περιζήτητα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα

με βαση το επιπεδο γνωσεων των αποφοιτων και την ικανοτητα τους να συνεχισουν να εξελισονται εκτος ιδρυματος ωστε να μπορουν να προσαρμοστουν σε νεες απαιτησεις (κατι που καλλιεργειται σε ενα πανεπστημιο).

Re: Απάντηση: περιζήτητα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα

πανκροκ said:
με βαση το επιπεδο γνωσεων των αποφοιτων και την ικανοτητα τους να συνεχισουν να εξελισονται εκτος ιδρυματος ωστε να μπορουν να προσαρμοστουν σε νεες απαιτησεις (κατι που καλλιεργειται σε ενα πανεπστημιο).

μα τότε έχουν κάνει λάθος στην αξιολόγηση (Στην κατάταξη των 500 καλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που καταρτίζει κάθε χρόνο το πανεπιστήμιο της Σαγκάης, υπάρχουν μόνο δύο ελληνικά και αυτά κάτω από την 350ή θέση):
Κανένα ελληνικό δεν έπρεπε να είναι μέσα στα 500... :fahne90:

ε τι να κάνω...
Αφού αμφισβητείς τις διεθνείς αξιολογήσεις, πως να σου δείξω αλλιώς το υπερβολικό του ισχυρισμού σου; Με υπερβολή λοιπόν και εγώ σου απάντησα.

Σπύρος Σούρλας said:
Γίνονται´ δωρεές ´Δημήτρη στα Αγγλικά Πανεπιστήμια,ακόμα και στην Οξφόρδη.Αυτό δεν μειώνει την αξία τού Πανεπιστημίου ,αλλά ´δωρεές´γινονται ,οπότε ξεπερνιούνται κάποια ζητηματάκια που έθεσες.

ναι, στην αγγλια γινονται "δωρεες", εδω ο καθηγητης δινει τα θεματα απο μονος του σε οποιον γουσταρει ενω κοβει (κι ας εχει γραψει καλα) οποιον δεν γουσταρει...Τουλαχιστον εδω ειμαστε τσαμπα αρα καλυτερα τα πανεπιστημια :firstprize: -bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: περιζήτητα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα

kacey said:
ναι, στην αγγλια γινονται "δωρεες", εδω ο καθηγητης δινει τα θεματα απο μονος του σε οποιον γουσταρει ενω κοβει (κι ας εχει γραψει καλα) οποιον δεν γουσταρει...Τουλαχιστον εδω ειμαστε τσαμπα αρα καλυτερα τα πανεπιστημια :firstprize: -bye-

Σωστός,που λέει και ο πανκρόκ.Οι δωρεες γινονται απο πλουσιους μπαμπάδες για να πηγαινουν τα καλοπαιδά τους.
Για τα θεματα που δινουν οι καθηγητές εδώ,υπάρχουν αποδείξεις γι´αυτό??Kαι εσείς πώς ειστε τόσο σίγουρος??

Εδώ μπορείτε να βρείτε τη μεθοδολογία με την οποία έγινε η κατάταξη. Λαμβάνει υπόψη πράγματα όπως Nobel αποφοίτων, Nobel προσωπικού, δημοσιεύσεις στο Science και στο Nature, πλήθος βιβλιογραφικών αναφορών προς εργασίες ερευνητών κ.λπ.

Όπως φαίνεται, η έρευνα αφορά κυρίως στο ερευνητικό έργο και δεν ασχολείται καθόλου με την επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων που δεν ακολουθούν ερευνητική κατεύθυνση. Δεν είναι κακό αυτό, αλλά δεν καλύπτει τις ανάγκες του θέματος που συζητάμε. Νομίζω θα συμφωνήσετε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για έρευνα (δηλαδή εταιρίες να πληρώνουν συγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα), όπως στην Αμερική και στην Αγγλία, επομένως οι περισσότεροι απόφοιτοι απασχολούνται στην "παραγωγή".

