Αντιγράφω απο οδηγίες χρήσης :
Σε περίπτωση που συνδυάζονται περισσότερα ηχεία πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη η συνολική σύνθετη αντίσταση που προκύπτει.
Σύνδεση σε σειρά : οι σύνθετες αντιστάσεις των συνδεδεμένων ηχείων προστίθενται. Ετσι, σε περίπτωση που δύο ηχεία 4 Ohm συνδέονται μεταξύ τους, προκύπτει συνολική σύνθετη αντίσταση 8 Ohm.
( Από όσο ξέρω, όταν είναι σε σειρά τα ηχεία το ηχητικό αποτελέσμα είναι πολύ άσχημο. )
Παράλληλη σύνδεση : σε περίπτωση που ηχεία ίδιας σύνθετης αντίστασης συνδέονται μεταξύ τους με παράλληλη σύνδεση, τότε προκύπτει με δύο ηχεία το μισό, με τρία το ένα τρίτο και με τέσσερα το ένα τέταρτο της ονομαστικής σύνθετης αντίστασης ενός ηχείου. Ισχύει ο τύπος 1/R=1/r1 + 1/r2 +...
Σκέφτομαι λοιπόν, χωρίς να έχω εμπειρία, ότι :
Ενα ηχείο με ονομαστική αντίσταση πχ 6 Ohm μπορεί από μόνo του να πέσει και στα 2 Ohm οπότε με 2 τέτοια ζεύγη παράλληλα το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό ή να κόβει την έξοδο το κύκλωμα προστασίας του ενισχυτή.
Σε ένα άλλο topic ρώταγα γνώμες για κάτι σε Yamaha, Denon κλπ AV Receivers. Ε αυτοί σίγουρα με ενα δύσκολο φορτίο ακόμα και ΕΝΟΣ ζεύγους ηχείων θα κλείσουν για προστασία ή θα πάνε περίπατο. Δέν θα συμβεί το ίδιο, κατά γενική ομολογία, με ένα καλό π.χ. αγγλικό, ενισχυτή.
Μετά από αυτά μια δοκιμή θα σε πείσει ....
Αλλά μπορώ να σου πώ μία προσωπική εμπειρία πριν απο πολλλλάααααα χρόνια με ένα ζεύγος ηχείων που κατασκεύασα. ΤΑ έφτιαξα ΤΕΡΑΣΤΙΑ, με μεγάλα woofer , διπλά mid, tweeter, ΚΟΡΝΑ ( αυτή με μάρανε ), και Crossover που ούτε και θυμάμε που βρήκα τα σχέδια. Αυτά λοιπόν τα τέρατα έκαναν ένα καλό ενισχυτή, ο όποιος σήμερα παίζει στον αδελφό μου με ARTEMIS 1ης γενιάς χωρίς κανένα πρόβλημα, να πέφτει σε προστασία με κλείσιμο των σταδίων εξόδου μόλις άνοιγα το Volume στά 60 με 70 Watt.
Φιλικά και χωρίς να είμαι ειδικός του θέματος