μου reset)

Το υπολοιπο συστημα δε φταιει σιγουρα, 1 χρονο τωρα με 8800gt δεν εκανε το παραμικρο...
Το θεμα ειναι τι μπορει να φταιει με την καρτα, δεν μπορω να σκεφτω τι αλλο να δοκιμασω...
Γινεται να φταιει το συγκεκριμενο κομματι? Βγαζει furmark για 12 ωρες σερι σε full load, τι διαολο, να εχει εστιασμενο προβλημα στο UVD?

Καμια ιδεα?

Μάλιστα…

Δεν έχω blu ray αλλά εδώ και ένα χρόνο σχεδόν έχω μια 4850 (σε διπλανά συστήματα και 9800 ενώ πριν είχα και 3870) δεν έχω παρατηρήσει ποτέ κάποιο αντίστοιχο πρόβλημα – ειδικά αυτό που λές με τα χιόνια μου ακούγετε πολύ παράξενο και δεν έχω δει κάτι ανάλογο. Με HDMI κάνεις τη σύνδεση?

Προσωπική μου άποψη ότι οι drivers σε vista64 είναι καλύτεροι και από ότι σε 32 – οπότε και αυτό θα το απέκλεια ως πηγή των προβλημάτων.
Να φανταστώ δοκίμασες και με διαφορετική έκδοση driver.

Δε θυμάμαι ακριβώς τις καταναλώσεις ενέργειας αλλά νομίζω ότι η 8800gt είχε τις ίδιες περίπου απαιτήσεις σε ρεύμα.

Το furmark είναι επαρκής απόδειξη ότι δεν πάσχεις από *μεγάλα* προβλήματα υπερθέρμανσης αλλά αυτό με το ανοιχτό σασί… είναι το καλύτερο hint από όσο καταλαβαίνω.

Να σου πω λοιπών ότι μου έχει τύχει σε gpu overclocking να περνάω μέν άνετα furmark αλλά το atitool να τελικά να κρασάρει την κάρτα μετά από 30 min. Οπότε μια δοκιμή που μπορώ να προτείνω είναι να δεις τι γίνετai και με το atitool.

Τέλος να επισημάνω ότι (αν δεν κάνω λάθος) αλλα σημεία της κάρτας στρεσάρει το atitool/furmark ενώ άλλα χαροποιούνται για stream/video decoding. Αλλά και αυτό το έχεις αποκλείσει βάση του πειραματισμού σου με το gpu accel.

Να προτείνω επίσης να παρακολουθήσεις και θερμοκρασίες επεξεργαστών με everest (αν δεν το έχεις κάνει)
Και να τρέξεις και άλλα test / memtest / 3dmark

Καλή συνέχεια!

σε ευχαριστω φιλε για την πολυ περιεκτικη απαντηση!
Οσο περιεργο και να φανει τελικα υπαρχει περιπτωση να φταιει το HDMI καλωδιο, εμμεσως...

Να σου πω τι εγινε σημερα...
Το αφηνω ολη νυχτα να παιζει το menu απο ενα bluray, AVC 25mbit ειναι, λεω καλο ειναι για test...
Ψυπναω το πρωι και ολα καλα...ακομα επαιζε, δηλαδη εβγαλε κανα 10ωρο...
Ανοιγω τον ενισχυτη που παιρνει σημα μεσω HDMI και σε 10 λεπτα μπλε οθονη!!!
Τη νυχτα πρακτικα δεν εδινε ηχο αφου ο ενισχυτης ηταν κλειστος, απλα μεσω VGA εδινε στην CRT μου σημα...
Οπα λεω....κατι παιζει μαλλον με τον HDMI audio driver...που φαινοταν λογικο απο πολλες αποψεις, αφου ειναι και μια ουσιαστικη διαφορα απο την 8800gt που ειχα πριν...και εξηγει και το οτι δεν ειχαν σημασια οι θερμοκρασιες της καρτας ή το gpu acceleration...
Μετα βαζω ενα αλλο menu να παιξει παλι και κανει καποια σπασιματα στον ηχο...που τα εκανε που και που και τις αλλες φορες, δηλαδη σα να χανει ο ενισχυτης το σημα και να επανερχεται, αλλα ΜΟΝΟ το audio. Και σκεφτομαι, "λες να φταιει το καλωδιο?" Δε το πιστευα βεβαια, γιατι το video δεν εκανε ποτε κανενα σπασιμο....τι διαολο, 1 σημα ειναι, γινεται να χανει επαφη προσωρινα και να παιζει κανονικα το video?
Anyway, αλλαζω το καλωδιο ετσι περισσοτερο για πλακα....και κοβονται αμεσως τα σπασιματα, και μεχρι τωρα το εχω 1 ωρα+ και δεν εχει κολλησει ή Blue-screen...

