Περισσότερα περιφερειακά ηχεία

21 February 2007
271
ΑΘΗΝΑ - ΚΗΦΙΣΙΑ
Κάθε βοήθεια και συμβουλή δεκτή!

Έχω έναν 7κάναλο AV και θα ήθελα να προσθέσω περισσότερα περιφερειακά ηχεία. Τα ηχεία και ο AV λειτουργούν στα 6 ohm.

Θα μπορούσα να προσθέσω άλλο ένα ζεύγος περιφερειακών απλά παίρνοντας το καλώδιο των ηχείων που υπάρχει, και προεκτείνοντάς το έως τα επιπλέον? ή αυτό θα κάνει κακό στον ενισχυτή ή/και στα ηχεία?

θα μπορουσες να γινεις πιο σαφης?
δεν καταλαβαινω τι συνδεσεις εχεις τωρα ,γραψε τις αναλυτικα ,καθως και τι λες να κανεις

πιο πολλα απο 7 ηχεια
γιατι ?
και μετα σου λεω τι θα συμβει στον ενισχυτη-ηχεια σου
καθως δωσε μια περιγραφη του χωρου και της θεσης ακροασης

παιδιά οι συνδέσεις είναι τυπικές! από την έξοδο του ενισχυτή στα ηχεία 7.1

θέλω να πειραματιστώ σε ευρύτερο περιφεριακό πεδίο για αυτό ρωτώ και για αυτό δεν έχει σχέση η θέση ακρόασης ή το δωμάτιο (είναι και αυτά τυπικά), απλά η ερώτηση αφορά την "ζημιά" που ίσως μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια σύνδεση στον ενισχυτή ή/και τα ηχεία!

αν δεν κάνει κάτι "κακό" η σύνδεση θα την δοκιμάσω γιατί είμαι από αυτούς που αρέσκονται σε 'πλούσιο' περιφεριακό ήχο, όχι δυνατό! "γεμάτο"!! να γεμίζει τα πλαινά μέρη του δωματίου όχι με ψηφιακά κόλπα των a/v αλλά με ήχο από ηχεία (βλ. κινηματογράφο)

Να μην το κανεις.

Θα εχεις το ιδιο σημα να ερχεται απο διαφορετικες πηγες, σε διαφορετικα χρονικα διαστηματα. Δεν θα εχεις ξεχωριστη ρυθμιση level και time delay για αυτες τις πηγες και θα εχεις comb filtering του θανατα.

Στις αιθουσες σινεμα τα πολλαπλα ηχεια που βλεπεις εχουν δυνατοτητα ξεχωριστης ρυθμισης το καθενα, κατι το οποιο εσυ δεν εχεις με τον ολοκληρωμενο. Εαν ο χωρος στο επετρεπε και ηθελες να το κανεις, θα χρειαζοσουνα τελικο ενισχυτη και μια συσκευη ακομα να κανει το processing που σου ανεφερα πιο πριν.

Last edited:
αν τα συνδεσεις εν σειρα ο ενισχυτης δεν θα εχει προβλημα τωρα με τυχων καθηστερηση ηχου το δοκιμαζεις

Ψάξε στα βιβλία Φυσικής Γυμνασίου για να θυμηθείς πως βγαίνει η συνολική αντίσταση σε συνδέσεις σε σειρά και πώς σε συνδέσεις παράλληλα. Μετά δες ποιό εύρος αντιστάσεων πιάνει ο ενισχυτής σου.
Στην πιο απλή περίπτωση θα διπλασιάσεις τα πλαϊνά ηχεία (surroud). Έτσι ο ενυσχυτής σου θα έχει άλλα φορτία στα πλαϊνά (π.χ. θα βλέπει 12Ω -σύνδεση σε σειρά) και άλλα στα front, center, surround back(6Ω).
Ξέρεις πως θα συμπεριφερθεί ; Εγώ όχι
Στη πιο σύνθετη περίπτωση και για να έχει ο ενισχυτής σου τα ίδια φορτία θα πρέπει να διπλασιάσεις τα ηχεία σου. Έχεις το χώρο; Τι νόημα θα είχαν π.χ. δύο κεντρικά;
Τα ηχεία που θα βάλεις θα είναι απο τον ίδιο κατασκευαστή ;
Χάσιμο χρόνου, αμφίβολα αποτελέσματα. Μήν το κάνεις.

Αντιγράφω απο οδηγίες χρήσης :

Σε περίπτωση που συνδυάζονται περισσότερα ηχεία πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη η συνολική σύνθετη αντίσταση που προκύπτει.

Σύνδεση σε σειρά : οι σύνθετες αντιστάσεις των συνδεδεμένων ηχείων προστίθενται. Ετσι, σε περίπτωση που δύο ηχεία 4 Ohm συνδέονται μεταξύ τους, προκύπτει συνολική σύνθετη αντίσταση 8 Ohm.
( Από όσο ξέρω, όταν είναι σε σειρά τα ηχεία το ηχητικό αποτελέσμα είναι πολύ άσχημο. )

Παράλληλη σύνδεση : σε περίπτωση που ηχεία ίδιας σύνθετης αντίστασης συνδέονται μεταξύ τους με παράλληλη σύνδεση, τότε προκύπτει με δύο ηχεία το μισό, με τρία το ένα τρίτο και με τέσσερα το ένα τέταρτο της ονομαστικής σύνθετης αντίστασης ενός ηχείου. Ισχύει ο τύπος 1/R=1/r1 + 1/r2 +...

Σκέφτομαι λοιπόν, χωρίς να έχω εμπειρία, ότι :

Ενα ηχείο με ονομαστική αντίσταση πχ 6 Ohm μπορεί από μόνo του να πέσει και στα 2 Ohm οπότε με 2 τέτοια ζεύγη παράλληλα το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό ή να κόβει την έξοδο το κύκλωμα προστασίας του ενισχυτή.

Σε ένα άλλο topic ρώταγα γνώμες για κάτι σε Yamaha, Denon κλπ AV Receivers. Ε αυτοί σίγουρα με ενα δύσκολο φορτίο ακόμα και ΕΝΟΣ ζεύγους ηχείων θα κλείσουν για προστασία ή θα πάνε περίπατο. Δέν θα συμβεί το ίδιο, κατά γενική ομολογία, με ένα καλό π.χ. αγγλικό, ενισχυτή.

Μετά από αυτά μια δοκιμή θα σε πείσει ....

Αλλά μπορώ να σου πώ μία προσωπική εμπειρία πριν απο πολλλλάααααα χρόνια με ένα ζεύγος ηχείων που κατασκεύασα. ΤΑ έφτιαξα ΤΕΡΑΣΤΙΑ, με μεγάλα woofer , διπλά mid, tweeter, ΚΟΡΝΑ ( αυτή με μάρανε ), και Crossover που ούτε και θυμάμε που βρήκα τα σχέδια. Αυτά λοιπόν τα τέρατα έκαναν ένα καλό ενισχυτή, ο όποιος σήμερα παίζει στον αδελφό μου με ARTEMIS 1ης γενιάς χωρίς κανένα πρόβλημα, να πέφτει σε προστασία με κλείσιμο των σταδίων εξόδου μόλις άνοιγα το Volume στά 60 με 70 Watt.

Φιλικά και χωρίς να είμαι ειδικός του θέματος