Επίσης, κατά την ταπεινή μου γνώμη, τα Nobel και τα άρθρα στα Science και Nature είναι πολύ σημαντικά μεν, αλλά λίγο περιορισμένο δείγμα. Σε κάθε κλάδο υπάρχουν πολλά σημαντικά έντυπα, γιατί κρίνουν μόνο με βάση αυτά τα δύο;

Τέλος, θεωρώ απαραίτητο να διευκρινίσω κάτι: Δεν θεωρώ ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αγγλικά ή άλλα. Σαφώς και έχουν. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και τα έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάποια από αυτά δεν καταφέρνουν να σταθούν αξιοπρεπώς απέναντι σε πολλά ξένα.

Lepton said:
Όπως φαίνεται, η έρευνα αφορά κυρίως στο ερευνητικό έργο και δεν ασχολείται καθόλου με την επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων που δεν ακολουθούν ερευνητική κατεύθυνση.

Αυτό ακριβώς ήταν το point μου όταν αναρωτήθηκα για τα κριτήρια κατάταξης των ιδρυμάτων.

Βέβαια για να είμαστε και δίκαιοι, η έρευνα δεν ξεκίνησε ξαφνικά στην Μ. Βρετανία και απόντων των Πανεπιστημίων εκεί. Βοήθησε πάρα πολύ το γεγονός ότι εκεί υπήρχαν ιδρύματα και άνθρωποι που θα μπορούσαν να κάνουν την έρευνα για λογαριασμό μεγάλων εταιριών.

Επίσης πρέπει να σταθούμε και στο γεγονός ότι οι καθηγητές των εκεί πανεπιστημίων αξιολογούνται κυρίως ως προς το ερευνητικό τους έργο και δευτερευόντως ως προς το διδακτική τους ικανότητα. Αυτό από μόνο του ωθεί τους καθηγητές στην έρευνα, τις εργασίες και τις μελέτες. Από την άλλη δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι η διδασκαλία σε ανώτατο επίπεδο είναι λιγότερο σημαντική...

Μάλιστα, έριξα και μια ματιά στο Excelάκι. Μοναδικά ιδρύματα από Ελλάδα το Καποδιστριακό και το Αριστοτέλειο; Το ΕΜΠ και το ΟΠΑ που είναι; Περίεργο...

Επίσης, αν κρίνουμε από τη βαθμολογία στους επιμέρους συντελεστές, διαπιστώνουμε αυτό που είπα πιο πάνω: πολλά ιδρύματα σκοράρουν 0 στις κατηγορίες Awards & Alumni, δίνοντας μεγάλο προβάδισμα σε όσα έχουν έστω και λίγες επιτυχίες. Αντίθετα, με το ίδιο κριτήριο φαίνεται πως έκανα λάθος στα περί Nature & Science, γιατί εκεί υπάρχει μία φυσιολογικότερη κατανομή βαθμολογιών.

Η μεγάλη πλάκα είναι ότι το ΕΜΠ, έχει χωθεί σε τόσα ερευνητικά προγράμματα που τρέχουν μέσα στην Ευρωπαϊκή ένωση και σε συνεργασία με εταιρίες κολοσσούς, που χαριτολογώντας οι γνώστες του ζητήματος το αποκαλούν ΕΜΠ-Α.Ε.

Για τις δημοσιεύσεις σε μεγάλα περιοδικά στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες ισχύει το εξής: Αυτά τα πανεπιστήμια που έχουν τις συντακτικές επιτροπές και τους reviewers, αυτά ανεβαίνουν πολύ στις δημοσιεύσεις. Στο θέμα μου (ΜΜΕ και Πολιτική Επικοινωνία) σε σύνολο 70 περίπου επιστημονικών περιοδικών ανά τον κόσμο, το 78% είναι Αμερικανοί και Καναδοί. Ευρωπαίοι μόνο το 8%. Από την Ελλάδα ο μόνος που μετέχει σε επιστημονική επιτροπή είναι ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος. Στα κορυφαία περιοδικά της επιστήμης η μοναδική που έχει κατορθώσει να δημοσιεύσει (Journal of European Communication) είναι η Καιτατζή-Γουίτλοκ, η οποία βέβαια είναι εξαιρετική επιστήμων. Ούτε καν ο Νίκος Δεμερτζής.

