Απάντηση: Re: περιζήτητα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα
α)οι καθηγητες μλκες και με νοοτροπια δημοσιου υπαλληλου.
Σαφώς όχι. Και εντός και εκτός υπάρχουν καλοί και κακοί καθηγητές. Η διαφορά είναι ότι στα περισσότερα ξένα υπάρχει μία οργάνωση που φροντίζει να "μαζεύει" αυτούς που αυθαιρετούν, ενώ εδώ ζουν και βασιλεύουν. Το επίπεδο ενός απόφοιτου, όμως, από τι εξαρτάται περισσότερο, από τον καλύτερο ή από τον χειρότερο καθηγητή του ιδρύματος; Προσωπικά, στο Πολυτεχνείο είχα μερικούς καθηγητές αστέρια, που μου άφησαν πράγματα σημαντικά, και μάλιστα με εντελώς διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Στη Γλασκώβη, από όπου πέρασα, μόνο για έναν
ίσως μπορώ να πω το ίδιο. Και δε μιλάω για κανένα Caledonian, για το Glasgow University μιλάω.
Οι διοικητικοι το ιδιο.
β) απο οργανωση, μπουρδ$@&^$&λο
Η αλήθεια είναι ότι μιλώντας με έναν απόφοιτο, καταλαβαίνεις αμέσως πόσο καλή ήταν η γραμματεία του πανεπιστημίου του.

Λοιπόν, πέρα από την πλάκα, αν με τους διοικητικούς εννοούμε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις για το πανεπιστήμιο, το οποίο είναι και το ουσιαστικό θέμα, νομίζω ότι η κατάσταση ποικίλει από ίδρυμα σε ίδρυμα. Στα πλαίσια της ίδιας οργάνωσης γίνονται και διαμάντια, γίνονται και σκατά. Η αδερφή μου στο Ρέθυμνο ήξερε από την αρχή της χρονιάς το πρόγραμμα της εξεταστικής της. Κανένας δεν τους υποχρέωσε, αλλά αυτοί το έκαναν!
γ) συγγραματα, οσα δεν ειναι παμπαλαια ειναι μεταφρασεις των αντιστοιχων ξενων
Ναι, είχα 4-5 παμπάλαια και 1 που ήταν ακριβής μετάφραση πολλών ξένων (ανάλογα την παράγραφο). Βέβαια, από την πρώτη στιγμή μας είπαν ότι η δουλειά γίνεται στη βιβλιοθήκη. Όπως και έξω. Παρεμπιπτώντως, τα βιβλία μου στη Γλασκώβη κόστιζαν ένα μηνιάτικο.
δ) απο εξοπλισμους (ειδικα για τεχνικες και φυσικες επιστημες), ας μην πω καλυτερα
Όντως, καλύτερα να μην πεις. Τουλάχιστον αν δε δεις το εργαστήριο λιμενικών έργων των Πολιτικών Μηχανικών (αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό που μου έρχεται στο μυαλό, αλλά όχι το μόνο).
ε) πολιτικοποιηση και αντιστοιχη εξυπηρετηση συμφεροντων μεσα στο πανεπιστημιο
Ok, έχεις μία κλίκα που περνάει μαθήματα με εντολή... άνωθεν. Όντως αισχρό και κατακριτέο. Αυτό όμως γιατί επηρεάζει το δικό μου επίπεδο ως φοιτητή;
στ) σε υποδομες και παροχες για τους φοιτητες, απλα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ.
Ναι, είναι αλήθεια ότι οι "δωρεάν" σπουδές στην Ελλάδα έχουν πολύ μεγάλο κόστος. Αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα εξωγενές, κοινωνικό και εντελώς άσχετο με το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Συνοψίζοντας, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πολλά κακά, άλλα εξαιτίας των ίδιων και άλλα εξαιτίας της πολιτείας. Ωστόσο, αρκετά από αυτά κατορθώνουν να βγάζουν (και) φοιτητές με αξιώσεις. Αυτό φανερώνει ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για πολύ καλύτερα πράγματα και μπορούμε να προσπαθήσουμε για κάτι πολύ καλύτερο.
Οι απόψεις του τύπου "στην πυρά", εκτός του ότι είναι υπερβολικές σε επίπεδο συκοφαντίας, δε βοηθούν κανέναν.