Μόνο η αγάπη μπορεί να ραγίσει την καρδιά σου
Neil Young - After The Gold Rush (Σεπτέμβριος 1970, Reprise Records)

Τραγούδια: A1 Tell Me Why - 2:54, A2 After The Goldrush - 3:45, A3 Only Love Can Break Your Heart - 3:05, A4 Southern Man - 5:41, A5 Till The Morning Comes - 1:17, B1 Oh Lonesome Me (Don Gibson) - 3:47, B2 Don't Let It Bring You Down - 2:56, B3 Birds - 2:34, B4 When You Dance I Can Really Love - 3:44, B5 I Believe In You - 2:24, B6 Cripple Creek Ferry - 1:34
-- Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια ήταν εμπνευσμένα από το σενάριο των
Dean Stockwell-Herb Berman, "
After The Goldrush". Η αρχική αμερικάνικη έκδοση περιλάμβανε ένθετο με στίχους, γραμμένο με το χέρι του
Neil Young.
Μουσικοί: Neil Young (κιθάρα, πιάνο, φυσαρμόνικα, βιμπράφωνο, φωνητικά, σύνθεση και στίχοι: εκτός B1), Danny Whitten (κιθάρα, φωνητικά), Billy Talbot / Greg Reeves (μπάσο), Ralph Molina (τύμπανα, φωνητικά), Jack Nitzsche (πιάνο), Nils Lofgren (πιάνο, φωνητικά), Bill Peterson (φλικόρνο), Stephen Stills (φωνητικά)
Παραγωγή / Φωτογραφία: Neil Young, David Briggs, Kendall Pacios / Joel Bernstein
Ηχογραφήθηκε από τον Αύγουστο του 1969 έως τον Ιούνιο του 1970, στα
Sunset Sound Recorders, στο Χόλιγουντ, στα στούντιο
Sound City, στο
Van Nuys, Λος Άντζελες και στο σπιτικό στούντιο, στην Τοπάνγκα, Καλιφόρνια
Neil Young & Susan Young στα παρασκήνια του
Electric Factory, Φιλαδέλφεια 1970 - χρησιμοποιήθηκε στο εσώφυλλο του δίσκου
Το
After The Gold Rush, κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1970 και είδε τον
Neil Young (γενν. το 1945 στο Τορόντο, Οντάριο, Καναδάς) να επιστρέφει στις ρίζες του και να τελειοποιεί το απλό και ακατέργαστο εξομολογητικό ύφος που ήταν τόσο χαρακτηριστικό του πρώιμου έργου του, όσο και του κάντρι-φολκ ύφους εκείνης της εποχής. Αν και πολύ πιο ήπιο από το προηγούμενο
Everybody Knows This Is Nowhere, το τρίτο σόλο άλμπουμ του,
After The Gold Rush εμφάνιζε ένα ευρύτερο φάσμα τραγουδιών και εισήγαγε αυτό που θα γινόταν γι' αυτόν, μια ισόβια διερεύνηση θεμάτων όπως οι σχέσεις, ο εθισμός στις ουσίες, η πολιτική και το περιβάλλον.
Ταξιδιάρικη καρδιά σε τσακισμένα λιμάνια
έξω στα κύματα, στη νύχτα
Αυτός που αναζητά πρέπει ακόμα να καβαλήσει το σκουρόχρωμο άλογο
αγωνιζόμενος μόνος με τον φόβο του
Πες μου γιατί, πες μου γιατί
Είναι δύσκολο να συμφωνήσεις με τον εαυτό σου,
όταν είσαι αρκετά μεγάλος για να ξεπληρώσεις,
αλλά αρκετά νέος για να πουληθείς;
Πες μου ψέματα αργότερα, έλα να με δεις
θα είμαι τριγύρω για λίγο
Είμαι μόνος, αλλά μπορείς να με ελευθερώσεις
εντελώς, με τον τρόπο που χαμογελάς
Πες μου γιατί, πες μου γιατί - Tell Me Why
Ο
Neil Young θέτει το ερώτημα στο πρώτο κιόλας τραγούδι. Είναι μια γεμάτη λαχτάρα, διεισδυτική, ενδοσκοπική ερώτηση. Αλλά όπως πολλά σπουδαία τραγούδια, η σημασία του είναι ανοιχτή σε ερμηνείες. Αλλά κάποια τραγούδια είναι καλύτερα να αισθάνονται παρά να εξηγούνται. Και η ιδιοσυγκρασιακή φύση του τραγουδιού του
Neil, είναι σπάνια απλή.
Ένας φίλος του, ο ηθοποιός/συγγραφέας
Dean Stockwell, που ζούσε στο
Topanga Canyon στα βουνά της
Santa Monica, είχε γράψει ένα σενάριο για μια αποκαλυπτική/προφητική ταινία, ενθαρρυνόμενος από τον
Denis Hopper. Ο τίτλος του γραπτού σενάριου ήταν
After The Gold Rush (μετά τον πυρετό χρυσοθηρίας) και έφτασε στα χέρια του
Neil. Υποφέροντας από συνθετική δυστοκία και διαβάζοντας το σενάριο, εμπνεύστηκε να γράψει το σάουντρακ, μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Δυστυχώς, τα
Universal Studios αρνήθηκαν να στηρίξουν την ταινία, αλλά το σενάριο, δεν χάθηκε για τον
Neil. Αποφάσισε έτσι κι αλλιώς να πορευτεί με τη μουσική, ακόμα κι αν μόνο δύο τραγούδια αποδίδονται στο πραγματικό σενάριο: Μια πιασάρικη βινιέτα, που κλείνει τον δίσκο, με γρήγορο ρυθμό και όνομα "
Cripple Creek Ferry" και η συγκινητική ομότιτλη μπαλάντα με το βαρύ νόημα και στίχους που περιγράφουν ένα εφιάλτη, που ξεκινά σε ένα ποιμενικό μεσαιωνικό σκηνικό και τελειώνει με το όραμα ενός ασημένιου διαστημόπλοιου που έρχεται να πάρει τον σπόρο της μητέρας φύσης.
Λοιπόν, ονειρεύτηκα, είδα τους ιππότες μέσα στις πανοπλίες που έρχονταν
λέγοντας κάτι για μια βασίλισσα
Υπήρχαν χωρικοί που τραγουδούσαν και τυμπανοκρούστες που τυμπάνιζαν
Και ο τοξότης σχίζει το δέντρο
Σάλπισμα φυσήχτηκε στον ήλιο
που επέπλεε στο αεράκι
Κοιτάξτε τη διωκόμενη Μητέρα Φύση, στη δεκαετία του εβδομήντα
Ήμουν ξαπλωμένος σ' ένα καμένο υπόγειο
με μια πανσέληνο στα μάτια μου
Ήλπιζα για μια αναπλήρωση
όταν ο ήλιος εκραγεί στους ουρανούς
Υπήρχε μια μπάντα να παίζει στο κεφάλι μου
και ένιωσα σαν να φτιάχνομαι
Σκεπτόμενος για το τι είχε πει ένας φίλος,
ήλπιζα ότι ήταν ψέμα
Λοιπόν, ονειρεύτηκα, είδα τα ασημένια διαστημόπλοια να πετούν
στην κίτρινη αχλύ του ήλιου
Υπήρχαν παιδιά που κλαίγανε και χρώματα που πετούσαν
Όλα γύρω από τους εκλεκτούς
Όλα σε ένα όνειρο, όλα σε ένα όνειρο
Η φόρτωση είχε αρχίσει
Ιπτάμενοι ασημένιοι σπόροι της μητέρας φύσης
Σε ένα νέο σπίτι στον ήλιο - After The Gold Rush
...μια προειδοποιητική ιστορία της καταστροφής του περιβάλλοντος που προκαλείται από την απληστία, την αμέλεια, την προηγμένη τεχνολογία; Ίσως. Αλλά οι αινιγματικοί, απεγνωσμένοι στίχοι σε συνδυασμό με το πιάνο του
Neil και το φλικόρνο του
Bill Peterson είναι στοιχειωτικά όμορφοι.

