Πέστε μου ότι έκανε πλάκα ...

Πάντως με τόσα λεφτά που πληρώνουμε στα ταμεία κάθε μήνα (υπάλληλοι, εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, όλοι), κανονικά η άδεια μητρότητας θα έπρεπε να πληρώνεται από αυτά. Είναι και για τον εργοδότη άδικο αν θες, να πληρώνει 6 μήνες μια γυναίκα που δεν εργάζεται στην επιχείρησή του εκείνο το διάστημα. Η χασούρα δεν είναι μόνο το χρήμα, είναι και η δουλειά που δεν βγάζει η υπάλληλος αυτή το διάστημα αυτό. Ε ας μείνει μόνο με αυτή τη χασούρα και ας αναλάβει το οικονομικό κόστος το ταμείο πρόνοιας.

Αυτή είναι η ουσία. Αν αναλογιστούμε πόσα πάνε στα ταμεία.

Εκατοντάδες κάθε χρόνο.

Πάντως με τόσα λεφτά που πληρώνουμε στα ταμεία κάθε μήνα (υπάλληλοι, εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, όλοι), κανονικά η άδεια μητρότητας θα έπρεπε να πληρώνεται από αυτά. Είναι και για τον εργοδότη άδικο αν θες, να πληρώνει 6 μήνες μια γυναίκα που δεν εργάζεται στην επιχείρησή του εκείνο το διάστημα. Η χασούρα δεν είναι μόνο το χρήμα, είναι και η δουλειά που δεν βγάζει η υπάλληλος αυτή το διάστημα αυτό. Ε ας μείνει μόνο με αυτή τη χασούρα και ας αναλάβει το οικονομικό κόστος το ταμείο πρόνοιας.

Με τοσους επιδοτουμενους , δεν θα παθει και τιποτα ..(ουτε στο παρελθον επαθαν και τιποτα.. ).Χωρις να διαφωνω με αυτο που λες.

Και σε ότι αφορά τους δικηγόρους φερ' ειπείν, η δικηγόρος έχει ένα θεωρητικό αβαντάζ, καθώς, τουλάχιστον μέχρι τώρα, μπορούσε να λάβει αποζημίωση και να παραμείνει για κάποιο διάστημα σπίτι της, μέσω του ΛΕΔΕ. Τώρα βέβαια θα τα καταργήσουν και αυτά.

Η δικηγόρος Κατερίνης, ίσως.

το ανάφερα κι εγώ νωρίτερα , αλλά το έγραψε κι άλλος,
πλέον το κράτος μέσω του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ πριμοδοτεί 6 μήνες επιπλεον άδεια ανατροφής στον ιδιωτικό τομέα, η μόνη διαφορά πλέον είναι οτι σε αυτούς τους 6 μήνες αμοίβεται με το 80% του μισθού .............

Επειδή το είδα τώρα, ας απαντήσω. Αυτό περί 80% του μισθού ασφαλώς και δεν ισχύει......

Φαντάζομαι μία γυναίκα υψηλόβαθμο στέλεχος επιχείρησης που αμοίβεται με 2.500 ευρώ το μήνα (ναι, υπάρχουν αρκετές) να ζητάει το 80% ήτοι 2.000 ευρώ τον μήνα απ' τον ΟΑΕΔ..... :flipout:

Λόγω της θέσης μου στην εταιρεία που εργάζομαι, θέλοντας και μη γνωρίζω αρκετά πράγματα όσον αφορά θέματα απασχόλησης και προσωπικού. Αυτό λοιπόν που ισχύει με βάση το άρθρο 142 του Ν. 3655/08 (ΦΕΚ 58 Α/3-4-2008) περί κοινωνικής ασφάλισης και λοιπών ασφαλι­στικών διατάξεων, είναι το εξής:

" Η μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορί­στου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας δικαι­ούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6) μηνών.
Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας, ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, καθώς και ανα­λογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό. "

Το ταμειο ελευθερων επαγγελματιων εκτος του επιδοματος 800 ευρω που δινει (που ισοδυναμει με εισφορες 2 μηνων και κατι ...) σου δινει πλεον το δικαιωμα μειωμενων εισφορων για 12 μηνες.
Ειναι τιποτα μπροστα στα προνομια αλλων καστων φυσικα. Το τραγικοτερο ειναι οτι πρεπει να πας να το ζητησεις δεν γινεται αυτοματα οταν σου δωσουν το επιδομα λοχειας.....

Το ταμειο ελευθερων επαγγελματιων εκτος του επιδοματος 800 ευρω που δινει (που ισοδυναμει με εισφορες 2 μηνων και κατι ...) σου δινει πλεον το δικαιωμα μειωμενων εισφορων για 12 μηνες.
Ειναι τιποτα μπροστα στα προνομια αλλων καστων φυσικα. Το τραγικοτερο ειναι οτι πρεπει να πας να το ζητησεις δεν γινεται αυτοματα οταν σου δωσουν το επιδομα λοχειας.....

Ενδιαφέρον αυτό, δεν το ήξερα. Το κρατάνε κρυφο βέβαια, όσο λιγότεροι το ξέρουν, τόσο καλύτερα..

Φυσικα. Κι εμεις το ανακαλυψαμε κατα τυχη στο www.parents.gr.

Εξαιρετικο φορουμ για γονεις.

Και μαλιστα οταν τους το ειπαμε στον ΟΑΕΕ εκαναν πρωτα οτι δεν το ηξεραν (οχι γιατι θα κερδιζαν κατι οι υπαλληλοι απλως ΒΑΡΙΟΝΤΟΥΣΑΝ την διαδικασια σημανσης του βιβλιαριου και τοποθετησης του πελατη τους στις λιστες.....) και μετα οτι μπορουσαν για να το αποφυγουν μιας και μεχρι και περσι που η γυναικα μου ηταν δικαιουχος μηχανογραφικα ηταν μια κολαση η ιστορια αυτη. (αντι να σου ερχεται στο σπιτι μειωμενο το ασφαλιστρο επρεπε να πας στον ΟΑΕΕ να πληρωσεις για να παρεις την " εκπτωση". Τωρα μπορει να και να το εχουν φτιαξει το θεμα..)

Re: Απάντηση: Πέστε μου ότι έκανε πλάκα ...

Και τελικά δεν είναι τυχαίο που οι εργαζόμενες στο δημόσιο κάνουν 5 παιδιά στη σειρά.

Κάπου θα έπρεπε να υπάρχει και μέτρο αλλιώς μιλάμε για εκμετάλλευση αυτών που σου προσφέρουν.

Χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ μαζί σας αυτό πού γράφετε εδώ στερείτε σοβαρότητας.Είμαστε μια χώρα με πρόβλημα υπογεννητικότητας και θα απαγορεύσουμε τις γεννήσεις;

Και τελικά δεν είναι τυχαίο που οι εργαζόμενες στο δημόσιο κάνουν 5 παιδιά στη σειρά.

Κάπου θα έπρεπε να υπάρχει και μέτρο αλλιώς μιλάμε για εκμετάλλευση αυτών που σου προσφέρουν.

Έχεις δίκιο. Αφού ετοιμάζονται οι υπουργοί να κατέβουν σε πορεία ενάντια στην εκμετάλευση του Κράτους από τους πολύτεκνους δημόσιους υπαλλήλους.
Δεν ρίχνεις ένα email στον Πάγκαλο να κάνει ένα ειδικό κεφάλαιο στο νέο του βιβλίο για αυτή την κατηγορία στυγνών εκμεταλευτών;

Για να δανειστώ τον τίτλο του thread, πες μου ότι κάνεις πλάκα...

Μιλωντας με καποιον φιλο μου ασφαλιστη μου μετεφερε οτι σε ολον τον πληθυσμο παρουσιαζονται (στατιστικα) περισσοτεροι τσιγγανοι πολυτεκνοι κανοντας δηλωσεις εγκαταλειψης του ενος γονεα (συνηθως πατερας) ετσι ωστε να καρπωνονται επιδομα για καθε παιδι που εχουν . Ισχυει οντως κατι τετοιο ?

Επειδή το είδα τώρα, ας απαντήσω. Αυτό περί 80% του μισθού ασφαλώς και δεν ισχύει......

Φαντάζομαι μία γυναίκα υψηλόβαθμο στέλεχος επιχείρησης που αμοίβεται με 2.500 ευρώ το μήνα (ναι, υπάρχουν αρκετές) να ζητάει το 80% ήτοι 2.000 ευρώ τον μήνα απ' τον ΟΑΕΔ..... :flipout:

Λόγω της θέσης μου στην εταιρεία που εργάζομαι, θέλοντας και μη γνωρίζω αρκετά πράγματα όσον αφορά θέματα απασχόλησης και προσωπικού. Αυτό λοιπόν που ισχύει με βάση το άρθρο 142 του Ν. 3655/08 (ΦΕΚ 58 Α/3-4-2008) περί κοινωνικής ασφάλισης και λοιπών ασφαλι*στικών διατάξεων, είναι το εξής:

" Η μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορί*στου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας δικαι*ούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6) μηνών.
Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας, ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, καθώς και ανα*λογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό. "

μα το θέμα ήταν για ορισμένους οτι οι μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι απολαμβάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης (μεγάλη άδεια μετ αποδοχών) ...

με τη ρύθμιση που πολύ σωστά αναφέρεις ουσιαστικά ο χρόνος ανατροφής παιδιού σχεδόν εξομειώνεται μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (νωρίτερα συνφορουμίτης ανέλυσε επακριβώς τους 12 μήνες που πήρε η γυναίκα του στον ιδιωτικό τομέα) ....

η μόνη διαφορά πλέον είναι οι απολαβές, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί .... , τώρα για υπαλλήλους που αμοίβονται με 2-2,5 χιλιάρικα τον μήνα φαντάζομαι θα υπάρχει μια δυσκολία ....

Απάντηση: Re: Πέστε μου ότι έκανε πλάκα ...

μα το θέμα ήταν για ορισμένους οτι οι μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι απολαμβάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης (μεγάλη άδεια μετ αποδοχών) ...

με τη ρύθμιση που πολύ σωστά αναφέρεις ουσιαστικά ο χρόνος ανατροφής παιδιού σχεδόν εξομειώνεται μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (νωρίτερα συνφορουμίτης ανέλυσε επακριβώς τους 12 μήνες που πήρε η γυναίκα του στον ιδιωτικό τομέα) ....

η μόνη διαφορά πλέον είναι οι απολαβές, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί .... , τώρα για υπαλλήλους που αμοίβονται με 2-2,5 χιλιάρικα τον μήνα φαντάζομαι θα υπάρχει μια δυσκολία ....

Ναι εγώ το ανέλυσα νωρίτερα,και είπα το 12μηνο.Όσο για τις απολαβές του εξαμήνου από τον ΟΑΕΔ ήταν 690 ευρώ το μήνα συν την συμμετοχή στα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και επιδόματος αδείας.690 ευρώ είναι ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ?Εμένα η γυναίκα μου ήταν στα 1100 ευρώ ο μισθός της,για αυτό είπα στο 70% περίπου.

Και να σας πω και κάτι?Θα μπορούσε να μην είχε πάρει τίποτα,όπως στο πρώτο μας παιδί,και να ήταν στη δουλειά της μετά τους 2 μήνες,η να μην γνώριζα την διευθ/ντρια του τοπικού ΟΑΕΔ,η οποία και μου είπε για το εξάμηνο...νάναι καλά η γυναίκα δηλαδή,γιατί αλλιώς σιγά μην το μάθαινα.Αυτό είναι το χάλι μας...όλα κατά τύχη!!!

Όσο για τις απολαβές γυναικών 2-2,5 χιλιάδων το μήνα όντως υπάρχει θέμα,και μακάρι να διορθωθεί,αλλά αυτοί όπως πάνε θα βάλουν και εκεί κριτήρια όπως λένε και για των ανέργων.Σα δεν ντρέπονται λέω εγώ.

Τώρα το χάζεψα όλο το νήμα ...

να ναι καλά τα Ελληνόπουλα καί οι μητέρες τους , να τις πληρώνουμε αδρά και να γουστάρουμε να τα βλέπουμε να χοροπηδάνε και να γεμίζουν τα σχολειά ,, και να τα ξαναπληρώνουμε να τους παίρνουμε παιχνίδια να τα πηγαίνουμε εκδρομές , και να τα ξαναπληρώνουμε να γίνονται επίστήμονες και να ξαναγουστάρουμε ,,,,
Σε παραδέχομαι ρε φίλε! Κύριος κι Ωραίος. :SFGSFGSF:

ΥΓ: Δουλεύουμε κι εγώ κι η γυναίκα μου και τα παιδιά τα κρατά γειτόνισσα (με το αζημίωτο). Όταν γυρνάμε σπίτι τρέχουν πάνω μας και μένουν γατζωμένα για 1 λεπτό τουλάχιστον.
"Μπαμπά, μαμά ήρθατε επιτέλους".
Μακάρι όλοι να ζήσουν αυτές τις στιγμές. Θα δουν τα πράγματα (και) με άλλο μάτι. Δεν κακίζω κανέναν...

Last edited:
Απάντηση: Re: Πέστε μου ότι έκανε πλάκα ...

Οι ΙΥ θα πάρουν, για αυτό το επιπλέον διάστημα της άδειας ανατροφής, μόνο τον βασικό, ανεξαρτήτως εάν κανονικώς ο μισθός τους είναι 700 ή 1000 ή 1500 ευρώ, από ό,τι κατάλαβα γιατί δεν έχω μελετήσει τη σχετική νομοθεσία.
Οι ΔΥ αντιθέτως θα πάρουν τον μισθό τους κανονικά.
Η μόνη λογική εξήγηση γιατί το κράτος δίνει βοήθεια μέχρι αυτού του σημείου στους ΙΥ είναι ότι τόσο μπορεί να δώσει (και αυτό πλέον, ερευνητέο). Υπάρχει μια προφανής διαφορά μεταχείρισης τόσο μεταξύ ΙΥ και ΔΥ, όσο και ΔΥ μεταξύ τους.
Όλοι μεγαλώνουν παιδί, και κανείς δεν προσφέρει κάποια υπηρεσία το διάστημα αυτό. Όμως λαμβάνουν διαφορετική ο καθένας βοήθεια.
Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε για τη δικαιότερη κατανομή, τα χρήματα αυτά να συγκεντρώνονται σε έναν κορβανά, και να έπαιρναν όλοι το ίδιο βοήθημα, με μόνη -ίσως- ρήτρα να μην είναι αυτό μεγαλύτερο του μισθού που λαμβάνει ο υπάλληλος κανονικά (δηλαδή όχι ο υπάλληλος των 1000 ευρώ να πάρει ξαφνικά 1500 ευρώ γιατί έτσι υπάρχει αντικίνητρο να επιστρέψει στην εργασία του).

δεν ξέρω αν οι δυ λαμβάνουν όλες τις αποδοχές,

φαντάζομαι οτι όσα επιδόματα σχετίζονται με την φυσική τους παρουσία στον χώρο εργασίας δεν καταβάλλονται, όπως συμμετοχές σε επιτροπές, έξοδα κίνησης κλπ ...

σαφώς πρέπει να υπάρχει ίση και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων, ακόμα και μεταξύ πατεράδων και μανάδων,

βέβαια έτσι όπως πάμε, σε λίγο καιρό ο θηλασμός, η αλλαγή πάνας κλπ θα γίνονται πάνω στα γραφεία ...

καλό θα ήταν βέβαια, αυτή η εναρμόνιση δυ και ιυ που κάποιοι αφρίζουν τώρα τελευταία να ήταν αίτημα και πιο παλιά ...

όταν ένας προιστάμενος λογιστηρίου σε μεσαία εταιρεία είχε μισθό 2,5-3 και πάνω χιλιάρικα, ενώ προιστάμενος λογιστηρίου σε υπουργείο 1- 1,5 χιλιάρικο ...

ή να λαμβάνουν οι λογιστές στο δημόσιο το επίδομα ισολογισμού που λαμβάνουν στο ιδιωτικό τομέα (70% των μηνιαίων αποδοχών) ....

τώρα που ζόρισε η κατάσταση στον ιτ μας φταίνει οι δυ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν φυσικά κακοπληρωμένοι .......

τώρα που ζόρισε η κατάσταση στον ιτ μας φταίνει οι δυ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν φυσικά κακοπληρωμένοι .......

Μα η πλειοψηφία των Δ.Υ. είναι κακοπληρωμένοι. Οι εξαιρέσεις (Υπουργείο Οικονομικών, Βουλή, ΔΕΗ, ΟΤΕ.....) επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Οι κοινωνικές παροχές που παίρνουν απ' το κράτος όμως απέχουν μακράν απ' τις αντίστοιχες των Ι.Υ.

Μα η πλειοψηφία των Δ.Υ. είναι κακοπληρωμένοι. Οι εξαιρέσεις (Υπουργείο Οικονομικών, Βουλή, ΔΕΗ, ΟΤΕ.....) επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Γιατι ρε κουμπαρε το λες αυτο, θελεις να ακουσεις ποσα παιρνω μετα απο 12 χρονια δουλια; (hint, οσα επαιρνα το 2003 στην προηγουμενη μου δουλια, παιρνω τωρα, λιγο λιγοτερα, στην τωρινη...)

Που τα βρηκες αυτα ρε Κωστα;