Αμα αντεξει μεχρι το βραδυ παει να πει οτι ηταν αυτο!
Λιγο κουλο ομως? Ισως με τους αποσυγχρονισμους του ηχου να ειναι ευαισθητος ο driver και που και που να crashαρε...

Θα δουμε! Το αφηνω μεχρι το βραδυ....μακαρι να ειναι αυτο γιατι ειναι απλουστατη η λυση τοτε...

Για πόσα μέτρα καλώδιο μιλάμε;
Επίσης, αν συνδέσεις με HDMI καλώδιο τον υπολογιστή με την τηλεόραση παρακάμπτοντας τον ενισχυτή, εξακολουθεί να έχει πρόβλημα;
Τι μοντέλο είναι ο ενισχυτής;

Ρε παλικάρι θέλεις να σου πω περίεργο πρόβλημα με HDMI? Πολύμπριζο με ασφάλεια και πάνω του συνδεδεμένο ενισχυτής, 46άρα LCD και PC. Ανοίγω τον διακόπτη του πολύμπριζου και μου πετάει τον γενικό στο σπίτι. ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΛΕΙΣΤΑ. Τι φταίει? Ο μαμίσιος αντάπτορας DVI σε HDMI. Έχει λογική? Sorry για το offtopic..

Όχι, ΔΕΝ έχει λογική. Δεν μπορεί να συμβαίνει. Εκτός και αν δεν πέφτει ο γενικός, αλλά το ρελέ προστασίας. Εκεί μπορεί να έχεις μια μικρή διαρροή προς την γείωση. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινούσα από τις συσκευές που έχουν σύνδεση με γείωση. Σίγουρα έχει ο υπολογιστής. Αν έχει και ο ενισχυτής, τότε το ίδιο αποτέλεσμα (την πτώση του ρελέ) θα πετύχεις ενώνοντας απλά με ένα καλώδια τα 2 μεταλλικά κουτιά... Για πιο ενισχυτή μιλάμε;
Το απλούστερο που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να αντιστρέψεις 1 παροχή ρεύματος στο πολύμπριζο, αλλάζοντας την φάση/ουδέτερο σε ένα από τα 2 μηχανήματα. Δοκίμασε και πες μας. Αν βέβαια πέφτει το ρελέ, και όχι η ασφάλεια. Αν πέφτει η ασφάλεια έχεις βραχυκύκλωμα κάπου...

παντως παιδια εμενα το καλωδιο ηταν....χανει τον ηχο που και που και αυτο φαινεται δε το διαχειριζεται πολυ καλα ο driver της ATI και ετσι πεφτει restart...
αλλαξα το καλωδιο και ολα μια χαρα...

φίλε Petasis σε ευχαριστώ για την βοήθεια. Δεν γνωρίζω απο ηλεκτρολογικά καθόλου. Πέφτει ένας διακόπτης. Τώρα τι είναι αυτός και πως λέγεται δεν το ξέρω. Ποια η διαφορά? Πάντως είναι σίγουρα ο αντάπτορας DVI-->HDMI γιατί με 2 άλλους δεν το κάνει. Και αυτό γίνεται σε 2 διαφορετικα διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας.
Στο άλλο με την γείωση με μπέρδεψες. Να βάλω ένα σύρμα και να ενώσω το κουτί μου με τον ενισχυτή? (Yamaha 640)