Τα αρχικά σέσιον για το
After The Gold Rush πραγματοποιήθηκαν στα στούντιο
Sunset Sound στο Χόλιγουντ, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ηχογραφήσεων για το άλμπουμ έγινε στο σπίτι του Νηλ στο Τοπάνγκα Κάνυον. Προφανώς, απρόθυμος να ζωστεί αποκλειστικά μια ηλεκτρική κιθάρα, άρχισε να συγκεντρώνει κάποιες ακουστικές μελωδίες αποχωριζόμενος την πρώην μπάντα συνοδείας του,
Crazy Horse, κυρίως λόγω της οξυνόμενης χρήσης ναρκωτικών του κιθαρίστα
Danny Whitten. Ο ντράμερ,
Ralph Molina, όμως επέστρεψε, ενώ ο
Neil απασχόλησε και τον μπασίστα
Greg Reeves από τους νεοσυσταθέντες
CSN&Y και στη συνέχεια, τον τότε άγνωστο δεκαοκτάχρονο κιθαρίστα,
Nils Lofgren. Ο πάντα εκκεντρικός και ευφυέστατος
Neil, ωστόσο, αποφάσισε να τον βάλει να παίξει πιάνο, σ' ένα όργανο που δεν είχε προηγούμενη εμπειρία...
Ο
Neil υιοθέτησε κάτι από κινηματογραφικό στυλ για την ηχογράφηση του άλμπουμ αφήνοντας την ταινία να κυλήσει, αφού συλλάμβανε τις απροβάριστες στιγμές όπως συνέβηκαν. Και αυτό δούλεψε, καθώς όλα τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν ζωντανά. Ο πρώην σύντροφος στους
Buffalo Springfield,
Stephen Stills, δάνεισε τη φωνή του στο ρεφραίν του "
Only Love Can Break Your Heart". Έγινε το πρώτο τοπ 40 χιτ του. Είναι ένα γλυκό, κάντρι βαλς πιθανότατα γραμμένο για τον συνάδελφο, φίλο και μουσικό,
Graham Nash που είχε πρόσφατα χωρίσει με την
Joni Mitchell και ο
Neil πρόσφερε υποστήριξη...
Όταν ήσουν νέος και μόνος, πώς ένιωθες
Πάντα σκεφτόμουν παιχνίδια που έπαιζα
Προσπαθώντας να περάσω καλά
Αλλά μόνο η αγάπη μπορεί να ραγίσει την καρδιά σου
Προσπάθησε να σιγουρευτείς από την αρχή
Ναι, μόνο η αγάπη μπορεί να ραγίσει την καρδιά σου
Τι και αν ο κόσμος σου καταρρεύσει
Έχω ένα φίλο που δεν έχω δει ποτέ
Κρύβει το κεφάλι του μέσα σ' ένα όνειρο
Κάποιος πρέπει να τον καλέσει και να μάθει αν μπορεί να βγει έξω
Να προσπαθήσει να ξεφύγει από τη θλίψη που βρέθηκε
Αλλά μόνο η αγάπη μπορεί να ραγίσει την καρδιά σου - Only Love Can Break Your Heart

Σε λιμουζίνα με
Gretch White Falcon, Νέα Υόρκη, Ιούνιος 1970