Και φυσικά τα περιοδικά βρίσκονται πλέον στα χέρια 4 μεγάλων εκδοτικών οίκων με κυριότερους τον SAGE και το ASHGATE. Έχω προσωπική εμπειρία από την επαφή με τον δεύτερο. Πηγαίνοντας να εκδώσουμε βιβλίο με άλλους 7 κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες και έχοντας προκαταβάλει το σύνολο των εκδοτικών και της συνολικής κυκλοφορίας του βιβλίου, μας κοινοποιήθηκε από τον αναπληρωτή διευθυντή, ότι αυτά (τα κείμενα και οι απόψεις) θα γίνονταν δεκτά από τον εκδοτικό οίκο μόνο αν τα υπέγραφαν WASP.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: περιζήτητα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα

Σπύρος Σούρλας said:
Σωστός,που λέει και ο πανκρόκ.Οι δωρεες γινονται απο πλουσιους μπαμπάδες για να πηγαινουν τα καλοπαιδά τους.
Για τα θεματα που δινουν οι καθηγητές εδώ,υπάρχουν αποδείξεις γι´αυτό??Kαι εσείς πώς ειστε τόσο σίγουρος??

αμα σου εφερνα τα θεματα της προηγουμενης εξεταστικης πριν αυτη αρχισει, που τα ειχα στα χερια μου, θα σε πεισω? Βεβαια τωρα εχουν περασει οι εξετασεις αυτες οποτε δεν ειναι "αποδειξη", μπορεις να αρκεστεις στον λογο μου οτι τα ειχα μπροστα μου πριν γινει η εξεταση? Απο ποιο ιδρυμα δεν θα πω για ευνοητους λογους, μεγαλο ειναι παντως (οχι "ΤΕΙ κωλοπετινιτσας")...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: περιζήτητα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα

kacey said:
αμα σου εφερνα τα θεματα της προηγουμενης εξεταστικης πριν αυτη αρχισει, που τα ειχα στα χερια μου, θα σε πεισω? Βεβαια τωρα εχουν περασει οι εξετασεις αυτες οποτε δεν ειναι "αποδειξη", μπορεις να αρκεστεις στον λογο μου οτι τα ειχα μπροστα μου πριν γινει η εξεταση? Απο ποιο ιδρυμα δεν θα πω για ευνοητους λογους, μεγαλο ειναι παντως (οχι "ΤΕΙ κωλοπετινιτσας")...

Δεν έχω λόγο να μην σε πιστέψω.Λυπάμαι ειλικρινά.

Κανείς δεν αμφισβητεί τους Έλληνες επιστήμονες. Ίσα ίσα που τους αξίζουν συγχαρητήρια γιατί τα καταφέρνουν σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες και μάλιστα διαπρέπουν και όταν βγουν εξωτερικό. Την οργάνωση και το οικονομικό χάλι των πανεπιστημίων μας κατακρίνουμε

μεχρι πριν απο λιγα ποστ δεν ηταν η οργανωση και το οικονομικο χαλι των πανεπιστημιων κατακριτεο αλλα το επιπεδο σπουδων και των αποφοιτων στο συνολο του.
αφου τα ξεχωριζουμε σιγα σιγα ας κανουμε μια επικοδομητικη συζητηση ...

Μήπως υπάρχουν και κάποιοι με εμπειρίες από πανεπιστήμια άλλων ευρωπαικών χωρών και όχι μόνο τα βρετανικά και μάλιστα από χώρες ίδιου μεγέθους με την Ελλάδα;

πανκροκ said:
μεχρι πριν απο λιγα ποστ δεν ηταν η οργανωση και το οικονομικο χαλι των πανεπιστημιων κατακριτεο αλλα το επιπεδο σπουδων και των αποφοιτων στο συνολο του.
αφου τα ξεχωριζουμε σιγα σιγα ας κανουμε μια επικοδομητικη συζητηση ...

Πραγματικά αναρωτιέμαι αν διαβάζεις τι γράφεται. Τη συζήτηση τη στρέψατε στο επίπεδο των αποφοίτων όσοι υποστηρίζετε ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι καλύτερα. Για (ξανα)διάβασε λίγο παραπάνω. Μήπως γίνεσαι ερειστικός με ανακρίβειες;

Έγραψα κάτι που πραγματικά πιστεύω και για να γίνει πιο ήπιο το κλίμα της συζήτησης.

Μην την οδηγείς πάλι προς αντιπαράθεση αν όπως λες θέλεις μια εποικοδομητική συζήτηση

Last edited: